• Inici
 • Presentació
 • Estructura organitzativa
 • Estudis
 • Calendari
 • Normativa
 • Recerca
 • Qualitat
 • 20.01.2017

  L’equip de 4t d’ESO de l’Escorial de Vic ha estat el vencedor de la Lliga local de debat de Batxillerat i Secundària, celebrat avui a la UVic, després d’imposar-se a l’equip de l’IES Vic.

  L’equip vencedor, format per Nell Aguilar, Ferran Hernàndez, Emma Escobar, Jordi Claramunt i Pau Vendrell, representarà la UVic-UCC a la final de la Lliga de debat de Secundària de la Xarxa Vives d’Universitat, que tindrà lloc a la Universitat Pompeu Fabra els dies 27 i 29 d’abril.

  Durant els dos dies que ha durat la lliga de debat, els set equips participants provinents dels centres IES Taradell, IES Vic, IES Voltreganès,  Escorial i l’Institut Els Til·lers i l’Auró de les Franqueses del Vallès, han debatut a favor i en contra sobre els drets dels animals.

  El professor Enric Casulleras de la FEC ha estat el responsable de coordinar la lliga de debat.

 • 18.01.2017

  El doctor en Política Econòmica i professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) de la UVic-UCC, Enric Casulleras, ha escrit el llibre Parlem d’economia amb els joves, que es posarà a la venda dilluns que ve. Es tracta d’una visió crítica de l’economia global publicat per l’editorial Eumo. L’obra dóna eines al lector per conèixer les claus de l’actualitat econòmica i disposar dels elements imprescindibles per entendre el món.

  Partint de la premissa que el coneixement econòmic és escàs, Casulleras aproxima conceptes teòrics a tots els públics i facilita la comprensió de fenòmens molt complexos que són determinants per entendre el funcionament de la societat actual. El llibre es remunta fins a la prehistòria per identificar les primeres estructures d’activitat econòmica, repassa els orígens del sistema capitalista, s’atura en les causes i les conseqüències de la crisi econòmica de l’any 2008, i acaba assenyalant els reptes de futur del planeta, que s’enfronta a la creixent desigualtat i a l’esgotament de les fonts d’energia no renovables.

  “Parlem d’economia, però ho fem amb un llenguatge que els pares i mares puguin utilitzar a casa, que els adolescents puguin entendre”, assegura Casulleras, que espera que el llibre promogui l’esperit crític dels joves “envers el sistema capitalista que els ha tocat viure”. L’obra vol estimular el diàleg entre generacions per entendre millor els fenòmens econòmics –claus per descodificar el que passa al món- i reflexionar sobre els efectes perversos que generen. “No pretenem que sigui un mer text de denúncia, sinó evidenciar que un altre món és possible i que imaginar-lo està a les nostres mans”, afegeix l’autor.

  Casulleras és doctor en Política Econòmica per la Universitat de Barcelona amb una tesi doctoral que estudiava el primer govern de François Mitterrand, a França, entre el 1981 i el 1984. El seu coneixement sobre el tema el va empènyer a escriure un retrat literari sobre aquest president francès que va ser guardonat amb un premi Recull l’any 1996. Quatre anys abans ja havia publicat el seu primer llibre, una anàlisi sobre finances internacionals. Professor de la UVic-UCC des del naixement mateix de la institució, Casulleras ha treballat sempre per fomentar l’esperit crític dels estudiants, un objectiu que ara busca assolir, també, a través de Parlem d’economia amb els joves.

 • 10.01.2017

  Amb la inauguració el 27 de desembre passat de l’exposició “El Molí de la Calvaria i l’ofici del moliner”, Calldetenes vol posar de relleu tot el patrimoni moliner del municipi, que encara conserva sis molins d’una desena que hi havia al llarg del torrent de Sant Martí de Riudeperes. L’exposició sorgeix del projecte de la UVic “El molí de la Calvaria de Calldetenes i l’ofici de moliner. La ruta dels molins del torrent de Riudeperes”, impulsat pels professors Santi Ponce, Jacint Torrents i Jose Antonio Corral, que ha consistit a inventariar una seixantena d’elements vinculats a l’ofici de moliner.

  “No es tracta només d’inventariar les peces, sinó que volem fer-les valer”, va afirmar Santi Ponce que veu com aquest patrimoni pot ajudar a dinamitzar el municipi com a recurs turístic i cultural. L'alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer, va explicar que l'exposició i l'inventari fet per la UVic serà “el punt d'inici d'altres projectes” al voltant dels molins i va anunciar que ja s’estava treballant en l’ampliació de l’actual Ruta dels molins, perquè arribi fins a Vic.  

 • 22.12.2016

  Cinc exalumnes de la UVic que formen part del programa Ambaixadors UVic Alumni s’han reunit avui a la Sala Mercè Torrents del campus Miramarges per explicar les seves experiències de viure a l’estranger i la importància d’haver marxat ja abans, durant els estudis. L’acte, organitzat per l’associació d’antics estudiants, UVic Alumni,  ha servit per “reforçar el vincle que hi ha entre la UVic i els seus exestudiants que ara es troben a diferents parts del món”, tal com ha explicat el president d’UVic Alumni, Abel Conill, tot just iniciat l’acte. El programa Ambaixadors UVic Alumni posa en contacte els antics estudiants de la UVic que resideixen temporalment o permanentment en un altre país, amb altres alumni o estudiants de la UVic, que vulguin fer una mobilitat internacional per pràctiques, per estudi, per recerca o per oci.

  L’acte d’avui, que és la primera vegada que es portava a terme i que s’emmarca dins els actes commemoratius dels 20 anys de la UVic-UCC, l’ha moderat el vicerector de Relacions Internacionals i Formació Continua, Joan Masnou, que ha agraït als ambaixadors la voluntat de mantenir el lligam actiu amb la Universitat. “Amb el programa Ambaixadors esteu donant suport a la política de Relacions Internacionals de la UVic” afirmava Masnou que ha parlat de “l’efecte transformador” que provoca conèixer altres cultures i ha afegit que “no volem crear comunitats de turistes, sinó de viatgers, de persones que proven coses, coneixen i són capaces de mirar sempre més enllà”.

  Tornar a casa no sempre és tan fàcil

  Han participat a la taula rodona l’exestudiant d’ADE, Aleix Fernández, que en aquests moments treballa en una multinacional a Ginebra, Suïssa; la infermera Núria Pagespetit, impulsora de la ONG Insolàfrica i d’una escola d’Infermeria al Camerun; el traductor i intèrpret Marc Piñol, que és professor universitari a Cambodja; la mestra Dolça Luque, que ha muntat una fàbrica a Guinea Bissau on porta a terme un projecte pedagògic, i l’enginyer en Telecomunicacions Josep Bellés, que treballa en una multinacional a Boston, Estats Units.

  Preguntats per les circumstàncies que els han portat a viure en aquests països, tots han dit que la casualitat hi va tenir un paper important, però tots compartien el desig de marxar a fora i obrir-se nous horitzons. En aquest sentit, Bellés ha explicat que el desig va començar mentre estudiava i, en aquest sentit, ha assegurat que “sortir a estudiar a fora hauria de ser obligatori per a tothom”.

  Sobre si se senten o no immigrants, Dolça Luque ha manifestat que “als blancs no deixen de veure’ns com una salvació”. En aquest mateix sentit, Núria Pagespetit afirmava que “a vegades sembla que t’hagis d’excusar per ser blanc”, i que sovint la veuen “com un euro amb potes, la qual cosa ha fet que ens hàgim hagut d’anar guanyant el respecte”. Malgrat que en els països més desenvolupats es visqui una realitat molt diferent, Aleix Fernàndez i Josep Bellés, troben que és difícil fer amics de veritat, i segons ha admès Bellés, “els nord-americans m’han fet sentir immigrant en moltes ocasions”.

  Sobre si tenen pensat tornar, Marc Piñol ha manifestat fer-ho algun dia, “però no vull posar-me límits”, i ha afegit que “a vegades és més difícil tornar que quedar-te”. El mateix opinava Aleix Fernández, que després de tants anys a fora i amb “una parella italiana que té projectes a Singapur” es pregunta, “tornar? a on?”.

  Els cinc convidats han destacat el suport que la UVic els ha donat durant aquests anys i han manifestat el desig de continuar col·laborant amb la Universitat, ja sigui des del projecte Ambaixadors UVic Alumni o des d’altres projectes que puguin sorgir o emprendre. A més, s’han ofert a ajudar tota la comunitat universitària de la UVic i a col·laborar sobre els dubtes que puguin tenir sobre els seus països d’acollida. 

 • 22.12.2016

  Trenta estudiants de les diferents facultats de la UVic han rebut un ajut de la Fundació Antiga Caixa Manlleu (FACM) i BBVA CX que els permetrà anar a fer una estada en programes d’estudi, pràctiques o cooperació a l’estranger. El fons, dotat amb 20.000 euros, té l’objectiu d’incentivar i contribuir a la formació dels estudiants de la UVic, facilitant-los la possibilitat d’ampliar estudis en una universitat o institució de fora del país.

  Durant l’acte de lliurament, que va tenir lloc ahir a l’auditori de la FACM de Vic, el president de la Fundació, Miquel Torrents, va encoratjar els estudiants a “ser excel·lents professionals sense oblidar-se de ser solidaris per fer un món millor”, i va posar l’exemple de l’industrial manlleuenc Eduard Rifà, que tot i excel·lir en la seva professió, no va oblidar mai la seva vessant social. Per la seva banda, el director de la zona Osona del BBVA, Daniel Guardiola, va reafirmar el compromís de BBVA CX en la concessió d’aquests ajuts i va afirmar que “la formació és la millor inversió de futur”. Per la seva banda, el rector de la UVic, Jordi Montaña, va agrair a la FACM i a BBVA CX “la seva continuada aportació a la mobilitat i a la cooperació internacional dels estudiants de la UVic des dels primers anys”.

  El professor d’EADA i director del EU-Asian Global Business Research Center, Josep M. Coll, va pronunciar la conferència “On hi ha un desig hi ha un camí: reptes i oportunitats de la mobilitat internacional". A partir de la seva experiència d’haver viscut molts anys a Corea, Coll va explicar que l’experiència de sortir a fora va més enllà d’una experiència professional, “és una experiència transformadora que fa que quan tornem ja no siguem els mateixos de quan vam marxar”. Coll va explicar també les habilitats que s’adquireixen vivint a fora com l’empatia, l’assertivitat, la presa de decisions, les habilitats comunicatives etc, i va afirmar que a hores d’ara són elements gairebé més valorats que el currículum acadèmic a l’hora de buscar feina.

  Trenta beques i un premi

  En total s’han destinat 19.500 euros en ajuts a la mobilitat. Una part d’aquests ajuts, 15.000 euros, beneficiaran 24 estudiants de grau i un de doctorat, que s’acullen a programes de mobilitat d’estudi i pràctiques. Els altres 4.500, becaran cinc estudiants de grau que enguany participaran en un programa de cooperació internacional amb destí a Nicaragua o Camerun, per als estudiants de la Facultat de Ciències de la Salut; o bé a Guatemala, Nepal i Marroc, per als estudiants de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes.
  En el transcurs de l'acte es va donar també un premi valorat en 500€ al millor reportatge videogràfic dels estudiants que van fer mobilitat el curs passat. L’estudiant del grau en Llengües Aplicades i Traducció, Marta Vélez, va guanyar el premi amb un reportatge sobre la seva estada a Cardiff, al Regne Unit.
  L’any 1991, Caixa de Manlleu encetava una línia de col·laboració amb els aleshores Estudis Universitaris de Vic per tal de crear un fons de beques per als estudiants que volien participar en els primers programes de mobilitat de la institució. Fa doncs, més de vint-i-cinc anys que s’atorguen aquests ajuts, ara gràcies a la Fundació Antiga Caixa Manlleu i el BBVA CX.

  Foto: Lluís Sala

1
|
2
|
3
|
4
|
5

Videos

Galeria de fotos

Tour virtual