Skip to main content

Dolors Solà: "El Centre de Normalització Lingüística ha fet que el català sigui avui la llengua comuna de moltes persones"

Dolors Solà i Josep Eladi Baños

Dolors Solà: "El Centre de Normalització Lingüística ha fet que el català sigui avui la llengua comuna de moltes persones"

El Centre de Normalització Lingüística d’Osona (CNL), que enguany celebra trenta anys, va rebre ahir un sentit homenatge per part de la societat vigatana i osonenca amb motiu de la celebració de la 24a edició de la Universitat d’Estiu. La directora i ànima del centre, Dolors Solà, va recollir el guardó davant d’una Sala de la Columna plena de gom a gom.

Dolors Solà va agrair el premi en nom de totes les persones, alumnes, professors i entitats col·laboradores, que durant aquests trenta anys han treballat per la cohesió social gràcies “al paper de la llengua en allò que coneixem com a ascens social, tant econòmic com cultural”. Dolors Solà va reivindicar el treball en xarxa que el Centre ha portat a terme, posant de manifest els centenars d’institucions que hi han col·laborat, entre les quals la UVic-UCC, “amb qui la vinculació ha estat sempre constant”. Solà va posar en valor “la fortuna de treballar amb un equip de gent que estimen la llengua i el país i que han fet possible que el català sigui avui la llengua comuna per a moltes persones”.

Abans d’això, la professora de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, Mariona Casas, va pronunciar l’encomi “El Centre de Normalització Lingüística: tres dècades al servei de l’ús social del català”, en què va fer un repàs a la història i a la funció cohesionadora que ha tingut el centre des dels seus inicis. “En aquests trenta anys, el CNL ha sabut trobar companys lleials per a totes les aventures que s’ha proposat”, afirmava Mariona Casas, i així esdevenir “el pal de paller de la cohesió social i artífex d’accions i activitats que han fet possible que els nouvinguts se sentissin part de la nostra societat”. Algunes d’aquestes “experiències interessants que encara ens emocionen” són el voluntariat per la llengua, que va donar llum a la coral, al grup de teatre i les parelles lingüístiques, la gimcana de llengües, les campanyes “Parla’m en català” o “Per l’abril, cada paraula val per mil”, entre moltes d’altres. Per últim, Mariona Casas va manifestar que era de justícia “reconèixer la tasca de Dolors Solà per convertir un corriol en un sender de llarg recorregut”.

Comença la Universitat d’Estiu

La 24a edició de la Universitat d’Estiu oferirà 32 activitats formatives, entre jornades i cursos, repartides per 11 ciutats de la geografia catalana. El vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Joan Masnou, va destacar la celebració del desè aniversari de l’Escola de Literatura Infantil i Juvenil  de Montserrat “que ha estat fruit de la tossuderia de les persones que l’han impulsat” i va destacar que la Universitat d’Estiu “ofereix la possibilitat de créixer junts buscant complicitats a través de les iniciatives del territori”.

En aquest sentit també va adreçar unes paraules la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, que ahir s’acomiadava del càrrec. Rosich va encoratjar a continuar fent de la Universitat d’Estiu un “lloc que ofereixi la possibilitat per formar-se per tenir millors oportunitats”.

El rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Josep Eladi Baños, va definir la Universitat d’Estiu com “un instrument que troba el seu sentit acostant la formació a la ciutadania i la ciutadania a la universitat” i per últim, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany va cloure l’acte fent un reconeixement a la tasca portada a terme per Mercè Rosich tant a l’Ajuntament de Manresa com al patronat de la FUB, i la va obsequiar amb una figura de l'estudiant de Vic.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Un moment de la jornada de portes obertes a l'edifici Miramarges

Prop de 3.000 persones visiten la UVic en una Jornada de Portes Obertes que torna a batre rècords de participació

Prop de 3.000 persones han visitat aquest dissabte la UVic en una nova edició de la seva Jornada de Portes Obertes, que un any més ha tornat a batre rècords de participació. Com en l’edició passada, la jornada ha pres la forma d’un festival...

BP Talent, un programa de formació transversal del Grup Bon Preu adreçat als estudiants

Es presenta a la UVic el BP Talent, un programa de formació transversal del Grup Bon Preu adreçat als estudiants

Ahir, la Sala Segimon Serrallonga va acollir la presentació del programa BP Talent 4.0., del Grup Bon Preu. Es tracta d’un programa dirigit a estudiants de 4t curs o acabats de titular de diferents universitats que ofereix un 1 any de formació transversal i retribuïda...

Paula Valls en una actuació recent al Paranimf de la UVic-UCC amb motiu de la celebració dels 10 anys del pacte federatiu entre la FUBalmes i la FUBages

La nova sessió de les UVic Ràdio Sessions oferirà dos concerts de la cantautora Paula Valls

El pròxim dijous 4 d'abril, en el marc de la tercera sessió de les UVic Ràdio Sessions, es duran a terme dos concerts de petit format a la Facultat de Medicina. En aquesta ocasió, la convidada serà la cantautora Paula Valls.Els dos concerts es...

El robot col·laboratiu GoFa

La FCTE disposa d'un robot col·laboratiu per a docència i recerca

La Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) disposa des d'aquest mes de març d'un nou robot destinat, fonamentalment, al grau en Enginyeria Mecatrònica. Es tracta del braç robòtic Gofa CRB 15000 d'ABB.El GoFa és un robot col·laboratiu de sis eixos, amb una velocitat...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte