• Inici
 • Presentació
 • Estudis
 • Recerca
 • Estructura organitzativa
 • Indicadors
 • El Departament de Benestar Social i Família i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han renovat el conveni de col•laboració que les dues parts van signar al 2010 per al foment de la recerca dels serveis socials. Aquesta renovació amplia l’aportació econòmica del Govern i n’amplia la vigència per a quatre anys més, fins el 2017. Així ho han presentat avui a Vic la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña.
   
  La Càtedra de Serveis Socials és la primera de Catalunya i, des de la seva posada en marxa, ha esdevingut un dels principals referents per als i les professionals dels serveis socials de Catalunya, promovent un servei de qualitat en l’àmbit de la formació, la recerca aplicada i la transferència de coneixement en el sector dels serveis socials. És un espai on els diferents agents que intervenen en el Sistema Català de Serveis Socials interactuen per compartir coneixement, elaborar recerca i impulsar la innovació.
   
  Consolidació d’un projecte
   
  Després de la fase inicial de posada en marxa de la Càtedra de Serveis Socials i la seva posterior consolidació, s’ha evidenciat la necessitat de garantir la continuïtat de la iniciativa amb un projecte a mig termini que permeti mantenir-la en el seu paper de referent en el posicionament dels serveis socials en la societat del coneixement per a tots els professionals de Catalunya.
   
  A més, ara és el moment de donar-li un nou impuls, per tal que aquesta pugui convertir-se en un instrument que promogui la gestió estratègica del Sistema Català de Serveis Socials i fomenti la seva millora contínua en tots els seus nivells: organització i eficàcia i eficiència productiva i econòmica. Alhora, i de manera prioritària, la càtedra ha d’esdevenir una eina que aporti coneixement sobre noves maneres d’abordar la planificació i l’avaluació de les polítiques de serveis socials.
   
  Amb la renovació d’aquest conveni també s’ha ampliat l’aportació econòmica del Departament de Benestar Social i Família a la Fundació Universitària Balmes –l’entitat titular de la UVic-UCC– per al finançament de les activitats de la Càtedra. En total, el Govern aportarà 725.000 euros, repartits en quatre anualitats.
   
  Visita a les instal•lacions del CESS
   
  Després de la presentació del conveni, la consellera Neus Munté ha visitat les instal•lacions del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), un espai de caràcter interdisciplinari, transversal i intersectorial de la UVic-UCC que aglutina i coordina la formació, la recerca i la transferència de coneixement en l'àmbit dels serveis socials, sociosanitaris i de la salut.
   
  El CESS té per objectiu millorar el benestar i la qualitat de vida de la població a través del desenvolupament de projectes de cooperació intra i interuniversitària i la consolidació d'aliances amb organitzacions i institucions dels sectors implicats, a nivell local, nacional i internacional.
   
  Coordina l’activitat, a banda de la Càtedra de Serveis Socials, de la Càtedra de Recerca Qualitativa, la Càtedra de Cures Pal•liatives, la Càtedra TIC Salut, el DIXIT VIC Centre de Documentació de Serveis Socials i el SÍRIUS VIC Centre per a l'Autonomia Personal.
   

 • 14.11.14.-El proper divendres 21 de novembre tindrà lloc a la UVic i al Palau Robert de Barcelona un doble homenatge a la Dra. Francesca Bartrina i Martí, professora de la UVic-UCC, doctora en teoria de la literatura i literatura comparada, directora del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de la Dona, editora de la col•lecció “Capsa de Pandora” d’Eumo Editorial i autora de nombrosos articles especialitzats sobre traducció i estudis de gènere, que va morir en plena maduresa personal i intel•lectual el passat mes de juny.
   
  L’acte d’homenatge, impulsat per Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere i el Grup de Recerca d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació de la UVic-UCC, compta amb el suport i col•laboració de l’Institut Català de les Dones, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere i Eumo Editorial.
   
  L’homenatge començarà a les 12 del matí a la Sala Segimon Serrallonga de la UVic, amb la presentació del llibre Maria-Mercè Marçal: L’escriptura permeable de l’autora Caterina Riba, publicat a la col•lecció “Capsa de Pandora” d’Eumo Editorial amb el suport de l’Institut Català de les Dones, i que dirigia Bartrina. La presentació anirà a càrrec de Rosa Ardid, crítica literària.
   
  Seguidament hi haurà un acte institucional, presidit pel Rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, en què la metgessa Carme Valls-Llobet pronunciarà la conferència “Nous riscos per a la salut de les dones”. L’acte comptarà amb les intervencions de la investigadora Eva Espasa, del director del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere, Gerard Coll-Planas, Marcos Cánovas, director del departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades, i Joan Soler, degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic. Seguidament hi haurà una lectura de poemes dramatitzada, a càrrec de l’Aula de Teatre de la UVic, i altres intervencions en forma d’epíleg.
   
  A les 18h, l’homenatge continuarà al Palau Robert de Barcelona, amb la dramatització d’un fragment de La Infanticida de Víctor Català, a càrrec de la Cia Almaradas, que donarà pas als parlaments institucionals de Núria Balada, directora de l’ICD; Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes; Carme Sanmartí, secretària general de la UVic-UCC i Lluïsa Cotoner, professora emèrita de la UVic-UCC. Posteriorment hi haurà dues taules rodones de debat, una formada pels centres i grups d’estudi de gènere, i una altra formada per joves investigadores.
  Posarà punt i final a l’homenatge la representació d’un fragment de  L’obra De Víctor a Caterina, amb dramatúrgia de Francesca Bartrina, a càrrec de Sílvia Escuder, Pilar Prats i Carme Callol.
   
  Consulta el programa.
   

   

 • 06.11.14.- El rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña, acompanyat per RicardTorrents, president de la Societat Verdaguer i Ramon Pinyol, director de la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris de la UVic, ha inaugurat avui al Museu Nacional d'Art de Catalunya, la IX edició del Col·loqui Internacional Verdaguer, que se celebrarà els dies 6, 7 i 8 de novembre a Barcelon, a Vic (UVic) i a Folgueroles. La conferència inaugural ha anat a càrrec del Dr. Joaquim Albareda, professor de la UPF, que ha parlat de "1714: Les raons de la resistència". Un cop acabada, s'ha visitat l'exposició de Perejaume "maniobra de Perejaume", comentada pel mateix autor. Programa.
   
  A 300 anys del final de la Guerra de Successió (1702-1714), en el context commemoratiu de l’episodi bèl•lic que polaritza el mite nacional de la derrota en el setge i la caiguda de Barcelona (segons que n’ha parlat Magí Sunyer a Els mites nacionals catalans [Vic: Eumo/Societat Verdaguer, 2006]), el IX Col•loqui Internacional Verdaguer convoca a l’exploració de la imaginació literària, dels discursos historiogràfics i de les representacions artístiques que, al llarg del vuit-cents, visibilitzen el conflicte: el tematitzen o l’adopten com a pretext.
  Els àmbits temàtics del Col•loqui es concreten en quatre eixos:
   
  I. L’any 1714. Realitat i mite
  II. Memòria i conflicte del passat
  III. Experiències i perspectives contemporànies
  IV. Jacint Verdaguer, amb especial atenció al conflicte en la seva obra
   
  El col·loqui se celebrarà durant tres dies en tres escenaris diferents. El primer dia d’inauguració tindrà lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya (matí) i continuarà a l’IEC (tarda), el segon dia a la Universitat de Vic i el tercer dia, de cloenda, al Centre Cultural de Folgueroles.
   
  Aquesta edició tripartida en tres seus respon a una tradició de fa anys i que, d’alguna manera, es correspon amb Barcelona com a representació de Verdaguer com a poeta nacional, a Vic com a representació dels vessant osonenc del poeta i a Folgueroles, el lloc nadiu, com a principal lloc de memòria de l’escriptor.
  El Col•loqui Verdaguer, organitzat per la Societat Verdaguer i per la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya –i aquesta edició per la Societat Catalana de Llengua i Literatura que n’havia estat sempre col•laboradora–, té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, d’un Projecte finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación (FFI2011-26367) i de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, i la col•laboració del Grup de Recerca GELIV i el Projecte d’investigació FFI2012-31489 (MINECO) i la Fundació Jacint Verdaguer i l’Ajuntament de Folgueroles.
   
  Tots els col•loquis Verdaguer –n’és la IX edició des de 1986– han estat sempre un pol d’atracció d’intel•lectuals i professors universitaris de tot el país i també de fora. En són exemples la presència de Joep Leerssen (Universitat d’Amsterdam), Damià Pons i Pons (Universitat de les Illes Balears), Teresa-M. Sala (Universitat de Barcelona), Ramon Pinyol i Ricard Torrents (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya).
   
  En un determinat moment, van deixar de ser “sobre Verdaguer” i es van convertir en “Col•loqui Verdaguer”, expressió entesa com a “marca”, ja que es van obrir a tota la temàtica del segle XIX i s’hi va donar entrada també als estudis d’història de la llengua, de la història general i a l’art. S’apostava, doncs, per la transversalitat i la interdisciplinarietat. Això sí, sempre mantenint una secció centrada en els estudis verdaguerians que, com d’altres dedicats a grans escriptors (Llull, A. March, Rodoreda, Riba o Espriu), es manté oberta com a línia de recerca en diverses universitats. Avui, els col•loquis Verdaguer són ja els més antics del seu àmbit entre els dedicats a la nostra literatura.
   
  A més de les trenta-quatre comunicacions que s’hi presentaran, cal destacar les tres conferències plenàries (Joaquim Albareda, Joep Leerssen i Damià Pons) i quatre ponències (Ramon Grau, Llorenç Prats, Joaquim Capdevila i Joan Roca).

 • 29.10.14.-La Fundació Universitària Balmes i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya s’han dotat d’un Codi ètic. Ahir a la tarda, durant el Claustre ordinari de la universitat, el Rector va donar el tret de sortida a la seva divulgació. 
  El Codi ètic és un document consensuat per tots els estaments de la comunitat universitària que vol deixar palès què s’espera de les persones que conformen el col•lectiu de la Universitat i de la Fundació Universitària Balmes.
  El Codi ètic es basa en tres valors essencials: el compromís individual, l’equanimitat col•lectiva i la veritat científica, i els desplega en dotze principis generals pensats per conscienciar a cada persona de la necessitat del seu comportament ètic i de la responsabilitat que se n’espera com a membre de la comunitat universitària. El Codi reflecteix, alhora, els compromisos de la comunitat universitària davant de la societat.
  El Síndic de Greuges de la Universitat, nomenat a principis del curs passat, serà l’encarregat de fer el seguiment i d'avaluar el compliment d’aquest Codi ètic i de la resta de normatives i reglaments que el despleguen, i en donarà comptes a la memòria anual del curs.
   

 • 10.09.14.-El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, i  el regidor de Ciutat del Coneixement i President de Creacció, Josep Arimany, presidiran dilluns vinent la inauguració a Vic de la mostra “Universitats i Recerca a Catalunya abans i després del 1714”. L’acte inaugural tindrà lloc a la Casa de Convalescència de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya a les 17h. 
   
  La mostra, impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, s’endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII, i destaca els canvis substancials que va implicar la desfeta del 1714 per al model universitari i científic de l’època.
   
  La mostra, que serà itinerant i es podrà veure durant el curs en altres universitats, s’emmarca en la commemoració del Tricentenari engegada per la Generalitat de Catalunya sota el lema «Érem, som, serem», que vol promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la nostra història. La mostra s’exposarà a Vic del 15 de setembre al 17 d’octubre i es podrà visitar de dilluns a divendres de 8 a 20h. i els dissabtes de 9 a 14h.  
   

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual