• Inici
 • Presentació
 • Estudis
 • Recerca
 • Estructura organitzativa
 • Indicadors
 • 19.12.14.-Avui ha tingut lloc a la Sala de Juntes del Rectorat de la UVic-UCC l’acte de lliurament de primera beca Horitzó Àsia, que s'ha concedit a Ignasi Arranz, estudiant de segon any de doctorat dintre del programa Experimental Sciences and Technology del centre tecnològic BETA en la Línia d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. L’acte ha comptat amb la presència del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, el regidor de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Joan López, i el vicerector de Relacions Internacionals i Formació Continuada, Joan Masnou.
  La beca forma part del programa "Ajuts per a estades de recerca a l’Àsia" per a estudiants de màster universitari i doctorat que té per objectiu fomentar l’establiment de relacions amb universitats i centres de recerca del continent asiàtic i la codirecció de tesis doctorals que puguin afavorir el desenvolupament econòmic, social, educatiu i cultural de la ciutat i el territori.
  Aquest programa d'Ajuts permet fer estades de recerca d'un a tres mesos en universitats o entitats de països asiàtics dedicades a la recerca (Xina, Corea  del Sud, Japó, Taiwan, Índia, Indonèsia, Malàisia, Filipines, Singapur, Tailàndia, Brunei, Vietnam, Laos, Birmània i Cambodja).
  Les activitats que constitueixen l’objecte de la convocatòria es divideixen en dues modalitats, una per a estudiants de doctorat i una altra per a estudiants de màster en la fase de recerca d’un treball de final de màster (en aquesta ocasió la segona modalitat s’ha declarat deserta).
  Horitzó Àsia és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Vic (que també és el patrocinador d’aquestes beques), la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Creacció i Nits de Cinema Oriental i té com a objectiu potenciar estratègies de relació amb el continent asiàtic.
  Totes les activitats d’Horitzó Àsia han estat recollides a la pàgina web www.horitzoasia.cat, que s’ha presentat també avui a la premsa.
   
  Ignasi Arranz, guanyador de la primera beca Horitzó Àsia
  El guanyador d'aquesta primera convocatòria d"Ajuts per a estades de recerca a l'Àsia" ha estat Ignasi Arranz Urgell, llicenciat en Biologia per la Universitat de Girona, màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat per la Universitat Autònoma de Barcelona, i actualment doctorand del programa de Ciències Experimentals i Tecnologia de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, que fa un estudi sobre Fish ecological and life-history traits across environmental and biotic gradients.
  L'ajut li permetrà de treballar amb el grup de biologia marina i pesqueria de l’Institut d’Oceanografia de la Universitat Nacional de Taiwan (IONTU), que lidera una recerca que s’ajusta als seus requeriments per desenvolupar una tesi sòlida i competitiva. Les seves àrees de treball van des del canvi climàtic i l'ecologia de llacs fins a les pesqueries i canvis de l’estructura de les comunitats en resposta als efectes antropogènics. El catedràtic Chi-hao Hsieh lidera aquest grup i serà el seu tutor durant l’estada doctoral. El seu grup té un ampli coneixement dintre de l’ecologia teòrica i models matemàtics que permetran avaluar millor els efectes del canvi climàtic.
   

 • 17.12.14.-Quaranta-vuit estudiants de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya que aquest curs participaran en programes d’estudi, pràctiques i cooperació a l’estranger van rebre ahir una beca de BBVA i de la Fundació Antiga Caixa Manlleu (FACM) a l’Auditori de la FACM de Vic. L’acte fou presidit pel rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña; per Joan Contijoch, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i Albert Sala, director de la zona Osona del BBVA.

   
  Les dues entitats van repartir un fons de 19.500 euros a 48 estudiants de la UVic-UCC que enguany aniran a estudiar a l’estranger. Una part d’aquestes beques, 15.000 euros, beneficiaran 35 estudiants  que s’acullen a programes de mobilitat d’estudi i pràctiques. Uns altres 4.500 euros becaran l’estada de 13 estudiants que participaran en programes de cooperació. Les beques es lliuren en funció de l’expedient acadèmic. 
   
  Durant l’acte de lliurament també es va donar el premi al millor reportatge videogràfic dels estudiants que van fer mobilitat el curs passat. Els tres estudiants finalistes van haver de fer una presentació i defensa del seu treball per optar a un premi de 1.000 euros, que el jurat va decidir repartir-lo entre els tres classificats: Berta Cuevas (400€), Jaume Mengual (300€) i Antonio Serna i Guillem de Balanzó, (300€).
   
  Aquestes Beques BBVA a la Mobilitat pels estudiants de la UVic tenen el seu origen a l’any 1991, amb l’objectiu d’incentivar i contribuir a la formació dels estudiants de la UVic, facilitant-los la possibilitat d’ampliar els seus estudis a l’estranger.
   
  La convocatòria de beques té dues modalitats. La primera, destinada a la mobilitat internacional, és per a estudiants de la UVic que durant el curs 2014-15 participaran en un programa de mobilitat acadèmica en alguna institució amb la qual la UVic-UCC té un acord signat de col•laboració. La segona va destinada als estudiants de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic que participen en el programa de cooperació amb Nicaragua i als estudiants de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes que participen en els programes de cooperació amb Marroc i Guatemala.

 • 12.12.14.- El Patronat de la FUB ha aprovat la proposta d’atorgament del Doctorat Honoris Causa (DHC) a la Dra. Anna Veiga Lluch pel valor inqüestionable de la seva trajectòria acadèmica i professional. Veiga, llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de Autònoma de Barcelona (UAB), dirigeix la investigació del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona. L’any 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2006 el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica, ambdós concedits per la Generalitat de Catalunya, per la seva contribució a difondre i consolidar els avenços de la ciència, especialment en l’àmbit de la biomedicina. L’any 2013 va rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya. Aquest serà el primer DHC que acollirà Manresa i el primer que la UVic-UCC atorgarà a una dona. L’acte tindrà lloc a finals del primer trimestre de l’any 2015.

 • 05.12.14.-Dimecres passat l’Aula Magna es va omplir amb més de 270 persones per assistir a la xerrada de l’investigador Manel Esteller, en el marc de les Tertúlies de Literatura Científica que organitza l’Escola Politècnica Superior. Manel Esteller és el director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, investigador i professor de la UB, a més de ser un dels tres científics més citats de l’Estat espanyol. 
   
  A l’acte hi van assistir professors i d’estudiants de la UVic i estudiants preuniversitaris de l’escola Pare Coll, de l’Escorial,de l’Institut Jaume Callís i de Sant Miquel dels Sants, tots ells  de Vic i de l’Institut del Voltreganès i de l’Institut Antoni Pous i Argila de Manlleu.
   
  La xerrada que va portar a terme el Dr. Esteller portava per nom “Epigenètica en la salut i la malaltia”, i estava relacionada amb la publicació del seu darrer llibre Aposta per la salut (Edicions 62), que els assistents havien llegit i treballat prèviament. Durant la seva intervenció es va parlar d’una manera rigorosa  i entenedora de com s’ha d’entendre l’ADN –que va comparar amb un abecedari–, o l’epigenètica, que són les marques químiques que s’afegeixen al material genètic i que permeten que funcioni correctament. Aquestes marques són les que expliquen el fet que tot i conèixer l’ADN, cada persona es reguli d’una manera determinada.
   
  A més de parlar d’epigenètica del càncer i dels fàrmacs epigenètics, Esteller també va esmentar la necessitat de seguir potenciant la recerca, no com un privilegi, sinó per al bé comú, ja que genera coneixement i és un motor econòmic. Va dir que els països rics són els que investiguen, i va recalcar que Catalunya és un referent científic a Europa, afirmant que “tenim investigadors de primera línia que amb el seu magnífic treball ens col·loquen al mapa internacional, però cal mantenir un bon nivell de formació a les escoles i universitats per no perdre aquest talent local.”
   
  Amb un llenguatge entenedor i divulgatiu, Esteller va fer reflexionar sobre la importància de la salut i la prevenció en la societat actual, tant a nivell individual com col·lectiu.

 • 02.12.14.- La UVic ha presentat avui a la premsa les dades de matrícula del curs 2014-15, quan es pot donar per gairebé acabat aquest procés que va començar el juny passat. Unes dades que són positives, tant pel que fa al nombre total d’estudiants en titulacions oficials –graus, màsters, doctorats, CFSG i centres adscrits– amb 5.725 estudiants, com per l’increment d’un 5% de la matrícula de nou accés (1.750 matriculats). Aquestes dades són especialment significatives si es té en compte el context de davallada d’un 7% de la demanda a Catalunya d’aquells estudis que ofereix la UVic.
  La matrícula total d’estudiants de grau a la UVic ha estat de 4.343 estudiants, amb els quals s’han omplert el 72% de les places que s'oferien, tenint en compte que hi ha hagut les titulacions de CAFE, Psicologia i Fisioteràpia que han tingut nota de tall.
   
  La Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes continua sent la facultat amb més pes específic de la Universitat amb un 41% del total de la matrícula. Enguany, però, ha patit una davallada de la matrícula de Mestres de prop del 50%, d’acord amb la baixada de demanda general a causa dels nous requisits d’accés, entre altres factors. No obstant això, la Facultat ha vist augmentada l’entrada de nou accés als màsters, amb 105 nous estudiants, i també al nou Grau en Traducció i Llengües Aplicades, que ha augmentat significativament.
  La Facultat d’Empresa i Comunicació, que representa el 18% del total de la matrícula, es manté en els paràmetres del curs passat, mentre que la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, amb un 25% de la matrícula total, ha rebut un fort increment de nou accés i una entrada significativa d’estudiants francesos a Fisioteràpia. També destaquen els 47 nous estudiants del Màster en Atenció i Cures Pal·liatives.
  Per últim, l’Escola Politècnica Superior, que representa el 16% de la matrícula, ha rebut 140 estudiants de nou accés. Biologia i Multimèdia mantenen el nivell d’entrada, mentre que les enginyeries i Biotecnologia disminueixen. Cal destacar l’entrada de 50 nous estudiants de màster.
   
  El perfil dels estudiants del curs 14-15
   
  Osona continua sent la comarca que aporta més estudiants a la UVic, amb un 16%, però en menys proporció que l’any passat (que va ser del 20%), seguit del Barcelonès (14%) i el Vallès Oriental (10%). Hi ha 86 estudiants que provenen de França, 61 de les Illes Balears i 18 del País Basc. 
  Un 49% dels estudiants entren via PAU, seguits dels CFGS, en un 15%. Un 64% dels estudiants resideixen, si més no a principi de curs, al domicili dels pares, i un 50% es desplacen a la UVic en transport públic.
  Es manté el predomini femení entre els estudiants, ja que el 60% són dones. L’únic centre amb predomini masculí és l’Escola Politècnica Superior, tot i que ja hi ha graus com Biotecnologia i Biologia, que tenen més dones que homes.
  Cal tenir present que enguany hi haurà al voltant d’un miler d’estudiants estrangers estudiant titulacions oficials de la UVic o participant en un programa d’intercanvi.

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual