Comença el DeliSoil, un projecte europeu que treballarà per millorar la salut dels sòls agrícoles europeus
L'octubre passat, va tenir lloc a Hèlsinki, Finlàndia, la reunió de llançament del DeliSoil, un nou projecte europeu finançat pel programa Horitzó Europa, que compta amb la participació del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC. El consorci, liderat per l’Institut de Recursos Naturals de Finlàndia (LUKE), treballarà durant quatre anys per millorar la gestió de diversos residus orgànics provinents de la indústria alimentària. L'objectiu del projecte és obtenir milloradors del sòl, un conjunt de productes que ajuden a incrementar la salut dels sòls agrícoles des d’un punt de vista físic i químic.
Entre altres sectors, el projecte treballarà amb productors hortícoles, empreses del sector carni, granges d'insectes, explotacions vitivinícoles i productors d’oli d'oliva. Des del DeliSoil es preveu dissenyar noves estratègies de processament i valorització de determinats tipus d’efluents residuals molt específics d’aquestes indústries, i optimitzar les que ja existeixin. A la llarga, i amb una mirada molt centrada en la necessitat de millorar la salut dels sòls agrícoles a escala europea, aquestes noves estratègies han d’ajudar a produir nous tipus de productes milloradors del sòl a partir de nutrients reciclats que, al mateix temps, siguin totalment segurs i d'alta qualitat.
Una part rellevant de les tasques del projecte s’enfocarà a identificar les barreres tecnològiques, legislatives, financeres i socials que, avui en dia, limiten aquests processos de valorització. També es farà molta èmfasi en avaluar l’estabilitat i la bioseguretat dels nous productes que s’obtinguin, així com del rendiment agronòmic i la petjada ambiental de la seva producció.
El projecte inclourà 5 Living Labs regionals, un d’ells a Catalunya, que comptaran amb la participació d’actors representatius de tota la cadena de valor de la indústria alimentària. L’activitat d’aquests Living Labs ajudarà que els resultats del projecte tinguin un impacte real sobre el sector, creant espais de contacte en què els socis del projecte i les empreses i altres usuaris finals avaluaran les solucions del projecte proposades des de DeliSoil.
Notícies
La UVic-UCC comença el curs amb ampliació i millores en espais docents dels campus UVic i UMedicina
Quan baixa l’activitat acadèmica durant les setmanes d’estiu comença un període intensiu de reestructuracions i millores en els diferents edificis. Aquestes actuacions tenen l’objectiu de continuar oferint a tota la comunitat universitària espais de qualitat que s’adaptin a les noves necessitats acadèmiques i tecnològiques. Totes...
La UVic rep la visita de la Universitat de Mondragón
Una delegació de la Universitat de Mondragón va visitar la UVic-UCC el dimecres 2 d’octubre. El rector d’aquesta universitat, Vicente Atxa, juntament amb Jon Altuna, vicerector acadèmic, i Idoia Peñacoba, secretària general, van reunir-se amb el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; la vicerectora...
S’aprova l’actualització del Model de formació de la UVic-UCC
El Consell de Govern de la UVic-UCC va aprovar, el 25 de setembre passat, l’actualització del Model de formació de la UVic-UCC, el document de referència que defineix el marc general dins el qual es desenvolupa la docència en el conjunt de la UVic-UCC...
Dos dels onze membres del comitè que ha d’impulsar la reforma del sistema de salut de Catalunya estan vinculats a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC
El doctor Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i el doctor Josep Tabernero, professor catedràtic de la mateixa facultat...