• Inici
 • Presentació
 • Estudis
 • Recerca
 • Estructura organitzativa
 • Indicadors
 • 03.07.2015

  Del 6 al 10 de juliol el Palau del Baró de Quadras, seu de l’Institut Ramon Llull, acollirà les sessions presencials de la primera edició del Curs d’especialització en estudis catalans: traducció literària. El programa és una iniciativa de l’Institut Ramon Llull i compta amb la col·laboració amb la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya.
   
  El curs reuneix 10 estudiants de les universitats més prestigioses del Regne Unit i EUA com ara Stanford, Harvard, Columbia o la Queen Mary de Londres. Quan es va obrir el curs es van rebre trenta sol·licituds per a les 10 places disponibles, de manera que la selecció fou complicada i alhora rigorosa i això fa que el nivell sigui extraordinàriament alt. Ara, les 10 estudiants es trobaran a Barcelona per posar en context els coneixements que han adquirit en el primer mòdul del curs. El programa inclou un taller de traducció literària català-anglès, impartit pel professor Ronald Puppo (UVIC) i es complementa amb sessions pràctiques de recursos per a la traducció i visites a agències literàries i editorials.
   
  L’objectiu del curs és fomentar la formació de traductors literaris del català a l’anglès i ampliar la xarxa actual de traductors literaris en llengua catalana s’ha desenvolupat en línia des del febrer fins al maig.
   
  Aquesta activitat s’emmarca en la doble línia d’actuació de l’Institut Ramon Llull de potenciar els estudis de llengua i cultura catalanes a les universitats de l’exterior i alhora de formar traductors en literatura catalana. El fet que l’anglès sigui la llengua que compta amb un mercat més ampli dins del sector editorial internacional fa que la traducció a l’anglès d’obres de la literatura catalana sigui doblement estratègica, tant per la seva forta capacitat de difusió com perquè fa de pont entre la literatura catalana i altres llengües.
   
  El programa combina formació tant en llengua catalana i aspectes culturals com en teoria i pràctica de la traducció literària.
   
 • 03.07.2015

  La Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes organitza la divuitena edició del Col·loqui d’Història de l’Educació els dies 8, 9 i 10 de juliol. La Societat Espanyola d’Història de l’Educació, la institució que lidera la convocatòria de la trobada, va acordar en l’última assemblea anual cedir l’organització del certamen a la UVic-UCC. La Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana també col·labora en el disseny del Col·loqui.
   
  El tema central a partir del qual pivotarà el certamen és l’anàlisi de l’art, la literatura i l’educació durant el segle XX. El Col·loqui es dividirà en cinc seccions que abordaran les diverses cares de la temàtica principal. Els coordinadors de la trobada, Joan Soler i Núria Padrós, asseguren que el seu objectiu és «recuperar i revaloritzar la presència de les humanitats en l’educació», una fita que volen assolir treballant un tema «encara poc explorat, que obre possibilitats noves i suggerents». La trobada, que es fa a nivell estatal, arrencarà dimecres vinent a les quatre de la tarda i s’allargarà fins al divendres al migdia. Durant els tres dies, la UVic-UCC acollirà diverses comunicacions i conferències, així com l’assemblea anual de la Societat Espanyola d’Història de l’Educació.
 • 02.07.2015

  “Cal un canvi radical a la política econòmica mundial, perquè avui no ens garanteix el futur.” Amb aquestes paraules l’activista feminista italiana Silvia Federici ha presentat un dels objectius principals del V Congrés Estatal d’Economia Feminista, que se celebra a la UVic fins el pròxim 4 de juliol i que acollirà més de 400 persones provinents del món acadèmic, de la recerca i de l’activisme.
   
  Durant  la roda de premsa de presentació del congrés, que ha tingut lloc aquest matí  a la UVic, Sandra Ezquerra, professora de la UVic-UCC i membre del comitè organitzador, ha explicat que el Congrés es proposa posar en comú l‘experiència a l’entorn de l’economia feminista i consolidar, tant en l’àmbit acadèmic, de la recerca, com en la societat civil, models econòmics alternatius. “Volem dibuixar models alternatius que es construeixin en base a altres lògiques, paradigmes i valors", ha afirmat Ezquerra. Els principals investigadors i investigadores en la matèria que participaran en aquest congrés posaran un èmfasi especial en els impactes específics que la crisi econòmica té sobre les dones. 
   
  L’economia feminista, un corrent del pensament en creixement, transversal i compromès
   
  Per la professora de la Universitat Complutense de Madrid, Amaia Pérez, l’economia feminista és una escola de pensament econòmic en si mateixa, que es troba en ple creixement i que es caracteritza per considerar l’economia com el conjunt de processos que sostenen la vida, que  tracta les desigualtats de gènere i que es compromet socialment. “Volem posar en valor la igualtat i la no discriminació”, ha dit Pérez que també ha afirmat que “estem davant d'una crisi multidimensional que implica una crisi ecològica, de reproducció social, que posa en dubte el sistema”.
   
  En aquest sentit Silvia Federici, ha demanat un canvi urgent, “ja que la falta de recursos  bàsics per reproduir la vida i la precarització del treball ens ha portat a una crisi que ha repercutit molt profundament en la vida de les dones”.  I no només en països en vies de desenvolupament, sinó també en el primer món com els EUA on, segons ha explicat Federici, cada cop “es medicalitzen més els problemes socials, baixa l’esperança de vida de les dones i augmenten els problemes mentals dels nens, relacionats amb la fam”.
   
  Un exemple d’aquesta precarització laboral l’ha exemplificat la representant del  Movimiento Autónomo de Mujeres de Nicaragua, Sandra Ramos, que ha denunciat les condicions de les treballadores del tèxtil llatinoamericanes. Un sistema que “posa al centre les mercaderies i els consumidors i deixa de banda les dones treballadores amb unes condicions laborals cada vegada més precàries”, ha afirmat. El Congrés compta amb una important representació de col·lectius de Llatinoamèrica.
   
  Per últim, Carme Sanmartí, secretària general de la UVic-UCC, ha qualificat d’una gran oportunitat el fet d'organitzar aquest congrés a Vic, i ha declarat que  “s’ha pogut portar a terme gràcies al bagatge de més de 19 anys d’estudis de gènere consolidats a la Universitat”. 
   
  S’espera que les conclusions puguin servir de full de ruta per canviar les polítiques públiques cap a un nou model social més igualitari.
   
  Participació de la viceministra grega d’Ocupació i Seguretat Social
   
  Rania Antonopoulou, viceministra d’Ocupació i Seguretat Social de Grècia, intervindrà dissabte a la sessió plenària de les 16 de la tarda per videoconferència. La viceministra grega va declinar aquesta setmana la invitació a assistir al Congrés a causa dels esdeveniments ocorreguts en el seu país. La sessió girarà a l'entorn de l’experiència d’introduir l’economia feminista en les polítiques macroeconòmiques d’Estat.
  Durant el Congrés es podran conèixer una vuitantena d'experiències pràctiques d'aplicació d'economia feminista i es portaran a terme una vintena de tallers de formació, en què es tractaran i debatran maneres de construir alternatives econòmiques.
   
 • 02.07.2015

  El proper dilluns, 6 de juliol, a les 13 hores, tindrà lloc a l’ Aula Magna de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya el primer debat de candidats a la presidència del Barça, organitzat per Nació Digital, amb la col·laboració de la plataforma Manifest Blaugrana.
   
  Aquest col·loqui comptarà amb la presència dels candidats oficials a les eleccions, un cop hagin presentat el mínim de 2.534 signatures vàlides el proper divendres 4 de juliol.
   
  A dia d'avui, han confirmat la seva assistència els precandidats Joan Laporta, Agustí Benedito, Toni Freixa, Jordi Majó i Jordi Farré, tots ells pendents encara de superar el tall de signatures.
   
  El debat serà obert a la ciutadania i es podrà seguir en directe a través de l'emissió en streaming, disponible al web de Nació Digital.
 • 16.06.2015

  16.06.15.- La UVic-UCC i la residència universitària RUVic han formalitzat avui un conveni de col·laboració a través del qual aquest nou equipament passa a ser un centre vinculat a la Universitat. La RUVic, la residència del Campus UVic, estarà llesta al juliol i ja podrà acollir els primers residents el curs vinent, el 2015-2016, a partir del setembre. Amb 242 habitacions -incloses cinc suites- i 380 places, la nova residència serà l'allotjament amb més capacitat de la comarca d'Osona. La RUVic també estarà oberta al públic en general i s'hi podrà reservar una habitació per a una estada curta a la ciutat, com ara un cap de setmana. Es tracta d'un equipament privat i costejat totalment per l’empresa osonenca Sagitari que donarà resposta a una de les necessitats de la Universitat i de la comarca: disposar d'un espai per als estudiants i també per a les persones que provenen d'altres ciutats o països i que participen en els actes que organitza el centre. Amb aquest conveni, que han signat el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, i el president de Sagitari, Joan Barceló, s’ha tancat un dels projectes més significatius de col·laboració entre la Universitat i el sector privat. Per Barceló, la construcció de la residència és un projecte “molt plaent per la seva funció social” mentre que Montaña ha destacat els bons resultats d’aquesta “entesa entre el sector privat i la Universitat”.  
   
  La residència, que té forma de L, està ubicada al carrer Miquel Llor número 18, a prop de la zona del Nadal i a pocs metres de la UVic. Les 242 habitacions estan repartides pels cinc pisos de l'edifici i compten amb cuina-office, bany, un llit, un escriptori, telèfon propi i wifi. A més, la RUVic ofereix una sèrie de serveis comuns, com ara wifi lliure a tot l'edifici, una aula d'informàtica, una biblioteca, una bugaderia autoservei, un bar, màquines de vending, una sala de jocs, un gimnàs, una sala de televisió i una recepció que atendrà els clients en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) operativa les 24 hores del dia. Tot el material informatiu també serà quadrilingüe. Els residents comptaran amb altres serveis opcionals, com servei de fotocopiadora o de neteja de l'habitació.
   
  Tots els espais comuns, que inclouen la sala d'estudi, la de televisió, la de jocs, la bugaderia, el bar i la cuina amb menjador, es trobaran a la planta baixa de l'edifici. La porta principal d'accés, que comunicarà amb un ampli vestíbul interior, dóna al carrer Miquel Llor. Els cinc pisos superiors acolliran les 242 les habitacions, entre dobles, individuals i suites. Hi haurà dos tipus d'habitacions individuals i dobles: l'estàndard i la superior. La diferència entre elles seran els metres quadrats: les habitacions estàndard seran una mica més petites que les superiors, però els serveis seran els mateixos. A més, la RUVic oferirà anualment deu places becades en habitacions dobles per als estudiants de la UVic-UCC i facilitarà deu nits d'estada gratuïta a la Universitat per allotjar-hi conferenciants o professorat visitant.
1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

  Tour virtual