• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 21.10.2016

  El professor i investigador de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) Salvador Simó va pronunciar la conferència inaugural del primer Congrés Ibèric de Teràpia Ocupacional, celebrat divendres i dissabte de la setmana passada a Beja (Portugal). Més de 400 persones van assistir a l’acte, en què Simó va parlar de la importància de l’emprenedoria i de la innovació per abordar els reptes socials, sanitaris i mediambientals contemporanis, i va exposar diversos projectes liderats per la UVic-UCC en aquest àmbit. 

  En el programa del mateix congrés, l’investigador de la FCSB també va impartir la ponència “Suïcidi: la mort silenciada”, en què va presentar la recerca en aquest àmbit que desenvolupa el grup Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) de la UVic-UCC i el Consorci Hospitalari de Vic. “Vam mostrar els resultats de la nostra recerca d’històries de vida amb persones que han comès intent de suïcidi, que és la base per redissenyar programes de prevenció als centres de salut mental”, explica Simó. La recerca també és obra dels doctors Francesc Arrufat i Carlos Peña, ambdós membres del SaMIS, i els seus resultats es van publicar l’any passat al llibre Suicidio y vida (Circulo Rojo). La ponència es pot recuperar íntegra en aquest enllaç.

  La primera edició del Congrés Ibèric de Teràpia Ocupacional l’han organitzat de forma conjunta l’Associação Portuguesa de Terapeutas Ocupacionais (APTO) i l’Asociación Profesional Española de Terapeutas Ocupacionales. Aquesta trobada de professionals del sector pretén compartir experiències, metodologies i intervencions i reconèixer la pràctica terapèutica i el desenvolupament de la ciència ocupacional a Espanya i a Portugal, mantenint les especificitats culturals de cada país.

 • 20.10.2016

  Un equip multidisciplinar liderat per Jaume Miquel March, investigador del Research Group on Methodology, Methods, Models and Outcomes (M3O) de la UVic-UCC, ha desenvolupat una aplicació web que ajuda a diagnosticar i tractar els casos d’intoxicació per ingesta de bolets i altres fongs. L’eina de consulta, que rep el nom de MicoApp, s’adreça a professionals de la salut de qualsevol àmbit, sobretot dels serveis d’urgència i d’atenció primària.

  L’aplicació consta d’una base de dades que es pot consultar a partir de diversos criteris de classificació i de cerca: per bolets, per síndromes, per símptomes i per possibles proves de laboratori a realitzar. Cada element va associat a una fitxa detallada que el descriu, permet identificar-lo i estableix pautes a seguir. A més, l’eina permet a cada usuari gestionar casos de pacients concrets. A través d’una sèrie de proves i de qüestionaris, acompanya el professional en el procés de diagnòstic clínic, per assegurar que sigui encertat des del primer moment.

  Diagnòstic ràpid i encertat des del primer moment
  Actualment a l’Estat espanyol es produeixen entre 200 i 400 intoxicacions per ingesta de bolets cada any. La mortalitat pel seu consum és del 7% entre els pacients tractats i al voltant del 30% entre els que no reben assistència mèdica, i és més elevada en casos que afecten infants. “Especialment en les situacions més greus, és bàsic que el diagnòstic clínic sigui encertat des del primer moment”, explica March, segons el qual “tenir un dispositiu mòbil a mà, com a plataforma d’informació i suport, ajuda en la presa de decisions des del principi del quadre clínic i agilitza el diagnòstic i, per tant, el tractament”, explica March.

  En el desenvolupament de MicoApp també hi ha participat Gerard Reches, exestudiant del Grau en Multimedia de la UVic-UCC. L’equip de treball l’han complementat els metges Salvador Ventura Pedret, especialista en anàlisis clíniques del laboratori Clínic Metropolitanan Sud (Institut Català de la Salut) i Cristina Ruiz, especialista en bioquímica clínica del Laboratori clínic de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Ambdós són membres de la comissió de toxicologia de la Societat Espanyola de Bioquímica Clínica i Patologia Molecular (SEQC).

  Micoapp és un recurs gratuït i accessible des de qualsevol dispositiu mòbil. Per utilitzar-la només cal registrar-se com a usuari a http://micoapp.uvic.cat. La intenció dels autors és seguir fent créixer l’eina, ampliant el fons de consultes a altres tipus d’intoxicacions alimentàries, causades per estupefaents i pel consum de plantes tòxiques entre d’altres factors.

  L’aplicació s’ha presentat al LABCLIN, el desè Congreso Nacional del Laboratorio Clínico, que aquests dies se celebra a Saragossa. Aviat es presentarà també en un acte organitzat per la Sociedad Española de Bioquímica Clínica y Patología Molecular.

 • 17.10.2016

  Amb l’objectiu de conèixer de prop la UVic-UCC, la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Marta Chandre, va fer una visita institucional al Campus UVic de la Universitat, convidada per la direcció general de la Fundació Universitària Balmes.
  Durant la visita Marta Chandre es va reunir amb el director general de la Fundació, Joan Turró; el secretari general, Josep Terradellas; la coordinadora del CESS, Marina Geli; el vicerector de Recerca i Professorat, Jordi Villà; i la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Mariona Subirana. Durant la reunió es va parlar dels projectes de futur de la Universitat, i molt concretament del projecte de la Facultat de Medicina.
  Després de la reunió va tenir lloc una visita per al Facultat de Ciències Humanes, el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials i Creacció, on va poder conèixer també de primera mà, els projectes que s’hi porten a terme.

   

 • 14.10.2016

  “El nou Grau de Medicina és un dels primers fruits de la federació entre Vic i Manresa i suposa un pas de gegant per la UVic-UCC”. D’aquesta manera ha definit la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i alcaldessa de Vic, Anna Erra, la decisió, que ahir va prendre la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, de començar els tràmits per incloure el Grau de Medicina en la programació del curs universitari 2017-2018. En dues rodes de premsa fetes avui a Vic i Manresa, els principals protagonistes del projecte han valorat el nou escenari que s’obre pel que fa al Grau de Medicina. 

  El vicepresident segon de la FUB i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha explicat que la nova Facultat “és un projecte de país construït des de les dues ciutats, que permet avançar cap a un major equilibri territorial”. Vic i Manresa seran les dues primeres ciutats catalanes que tindran Facultat de Medicina sense ser capital de província”. Tots dos han destacat la importància, per a les dues ciutats, d’acollir uns estudis que suposaran un impuls que “posicionarà la UVic-UCC com a peça clau per a la descentralització del coneixement”. La Facultat s’ubicarà a Vic i comptarà amb una unitat docent a Manresa.

  Un cop aprovat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), el projecte de Medicina, ara ha de rebre la validació del pla d’estudis per part de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU). A més, tal com ha explicat el comissionat per la Facultat de Medicina, el Dr. Josep Arimany, caldrà que el Ministeri d’Educació concedeixi les 90 places que sol·licita el projecte. Es tracta dels numerus clausus que regulen el nombre d’estudiants que poden cursar Medicina a l’Estat espanyol. És un pas necessari que permetrà, en paraules d’Arimany, “crear una estructura d’estat que dotarà el territori d’un gran valor afegit; és un motor de coneixement, d’innovació i de recerca que beneficiarà les dues ciutats i també el conjunt del país”. Per al rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, la Facultat ha fet un “llarg camí” que ajudarà la Universitat “a fer un salt qualitatiu i quantitatiu dins el sistema universitari català”.
   
  Una Facultat de Medicina centrada en l’atenció comunitària
  La Facultat de Medicina de la UVic-UCC s’especialitzarà en l’atenció comunitària –els metges de família-, una de les àrees de salut amb més demanda. Per Arimany, aquest grau permetrà “formar els metges del futur especialitzats en la integració dels àmbits sanitari i social”. Segons el pla d’estudis, una de les fites és formar professionals que situïn el malalt al centre del procés i treballin en la integració dels serveis socials i de salut. Des d’aquesta perspectiva, el Grau subratllarà la importància de l’atenció primària per tal de dotar els estudiants d’un alt nivell d’excel·lència tant en competències com en valors, i posar de relleu una visió humanística i holística de la medicina que garanteixi l’atenció integral –clínica, però també emocional– del pacient. Es tracta d’oferir un ensenyament diferenciat al que s’imparteix actualment i que està centrat en la superespecialització.

  El pla d’estudis del nou grau incorpora elements diferencials i innovadors des del punt de vista pedagògic, com l’ensenyament basat en la resolució de casos clínics, que vol reforçar la vessant professionalitzadora de la formació. També fa una aposta pels grups reduïts i la docència personalitzada, centrada a resoldre les necessitats de cada estudiant. La internacionalització serà un altre dels trets diferencials dels estudis, que tindran l’anglès com a llengua vehicular i promouran les pràctiques a l’estranger per tal de garantir la inserció laboral dels alumnes en un mercat global.

  La nova facultat, que serà de caràcter privat i s’autofinançarà, disposarà d’un sistema de beques per ajudar econòmicament entre un 10 i un 15% dels estudiants. Els ajuts es donaran en base a criteris acadèmics i de renda.

  Demanda acadèmica i professional
  Cada curs, més de 3.500 estudiants de Catalunya que voldrien cursar els estudis de Medicina en alguna de les universitats catalanes es queden sense plaça. De fet, la demanda és cinc vegades superior a l’oferta. Només el curs passat, es van oferir 964 places, però hi va haver 4.549 alumnes que van demanar accedir a aquests estudis. 

  A banda de la demanda acadèmica, el mercat laboral també necessitarà nous metges en els pròxims anys, segons un estudi demogràfic del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). El document apunta que en els pròxims 15 anys es jubilaran 10.000 metges i caldrà cobrir-los amb nous graduats, perquè l’actual plantilla de professionals de la medicina té una mitjana de 49’6 anys. 

  A la resta de l’Estat, les administracions ja han començat a treballar per cobrir la demanda creixent de metges. A Madrid, hi ha 565 places privades per cursar els estudis de Medicina i al País Valencià, 200. En canvi, Catalunya n’ofereix menys d’un centenar malgrat que supera en població a totes dues comunitats. De les vuit universitats privades que ofereixen el Grau de Medicina a l’Estat, només una es troba a Catalunya. 

  La salut i el benestar, un dels eixos centrals de la UVic-UCC
  La UVic-UCC neix de la federació entre la Universitat de Vic i la Fundació Universitària del Bages el 2014. Compta amb prop de 6.500 estudiants, 957 professors, 273 professionals d’administració i serveis, i una oferta acadèmica de 33 graus, 12 màsters universitaris i 13 programes de doctorat. És una institució amb vocació social i territorial que s’estructura en dos campus, un a Vic i un altre a Manresa, i dues seus, a Granollers i Barcelona.

  Les àrees de coneixement vinculades al món de la salut i el benestar de les persones són un dels eixos centrals de la UVic-UCC. Actualment, la institució ofereix estudis de Salut, Psicologia i Biociències repartits en dues facultats del campus de Vic, la de Ciències de la Salut i el Benestar i la de Ciències i Tecnologia, i una a la capital del Bages, la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa. 

  Els estudis de Ciències de la Salut de la Universitat té una llarga trajectòria als dos campus i es tradueix en la disponibilitat d’instal·lacions docents que ja permeten la docència en aquest àmbit. A més, al campus Manresa, la Clínica Universitària, preparada tant per a l’activitat assistencial com per a la docent, disposa d’espais per a la simulació clínica amb equips d’alta complexitat tecnològica i personal preparat per fer-ne un aprofitament docent molt eficient.  

  La Universitat compta amb unes àrees de recerca de l’àmbit de salut i social molt consistents agrupades en el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, que coordina l’exconsellera Marina Geli. D’aquest Centre en depenen la Càtedra de Cures Pal·liatives, del doctor Xavier Gómez Batiste; la de TIC i Salut, del doctor Francesc García Cuyàs; o la de Sida i Malalties Relacionades, liderada pel doctor Bonaventura Clotet. El curs passat va entrar en funcionament la Càtedra de Bioètica Víctor Grífols, de la qual s’han fet càrrec les doctores Victòria Camps i Núria Terribas.

  L’aposta per la salut de la Universitat compta amb l’estreta col·laboració del teixit assistencial del territori. D’aquesta manera, la UVic-UCC disposa de centres de referència en l’àmbit sanitari per desenvolupar-hi part de la formació i de les pràctiques associades als estudis de Salut o Psicologia. L’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital de la Santa Creu, la Clínica de Vic, el Centre de Salut Mental d’Osona, o els hospitals de Campdevànol, Manlleu, Olot o Puigcerdà, entre d’altres, són alguns dels equipaments del territori que ja col·laboren amb la UVic-UCC per garantir la formació integral dels estudiants.
   

 • 13.10.2016

  La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya ha acordat avui, 13 d’octubre de 2016, impulsar els tràmits per tal d’aconseguir incloure el nou Grau en Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya en la programació acadèmica universitària del curs 2017-2018. Els tràmits per a la validació del nou pla d’estudis i la creació de la nova Facultat de Medicina de la UVic-UCC es faran durant els propers mesos amb la voluntat que la primera promoció d’alumnes comenci les classes a partir del proper setembre. La nova Facultat de Medicina s’ubicarà al campus UVic i comptarà amb una unitat docent al campus UManresa.

  Els nous estudis de Medicina s’especialitzaran en medicina comunitària i tindran un model pedagògic innovador que situa el pacient en el centre de tot el procés de formació de metges. L’anglès, juntament amb el castellà i el català, seran les llengües de treball i l’oferta docent estarà molt vinculada amb la xarxa assistencial del territori. Es tracta d’un projecte que respon a la demanda de places de Medicina a Catalunya, ja que actualment només un de cada cinc alumnes que vol cursar aquest grau ho pot fer en algun centre català. És un projecte amb vocació internacional i supramunicipal que permetrà atreure coneixement i talent a la Catalunya central.

  Per tal de donar detalls d’aquesta decisió i dels pròxims passos de la Facultat demà se celebraran als campus de Vic i de Manresa, dues rodes de premsa a càrrec de la presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra; del vicepresident del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i alcalde de Manresa, Valentí Junyent; del comissionat per al Grau en Medicina a la UVic-UCC, Dr. Josep Arimany; i del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña.

  Convocatòria per als mitjans:

  Divendres 14 d'octubre

  Vic: a les 11.00h a la Sala Segimon Serrallonga, (C. Perot Rocaguinarda, 17)

  Manresa: a les 13.00h. Sala d’actes de l’edifici FUB2 (Avinguda Bases de Manresa, 1)

   

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual