• Inici
 • Presentació
 • Estudis
 • Recerca
 • Estructura organitzativa
 • Indicadors
 • 04.07.2015

  La viceministra grega d’Ocupació i Seguretat Social, Rania Antonopoulou ha participat avui en el Congrés d’Economia Feminista que ha organitzat la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya. Just el dia abans del referèndum a Grècia, la política ha assegurat que les condicions que està exigint la troika al seu govern són “inassumibles” i ha augurat que estan provocant la “fi de l’Europa social”. En aquest sentit, ha assegurat que l’Europa que vol la troika és pitjor que les polítiques aplicades per Margaret Thatcher i ha avisat que si no es canvia aquesta tendència d’aquí a dos anys “el neoliberalisme imperarà a tot Europa”. 
   
  Antonopoulou que ha intervingut per videoconferència durant la sessió plenària destinada a la política macroeconòmica i la igualtat de gènere, ha explicat que “està vivint un malson” ja que “Europa no ha après dels errors comesos a països d’Àfrica o Amèrica Llatina amb un deute elevat durant els anys 90”.  Antonopoulou és una destacada economista feminista que abans d’entrar a formar part del govern d’Alexis Tsipras era professora d’economia a l’Institut Levy de Nova York. 
   
  Per la dirigent de Siryza, “el remei ha matat el pacient” i en aquest sentit, ha carregat contra les mesures que exigeixen les institucions monetàries i que porten, segons ha dit, a premiar els beneficis en detriment dels drets laborals de les persones. Per això, ella ha reclamat poder implementar polítiques d’ocupabilitat i no de “salaris mínims”.  
   
  El Congrés ha aprovat una resolució que ha mostrat la seva solidaritat amb el poble grec i que reclama l’exercici total de la seva sobirania. Per això, les participants en aquest Congrés s’han fet una foto de família amb un missatge de suport a Grècia. A banda, el Congrés també ha reclamat l’activisme feminista contra el TTIP i altres tractats “de caire neoliberal”.
   
  El Congrés organitzat per la UVic-UCC que va arrencar dijous i ha acabat avui, dissabte. S’ha organitzat a través de 4 plenaris i més de 80 tallers i experiències pràctiques. En el darrer plenari, el d’avui, inaugurat pel vicerector de Recerca i Professorat de la UVic-UCC, Jordi Villà, hi ha intervingut la professora emèrita d’Economia de la Universitat de Cornell, Lourdes Benería, i Iolanda Fresnillo de l’Observatori del Deute en la Globalització. Totes dues han assegurat que amb els models econòmics i financers actuals, les polítiques de gènere i d’activisme social són més “necessàries que mai”.
   
  El Congrés d’Economia Feminista de la UVic-UCC és estatal i és el primer cop que s’organitza des de Catalunya. La sessió inaugural la va fer l’economista i activista Sivlia Federici que va assegurar que la dona és la més perjudicada per la crisi econòmica i financera i va reclamar fórmules “mes cooperatives” per afrontar i visualitzar l’economia reproductiva. 
 • 02.07.2015

  “Cal un canvi radical a la política econòmica mundial, perquè avui no ens garanteix el futur.” Amb aquestes paraules l’activista feminista italiana Silvia Federici ha presentat un dels objectius principals del V Congrés Estatal d’Economia Feminista, que se celebra a la UVic fins el pròxim 4 de juliol i que acollirà més de 400 persones provinents del món acadèmic, de la recerca i de l’activisme.
   
  Durant  la roda de premsa de presentació del congrés, que ha tingut lloc aquest matí  a la UVic, Sandra Ezquerra, professora de la UVic-UCC i membre del comitè organitzador, ha explicat que el Congrés es proposa posar en comú l‘experiència a l’entorn de l’economia feminista i consolidar, tant en l’àmbit acadèmic, de la recerca, com en la societat civil, models econòmics alternatius. “Volem dibuixar models alternatius que es construeixin en base a altres lògiques, paradigmes i valors", ha afirmat Ezquerra. Els principals investigadors i investigadores en la matèria que participaran en aquest congrés posaran un èmfasi especial en els impactes específics que la crisi econòmica té sobre les dones. 
   
  L’economia feminista, un corrent del pensament en creixement, transversal i compromès
   
  Per la professora de la Universitat Complutense de Madrid, Amaia Pérez, l’economia feminista és una escola de pensament econòmic en si mateixa, que es troba en ple creixement i que es caracteritza per considerar l’economia com el conjunt de processos que sostenen la vida, que  tracta les desigualtats de gènere i que es compromet socialment. “Volem posar en valor la igualtat i la no discriminació”, ha dit Pérez que també ha afirmat que “estem davant d'una crisi multidimensional que implica una crisi ecològica, de reproducció social, que posa en dubte el sistema”.
   
  En aquest sentit Silvia Federici, ha demanat un canvi urgent, “ja que la falta de recursos  bàsics per reproduir la vida i la precarització del treball ens ha portat a una crisi que ha repercutit molt profundament en la vida de les dones”.  I no només en països en vies de desenvolupament, sinó també en el primer món com els EUA on, segons ha explicat Federici, cada cop “es medicalitzen més els problemes socials, baixa l’esperança de vida de les dones i augmenten els problemes mentals dels nens, relacionats amb la fam”.
   
  Un exemple d’aquesta precarització laboral l’ha exemplificat la representant del  Movimiento Autónomo de Mujeres de Nicaragua, Sandra Ramos, que ha denunciat les condicions de les treballadores del tèxtil llatinoamericanes. Un sistema que “posa al centre les mercaderies i els consumidors i deixa de banda les dones treballadores amb unes condicions laborals cada vegada més precàries”, ha afirmat. El Congrés compta amb una important representació de col·lectius de Llatinoamèrica.
   
  Per últim, Carme Sanmartí, secretària general de la UVic-UCC, ha qualificat d’una gran oportunitat el fet d'organitzar aquest congrés a Vic, i ha declarat que  “s’ha pogut portar a terme gràcies al bagatge de més de 19 anys d’estudis de gènere consolidats a la Universitat”. 
   
  S’espera que les conclusions puguin servir de full de ruta per canviar les polítiques públiques cap a un nou model social més igualitari.
   
  Participació de la viceministra grega d’Ocupació i Seguretat Social
   
  Rania Antonopoulou, viceministra d’Ocupació i Seguretat Social de Grècia, intervindrà dissabte a la sessió plenària de les 16 de la tarda per videoconferència. La viceministra grega va declinar aquesta setmana la invitació a assistir al Congrés a causa dels esdeveniments ocorreguts en el seu país. La sessió girarà a l'entorn de l’experiència d’introduir l’economia feminista en les polítiques macroeconòmiques d’Estat.
  Durant el Congrés es podran conèixer una vuitantena d'experiències pràctiques d'aplicació d'economia feminista i es portaran a terme una vintena de tallers de formació, en què es tractaran i debatran maneres de construir alternatives econòmiques.
   
 • 02.07.2015

  El proper dilluns, 6 de juliol, a les 13 hores, tindrà lloc a l’ Aula Magna de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya el primer debat de candidats a la presidència del Barça, organitzat per Nació Digital, amb la col·laboració de la plataforma Manifest Blaugrana.
   
  Aquest col·loqui comptarà amb la presència dels candidats oficials a les eleccions, un cop hagin presentat el mínim de 2.534 signatures vàlides el proper divendres 4 de juliol.
   
  A dia d'avui, han confirmat la seva assistència els precandidats Joan Laporta, Agustí Benedito, Toni Freixa, Jordi Majó i Jordi Farré, tots ells pendents encara de superar el tall de signatures.
   
  El debat serà obert a la ciutadania i es podrà seguir en directe a través de l'emissió en streaming, disponible al web de Nació Digital.
 • 29.06.2015

  Un projecte d’emprenedoria que ha comptat amb el suport i la col·laboració de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha estat un dels 5 seleccionats, dels 138 realitzats arreu de l’Estat espanyol, per a ser exposat i presentat al Palau de Congressos de Girona, davant la reina d’Espanya, en el marc de les jornades del fòrum Impulsa de la Fundació Princesa de Girona.

  El projecte, anomenat “Re-viure”, l’han portat a terme 25 alumnes de quart d’ESO de l’Institut Mare de Déu de la Candelera de l’Ametlla de Mar, que han creat un hivernacle a base de material reutilitzat i n’han fet l’automatització a través d’un ordinador creat per ells mateixos a partir de material d’altres ordinadors que ja no servien. La UVic-UCC, a través de la Unitat d’Emprenedoria i el Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE), juntament amb la Fundació Trilema han fet el seguiment del projecte. Totes dues entitats són promotores d’ “Educar el talent emprenedor”, un programa de formació que ofereix al professorat les claus per a l’entrenament de la competència emprenedora a l’aula, així com l’acompanyament en el disseny i la implantació de projectes de foment del emprenedoria en els centres educatius.

  La segona edició del programa, que s’ha realitzat de l’octubre de 2014 al maig de 2015, ha estat centrada en “Aprendre a emprendre”. Aquesta ha inclòs tres jornades presencials de formació per iniciar la metodologia de projectes d'emprenedoria i la manera d'avaluar-la a classe amb acompanyament dels docents en el disseny del projecte; visites als centres participants per fer l’acompanyament i l’avaluació del disseny i implantació d'un projecte d'emprenedoria; i una jornada autonòmica de bones pràctiques amb la presentació dels projectes implantats i una reflexió sobre la repercussió que han tingut en l'aprenentatge dels alumnes. La formació s’ha realitzat a Aragó, Castella-Lleó, Catalunya (Vic), Comunitat Valenciana i Extremadura.

 • 29.06.2015

  El professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic, Òscar Fernández, s’estrenarà el proper 20 de juliol com a nou director i presentador d’El Matí de Catalunya Ràdio de l’estiu, ocupant el lloc de la Mònica Terribas durant el període de vacances. Així doncs, Òscar Fernández, que fins ara compartia l’informatiu de les set de la tarda amb Kilian Sebrià, passarà a ser la veu principal de l’emissora pública catalana els matins de juliol i agost, de les set a la una del migdia.
  “Mantenint la rigorositat informativa i sense renunciar a tractar tots els temes amb un somriure”, explica Fernández, aquest professional de la comunicació també assumeix que l’espera “un estiu intens marcat per un període electoral en els àmbits esportiu i polític”. Les eleccions a la presidència del Futbol Club Barcelona són les primeres que trobem al calendari, seguides per la precampanya de les plebiscitàries del proper 27 de setembre.
   
  També, un altre professor, Xavier Ginesta, farà de tertulià d’una altra de les principals emissores catalanes, RAC1, aquest estiu. Estarà a El Món a RAC1, que dirigirà i presentarà Jordi Armenteras. Durant tot aquest curs, el professor de la FEC també ha estat ja col·laborador de La Nit a RAC1, de Xavi Freixes.
1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual