Skip to main content

Guia d'alimentació multilingüe

Icones de la guia

L'augment de la població immigrant en el nostre entorn és un fenomen creixent en els darrers anys. La comarca d'Osona està especialment sensibilitzada amb la immigració ja que ha passat d'un 6,8% de població estrangera l'any 2001, a un 14,8% l'any 2008. La procedència d'aquesta població és principalment d'Àfrica del Nord (47,3%), Amèrica Llatina (18,5%), Àfrica Subsahariana (11,6%), Unió Europea (8,7%), Europa de l'Est (7,2%) i Àsia (6,4%) (Consell Comarcal d'Osona. Pla Cuitadania i Immigració d'Osona, 2008).

Els immigrants formen un col·lectiu que mereix una atenció especial atès als canvis de tipus econòmics, socioculturals que pateixen a l'immigrar a un altre país. L'estrès provocat per l'assimilació i adaptació a una nova cultura els converteix en una població de risc enfront de determinats problemes, especialment els alimentaris i nutricionals. Les eines en el camp de la nutrició i la dietètica disponibles per fer una promoció d'hàbits alimentaris saludables adreçades a aquests col·lectius són gairebé inexistents.

Aquest projecte pretén crear un material innovador en el camp de l'alimentació com és una guia multilingüe adreçada als col·lectius d'immigrants més prevalents a la Comarca d'Osona, per tal de facilitar-los coneixements sobre hàbits alimentaris i estils de vida saludables.

És una guia que té per objectiu facilitar la comprensió i comunicació en temes alimentaris en un entorn multicultural així com promocionar l'alimentació saludable. El material es troba traduït a 8 idiomes: català, castellà, francès, anglès, xinès, àrab, polonès i urdu.

A nivell professional és una eina que permetrà facilitar la comunicació dels diferents agents socio-sanitaris amb els col·lectius immigrants en temes alimentaris, per a promoure millores en els hàbits alimentaris.

La guia consta d'una primera part en la que es donen a conèixer les bases de l'alimentació saludable i les eines per a posar-la en pràctica i per una segona part de vocabulari alimentari.

La guia ha estat desenvolupada per professores del Grau en Nutrició Humana i Dietètica membres del grup de recerca en Salut, Benestar i Qualitat de Vida de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic.

El projecte d'elaboració i edició de la guia ha estat co-finançat per la Obra Social de La Caixa (Ajuts per a projectes d'Acció Social Convocatòria UVic-La Caixa 2010-201).

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte