• Inici
 • Presentació
 • Estudis
 • Recerca
 • Estructura organitzativa
 • Indicadors
 • 29.10.14.-La Fundació Universitària Balmes i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya s’han dotat d’un Codi ètic. Ahir a la tarda, durant el Claustre ordinari de la universitat, el Rector va donar el tret de sortida a la seva divulgació. 
  El Codi ètic és un document consensuat per tots els estaments de la comunitat universitària que vol deixar palès què s’espera de les persones que conformen el col•lectiu de la Universitat i de la Fundació Universitària Balmes.
  El Codi ètic es basa en tres valors essencials: el compromís individual, l’equanimitat col•lectiva i la veritat científica, i els desplega en dotze principis generals pensats per conscienciar a cada persona de la necessitat del seu comportament ètic i de la responsabilitat que se n’espera com a membre de la comunitat universitària. El Codi reflecteix, alhora, els compromisos de la comunitat universitària davant de la societat.
  El Síndic de Greuges de la Universitat, nomenat a principis del curs passat, serà l’encarregat de fer el seguiment i d'avaluar el compliment d’aquest Codi ètic i de la resta de normatives i reglaments que el despleguen, i en donarà comptes a la memòria anual del curs.
   

 • Vic, 3 d’octubre de 2014.- El Director general del Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Antoni Trasobares,  el Rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña i l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, han presentat avui a la Universitat de Vic el  llibre digital Ecologia i conservació dels ocells forestals: un manual de gestió de la biodiversitat en boscos catalans. A la presentació també hi assistiran l’autor del llibre, Jordi Camprodon professor de l’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC i investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, i el director del CTFC, Denis Boglio.

   

  La publicació, encarregada pel DAAM, recull els resultats de diferents estudis que l’autor ha fet sobre la incidència que l’estructura i la gestió forestal tenen envers les comunitats d’ocells associats a aquests medis.

   

  Tal com ha explicat l’autor, Jordi Camprodon, es tracta de la guia més completa editada fins al moment sobre com integrar la conservació de la biodiversitat en la gestió dels boscos catalans. El manual utilitza els ocells forestals, entesos com un dels millors grups bioindicadors. Descriu en primer lloc l’ecologia dels ocells, distribuïts en grups d’afinitat ecològica. A continuació, analitza la incidència de l’estructura i la gestió forestals sobre la conservació de cada grup. Acaba amb la proposta de mesures que permetin conciliar els aprofitaments forestals amb la conservació de les espècies i els hàbitats, a escala de rodal, de paisatge, de tipus de bosc i d’espècies emblemàtiques d’ocells. Les mesures que proposa són molt senzilles d'aplicar, i varien segons els objectius que es vulguin aconseguir en cada cas.

   

  L'abundància de determinades espècies ens indica la complexitat ecològica del bosc. Com més complex és el bosc, més defenses té davant els possibles problemes que el puguin afectar (sequeres, incendis, malalties, plagues o efectes del canvi climàtic, per exemple), i pot arribar a tenir més capacitat de producció.

   

  Els ocells són uns animals útils per testar la incidència de les activitats humanes sobre el medi natural i oferir recomanacions de gestió per conciliar la gestió forestal amb la conservació de la biodiversitat a totes les persones que han de dur a terme aquesta gestió. Segons Camprodon, els ocells són un grup fàcil de mesurar (es veuen i se senten) i molt sensible als canvis i indicadors de la presència d'altres grups (insectes, mamífers, etc.).

   

  Darrerament, la societat mostra un interès creixent envers la conservació de la biodiversitat. El sector forestal no és aliè a aquesta sensibilitat i aposta per la gestió multifuncional dels boscos. Es fa palès un interès creixent dels gestors envers la biodiversitat forestal i una major comprensió dels especialistes en biologia de la conservació sobre la legitimitat de l’aprofitament sostenible del bosc com a recurs.

   

  La redacció d’aquesta publicació s’emmarca en el projecte Biosilva finançat en el marc del contracte-programa de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

   

  Les autoritats presents a la sala han coincidit en afirmar que aquest llibre és un pont de diàleg necessari i molt útil, entre el naturalisme i la gestió tècnica, entre la conservació i l’aprofitament de recursos, i entre els científics i els silvicultors.

   

  La publicació està disponible en format digital a les webs del CTFC (www.ctfc.cat) i del DAAM (www.gencat.cat/agricultura, http://bit.ly/1sEe2G5).

   

  Per ampliar-ne informació, podeu consultar: http://www.gencat.cat/agricultura/dun.

 • 27.09.14.- Aquest matí l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UVic-UCC ha acollit, per primer cop, el torneig classificatori de la World Robot Olympiad (WRO), competició adreçada a joves estudiants d’entre 7 i 15 anys. Els Arobot Magic, de Platja d’Aro, han estat els guanyadors de la categoria Regular Elementary, per a estudiants de 7 a 12 anys;  mentre que els Lego Caspers, de Barcelona, han guanyat en la Regular Junior High, categoria per a estudiants de 13 a 15 anys. Els vencedors tenen accés a la final estatal que tindrà lloc al Cosmocaixa a Barcelona, el 19 d’octubre de 2014, i que competiran per aconseguir lloc a la final mundial –que es disputarà a Sochi (Rússia) a finals del mes de novembre de 2014. El campionat s’emmarca, doncs, en el conjunt de 16 tornejos classificatoris que la Fundació EducaBOT gestionarà enguany a tot l’Estat (només dos d’ells a Catalunya: Barcelona i Vic). 
  El repte a resoldre estava inspirat, enguany, en la cursa de l’espai: naus espacials, satèl·lits artificials… El robot es construïa exclusivament a partir de material de la marca Lego en un camp de joc d’unes dimensions de 2’37m x 1’15m. Els equips, que estaven constituïts per un màxim de 3 membres, han hagut de construir el robot en 2 hores i mitja, íntegrament avui. I posteriorment han competit en el terreny de joc. Aquesta competició contempla dues categories per edats diferents i amb reptes diferents:
  Regular Elementary: 7 a 12 anys (any naixement: 2002 a 2007). Lema Repte: Rocket (llançament d’un coet). En aquesta hi ha participat 3 equips: Arobot Magic (Platja d’Aro), Marrecs de Vilassar (Vilassar de Mar) i EVT-Team Junior (Tona).
  Regular Junior High: 13 a 15 anys (any naixement: 1999 a 2001). Lema Repte: Sputnik (satèl·lits artificials). En aquest cas, un total de 5 equips hi han competit: Humans Arobot (Platja d’Aro), EVT-Team girls (Tona), Rolectric (Vic), Lego Caspers (Barcelona) i EVT-Team boys (Tona).
  L’entrega de premis ha anat a càrrec del Sr. Carles Soler, president de la Fundació Educabot, i del Dr. Jordi Villà, vicerector de Recerca i Professorat de la UVic-UCC i director de l’EPS. Tots dos han coincidit en que “l’enginyeria és divertida i que és un goig veure nens i nenes gaudint de l’enginyeria”. Soler s’ha mostrat agraït a la UVic per haver acollit el torneig i ha comentat que l’aprenentatge per competències que s’adquireix a través de l’enginyeria, com la creativitat, l’esforç, el treball en equip..., no s’obté en d’altres àrees. Villà ha dit que darrera del gaudi de l’enginyeria hi ha una gran feina, pautada i treballada, de com s’organitza un projecte i un equip, i ho ha comparat amb “els t-shaped engineer, que tenen una profunditat molt gran de coneixement i alhora unes habilitats, com el treball en equip, la comunicació, la gestió temps..., molt ben treballades”. De fet, ha dit Villà, que així és com es treballa a l’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC, donant contingut molt profund i habilitats transversals.
  L’EPS de la UVic-UCC ha ampliat, doncs, el seu programa de robòtica educativa amb l’organització d’un torneig classificatori de la World Robot Olympiad, originària del continent asiàtic i que va arribar a casa nostra, l’any 2013, a través de la Fundació EducaBOT, entitat responsable de l’organització dels tornejos de la WRO a l’estat espanyol. Actualment, ja hi ha tornejos d’aquesta competició a més de 35 països dels cinc continents. A Europa hi ha competicions a Alemanya, Suïssa, Dinamarca, Grècia, Espanya, Ucraïna i Rússia. 
  En aquests moments, els organitzadors ja estan treballant per preparar la propera edició de la First Lego League que tindrà lloc el 22 de febrer de 2015 a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
   

 • 15.09.14.-Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC  i Joan Vila, president de la Fundació Espavila, han signat avui un acord de col·laboració per al concurs de relats Llegim Ciència, vinculat al programa de Tertúlies de Literatura Científica.
  La Fundació Espavila, amb seu a Granollers, és una institució privada que té per objectiu donar a conèixer, fomentar i potenciar els valors de la cultura de l’esforç en tots els seus aspectes dins la nostra societat.
  Ja fa dos anys que la Fundació Espavila col·labora amb el concurs de relats Llegim Ciència, proporcionant 4 tauletes als guanyadors del concurs Llegim Ciència, que impulsa l’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC, dins el programa d’activitats de les Tertúlies de Literatura Científica.
  Aquest concurs de relats va dirigit als estudiants de 3r i 4t d’ESO i se’ls proposa de llegir un llibre, que enguany és Jo, robot, d’Isaac Asimov, sobre el qual hauran d’escriure un relat a partir d’una pregunta proposada.
  Ambdós signants del conveni han volgut deixar palès que aquest acord és només el principi d’una llarga i fructífera col·laboració.
   

 • 10.09.14.-El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, i  el regidor de Ciutat del Coneixement i President de Creacció, Josep Arimany, presidiran dilluns vinent la inauguració a Vic de la mostra “Universitats i Recerca a Catalunya abans i després del 1714”. L’acte inaugural tindrà lloc a la Casa de Convalescència de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya a les 17h. 
   
  La mostra, impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, s’endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII, i destaca els canvis substancials que va implicar la desfeta del 1714 per al model universitari i científic de l’època.
   
  La mostra, que serà itinerant i es podrà veure durant el curs en altres universitats, s’emmarca en la commemoració del Tricentenari engegada per la Generalitat de Catalunya sota el lema «Érem, som, serem», que vol promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la nostra història. La mostra s’exposarà a Vic del 15 de setembre al 17 d’octubre i es podrà visitar de dilluns a divendres de 8 a 20h. i els dissabtes de 9 a 14h.  
   

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual