
Comença el DeliSoil, un projecte europeu que treballarà per millorar la salut dels sòls agrícoles europeus
L'octubre passat, va tenir lloc a Hèlsinki, Finlàndia, la reunió de llançament del DeliSoil, un nou projecte europeu finançat pel programa Horitzó Europa, que compta amb la participació del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC. El consorci, liderat per l’Institut de Recursos Naturals de Finlàndia (LUKE), treballarà durant quatre anys per millorar la gestió de diversos residus orgànics provinents de la indústria alimentària. L'objectiu del projecte és obtenir milloradors del sòl, un conjunt de productes que ajuden a incrementar la salut dels sòls agrícoles des d’un punt de vista físic i químic.
Entre altres sectors, el projecte treballarà amb productors hortícoles, empreses del sector carni, granges d'insectes, explotacions vitivinícoles i productors d’oli d'oliva. Des del DeliSoil es preveu dissenyar noves estratègies de processament i valorització de determinats tipus d’efluents residuals molt específics d’aquestes indústries, i optimitzar les que ja existeixin. A la llarga, i amb una mirada molt centrada en la necessitat de millorar la salut dels sòls agrícoles a escala europea, aquestes noves estratègies han d’ajudar a produir nous tipus de productes milloradors del sòl a partir de nutrients reciclats que, al mateix temps, siguin totalment segurs i d'alta qualitat.
Una part rellevant de les tasques del projecte s’enfocarà a identificar les barreres tecnològiques, legislatives, financeres i socials que, avui en dia, limiten aquests processos de valorització. També es farà molta èmfasi en avaluar l’estabilitat i la bioseguretat dels nous productes que s’obtinguin, així com del rendiment agronòmic i la petjada ambiental de la seva producció.
El projecte inclourà 5 Living Labs regionals, un d’ells a Catalunya, que comptaran amb la participació d’actors representatius de tota la cadena de valor de la indústria alimentària. L’activitat d’aquests Living Labs ajudarà que els resultats del projecte tinguin un impacte real sobre el sector, creant espais de contacte en què els socis del projecte i les empreses i altres usuaris finals avaluaran les solucions del projecte proposades des de DeliSoil.
Notícies

El Biobanc de l’IRIS-CC, aprovat pel Departament de Salut i inscrit a la xarxa estatal de l’Instituto de Salud Carlos III
El Biobanc de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC) ha estat inscrit a la xarxa estatal de biobancs de l’Instituto de Salud Carlos III. Aquest registre permetrà a l’IRIS-CC treballar...

Els recels i les oportunitats de la IA en el món del periodisme centren una jornada organitzada per la FEC i l’ACED
La intel·ligència artificial (IA) genera una certa prevenció i la lògica por a allò que és desconegut, però també és una eina que obre un ampli ventall de possibilitats en el món del periodisme, sense perjudici de suplantar les persones atès que, cal recordar-ho, la...

La UVic-UCC i la Generalitat de Catalunya signen un nou conveni programa, que fixa el seu marc de relació per als pròxims quatre anys
La UVic-UCC i la Generalitat de Catalunya han arribat a un acord per a la signatura d’un nou conveni programa per al període 2023-2026. Aquest nou conveni, que com els anteriors fa referència a la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), situa el finançament públic de la...

Un nou programari permetrà calcular la petjada ambiental i de carboni dels productes del sector porcí
En un context com l’actual, en el qual la sostenibilitat i la petjada ambiental dels productes s’està convertint en un criteri de compra cada vegada més important per als consumidors, les empreses del sector porcí estan començant a invertir recursos per fer front a aquesta...