• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 25.11.2015

  Els investigadors del Grup de Recerca de l’Esport i l’Activitat Física (GREAF) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han presentat aquest matí, en un acte a la sala Segimon Serrallonga, els resultats d’un projecte que ha analitzat l’assetjament i l’abús sexual a l’esport. La doctora i professora de la UVic-UCC que ha liderat la recerca, Montse Martín, ha explicat que el seu objectiu era “veure com podíem detectar i prevenir la violència sexual a l’esport” i, per assolir-lo, han posat en marxa la campanya L’esport reacciona. A l’acte també hi ha assistit l’exgimnasta olímpica Gloria Viseras, que va ser víctima d’abusos sexuals per part del seu entrenador quan competia.

  Davant un públic format majoritàriament per entrenadors i estudiants del Grau de Ciències de l’Esport i l’Activitat Física (CAFE), Viseras ha fet una crida als professionals i futurs entrenadors a treballar per detectar i denunciar els professionals que no són “bones persones”. L’exgimnasta ha demanat als futurs tècnics que tinguin un “impacte positiu” en els esportistes: “Només obtindreu bons resultats si treballeu en equip amb ells. Abusar-ne per assolir l’èxit és un fracàs en si mateix”.

  Viseras també ha recordat que “només els esportistes són amos del seu destí”, i que “ni un pare ni un entrenador se’n poden apropiar”. A través del seu relat, Viseras ha denunciat la vulnerabilitat dels esportistes davant dels entrenadors que apliquen “l’abús de poder, el xantatge emocional o la violació” i ha assegurat que ella vivia “plena de por: jo confiava cegament en ell i feia tot el que em deia”.

  “La violència sexual a l’esport existeix, però no la volem veure”

  El cas de Viseras ha servit per il·lustrar una problemàtica que, segons Montse Martín, “no volem veure”. La doctora de la UVic-UCC i investigadora del GREAF ha assegurat que a l’esport hi ha violència sexual: segons un estudi, un 23% de les noies i un 13% dels nois que practiquen esport han estat víctimes d’algun tipus d’abús. En paral·lel, un de cada cinc joves en pateix al marge de l’esport. Per combatre aquestes xifres, la investigadora ha instat els professionals a treballar per prevenir la violència sexual. La recerca que ha liderat Martín ha dotat els entrenadors i esportistes de les eines necessàries per detectar casos de violència sexual, “el primer pas per a poder prendre mesures preventives”, en paraules de la investigadora.

  Els participants a un dels tallers que s’han organitzat en el marc de la recerca van produir un vídeo que han estrenat avui per sensibilitzar la societat sobre aquesta problemàtica. Sota el títol L’esport reacciona, la peça convida els professionals a actuar per acabar amb els abusos en el context esportiu i pretén ser el tret de sortida d'una campanya que contribueixi a generar consciència a l'entorn d’aquest fenomen. “Es visualitza que encara hi ha ombres a l’esport”, ha resumit Martín.

  L’acte s’ha tancat amb una taula rodona que ha comptat amb la participació de l’entrenador del Club Femení Osona, Xevi Barriobero; la responsable del Gabinet de Gènere i Esport Universitari del Consell Català de l’Esport, Blanca Nualart; el professor del grau de CAFE, Albert Juncà; Gloria Viseras i Montse Martín. Barriobero ha recalcat la importància que els clubs es conscienciïn de la problemàtica “abans que apareguin casos de violència sexual” i ha assegurat que sovint és “molt fina la línia” que separa la tasca d’entrenador amb la de tenir una relació massa estreta amb els jugadors o jugadores. Per a Nualart, una bona pràctica és que els clubs redactin codis ètics i de bona conducta i així fer accions de prevenció. Finalment, Martín ha reclamat que siguin les mateixes federacions que redactin els protocols i “trenquin el tabú que hi ha darrere aquestes situacions”. 

 • 25.11.2015

  Avui, 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, la UVic-UCC s'adhereix al Manifest institucional elaborat des de l'Institut Català de les Dones a proposta de la Generalitat de Catalunya, i consensuat amb les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis.

  El Manifest reflecteix el compromís que volen manifestar públicament les institucions catalanes, amb la voluntat de sumar esfoços i crear sinergies de treball cooperatiu que permetin construir conjuntament dinàmiques innovadores per eradicar definitivament la violència masclista que representa una greu vulneració dels drets humans i atempta contra la igualtat efectiva entre dones i homes.

  Des de la UVic-UCC s'anima tothom a posar-se avui el llaç lila a la solapa com a mostra de rebuig a la violència envers les dones, que es pot trobar a totes les recepcions dels campus.

 • 24.11.2015

  El juliol passat moria de forma inesperada i prematura Pere Pujolàs i Maset, exdegà i professor emèrit de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes. La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya li retrà un homenatge aquest divendres, 27 de novembre, a les 18.00h a l’Aula Magna (C. Laura 13).

  El rector, Jordi Montaña, i el degà de la Facultat, Joan Soler, participaran a l'acte en la cloenda i en la inauguració respectivament. Soler obrirà l'acte amb la ponència “Pere Pujolàs: compromís i pedagogia”. L’homenatge, que vol ser participatiu i participat, comptarà amb el testimoniatge dels representants de totes les institucions que van tenir relació amb la trajectòria vital de Pere Pujolàs. També hi haurà el faristol obert per a qualsevol persona que vulgui fer una aportació i un muntatge audiovisual a càrrec del professor Miquel Pérez. El professor José Ramon Lago parlarà sobre les “10 lliçons d’en Pere Pujolàs per avançar en la inclusió”, fent referència al llegat de Pujolàs.

  Pere Pujolàs va arribar a la Universitat de Vic el setembre de 1998 després d’un curt període de docència universitària a Girona. En aquell moment  acumulava un important bagatge en l’exercici professional com a psicopedagog a l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic del Pla de l’Estany (1992-98) i, abans, com a mestre de taller de fusteria a l’Institut de formació professional d’Anglès, a la comarca de la Selva (1979-1992).

  Ben aviat es va convertir en un pilar de la Facultat d’Educació on va exercir, successivament i des del curs 2000-2001 fins al 2009-2010, els càrrecs de coordinador dels estudis d’Educació Social, cap d’estudis i degà del centre. Entre les múltiples iniciatives destaca la creació del Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) i el Grup de Recerca Educativa sobre Atenció a la diversitat (GRAD), un grup de recerca actiu i reconegut científicament.

  A finals de l’any 2013 va passar a ser professor emèrit de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya després d’impartir la lliçó de jubilació Marques de foc: lliçons de pedagogia, on feia explícites les seves conviccions pedagògiques que sintetitzà en la necessitat de l’amor i la fe en l’alumne, l’esperança en un futur millor, la humilitat i l’esperit crític.

 • 18.11.2015

  Sílvia Jurado i Salvans, estudiant de Ciències i l'Activitat Física i l'Esport de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes, va obtenir el Premi Sebastià Àlvarez, en el marc del lliurament del 31è Premi Marí Pol, celebrat diumenge passat a Roda de Ter.

  El Premi Sebastià Àlvarez distingeix el millor treball de final de grau en matèria d’educació. Entre els 16 treballs presentats, el jurat va distingir el treball de Sílvia Jurado “Metodologia d’ensenyament – aprenentatge en l’hoquei patins: la comunicació de l’entrenador”, tutoritzat per la professora Gemma Boluda. Joan Soler, degà de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) de la UVic-UCC, fou l’encarregat de lliurar el Premi.

  Amb una dotació de 1000€, la família Àlvarez, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Ter, concedeix aquest premi per mantenir la memòria i el llegat de qui fou mestre de Roda de Ter. El jurat del Premi estava format per Yolanda Tristacho, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Roda; Dolors Rodríguez Sánchez, mestra de l’Escola Emili Teixidor; Maria Àngels Martí Feixas, mestra de l'escola Mare de Déu del Sòl del Pont; Conrad Vilanou, catedràtic de Pedagogia de la UB; Mariona Casas, professora del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la FETCH; i Laura Domingo professora del Departament de Pedagogia i coordinadora dels treballs final de grau, també de la FETCH.

  Poden optar al Premi aquells estudiants que en la qualificació global del Treball Final de Grau hagin obtingut una nota mínima d’Excel·lent (9) en els graus de Mestre d’Educació Infantil, Mestre d’Educació Primària, Educació Social, Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (Itinerari Educació) i Psicologia (Itinerari: Psicologia educativa) en el curs acadèmic 2014-15.

  Sebastià Àlvarez

  Sebastià Àlvarez va ser mestre de Roda de Ter des de 1917 fins a 1939. L’any 1931 va crear el Col·legi Álvarez, al Carrer Bac de Roda. L’any 1939 va deixar Roda de Ter i continuà exercint la docència a Barcelona, on va crear una altra escola, que li va valer, a títol pòstum, la Medalla d’Argent de la Ciutat al Mèrit Docent. L’any 1980, a instàncies dels seus antics alumnes, l’Ajuntament de Roda li va retre un homenatge i va dedicar-li una plaça amb un monòlit que porta el seu nom.
  El degà Joan Soler, en el moment del lliurament del premi, va agrair a la família Álvarez el seu compromís amb l'educació i amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, per tercer any consecutiu.

  (A la foto, d'esquerra a dreta: Joan Soler, Mireia Jurado –que va recollir el premi en nom de la seva germana–, Sebastià Álvarez (fill), Yolanda Tristancho i Laura Domingo)

 • 16.11.2015

  La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha augmentat aquest curs 2015-16 un 42% el nombre de matriculats de nou accés en títols oficials (amb un total de 2.503 estudiants nous). Són dades que s’han fet públiques avui durant la roda de premsa de presentació de les primeres dades de matrícula del curs 2015-2016 de la UVic-UCC. Segons el rector Jordi Montaña, “l’augment és significatiu sobretot si es té en compte que ens trobem en un entorn difícil i que aquest era el primer curs en què l’acord federatiu entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages s’aplicava als estudis de grau”.

  Aquest augment inclou tots els matriculats en els graus de la UVic, UManresa, els màsters oficials i els doctorats de la UVic-UCC, el Campus Professional, els estudiants del Grau de Traducció i Interpretació en Llengües Aplicades oferta conjuntament per la UVic i la UOC i els centres adscrits de BAU i EADA així com ESERP.

  Si ens fixem en els dos campus per separat, és a dir, sense tenir en compte l’acord federatiu, la UVic ha registrat un creixement d’un 16%, i UManresa, que era el primer any que matriculava alumnes sota el paraigua de la UVic-UCC i no de la UAB, ha crescut un 15%.

  Campus UVic

  El Campus UVic ha tingut 1.156 alumnes de grau nous aquest curs, això significa un augment d’un 16% d’estudiants de nou accés respecte al curs passat. També s’ha registrat un increment de 10 punts en el percentatge d’assignats en primera preferència, dels quals se n’han matriculat un 74%, tres punts més que el curs passat. Actualment, el 90% de les places assignades en la preinscripció ja s’han cobert, tenint en compte que hi ha tres estudis, CAFE, Fisioteràpia i Psicologia, que tenen nota de tall. Segons el vicerector d’Ordenació Acadèmica, Pere Quer, aquestes dades “milloren la capacitat d’atracció de la UVic i compleixen les expectatives per a aquest curs”.

  Si ens ho mirem per facultats, la d’Educació, Traducció i Ciències Humanes representa el 32% del total de la matrícula de nou accés. Cal destacar l’èxit obtingut pel nou Grau interuniversitari de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades i la recuperació dels estudis de mestre que augmenten un  34% respecte del curs passat.

  La Facultat d’Empresa i Comunicació representa el 15% de la matrícula de nou accés i, igual que la FETCH, manté el mateix nivell de nou accés del curs passat.

  La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar és la que més alumnes nous ha matriculat, concretament, un 33% de la matrícula de nou accés global, fet que suposa un augment d’un 18% respecte al curs passat. Aquest creixement s’ha registrat, sobretot, en els estudis de Fisioteràpia.

  Per últim, la Facultat de Ciències i Tecnologia (UScience Tech) (abans Escola Politècnica Superior), que és el primer any que matriculava alumnes després del canvi de nom, ha tingut un increment molt destacat de matrícules de nou accés, concretament un 64%.

  Si ens fixem en el perfil d’aquests nous alumnes de la UVic, veiem que són bàsicament dones, un 57% respecte al 43% d'homes. Elles són majoria en totes les facultats tret de la UScience Tech on hi ha més nois. Pel que fa a procedència geogràfica, el 17% provenen d’Osona, el 16% de França i el 12% del Barcelonès. Els que no viuen a Vic es desplacen majoritàriament en tren o en cotxe propi per arribar a la Universitat i un 56% viuen a casa els pares. Els que no ho fan, s’estan en pisos d’estudiants o en residències.

  Campus UManresa

  El campus UManresa ha incorporat un total de 406 nous alumnes de grau per al curs 2015-2016, un 15% més que el curs anterior. En conjunt, el nombre d’estudiants de grau en aquest campus és de 1.432, concentrats majoritàriament a la Facultat de Ciències de la Salut i, especialment, en els graus de Fisioteràpia i Infermeria. Amb tot, el creixement del volum de nous matriculats s’ha registrat, sobretot, a la Facultat de Ciències Socials, als graus d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE) i d'Educació Infantil. Valentí Martínez, vicerector del Campus UManresa, ha afirmat que “hem constatat la capacitat d’atracció i hem millorat el nivell de matrícula, en part per l’atracció d’alumnes internacionals, italians i francesos”.

  Les dones predominen entre aquest nou alumnat i sumen un 59% del total. Logopèdia és el grau més feminitzat, amb un 100% de dones entre els estudiants de nou accés. Només Fisioteràpia i ADE tenen una majoria d’homes entre els nous matriculats. La via d’accés majoritària en tots els casos és la superació de les PAU (un 60% del total), si bé es destacable el volum d’estudiants que accedeixen a través d’un Cicle Formatiu de Grau Superior en els graus d’Educació Infantil (amb un 41% d’accés des d’aquesta modalitat) i Infermeria (amb un 32%).

  Un 68% de l’alumnat prové de Catalunya, però és destacable el volum d’estudiants internacionals (un 27%), sobretot a Fisioteràpia, però també a Podologia i Logopèdia.

  Transformació Digital de l’Organització: projecte Diversity

  La Universitat ha iniciat un projecte de transformació digital que la situarà en el nou entorn tecnològic i social. Es tracta del projecte Diversity, una iniciativa que permetrà digitalitzar els serveis i adaptar tot el que la divulgació de les eines del món digital pot aportar a l’activitat d’educació superior. Es tracta d’un objectiu ampli, que consisteix en la transformació de l’organització: des d’accelerar l’ús de recursos digitals a la docència, fins a aplicar a la gestió diària els avenços de les eines digitals o innovar en les metodologies d’aprenentatge i gestió del coneixement.

  Diversity, que prové d’un joc de paraules entre universitat i la diversitat que tenen els àmbits en els quals es treballa per assolir la plena transformació digital, s’està portant a terme amb l’assessorament de Javier Leiva, un consultor especialitzat en màrqueting digital, continguts on line i estratègia a internet.  

  Creixement exponencial en recerca

  La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya aquests últims anys ha fet una aposta important per la recerca i la transferència de coneixement. Els últims cinc anys s’ha aconseguit un 55% més de recursos provinents de convocatòries competitives d’àmbit autonòmic, estatal i internacional. Cal destacar, però, que només en l’últim curs el creixement ha estat d’un 33% i s'ha aconseguit incorporar la primera investigadora ICREA a la UVic-UCC.

  Un aspecte que permet fer créixer la massa crítica investigadora és el nombre de doctorands de la institució que en cinc anys s’han multiplicat per 8 igual que el nombre d’investigadors predoctorals i postdoctorals que entren a la UVic-UCC finançats des d’un organisme públic. Pel que fa als doctorats industrials, actualment n’hi ha 5 d’actius i 4 de sol·licitats. Aquest curs 2015-2016 la Universitat compta amb 25 grups de recerca, 17 dels quals reconeguts per la Generalitat, 9 càtedres i 4 centres de Recerca i Transferència de Coneixement.  


  Sostenibilitat econòmica i noves inversions

  Els comptes de l’any passat han tingut un superàvit de 68.728 euros gràcies a l’augment d’un 5’3% en els ingressos que s’han situat en 33.631.594 milions d’euros. La previsió del pressupost d’aquest any és tancar amb un superàvit de 20.500 euros i amb uns ingressos de 34.692.653 milions d’euros, un 3% més que el curs passat. Segons el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, aquestes xifres demostren que “tenim una entitat solvent i que ha pogut eixugar el dèficit històric”.

  Turró també ha explicat que la Generalitat ha renovat la confiança amb la institució i ha tancat un nou contracte programa que serà vigent els pròxims 3 anys i que permet consolidar l’aposta pel model de funcionament de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Segons aquest nou acord, la UVic rebrà 7,8 milions d’euros fins al 2018 condicionats, com en les ocasions anteriors, al compliment d’objectius estratègics.

  Pel que fa a les inversions, el curs passat se’n van fer per valor de 1,1 milió d’euros, corresponents sobretot a la millora d’espais docents i equipament TIC. Per a aquest curs, les inversions són d’1,2 milions d’euros i són per la segona fase de la Casa Convalescència,  actuacions de millora energètica o llibres per a la biblioteca.

  Facultat de Medicina

  Pel que fa als estudis de Medicina de la UVic-UCC, el rector ha assegurat que “entraran en la programació del curs 17-18”. Els nous estudis tindran la seu a Vic, a l’edifici de Can Baumann, i a Manresa, a la Fundació Universitària del Bages i la seva Clínica Universitària. Segons Turró “el projecte donarà una gran visibilitat a les dues ciutats, no només per l’atracció de talent que implica, sinó també perquè regenerarà el teixit econòmic de les ciutats”. Respecte al pla d’estudis del Grau, s’orientarà, tal com ha informat Quer, a incidir en els camps en què la UVic-UCC pot excel·lir, com la salut pública, la cronicitat i les TIC.

  En aquesta mateixa roda de premsa s’ha explicat també la col·laboració entre la UVic i Creacció per a l'obtenció de fons europeus RIS3. També s'ha obtingut la presidència de la comissió de comunicació de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) per part de la UVic-UCC.

  Consulta les dades de matrícula

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual