• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 29.07.2016

  La investigadora i membre del Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLIHC) de la UVic-UCC Ester Pou ha estat nomenada nova directora de l’Escola Catalana de Londres. Fundada l’octubre de 2015, l’escola és un projecte innovador d’aprenentatge de la llengua i del patrimoni cultural català, i un punt de trobada de la comunitat catalana resident a Londres. A més de Pou, el proper curs acadèmic el centre comptarà entre el seu professorat amb Marta Cordero, graduada en Mestre d’Educació Primària per la UVic-UCC el curs 2015-2016.

  “Des que vam arribar al Regne Unit ara fa 7 anys, el meu fill ha mostrat molt interès per parlar i escriure bé la seva llengua, però l’espai adequat on poder-li oferir aquesta oportunitat no existia”, explica Pou. És a partir d’aquesta inquietud, compartida amb altres famílies catalanes residents a Londres,  que es van establir les bases de l’Escola Catalana, “una proposta educativa pensada per reforçar els vincles amb la cultura catalana i afavorir el creixement i el desenvolupament dels nens i nenes com a catalans i ciutadans del món”.

  Per una banda, al centre s’hi imparteixen classes de català adaptades a les diferents edats i nivells, per “potenciar i motivar els nens i nenes a expressar-se en català en diferents situacions comunicatives, i dominar cada vegada més aquesta llengua”. Per altra banda s’organitzen activitats lúdiques, sobretot lligades al calendari de festivitats català.  

  Tant les classes com les activitats es duen a terme els dissabtes a la tarda, en horari extraescolar. Després d’un curs en funcionament, el centre compta amb una trentena d’alumnes, d’entre 3 i 13 anys, procedents de famílies catalanoparlants o bilingües que, segons Pou, “volen que els seus fills mantinguin els vincles culturals i lingüístics amb els seus orígens”.

  Consolidació del projecte

  L’objectiu de l’Escola Catalana de Londres pel curs 2016-2017 és créixer i consolidar definitivament el projecte. Per aquest motiu, el centre ha posat en marxa un projecte de crowdfunding que té com a objectiu recaptar 1.500 lliures que serviran per “ampliar l’horari lectiu dels alumnes, acollir més famílies, comprar llibres de lectura i organitzar activitats, com ara trobades amb escriptors o il·lustradors de llibres per a infants i joves en català”, explica Pou. Actualment la iniciativa no rep cap tipus de subvenció, de manera que el lloguer de les aules, el material i el sou del professorat es finança exclusivament amb les quotes de les famílies. Les aportacions es poden fer al portal Just Giving abans de l’inici del proper curs acadèmic.    

  Ester Pou és llicenciada en Filologia Catalana i Màster en Estudis de Gènere: Dones, Desenvolupament i Cultures (UB i UVic-UCC), i forma part de la línia de recerca de Gènere i Traducció del GETLIHC, concretament del projecte “Traducción y censura: género e ideologia (1939-2000)”. Actualment està acabant la seva tesi dins el programa de doctorat “Traducció, llengües i literatures” de la UVic-UCC. Des de l’any 2009 exerceix de lectora de llengua i cultura catalanes a la universitat Queen Mary de Londres.

 • 27.07.2016

  L’ estudiant de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, Nicole Márquez, i  la de Mestre Educació Primària, Noèlia González, han aconseguit medalla de bronze als Campionats Universitaris Europeus (EUSA Games 2016) que s’han celebrat a Zagreb-Rijeka (Croàcia) del 22 al 26 de juliol. Nicole Márquez, ha obtingut el tercer lloc en la disciplina de taekwondo (categoria -67kg) i Noèlia González ho ha fet en la de judo (categoria +78kg).
  Aquests campionats són el màxim exponent de les competicions universitàries a nivell europeu i han estat organitzats per l’European Universities Sports Association (EUSA) i la Croatian Academic Sports Federation (CASF). Aquesta edició ha comptat amb la presència de 5000 estudiants de 300 universitats de 45 països europeus.
  Les dues estudiants de la UVic han format part de la delegació catalana universitària que estava formada per una cinquantena d’estudiants i una dotzena de tècnics de les universitats catalanes. La delegació ha estat coordinada per l’ECU (Esport Català Universitari) i ha rebut el suport del Consell Català de l’Esport. Els resultats de les universitats catalanes han estat de 3 ors, 8 argents i 5 bronzes.
  Els EUSA Games es celebren cada dos anys. L’edició anterior, el 2014, va tenir lloc a Rotterdam i la propera edició se celebrarà a Coïmbra l’any 2018.
   

 • 26.07.2016

  El Mercat de Música Viva de Vic i la UVic-UCC han iniciat una col·laboració per facilitar l’accés de la música en directe a nous públics. D’aquesta manera, els membres de la comunitat universitària de la UVic comptaran amb un preu especial en els concerts de pagament, la majoria dels quals es faran a la zona de L’Atlàntida on, a part del teatre i l’auditori, s’instal·laran dues carpes que acolliran concerts les nits de dimecres, dijous i divendres. D’altra banda, la UVic també disposarà de cinc entrades dobles per tres concerts -30 entrades en total- que sortejarà entre la comunitat. Ja es pot participar al sorteig a través del Facebook de la Universitat.

  Els concerts de la nit de dimecres són gratuïts, mentre que els que tinguin lloc dijous i divendres tindran un cost de 3 euros cadascun. Però per als estudiants, professors i personal d’Administració i Serveis de la UVic, aquest preu serà de 2 euros. Amb aquest acord es vol potenciar l’accés a la música en directe i la descoberta de nous grups, així com el coneixement de la diversitat musical. Per comptar amb aquest descompte, només caldrà presentar la targeta UVic a les taquilles de l’Atlàntida, la Cava de Jazz o a la Sala Pasternak.

  Aquesta col·laboració continuarà després de l’edició d’enguany del MMVV. Durant el pròxim curs acadèmic es duran a terme altres accions per fer difusió del Mercat dins l’entorn universitari, i de la vinculació que hi ha entre aquesta oferta cultural i les propostes acadèmiques.

 • 18.07.2016

  Publicat el 2011 com a llibre per Eumo Editorial, el Diccionari de la traducció catalana (premi Crítica Serra d’Or 2012) ara es pot consultar en línea a la pàgina web del VISAT (PEN Català). El diccionari compila per primera vegada els traductors i les traductores més rellevants de tots els temps fins als nascuts el 1950, que han traduït de qualsevol llengua al català. Conté un miler d’entrades, amb dades biogràfiques del traductor, presentació i valoració de les traduccions i bibliografia completa de les obres traduïdes al català i dels estudis que han suscitat. Codirigida per Montserrat Bacardí (UAB) i Pilar Godayol (UVic-UCC), l’obra va comptar amb la col·laboració d’una vuitantena d’especialistes de totes les universitats catalanes, amb una gran participació d’autors i d’autores d’entrades de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya.

 • 15.07.2016

  El Patronat de la Fundació Universitària Balmes i el Rectorat de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya expressen el més sentit condol per la mort tràgica de tantes persones innocents en l'atemptat de Niça i el seu rebuig explícit de qualsevol forma de terrorisme.

  Cap creença ni cap ideologia no poden justificar l'assoliment dels seus objectius per mitjà de cap tipus de violència contra les persones.

  La comunitat universitària ha  fet un minut de silenci durant l’acte de cloenda de curs, celebrat avui a l’Aula Magna, i el rector Jordi Montaña, en representació de tota la comunitat universitària, ha assistit al minut de silenci convocat per l’Ajuntament de Vic.

  -----

  Condoléances UVic-UCC


  Le Conseil de la Fondation universitaire Balmes et le Conseil recteur de l'Université de Vic - Université Centrale de la Catalogne expriment leurs condoléances à propos de la mort tragique de tant de personnes innocentes lors de l'attaque de Nice et manifeste son rejet explicite de toute forme de terrorisme.
  Aucune croyance ni idéologie ne justifie l'usage de la  violence contre les personnes pour atteindre ses objectifs
   

   

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual