Vés al contingut

Gestió documental i arxiu

Gestió Documental i Arxiu

La unitat de gestió documental i arxiu forma part del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre i presta els següents serveis: 

  1. Informació general i assessorament especialitzat als usuaris presencials i no presencials (via correu electrònic, telèfon i internament amb l'URespon) sobre els fons documentals que conservem; instruments de descripció, condicions d'accés als fons i sobre els serveis que oferim.
  2. Consulta i préstec de documents.
  3. Assessorament en el procés de transferència de documents a l'arxiu.
  4. Avaluació i tria de la documentació.
  5. Aprovació i aplicació de les Taules d'Avaluació Documental (TAAD).
  6. Coordinació del servei de destrucció certificada de documents. 
  7. Assessorament en la gestió de documents. 
  8. Visites guiades a les instal·lacions del servei.
  9. Digitalització de la documentació consultada.

Sistema de gestió documental

És el conjunt d'operacions i de tècniques, integrades en la gestió administrativa general basades en l'anàlisi de la producció, la tramitació i el valor dels documents, que tenen com a finalitat controlar d'una manera eficient i sistemàtica la creació, la receptació, el manteniment, l'ús, la conservació i l'eliminació o la transferència dels documents. Amb l'objectiu de captura i mantenir, en forma de documents, la informació i evidència de les activitats i operacions de l'organització. 

Processos de gestió documental

Captura - Classificació - Descripció - Accés - Avaluació - Transferència - Conservació - Eliminació

Característiques i beneficis de la implantació d'un SGD

Els documents, amb independència de la seva forma o estructura, són evidència fidedigna de les activitats de l'organització quan tenen les característiques de: autenticitat, fiabilitat, integritat i usabilitat. 

  1. Fiabilitat: un SGD és capaç d'operar de forma regular i contínua d'acord amb procediments formals prèviament establerts. Captures rutinàriament els documents d'aquelles activitats que cobreix i els organitza de manera que reflecteixen els processos de les activitats a les quals s'aplica. Els protegeix de modificacions/eliminacions no autoritzades. Serveix com a font primària de informació i proporciona accés a qui correspon. 
  2. Integritat: un SGD és capaç d'implementar mesures de control sobre els accessos, verificació d'usuaris, autoritzacions sobre permisos sobre els documents. En el cas dels documents electrònics, ha d'assegurar que les tasques de manteniment dels aplicatius no afecta la integritat dels documents.
  3. Conformitat: un SGD és capaç de complir amb els requisits de les activitats i de l'entorn normatiu (extern i intern). Aquesta conformitat ha de poder ser avaluada.
  4. Exhaustivitat: capaços d'aplegar i gestionar tota la documentació produïda per l'organització.
  5. Caràcter sistemàtic: tot es fa seguint els criteris i operacions establerts.

Indicadors

L'avaluació, tria i eliminació de la documentació de la UVic-UCC és un servei i procés centralitzat pel Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre i està regulat pel Decret 13/2008, de 22 de gener; sobre accés, avaluació i tria de documents. Aquest reglament regula l'avaluació dels documents públics per determinar la conservació, per raó del valor cultural, informatiu o jurídic, o bé l'eliminació. Cap document públic no pot ésser eliminat si no se segueix la normativa i el procediment establert per via reglamentaria (Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i documents. DOGC núm. 3437, 24/07/2001) (Decret 13/2008, de 22 de gener, sobre accés, avaluació i tria de documents. DOGC núm. 5056, 25/01/2008).

El procés d'avaluació documental és el procés per assignar uns valors als documents de l'organització, empresa o institució, per decidir quant de temps s'han de conservar, en quines condicions, quin és el règim d'accés o restricció a la consulta d'aquests documents, així com decidir el seu cicle de vida. 

Avaluació és la funció destinada a determinar el valor cultural, informatiu o jurídic dels documents per tal de decidir-ne sobre la conservació o eliminació. Tria és l'operació per la qual en un conjunt de documents se separen els que presenten un interès històric d'aquells que no tenen més que una utilitat administrativa temporal i que poden ser eliminats a l'acabament del termini que s'hagi establert.  Eliminació és la destrucció o supressió d'informació o documents per qualsevol sistema que impossibiliti la seva recuperació o posterior accés i utilització. 

Criteris del procés d'avaluació, tria i eliminació documental 

Els terminis i condicions de conservació i eliminació que s'apliquen a la documentació de la UVic-UCC, venen determinats per les Taules d'Avaluació i Accés Documental elaborades per la Comissió Nacional d'Accés, Avaluació i Tria Documental. L'avaluació i tria de la documentació pública s'aplica un cop finalitzades les seves fases activa i semi activa.

En la fase final del cicle de vida dels documents es decideix si s'han de conservar o eliminar, en virtut del seu valor històric, cultural, administratiu, legal, fiscal, científic, etc. La selecció dels documents es fa d'acord amb la normativa vigent, als criteris tècnics de les TAADs, i als acords aprovats per la Comissió Tècnica de Gestió de la Informació (CTGI) de la UVic-UCC. 

Les regles de conservació i d'eliminació assenyalen els períodes de retenció i els suports de conservació dels documents i expedients d'acord amb el seu cicle de vida. Aquestes regles identifiquen els documents de conservació permanent i els susceptibles d'eliminació. Del procés d'avaluació documental es deriven tres possibles resolucions: la conservació total, l'eliminació total, o la conservació parcial (mostreig). 

Objectius del procés d'avaluació i eliminació documental

  1. Controlar el volum creixent i desmesurat dels documents.
  2. Fer efectiu l'accés ràpid i eficient a la documentació.
  3. Optimitzar els espais destinats a arxivar els documents actius i semiactius. 
  4. Detectar i conservar els documents importants i essencials per a la universitat. 
  5. Conservar el patrimoni documental de la universitat.
  6. Racionalitzar els costos de producció i conservació dels documents. 

 

Procediment d'eliminació

  1. Assessorament en el procés i tràmit d'eliminació
  2. Desarxivament i preparació de la documentació
  3. Sol·licitud d'eliminació de documentació
  4. Autorització de l'eliminació
  5. Preparació física de la documentació
  6. Trasllat de capses i instal·lació (garatge -espai de destrucció)
  7. Entrega i destrucció física de la documentació (empresa externa)
  8. Elaboració del registre d'eliminacions
  9. Notificació de l'eliminació

 

Instruments del procés d'avaluació, tria i eliminació documental 

  • Calendari de conservació i eliminació: el calendari de conservació i eliminació de la UVic-UCC és l'instrument que especifica els terminis de conservació d'aquells documents que tenen caràcter permanent i els terminis d'eliminació dels documents sobrers. 

    Fitxes calendari de conservació i eliminació

  • Registre d'eliminació de documents: aquest registre deixa constància de les eliminacions fetes pel Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre, complint així amb els requeriments de transparència que estableix la legislació del Sistema d'Arxius de Catalunya (SAC) i la Llei 20/2015, de 29 de juliol, de modificació de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i documents.

    Llibre de registre d'eliminació de documentació 

  • Taules d'Avaluació i Accés Documental (TAAD): instrument d'arxiu que especifica els terminis de conservació d'aquells documents que tenen caràcter permanent i els terminis d'eliminació dels documents sobrers. Periòdicament, des del servei GDiAR es treballa per actualitzar i aprovar noves TAAD. Correspon a la Comissió Tècnica de Gestió de la Informació aprovar les TAAD proposades pel servei de GDAiR. 
  • Formulari de sol·licitud d'eliminació de documentació: document on se sol·licita l'eliminació de documentació i que conté els següents camps informatius: codi de la taula d'avaluació i accés documental o data de la resolució d'avaluació documental que s'aplica, codi de classificació, breu descripció, any de la documentació, unitat o organisme productor, volum i suport de la documentació, data de recepció, topogràfic. 

La transferència és el procés de trasllat físic de la documentació en paper d'un dipòsit o arxiu (oficina - administratiu - històric) a un altre o d'un repositori a un altre, com per exemple, en cas de la documentació electrònica. Aquest procés també comporta un traspàs legal de la custòdia dels expedients i dels documents dels diferents serveis i unitats acadèmiques i administratives al Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre de la UVic-UCC. La transferència es realitza a través d'un procediment establert, d'acord amb les regles de conservació i d'eliminació corresponents per a cada sèrie documental i al calendari de conservació i eliminació de documents. 

El procés de transferència es duu a terme d'acord amb el cicle de vida dels documents, a la seva fase activa, semiactiva i inactiva. Les fases del cicle de vida en un entorn administratiu són les següents:

  1. Fase activa: documents i expedients de producció recent. Corresponen a procediments en tràmit i tenen un nivell alt de consulta.
  2. Fase semiactiva: documents i expedients de procediments finalitzats. Tenen un nivell mitjà de consulta i serveixen d'antecedent. 
  3. Fase inactiva o històrica: documents i expedients de procediments finalitzats. Baix nivell de consulta. Serveixen com a informació de suport i d'antecedents en els processos administratius i a la recerca. 

Durant el cicle de vida els documents poden tenir un valor primari, és a dir, un valor inherent pel qual va ser creat el document. Sent evidència de la gestió d'una activitat administrativa o d'una funció. És el valor administratiu, legal, jurídic, fiscal, testimoni, comunicatiu, probatori, entre altres. Posteriorment, els documents passen a tenir un valor secundari, és a dir, un valor pel qual el document no va ser creat. És el potencial valor d'informació, també anomenat valor informatiu, històric o cultural. 

Cicle de vida

Quan els procediments administratius han finalitzat o els expedients s'han tancat, i per tant el nivell de consulta passa a ser infreqüent o esporàdic, s'aconsella transferir la documentació a l'arxiu històric. 

 

Procediment de transferència

  1. Assessorament en el procés i tràmit de transferència
  2. Desarxivament i preparació de la documentació
  3. Sol·licitud de transferència
  4. Autorització de la transferència
  5. Trasllat de les caixes al Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre
  6. Revisió de la documentació transferida 
  7. Instal·lació al dipòsit 
  8. Alta de les capses al Gestor de Dipòsits del GDC i descripció de la documentació
  9. Reobertura d'expedients

 

Instruments del procés de transferència 

  • Calendari de transferència: és l'instrument que recopila les regles de transferència de la documentació i estableix els terminis de transferència dels documents en les seves successives fases del cicle de vida. 
  • Registre de transferències: aquest registre deixa constància de les transferències documentals fetes al Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre.
  • Formulari de sol·licitud de transferència: document on se sol·licita la transferència de documentació i que conté els següents camps informatius: codi de classificació, breu descripció, any de la documentació transferida, organisme productor, volum i suport de la documentació, data d'ingrés i topogràfic. 

D'acord amb la Ley 19/2013, de 9 de diciembre, de transparencia, acceso a la información pública i buen gobierno, i Llei 19/2014, de 29 de desembre, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, les persones tenen el dret d'accedir a la informació pública, a què fa referència l'article 2.b, a títol individual o en nom i representació de qualsevol persona jurídica legalment construïda. El dret d'accés a la informació pública inclou qualsevol forma o suport en què aquesta informació pública inclou qualsevol forma o suport en què aquesta informació hagi estat elaborada o en què es conservi.  

El Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre es fa càrrec de la custòdia i conservació de tota la documentació transferida pels serveis i unitats administratives de la Universitat. La documentació resta a disposició dels usuaris per a la seva consulta i préstec en els termes establerts per les lleis i el servei. Segons la tipologia d'usuari distingim entre préstec o consulta intern, per a les consultes fetes pel personal administratiu adscrit a la UVic-UCC i préstec o consulta externa, per a les consultes fetes per persones que no formen part de la UVic-UCC.

Es limita la consulta i el préstec de la següent documentació:

  1. Documentació afectada per la legislació vigent en matèria d'accés (Ley 16,1985. de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español. BOE núm. 155, de 29/06/1985. Artículo 57).
  2. Documentació en mal estat de conservació (Ley 16,1985. de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español. BOE núm. 155, de 29/06/1985. Artículo 62).
  3. Documentació afectada pels límits al dret d'accés a la informació pública (Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern. DOGC núm. 6780, de 31/12/2014. Article 21).

 

Procediment de préstec i consulta intern

  1. Sol·licitud de préstec i/o consulta a través del "Campus virtual - URespon - Formulari Consulta d'expedients a l'arxiu".
  2. Autorització de la transferència
  3. Retorn de la documentació a l'arxiu, mantenint les mateixes característiques d'ordenació, d'integritat i de conservació en les quals hagin estat lliurades a la unitat sol·licitant.

*Els préstecs sempre s'han de fer a partir d'expedients sencers.

 

Procediment de consulta externa

  1. Sol·licitud de consulta externa a través de la seu electrònica.
  2. Autorització de la transferència.
  3. Consulta presencial de la documentació a les instal·lacions del Servei de Gestió Documental i Registre.

*Els préstecs sempre s'han de fer a partir d'expedients sencers.

 

Instruments del procés de préstec i consulta

  • Quadre d'accés i seguretat: instrument que recopila els permisos d'accés  la documentació establint nivells d'accessos / restriccions, grups d'usuaris i perfils, i les accions permeses sobre la documentació per a cada perfil. 
  • Registre de préstecs i consultes: aquest registre deixa constància de les transferències documentals fetes al Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre.
  • Formulari de sol·licitud de consulta externa: document on se sol·licita la consulta de documentació de l'arxiu. Aquest formulari conté les dades identificatives del sol·licitant, les dades de la documentació que vol consultar, declaració de compromís de bon ús dels documents.

 

Normes de consulta

  1. Consultar la documentació amb la màxima cura possible.
  2.  Utilitzar guants de cotó per consultar la documentació amb suport sensible. 
  3. Es prega no alterar l'ordre de la documentació dins de l'expedient o la caixa. 
  4. No es permet en cap cas posar cap senyal, marca o numeració sobre els documents. S'evitarà doblegar-los o secundar-se sobre ells, així com qualsevol manipulació que pugui danyar o tacar els documents. 
  5. Objectes no permesos: aliment i begudes, objectes tallants i punxants que puguin danyar els documents, càmeres fotogràfiques i videocàmeres.  
  6. L'usuari serà responsable del deteriorament, pèrdua o mutilació dels documents sol·licitats. L'usuari ha de notificar qualsevol mena d'anomalia en la integritat i conservació dels documents consultats. 

 

Política de reproducció de documents

  • Assessorament

El Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre ofereix un assessorament sobre gestió documental, conservació i eliminació, a totes les unitats orgàniques i serveis de la UVic-UCC.

Donem suport i assessorament al personal de la comunitat UVic-UCC a través del "Campus Virtual - Urespon "Asssessorament SGDiAR"", però també a la comunitat externa a través de correu electrònic (arxiu@uvic.cat).

  • Formació

El servei ofereix cursos de formació per al PAS i PDI de la Universitat. L'objectiu d'aquests cursos de formació és donar a conèixer les eines i els procediments de gestió documental que utilitza i duu a terme el servei. Però també per generar consciència sobre la importància dels processos de gestió documental i de les conseqüències que poden portar si no s'apliquen de manera adequada. 

Concretament, dins d'aquest àmbit el servei ofereix els següents cursos:

  1. El Gestor Documental Consorciat (GDC): l'arxiu electrònic de la UVic-UCC. / Plataforma Ubiqua

 

Objectius del curs

Capacitar els usuaris de l'arxiu a fer les accions més importants que ofereix aquesta plataforma, des de la consulta fins a la descripció i càrrega de documentació. 

Continguts

  1. Què és el GDC?
  2. Com tramitar l'accés i com accedir?
  3. Estructura de la classificació d'arxiu
  4. Ingrés de documentació
  5. Creació d'expedients
  6. Descripció d'unitats documentals
  7. Cerca de documents

Professorat

Núria Pou Puigblanqué (Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre) 

Albert Aragay Lanchares (Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre) 

Inscripció al curs: Campus Virtual - Comunitat - Polítiques del Talen - Formacions. 

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte