www.youtube.com
Youtube és una plataforma que permet als usuaris publicar, veure i compartir vídeos. És idoni per difondre vídeos informatius o didàctics sobre l'activitat de la Universitat. Amb el temps s'ha convertit en l'estàndard de vídeos en línia i el seu cercador és el més utilitzat per trobar continguts audiovisuals.
Què he de saber sobre Youtube i la UVic?
- Els canals de Youtube de la UVic són corporatius i els gestionen l'Àrea de Màrqueting i UMedia
- És preferible que un d'aquests dos serveis publiqui els teus vídeos, que no pas obrir un compte propi. A més, a dins del canal es pot crear una llista de reproducció que giri únicament al voltant d'una temàtica, esdeveniment, facultat, etc
Com compartir els vídeos?
- No és recomanable vincular el compte de Youtube amb el de Facebook o Twitter, ja que quan publiquis un vídeo nou se't generaran missatges automàtics en totes dues altres xarxes.
- És preferible adjuntar l'arxiu de vídeo a les publicacions de Facebook o Twitter, ja que així es reproduirà sol quan aparegui al timeline de l'usuari. En canvi, si copies l'enllaç de Youtube en una publicació o tuit, faràs que l'usuari surti de la xarxa per reproduir-lo!
Com he de penjar un vídeo al meu web o blog?
La manera més habitual de distribuir vídeos de Youtube fora de la pròpia plataforma és a través de la incrustació d'aquests vídeos a una pàgina web o blog. Això permet als lectors poder gaudir del recurs sense haver d'anar a un altre web i, a la vegada, s'optimitza el nombre de clics.
Trobaràs el codi que has d'enganxar a la teva pàgina o article al vídeo de Youtube → Compartir → Insertar
Com s'enriqueixen els vídeos?
L'editor de Youtube és molt complet i et permet fer una edició molt professional, alhora que permet incloure-hi elements que enriquiran els teus vídeos:
- Àudio: pots incloure-hi músiques i sons lliures de drets.
- Subtítols: molt útils per a la visualització dels vídeos per part de persones sordes i per traduir el contingut gràfic o locutat.
- Targetes: inclou un enllaç sobre el vídeo amb una "i" d'informació, que dirigeix a un web d'interès, vídeo o llista de Youtube, etc.
- Pantalla final: si preveus uns segons "morts" al final del vídeo, hi podràs incloure miniatures que enllacin a vídeos relacionats o al canal de Youtube desitjat.
Quan es publica un vídeo a Youtube cal:
- Donar-li un títol al més descriptiu possible.
- Afegir-li una descripció en la qual s’ampliï la informació del títol i que inclogui enllaços a pàgines del web relacionades amb la informació.
- Emplenar el camp etiquetes amb paraules clau que facin referència al vídeo en qüestió per facilitar-ne la cerca.
- Fixar-te en la imatge en miniatura que queda com a presentació del vídeo i, si convé, editar-la o canviar-la.
Aquestes dades són les que utilitzen els cercadors per classificar els continguts. És important!
Quan vulguis publicar un vídeo al canal oficial de la UVic hauràs facilitar aquesta informació a UMedia.