• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 01.07.2016

  El ple del Patronat celebrat ahir va aprovar el nomenament de la doctora Cristina Vaqué com a nova vicerectora d’Ordenació Acadèmica en substitució de Pere Quer, i del doctor Eduard Ramírez com a nou degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) en substitució de Joan Soler. Tant Soler com Quer, havien comunicat al rector de deixar els seus càrrecs per motius personals i professionals.


  A tots dos, el rector els va agrair la seva dedicació i compromís i va assegurar que si la Universitat “ha arribat on és, és gràcies a la seva valuosíssima aportació”. Pel que fa a Pere Quer, el rector va explicar que quan va renovar el mandat fa dos anys va demanar-li poder deixar el càrrec dos anys abans de la seva finalització per tal de reincorporar-se a la investigació i a la docència plena. Joan Soler, de la seva banda, fa dos anys que va assumir el càrrec de degà i ara ha demanat un relleu per dedicar-se a la docència, a la recerca en història de l’educació i a projectes acadèmics que té per desenvolupar.


  La nova vicerectora d’Ordenació Acadèmica, Cristina Vaqué, és doctora en Psicologia Alimentària, i ha centrat gran part de la seva recerca i activitat acadèmica en els àmbits de la nutrició comunitària i la promoció de la salut. És professora del Departament de Nutrició de la Facultat de Ciències de la Salut de la UVic-UCC des del 2005 i, fins ara, era coordinadora del Grau de Nutrició i Dietètica. Anteriorment havia treballat també a l’Hospital de la Vall d’Hebron com a nutricionista.


  Al seu torn, Eduard Ramírez és director del Departament de Ciències de l’Activitat Física de la FETCH. Vinculat a la UVic-UCC des del 2002, és professor i investigador dels graus de CAFE i de Mestre d’Educació Primària. A més, ha dut a terme diversos projectes d’investigació com a integrant del grup de recerca d’Educació Física. El 2012 va llegir la seva tesi sobre la didàctica i pedagogia a la natació i va obtenir la màxima qualificació.

 • 30.06.2016

   El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha aprovat avui la liquidació provisional del pressupost del curs 2015-2016. Es tracta d’un tancament en equilibri que permet mantenir la institució sense dèficit. Els ingressos han estat de 34.543.409 euros i les despeses s’han tancat en 34.343.221 euros, unes xifres que suposen uns romanents acumulats de 121.225 euros amb un superàvit de 35.430 euros. El plenari de la FUB, que aquesta tarda s’ha reunit a l’Atlàntida, també ha donat llum verda a la proposta de pressupost per al curs 2016-2017. Es tracta d’uns comptes de creixement “d’acord amb el procés d’expansió estratègica, territorial i investigadora que viu la institució”, en paraules de la presidenta del Patronat i alcaldessa de Vic, Anna Erra.

  Les prioritats estratègiques d’aquest pressupost són la recuperació total de la massa salarial, un increment d’un 27% de les beques pròpies, l’obertura dels campus UGranollers i UBarcelona, i l’aposta per la digitalització de la institució a través del projecte Diversity. Per aconseguir-ho, s’han previst uns ingressos totals de 36.477.943 euros, un 5,6% més que el tancament del curs 2015-2016, i unes despeses per valor de 36.375.321 euros, cosa que significa un creixement de quasi un 6% respecte al curs passat.  

  Retorn del 100% de la massa salarial i augment dels ajuts socials

  Els comptes d’aquest curs preveuen acabar amb l’ajust salarial que es va aplicar als treballadors degut a la crisi econòmica. Per aconseguir-ho, es retorna l’1,5% que faltava. Amb aquesta partida s’acaba l’etapa en què es van demanar sacrificis a la comunitat per garantir la fortalesa i viabilitat de la institució. Per altra banda, el Patronat ha aprovat un creixement considerable de les beques pròpies per tal de donar resposta a aquells casos que tenen dificultats per entrar o continuar els estudis a la UVic per motius de renda. Concretament, un 27% més que l’any passat.  

  El curs que ve s’obrirà el campus UGranollers, des del qual s’oferiran dos graus, un cicle formatiu, un postgrau i un programa de desenvolupament directiu. Aquest projecte, juntament amb l’obertura d’UBarcelona, des d’on s’impartirà docència a la capital catalana, estan recollits en els pressupostos de l’any que ve, d’acord amb l’estratègia territorial de la institució. El pressupost consolida també el programa Diversity, que va arrencar el curs passat amb la voluntat de digitalitzar tota la institució. Aquest projecte “permetrà fer un pas endavant a la institució i canviar el paradigma de la docència”, tal com ha explicat el responsable del projecte, Pere Quer.

  En el capítol d’inversions, augmenta la partida respecte a altres anys per tal de millorar els espais docents i laboratoris, i culminen les obres de Casa Convalescència, que ha d’acollir el Rectorat de la Universitat.


  Nou model retributiu

  El Patronat també ha validat el preacord sobre el nou model retributiu pactat amb el Comitè d’Empresa aquesta mateixa setmana i que es basa en una valoració per mèrits. Per al personal docent i investigador (PDI), el nou sistema consta de tres complements: un per trajectòria acadèmica per cada període de vinculació de 3 anys a la Universitat; un complement per mèrits de docència de quantia anual individual i consolidable per l’avaluació favorable de l’activitat docent realitzada a la UVic-UCC durant un període de 5 anys, i un complement per recerca també de quantia individual i consolidable i per un reconeixement màxim de quatre períodes de 6 anys. Per al personal d’administració i serveis (PAS) el sistema d’incentius reconeix un complement per trajectòria professional per cada període de vinculació de 3 anys a la institució i un complement per competències de quantia anual individual i consolidable. Segons ha explicat el director general de la FUB, Joan Turró, “es tracta d’un model que canvia la cultura de l’organització i equipara la UVic-UCC a altres universitat punteres”. Turró, a més, ha agraït la “generositat del personal i l’alçada de mires del Comitè d’empresa”. Aquest model d’incentivació, que substituirà l’antic model d’antiguitat, és el resultat de dos anys de negociació després que el conveni col·lectiu determinés la necessitat d’acordar un sistema d’incentivació.
   
  Nomenaments i agraïment a la tasca feta

  El ple del Patronat ha aprovat avui el nomenament de la doctora Cristina Vaqué com a nova vicerectora d’Ordenació Acadèmica en substitució de Pere Quer, i del doctor Eduard Ramírez com a nou degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) en substitució de Joan Soler. Tant Soler com Quer, ha explicat el rector, “em van comunicar que volien deixar els seus càrrecs en el mateix moment per motius personals i professionals”.

  A tots dos, el rector els ha agraït la seva dedicació i compromís i ha assegurat que si la Universitat “ha arribat on és, és gràcies a la seva valuosíssima aportació”. Pel que fa a Pere Quer, el rector ha explicat que quan va renovar el mandat fa dos anys va demanar-li poder deixar el càrrec dos anys abans de la seva finalització per tal de reincorporar-se a la investigació i a la docència plena. Joan Soler, de la seva banda, fa dos anys que va assumir el càrrec de degà i ara ha demanat un relleu per dedicar-se a la docència, a la recerca en història de l’educació i a projectes acadèmics que té per desenvolupar.

  La nova vicerectora d’Ordenació Acadèmica, Cristina Vaqué, és doctora en Psicologia Alimentària, i ha centrat gran part de la seva recerca i activitat acadèmica en els àmbits de la nutrició comunitària i la promoció de la salut. És professora del Departament de Nutrició de la Facultat de Ciències de la Salut de la UVic-UCC des del 2005 i, fins ara, era coordinadora del Grau de Nutrició i Dietètica. Anteriorment havia treballat també a l’Hospital de la Vall d’Hebron com a nutricionista.

  Al seu torn, Eduard Ramírez és director del Departament de Ciències de l’Activitat Física de la FETCH. Vinculat a la UVic-UCC des del 2002, és professor i investigador dels graus de CAFE i de Mestre d’Educació Primària. A més, ha dut a terme diversos projectes d’investigació com a integrant del grup de recerca d’Educació Física. El 2012 va llegir la seva tesi sobre la didàctica i pedagogia a la natació i va obtenir la màxima qualificació.

  Per altra banda, el Patronat d’avui també ha aprovat el nomenament d’Arcadi Navarro, secretari general d’Universitats, en el lloc d’Antoni Castellà, de Josep Pallarès en substitució de Lluís Jofre, i de Mercè Rosich, que agafa el relleu d’Antoni Llobet, com a nous patrons. Pallarès és director general d’Universitats des de finals del mes de gener i Rosich és la nova representant al Patronat de la Fundació Universitària del Bages. Tots dos s’incorporen com a vocals i Navarro com a vicepresident primer. També s’ha informat que Montse Fontarnau serà la nova directora del Centre Internacional de Formació Continua de la UVic-UCC en substitució de Neus Pons, que ha passat a ser la directora d’UGranollers i UBarcelona.

  Acord amb el CERM de Manlleu

  El Patronat també ha donat llum verda a l’acord de col·laboració entre la FUB i l’Ajuntament de Manlleu que permetrà incorporar el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) a la disciplina universitària. Àlex Garrido, patró i alcalde de Manlleu, ha explicat que “l’entesa reforçarà el compromís territorial de la UVic-UCC i dotarà d’una major dinamització la recerca i la transferència de coneixement que fa el CERM”.

  El Centre desenvolupa les seves activitats al Museu del Ter, un espai que el conveni entre l’Ajuntament i la Universitat preveu cedir a la FUB perquè els investigadors hi puguin continuar treballant. L’acord també contempla la subrogació del personal del CERM –un total de quatre persones– a la institució titular de la Universitat. El conveni entrarà en vigor el proper 1 de setembre i té una durada inicial de tres anys, tot i que és prorrogable.

  Projectes estratègics d’Universitat i de territori

  El patró i màxim responsable del projecte de la Facultat de Medicina a la FUB, Josep Arimany, ha explicat l’estat del projecte i ha avançat que a finals del mes de setembre la Generalitat ha d’incorporar el Grau de Medicina a la programació 2017/2018 i ha de validar el seu pla d’estudis. A més, també ha explicat que els Ajuntaments de Vic, Manresa, Ripoll, Manlleu, Torelló i Olot han aprovat una moció de suport al projecte.  

  El vicerector de Recerca, Jordi Villà, ha presentat els resultats de recerca d’aquest últim curs en el qual s’ha posat de manifest el gran augment aconseguit, sobretot en convocatòries internacionals. Concretament, fins al mes de juny, la UVic-UCC ha aconseguit 1.742.879 euros a través de convocatòries competitives. Fa tres anys aquesta xifra era de 339.000 euros.

  El Patronat també ha estat informat d’un dels projectes estratègics més destacats per al territori, que compta amb la participació de la Universitat, Creacció, el Consell Comarcal d’Osona i el Consorci Hospitalari de Vic. Es tracta del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) RIS3CAT d’Osona, una convocatòria europea dirigida a iniciatives dissenyades i impulsades des de l’àmbit local. En el cas d’Osona, la convocatòria, de 4,3 milions d’euros, se centra a desenvolupar una indústria basada en el coneixement en el marc d’un ecosistema innovador, per tal de generar llocs de treball de qualitat i competitivitat del teixit empresarial.
   
  En paral·lel, el Patronat ha donat el vistiplau al nomenament del doctor de la UVic-UCC, Lluís Benejam, com a nou director de la Càtedra de l’Aigua, que tindrà un canvi d’orientació i funcionalitat, més dirigida cap al medi natural. La Càtedra està integrada per la UVic-UCC, la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Sant Hilari de Sacalm. La reunió d’avui del Patronat també ha permès tirar endavant la posada en marxa d’un nou Programa de Doctorat interuniversitari en Bioinformàtica. L’objectiu del projecte, que impulsen plegades la UVic-UCC, la UAB, la UPC, la UdG, la UdL i la UOC, és donar continuïtat formativa als estudis existents o programats a nivell de grau i de màster en aquesta disciplina.
   

 • 30.06.2016

  La web d’assessorament acadèmic ‘Preparats, llestos, universitat!’, creada per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha creat el primer test d’orientació acadèmica centrat en les aptituds i els gustos personals de l’estudiant. L’equip del projecte, que acompanya els alumnes que volen fer el salt als estudis superiors per resoldre els dubtes més freqüents, ha posat en marxa un qüestionari elaborat conjuntament amb el mitjà de comunicació digital Adolescents.cat. El test destaca per la seva senzillesa, que facilita als estudiants contestar de manera natural, sense predeterminar les seves respostes.

  La majoria de qüestionaris se centren en els aspectes acadèmics i orienten els alumnes a partir de consideracions tècniques. En canvi, el test de ‘Preparats, llestos, universitat!’ utilitza les respostes de l’estudiant per definir la seva personalitat. Les preguntes permeten fer-se una idea general del seu caràcter, de les seves habilitats o dels seus gustos, de manera que el resultat del qüestionari respon no només al perfil acadèmic del noi o noia, sinó a les seves motivacions i aspiracions personals. L’objectiu és aprofundir en la persona més que en l’alumne, en paraules dels creadors del test.

  Per aquest motiu, la majoria de les preguntes fan referència als adjectius amb els quals se sent identificat l’estudiant o a l’actitud que pren davant d’una emergència o d’una situació quotidiana, per exemple. El qüestionari també convida els usuaris a identificar-se amb professionals de prestigi –alguns extrets del món de la ficció- o a parlar dels seus gustos i preferències. Per accedir al test cal entrar a la pàgina web de ‘Preparats, llestos, universitat!’, que també ofereix altres recursos d’orientació acadèmica, com ara respostes a preguntes freqüents, testimonis d’estudiants universitaris o informació sobre el procés de preselecció.

 • 23.06.2016

  La directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols de la UVic-UCC i directora de la mateixa Fundació, Núria Terribas, codirigirà la jornada “La genètica condiciona les nostres vides?” que tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el proper dimarts 28 de juny. Terribas impulsa la jornada al costat d’Anna Veiga, directora d’R+D+i de l'Àrea de Biologia del Servei de Medicina de la Reproducció, Salut de la Dona Dexeus, que a més és doctora Honoris Causa per la UVic-UCC.

  En el transcurs de la jornada es reflexionarà sobre els condicionats biològics, de salut i ètics dels avenços en la recerca genètica. Entre d’altres es debatrà com la informació pot condicionar la salut i les vides de les persones, tant en el context de la reproducció humana com en el de la medicina preventiva i personalitzada, i si aquests condicionaments genètics són o no excessius. A partir de diverses ponències i taules rodones, s’intentarà donar resposta a preguntes com ara si la vida de les persones va més enllà dels seus gens, si disposar de certs coneixements és negatiu o positiu i si es respecta suficientment el dret a no saber de les persones.

  La jornada forma part de la programació d’estiu del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (CUIMPB) – Centre Ernest Lluch i està patrocinada per la Fundació Víctor Grífols i Lucas, amb la col·laboració de l’Institut de la Dona Dexeus.

  Més informació i programa

 • 22.06.2016

  El vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua de la UVic-UCC, Joan Masnou, i la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB), Mireia Subirana, van inaugurar ahir l’exposició del projecte Parelles Artístiques a l’Espai Vernis del Campus Miramarges. La iniciativa, que impulsa la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPO), ha permès als usuaris del centre amb inquietuds artístiques crear una obra d’art al costat d’un artista professional. “Els artistes esdevenen uns agents al servei de l’educació i la cohesió social”, va assegurar el vicerector durant la inauguració. La degana de la FSCB va destacar, al seu torn, el “compromís de la Facultat amb la salut mental”.

  L’Espai Vernis acull les 17 obres que han elaborat les parelles que han participat al projecte. Els usuaris de la FCMPO tenen diagnosticada alguna malaltia relacionada amb la salut mental i “iniciatives com la de les Parelles Artístiques reforcen la seva autoestima”, segons Neus Vila, representant del centre i responsable del projecte. Una de les parelles, composta per l’usuari de la FCMPO Jordi Bardolet i per la voluntària Gràcia Ferrer, va relatar la seva experiència. Bardolet va assegurar que el projecte ha ajudat a millorar la seva qualitat de vida i va remarcar la importància de “saber expressar el que sents”. Ferrer, per la seva banda, va explicar que “el procés creatiu és més important que el resultat final”. “L’artista és en Jordi, jo només sóc una metgessa”, va afirmar la voluntària, que creu que “malgrat les dificultats de treballar a quatre mans, hem sabut trobar moltes coses que ens uneixen”.

  L’exposició de les Parelles Artístiques es podrà visitar fins al 15 de juliol, de les nou del matí a les vuit del vespre. La mostra s’emmarca en el programa d’intercanvi ‘Artool’, una iniciativa de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC. El projecte aplega 27 estudiants de Treball Social de la University of Derby del Regne Unit, de la belga Artevelde Hogeschool i de l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa. A banda dels de la mateixa UVic-UCC, també hi ha alumnes de Finlàndia i Hongria. Els estudiants participaran en diversos tallers de diferents tècniques artístiques que contribueixen a la transformació social i combaten l’exclusió de les persones amb discapacitat.

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual