• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 23.09.2016

  La UVic-UCC ha rebut una col·laboració del programa d’ajudes a Projectes d’Iniciatives Social de l’Obra Social “la Caixa” per una iniciativa que abordarà tant les causes com les conseqüències de la pobresa infantil. El projecte pilot, liderat pel professor i investigador de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar (FCSB) de la UVic-UCC Salvador Simó, es durà a terme aquest curs acadèmic a l’escola La Sínia de Vic juntament amb la consultoria Tàndem Social S.C.C.L. L’acord s’ha formalitzat aquest divendres al migdia amb la signatura d'un conveni entre Salvador Simó, en representació de la Universitat, i Antoni Noguera, director de Banca d'Institucions de CaixaBank. A l’acte també hi ha assistit el vicerector de Recerca de la UVic-UCC, Jordi Villà. 

  Per una banda, el projecte té l’objectiu d’“aproximar-se a la pobresa de forma integral, donant eines als infants, als professors i a les famílies perquè puguin fer front als problemes nutricionals, psicosocials i econòmics que se’n deriven”, explica Simó. Per altra banda, pretén “integrar la recerca en projectes socials i de benestar a través de la transferència de coneixement de la UVic-UCC a la societat”. Un cop finalitzat el projecte, la voluntat dels investigadors és poder-lo extrapolar a d’altres realitats i contextos. 

  Pobresa nutricional i benestar psicosocial
  La primera activitat del projecte serà la diagnosi de l’estat nutricional dels alumnes de La Sínia, consistent en la realització d’entrevistes a pares i mares dels infants per avaluar el grau d’inseguretat alimentària familiar, i en un estudi antropomètric (pes i talla) dels 300 alumnes menors de 12 anys del centre, que es posarà en relació amb les taules de creixement de referència de l'OMS. Posteriorment es crearà un Food Living Lab que impartirà tallers de nutrició als infants i a les famílies on aprendran a desenvolupar una dieta sana amb pocs recursos. Paral·lelament es crearà un hort i s’impartiran classes d’horticultura ecològica. 

  El projecte també abordarà l’impacte que la pobresa té en el benestar psicosocial dels infants. Els alumnes de Cicle Inicial crearan un conte que parlarà de la seva realitat, coordinat per l’escriptora Asha Miró, i els de Cicle Superior faran una obra de teatre sota la direcció de Crema Segura (de Comediants). Aquesta activitat es complementarà amb una formació en promoció del benestar psicosocial per al professorat i amb tallers de benestar emocional pels pares. 

  Foment de la cultura emprenedora
  Les causes de la pobresa es combatran amb accions que fomentin la cultura emprenedora. Per això els infants de cinquè i sisè participaran en tallers d’emprenedoria per treballar competències com la resolució de conflictes. Per últim, el projecte preveu organitzar tallers de gospel, de batukada, de dansa i d’expressió artística fora de l’horari lectiu, adreçades a infants que per raons econòmiques no tenen accés a les activitats extraescolars. Els tallers es reforçaran amb un treball que faciliti l’expressió emocional dels infants. 

  Aquest projecte interfacultatiu compta amb la implicació dels professors de la FCSB Raimon Milà, Míriam Torres, Cristina Vaqué i Montse Vall, i amb la implicació de la Facultat d’Economia i Empresa a través de la doctora Elisenda Tarrats. La iniciativa implica una transferència de coneixement de quatre grups de recerca de la UVic-UCC: Salut Mental i Innovació Social (SaMIS), que el lidera; Alimentació, Salut i Benestar (GRASB); Methodology, Methods, Models and Health and Social Outcomes (M3O); i Grup Empren. També compta amb la col·laboració del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC, dirigit per la Dra. Marina Geli. 

  La convocatòria de l’Obra Social “la Caixa” impulsa projectes que afavoreixin la promoció, el desenvolupament integral i la igualtat d’oportunitats de les persones en situació de pobresa i de vulnerabilitat social potenciant les seves capacitats, afavorint la igualtat d’oportunitats i enfortint les xarxes de suport.

 • 19.09.2016

  Avui s’obre la convocatòria per a les primeres Beques Talent UVic Alumni, adreçades als estudiants titulats de la UVic-UCC que vulguin continuar formant-se fent un màster o un postgrau al campus UVic de la Universitat. Es tracta de quatre beques que suposaran un descompte de 1000 euros en la matricula del primer any d’estudi. Aquestes beques es distribuiran de forma equitativa entre els sol·licitants de màster i postgrau de cada facultat de la UVic.

  Els requisits necessaris per accedir a la beca són: ser titulat de la UVic-UCC; ser membre d’UVic Alumni; estar preinscrit o matriculat a un màster o postgrau de la UVic-UCC impartit pel campus UVic; i tenir una nota mitjana de la titulació que dóna accés al postgrau o màster superior al 6,5. També es contemplarà la situació econòmica del sol·licitant.

  La sol·licitud de la beca s’ha de cursar a través de www.uvic.cat/beques del 19 al 30 de setembre. La resolució es farà pública mitjançant la publicació de les persones becades a  la pàgina web de la UVic el proper 14 d’octubre.
  UVic Alumni, impulsora d’aquestes beques, treballa per mantenir el contacte amb les diferents generacions d’antics alumnes de la UVic-UCC, tenir cura de la trajectòria professional dels seus membres potenciant la formació permanent i oferint-los serveis i avantatges que siguin del seu interès. Per formar part d’UVic Alumni cal donar-se d’alta a través de www.uvicalumni.cat.

   

 • 12.09.2016

  Les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social abordaran el repte que suposa l’entrada dels sectors de la salut i del benestar a la societat digital, i l’oportunitat que aquest nou context comporta per avançar vers una medicina participativa. El 29 i 30 de setembre l’edifici El Sucre de Vic acollirà un programa d’activitats amb prop de 50 ponents i 167 comunicacions registrades, en unes jornades que coorganitzen la UVic-UCC, la Fundació TIC-Salut, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ICS Catalunya Central, EBA Vic Sud, EBA Centelles i Creacció, i que compta amb partners estratègics com l’Ajuntament de Vic, Mobile World Capital Barcelona i l’Euroregió Pirineus Mediterrània entre d’altres. De moment ja hi ha més de 280 inscrits. 

   “Partim del plantejament de problemes que s’han d’abordar amb una mirada nova, diferent de com s’ha fet fins ara, perquè ens trobem en un canvi de paradigma: la societat digital exigeix noves solucions”, explica Marina Geli, directora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC i presidenta del comitè científic de les jornades. Amb aquest punt de partida proposen avançar, en paraules de Geli, “cap a un context de transformació digital en què els àmbits social i de salut estiguin integrats, i en què a més de formar els professionals, es faci el mateix amb els pacients i ciutadans”. En aquest sentit, assegura que “el repte és apoderar les persones per ser protagonistes de la seva salut i la seva malaltia”. 

  Diàlegs keynote speakers
  Aquest canvi de paradigma l’analitzaran les jornades alineant els mons de la recerca, l’empresa i l’assistència en un programa amb diferents formats, com ara dos diàlegs amb keynote speakers. El primer posarà en relació Domingo Escudero, especialista en neurologia i pacient d’una malaltia considerada rara de la seva especialitat, amb Francesc Graus, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. A partir del cas concret es vol analitzar què passa quan el pacient esdevé actiu, i com la bona organització del món de la informació global pot ajudar a avançar cap a un treball coordinat i transversal. L’apoderament del pacient també s’abordarà amb un diàleg a través de videoconferència amb Dave deBronkart, e-patient Dave. El segon serà un debat entre Javier Creus, fundador de Ideas for Change, referent de la nova economia col·laborativa i promotor de l’entrada de les TIC al sector social, i Jordi Tolrà, fundador de mSocial.cat i impulsor de projectes d’aplicació de les TIC al sector social. 

  Els tres eixos de les jornades
  S’han programat tres taules rodones, centrades cadascuna d’elles en un dels tres temes considerats clau per arribar al nou model d’eSalut. En primer lloc, la necessitat d’una transformació digital en l’atenció sanitària i social, i l’ús generalitzat de les noves tecnologies en aquest àmbit; en segon lloc, el pas d’una atenció social i sanitària fragmentada cap a un nou model d’organitzacions que integrin els dos sectors; i finalment l’assumpció de noves competències digitals no només per part dels professionals assistencials, sinó també dels pacients, per arribar a l’apoderament del ciutadà. Entre els ponents figuren noms com el vocal d’Innovació de la Taula del Tercer Sector, Jordi Pascual; la presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, Begoña Roman; el responsable de l’Àrea de Tecnologies per l’Aprenentatge i el Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vivancos; i el secretari general d’Estratègia Regional d’Innovació de Midi-Pyrénées, Pierre Benaïm. 

  167 comunicacions
  Les jornades han rebut 167 comunicacions sobre iniciatives desenvolupades principalment per entitats assistencials de l’àmbit de la salut i social, per empreses i per grups de recerca. Entre els projectes n'hi ha de tan diversos com el primer hospital simulat d’Europa amb escenaris reals per a l’entrenament de professionals de la salut, un vídeojoc per estimular la cognició d’infants i adolescents amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, una aplicació mòbil per mesurar el comportament sedentari a la feina i modificar l’estil de vida de les persones o una solució integral per a l’esquizofrènia adaptada a les necessitats dels usuaris. Una selecció de les comunicacions es presentarà en forma de càpsules de comunicació i la resta es podran conèixer mitjançant pòsters de recerca i a l’espai d’speaker’s corner. Coincidint amb l’acte de cloenda es lliuraran els premis als quatre millors projectes presentats. 

  També hi haurà B2B, entrevistes que posaran en relació empreses, emprenedors, centres tecnològics, centres d’atenció primària, hospitals, centres assistencials, grups de recerca, professionals i fons d’inversió que vulguin ampliar la xarxa de contactes i identificar noves oportunitats de negoci o de participació a projectes R+D+I. A més, les jornades inclouran una sessió de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (Catalunya, Illes Balears i Occitània) que pretenen enfortir aquest projecte de cooperació política i posicionar-lo com un clúster referent en TIC i Salut. La cloenda comptarà amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comin, i la inauguració amb el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglésies. Entre les activitats lúdiques complementàries previstes hi fhaurà una caminada saludable per Vic a través de l’aplicació Pokémon Go. També es podrà visitar el Bus de la Salut, una eina de recerca de l’IRB de la Universitat de Lleida.   

  Les Jornades TIC Salut donen continuïtat a les celebrades els últims cinc anys a Girona. En aquesta ocasió tenen lloc a Vic i aborden també la temàtica dels serveis socials. El programa s’adreça a professionals i investigadors de diferents disciplines (salut, social, tecnologia, empresa...) motivats pels àmbits de les TIC, Salut i Social, a emprenedors i empreses d’aquesta mateixos sectors, a CEOs i tècnics d’entitats assistencials i a estudiants, tant universitaris com de Batxillerat i cicles formatius. Per a aquests darrers s’ha preparat un programa paral·lel amb un taller interactiu. 
   

 • 09.09.2016

  La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya va celebrar ahir dijous l’acte oficial de benvinguda als 121 estudiants d’intercanvi que acollirà durant el primer semestre d’aquest curs acadèmic. La xifra es manté respecte el curs passat, quan va experimentar un creixement del 50%, i es refereix tant a estudiants dels diversos programes internacionals d’intercanvi com del SICUE (Sistema d’Intercanvi entre Centres Universitaris Espanyols).

  Dels 121 alumnes estrangers, la majoria –un total de 66–  cursaran els estudis a la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), mentre que 44 ho faran a la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) i 4 a la de Ciències i Tecnologia (UST). En total procedeixen de 22 països diferents: Alemanya, Argentina, Àustria, Bèlgica, Brasil, Canadà, Dinamarca, Estònia, EUA, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Hongria, Itàlia, Japó, Polònia, Països Baixos, Turquia, Suècia, Suïssa, Xile i Xina.

  L’acte de benvinguda va servir per donar a conèixer la Universitat als nous estudiants, així com la ciutat i el país que els acollirà els propers mesos. El vicerector de Relacions Internacionals de la UVic-UCC, Joan Masnou, va presidir l’acte i va felicitar els estudiants per haver escollit la UVic com a destí per estudiar a l’estranger “la qual cosa us ajudarà a ampliar l’experiència personal i enriquirà el vostre currículum”.

  També van intervenir a l’acte la degana de la Facultat de Ciències i Tecnologia, Laura Dempere; el vicedegà de la FEC, Xavier Ginesta; així com el cap d’estudis de la Facultat d’Educació Traducció i Ciències Humanes, Jordi Chumillas, i la coordinadora acadèmica de Relacions Internacionals, Montse Romero. Laura Dempere va demanar als nouvinguts que durant la seva estada s'interessin per les línies de recerca de la UVic i s'hi impliquin. La benvinguda va concloure amb una actuació dels Emboirats, la colla castellera de la Universitat.

  La UVic-UCC participa en programes d’intercanvi des de l’any 1989, amb l’objectiu de reforçar la internacionalització tant de la Universitat com dels alumnes, que cursen part dels seus estudis a la Universitat en virtut dels acords que té signats amb altres centres i institucions d’arreu del món. Alguns dels alumnes passen tot el curs a les aules de la UVic, mentre altres només hi estan un semestre.

 • 05.09.2016

  Aquest matí, Prous Institute for Biomedical Research (Prous Institute) ha signat un acord de col·laboració amb la UVic-UCC pel qual fa una aportació de 20.000 euros per impulsar projectes de recerca.

  En un acte a l’Ajuntament de Vic, el rector de la UVic-UCC, Dr. Jordi Montaña, i el vicepresident de Prous Institute, Dr. Josep Prous, han rubricat aquest conveni, que té com a objectiu descobrir i desenvolupar medicaments més eficaços i segurs des d’una perspectiva global de les patologies i de les interaccions entre fàrmacs.    

  Segons Josep Prous, vicepresident de Recerca i Desenvolupament de Prous Institute, “som una empresa que aposta per la investigació bàsica que s’està fent en les universitats del nostre país, i més concretament en projectes basats en l’excel·lència científica enfocats a millorar les tecnologies de descobriment i desenvolupament de nous fàrmacs”. Afegeix que “la UVic-UCC té projectes molt innovadors en aquesta àrea, i és una de les raons clau per les quals hem decidit col·laborar amb la institució”.

  Avui dia, la UVic-UCC té 25 grups de recerca i 10 càtedres que desenvolupen l’activitat investigadora, clarament orientada a generar coneixement i traslladar-lo a la societat. Durant la signatura, Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC, ha mostrat la “màxima satisfacció per aquest acord que demostra la gran tasca i la bona recerca que s’està fent a la nostra universitat en l’àmbit de la salut”. Segons ha dit, “amb la docència i la recerca que impulsem estem preparats per acollir una Facultat de Medicina que ens permetrà fer un gran pas endavant”. Per Montaña, aquest conveni permet a la Universitat avançar en mecenatge i ha assegurat que “no serà l’últim conveni que signarem”.

  El tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Dr. Josep Arimany, que ha presidit l’acte en delegació de la presidenta del Patronat i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha manifestat l’agraïment del Patronat per la “signatura d’un conveni que demostra la confiança de Prous Institute amb una Universitat jove i amb vocació internacional”. De la seva banda, el vicerector de Recerca i Professorat, Jordi Villà, ha explicat que la recerca de la UVic-UCC viu un moment molt interessant en el qual “l’aposta per les persones i el talent ha permès aconseguir un creixement exponencial en els darrers anys”.

  A partir d’aquest acord, que se suma a altres inversions de la companyia biotecnològica en la recerca procedent de l’àmbit acadèmic, la UVic-UCC reconeix Prous Institute com a protector dins el Pla de Patrocini i Mecenatge de la Fundació Universitària Balmes (FUB), entitat titular de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. El vicepresident de Recerca i Desenvolupament de la companyia biotecnològica podrà formar part del Consell de Mecenatge de la institució i assistir a totes les reunions d’aquest organisme.

  Sobre Prous Institute
  Fundada el 2007 com a spin off de Prous Science, Prous Institute és una companyia internacional amb seu a Barcelona i oficines a Tòquio (Japó) dedicada a la recerca biomèdica internacional per al descobriment de nous medicaments en càncer, malalties neurodegeneratives i diabetis. La companyia és líder mundial en el desenvolupament de sistemes informàtics aplicables a R+D, amb una experiència de més de 50 anys, que permeten analitzar enormes volums d’informació sobre estudis fets arreu del món per avançar en la recerca de malalties i de nous tractaments. Actualment, Prous Institute té acords de col·laboració amb agències reguladores, institucions acadèmiques i companyies farmacèutiques i biotecnològiques de tot el món.  

  Sobre la UVic-UCC
  La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, nascuda de la iniciativa ciutadana i territorial, dóna continuïtat a una tradició universitària que es remunta a l’Edat Mitjana. De naturalesa pública i de gestió privada, desplega la seva activitat de servei públic en els àmbits de la docència, la recerca i la transferència de coneixement en les àrees que li són pròpies. La UVic-UCC està regida per la FUB, el Patronat de la qual està integrat per representants de 16 ajuntaments entre els quals hi ha Vic, Manresa, Granollers o Figueres, 3 patrons de la Generalitat de Catalunya, 14 patrons de la societat civil i 3 membres de la comunitat universitària. Aquest sistema propi de control públic i gestió privada facilita un model de governança eficient, responsable i àgil.

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual