• Inici
 • Presentació
 • Estudis
 • Recerca
 • Estructura organitzativa
 • Indicadors
 • 17.11.14.- Dilluns, 17 de novembre.- Avui dilluns ha tingut lloc a l’edifici Torre dels Frares de la UVic la inauguració del nou Centre Tecnològic BETA i els nous Experimental Sciences and Technology Labs, ubicats a l’espai de 260m2 de la planta baixa de l’edifici, que havien estat ocupats pel Laboratori de Sanitat Ramadera de Vic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
   
  La reforma per encabir-hi les dues dependències ha suposat una inversió de 90.000€. La nova superfície recuperada consta de dues parts. D’una banda s’hi ubiquen dos despatxos i una zona oberta amb 10 llocs de treball per a investigadors, mentre que de l’altra s’hi troben els laboratoris instrumentals, de cultius cel•lulars, les cambres termostatitzades. Unes instal•lacions,  especialitzades en l’àmbit de biociències, i que estaran destinats només a recerca i a transferència de coneixement, sobretot de projectes competitius. Aquestes noves instal•lacions, reformades d’acord amb el pla de sostenibilitat Ecocampus i el Pla d’Espais, s’afegeixen als laboratoris que té l’EPS dedicats a docència, el Laboratori d’Anàlisi i les plantes pilot del pa i la carn.
   
   
  El Centre Tecnològic BETA pren el relleu del SART
   
  Segons ha explicat el seu director Sergio Ponsá, el Centre tecnològic en biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i gestió Ambiental i Alimentària (BETA) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, creat sobre la base de l’antic SART (Servei d’Assaigs i Recerca Tecnològica), té per objectiu contribuir a la millora de la competitivitat i al desenvolupament tecnològic de les empreses, per mitjà del desenvolupament de projectes d’R+D+i, d’àmbit local, nacional o europeu, i també  a fer transferència de tecnologia  innovadora i competitiva, amb criteris de sostenibilitat en l’àmbit de la indústria alimentària i el medi ambient.
   
  Té un equip multidisciplinari de treball format per més de 20 investigadors, tots experts en els àmbits de la biologia, la biotecnologia i l’enginyeria ambiental, l’alimentària i les energies renovables.
   
  El Centre BETA forma part de TECNIO, la xarxa que potencia la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel•lència a Catalunya i que identifica els centres tecnològics i grups universitaris experts  en innovació i transferència de tecnologia.
   
  Durant la inauguració el Rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha destacat que “el conjunt de laboratoris que té ara l’EPS en l'àmbit de les biociències ofereixen un gran potencial de creixement i d'impacte, tant per als nostres estudiants,  com per a les empreses i el territori”.
   
  Marc Gràcia, responsable dels centres TECNIO d’ACCIÓ, ha destacat la importància que el centre BETA formi part de la Xarxa que pretén millorar la transfèrencia de coneixement entre universitat i empresa.
   
  Per la seva banda, Jordi Villà, vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement i director de l’Escola Politècnica Superior, ha qualificat les noves instal•lacions com un gran salt endavant perquè permeten l’optimització, la transversalitat i la integració del coneixement, a més de la confluència de dues grans línies de recerca com la de Medi Ambient i la Informàtica Translacional.
   
  Per últim, Josep Arimany, tinent d’alcalde, regidor de Ciutat del Coneixement i patró de la Fundació Universitària Balmes, ha augurat que les inversions no s’aturen i ha refermat el suport de l’Ajuntament de Vic en la Universitat.
   
   

 • 14.11.14.- El proper dilluns 17 de novembre, a les 13.00h, tindrà lloc a l’edifici Torre dels Frares la inauguració del Centre Tecnològic BETA i els nous Experimental Sciences and Technology Labs, ubicats a l’espai de 260m2 de la planta baixa de l’edifici, que havien estat ocupats pel Laboratori de Sanitat Ramadera de Vic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
   
  La reforma per encabir-hi les dues dependències ha suposat una inversió de 90.000€. La nova superfície recuperada consta de dues parts. En una banda s’hi ubiquen dos despatxos i una zona oberta amb 10 llocs de treball per a investigadors, mentre que a l’altra s’hi troben els laboratoris instrumentals, de cultius cel·lulars, especialitzats en l’àmbit de biociències i destinats només a recerca i a transferència de coneixement, i les cambres termostatitzades. Aquestes noves instal·lacions, reformades d’acord amb el pla de sostenibilitat Ecocampus i el Pla d’Espais, s’afegeixen als laboratoris que té l’EPS dedicats a docència, el laboratori d’anàlisis i les plantes pilot.
   
  La inauguració oficial de les dependències anirà a càrrec del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; del Dr. Josep Arimany, tinent d’alcalde, regidor de Ciutat del Coneixement i membre del Patronat de la FUB; Marc Gràcia, responsable dels Centres TECNIO d’ACCIÓ-10; Jordi Villà, vicerector de Recerca i Professorat i director de l’Escola Politècnica Superior, i Sergio Ponsá, director del Centre BETA.

 • 29.10.14.-La Fundació Universitària Balmes i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya s’han dotat d’un Codi ètic. Ahir a la tarda, durant el Claustre ordinari de la universitat, el Rector va donar el tret de sortida a la seva divulgació. 
  El Codi ètic és un document consensuat per tots els estaments de la comunitat universitària que vol deixar palès què s’espera de les persones que conformen el col•lectiu de la Universitat i de la Fundació Universitària Balmes.
  El Codi ètic es basa en tres valors essencials: el compromís individual, l’equanimitat col•lectiva i la veritat científica, i els desplega en dotze principis generals pensats per conscienciar a cada persona de la necessitat del seu comportament ètic i de la responsabilitat que se n’espera com a membre de la comunitat universitària. El Codi reflecteix, alhora, els compromisos de la comunitat universitària davant de la societat.
  El Síndic de Greuges de la Universitat, nomenat a principis del curs passat, serà l’encarregat de fer el seguiment i d'avaluar el compliment d’aquest Codi ètic i de la resta de normatives i reglaments que el despleguen, i en donarà comptes a la memòria anual del curs.
   

 • Vic, 3 d’octubre de 2014.- El Director general del Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Antoni Trasobares,  el Rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña i l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, han presentat avui a la Universitat de Vic el  llibre digital Ecologia i conservació dels ocells forestals: un manual de gestió de la biodiversitat en boscos catalans. A la presentació també hi assistiran l’autor del llibre, Jordi Camprodon professor de l’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC i investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, i el director del CTFC, Denis Boglio.

   

  La publicació, encarregada pel DAAM, recull els resultats de diferents estudis que l’autor ha fet sobre la incidència que l’estructura i la gestió forestal tenen envers les comunitats d’ocells associats a aquests medis.

   

  Tal com ha explicat l’autor, Jordi Camprodon, es tracta de la guia més completa editada fins al moment sobre com integrar la conservació de la biodiversitat en la gestió dels boscos catalans. El manual utilitza els ocells forestals, entesos com un dels millors grups bioindicadors. Descriu en primer lloc l’ecologia dels ocells, distribuïts en grups d’afinitat ecològica. A continuació, analitza la incidència de l’estructura i la gestió forestals sobre la conservació de cada grup. Acaba amb la proposta de mesures que permetin conciliar els aprofitaments forestals amb la conservació de les espècies i els hàbitats, a escala de rodal, de paisatge, de tipus de bosc i d’espècies emblemàtiques d’ocells. Les mesures que proposa són molt senzilles d'aplicar, i varien segons els objectius que es vulguin aconseguir en cada cas.

   

  L'abundància de determinades espècies ens indica la complexitat ecològica del bosc. Com més complex és el bosc, més defenses té davant els possibles problemes que el puguin afectar (sequeres, incendis, malalties, plagues o efectes del canvi climàtic, per exemple), i pot arribar a tenir més capacitat de producció.

   

  Els ocells són uns animals útils per testar la incidència de les activitats humanes sobre el medi natural i oferir recomanacions de gestió per conciliar la gestió forestal amb la conservació de la biodiversitat a totes les persones que han de dur a terme aquesta gestió. Segons Camprodon, els ocells són un grup fàcil de mesurar (es veuen i se senten) i molt sensible als canvis i indicadors de la presència d'altres grups (insectes, mamífers, etc.).

   

  Darrerament, la societat mostra un interès creixent envers la conservació de la biodiversitat. El sector forestal no és aliè a aquesta sensibilitat i aposta per la gestió multifuncional dels boscos. Es fa palès un interès creixent dels gestors envers la biodiversitat forestal i una major comprensió dels especialistes en biologia de la conservació sobre la legitimitat de l’aprofitament sostenible del bosc com a recurs.

   

  La redacció d’aquesta publicació s’emmarca en el projecte Biosilva finançat en el marc del contracte-programa de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

   

  Les autoritats presents a la sala han coincidit en afirmar que aquest llibre és un pont de diàleg necessari i molt útil, entre el naturalisme i la gestió tècnica, entre la conservació i l’aprofitament de recursos, i entre els científics i els silvicultors.

   

  La publicació està disponible en format digital a les webs del CTFC (www.ctfc.cat) i del DAAM (www.gencat.cat/agricultura, http://bit.ly/1sEe2G5).

   

  Per ampliar-ne informació, podeu consultar: http://www.gencat.cat/agricultura/dun.

 • 27.09.14.- Aquest matí l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UVic-UCC ha acollit, per primer cop, el torneig classificatori de la World Robot Olympiad (WRO), competició adreçada a joves estudiants d’entre 7 i 15 anys. Els Arobot Magic, de Platja d’Aro, han estat els guanyadors de la categoria Regular Elementary, per a estudiants de 7 a 12 anys;  mentre que els Lego Caspers, de Barcelona, han guanyat en la Regular Junior High, categoria per a estudiants de 13 a 15 anys. Els vencedors tenen accés a la final estatal que tindrà lloc al Cosmocaixa a Barcelona, el 19 d’octubre de 2014, i que competiran per aconseguir lloc a la final mundial –que es disputarà a Sochi (Rússia) a finals del mes de novembre de 2014. El campionat s’emmarca, doncs, en el conjunt de 16 tornejos classificatoris que la Fundació EducaBOT gestionarà enguany a tot l’Estat (només dos d’ells a Catalunya: Barcelona i Vic). 
  El repte a resoldre estava inspirat, enguany, en la cursa de l’espai: naus espacials, satèl·lits artificials… El robot es construïa exclusivament a partir de material de la marca Lego en un camp de joc d’unes dimensions de 2’37m x 1’15m. Els equips, que estaven constituïts per un màxim de 3 membres, han hagut de construir el robot en 2 hores i mitja, íntegrament avui. I posteriorment han competit en el terreny de joc. Aquesta competició contempla dues categories per edats diferents i amb reptes diferents:
  Regular Elementary: 7 a 12 anys (any naixement: 2002 a 2007). Lema Repte: Rocket (llançament d’un coet). En aquesta hi ha participat 3 equips: Arobot Magic (Platja d’Aro), Marrecs de Vilassar (Vilassar de Mar) i EVT-Team Junior (Tona).
  Regular Junior High: 13 a 15 anys (any naixement: 1999 a 2001). Lema Repte: Sputnik (satèl·lits artificials). En aquest cas, un total de 5 equips hi han competit: Humans Arobot (Platja d’Aro), EVT-Team girls (Tona), Rolectric (Vic), Lego Caspers (Barcelona) i EVT-Team boys (Tona).
  L’entrega de premis ha anat a càrrec del Sr. Carles Soler, president de la Fundació Educabot, i del Dr. Jordi Villà, vicerector de Recerca i Professorat de la UVic-UCC i director de l’EPS. Tots dos han coincidit en que “l’enginyeria és divertida i que és un goig veure nens i nenes gaudint de l’enginyeria”. Soler s’ha mostrat agraït a la UVic per haver acollit el torneig i ha comentat que l’aprenentatge per competències que s’adquireix a través de l’enginyeria, com la creativitat, l’esforç, el treball en equip..., no s’obté en d’altres àrees. Villà ha dit que darrera del gaudi de l’enginyeria hi ha una gran feina, pautada i treballada, de com s’organitza un projecte i un equip, i ho ha comparat amb “els t-shaped engineer, que tenen una profunditat molt gran de coneixement i alhora unes habilitats, com el treball en equip, la comunicació, la gestió temps..., molt ben treballades”. De fet, ha dit Villà, que així és com es treballa a l’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC, donant contingut molt profund i habilitats transversals.
  L’EPS de la UVic-UCC ha ampliat, doncs, el seu programa de robòtica educativa amb l’organització d’un torneig classificatori de la World Robot Olympiad, originària del continent asiàtic i que va arribar a casa nostra, l’any 2013, a través de la Fundació EducaBOT, entitat responsable de l’organització dels tornejos de la WRO a l’estat espanyol. Actualment, ja hi ha tornejos d’aquesta competició a més de 35 països dels cinc continents. A Europa hi ha competicions a Alemanya, Suïssa, Dinamarca, Grècia, Espanya, Ucraïna i Rússia. 
  En aquests moments, els organitzadors ja estan treballant per preparar la propera edició de la First Lego League que tindrà lloc el 22 de febrer de 2015 a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
   

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual