Skip to main content

El CERM participa en un projecte de restauració fluvial dels rius Mèder i Gurri al nucli urbà de Vic

Presentació del projecte Riberes de Vic, amb participació del CERM

El CERM participa en un projecte de restauració fluvial dels rius Mèder i Gurri al nucli urbà de Vic

El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC participarà en un projecte de restauració fluvial dels rius Mèder i Gurri al nucli urbà de Vic. El projecte, liderat per l'Ajuntament de Vic i anomenat "Riberes de Vic", busca renaturalitzar l'espai i el curs fluvial del mateix riu. Les accions proposades en aquest projecte van orientades a mitigar els impactes causats a l'ecosistema fluvial i el ripari per la urbanització de l'entorn més proper. Així, s'han plantejat accions adreçades a restablir de forma permanent i duradora la connectivitat longitudinal fluvial per restaurar, alhora, el poblament natural de peixos i altres organismes aquàtics, ja que en facilita les migracions. S'actuarà entre el tram del pont de l'antiga N-152 fins a l'aiguabarreig del Mèder i el Gurri.

Per protegir el riu i actuar de forma contundent però respectuosa perquè el riu tingui un transcurs natural en el seu pas per la zona urbana, es treballa de la mà del CERM. "Volem tenir en compte tots els aspectes que tenen a veure amb el riu, més enllà de la vegetació i els peixos, també les aus, ratapinyades i elements ecosistèmics per tal de naturalitzar al màxim l'actuació urbanística", detalla en el seu director Marc Ordeix.

D'altra banda, es proposen accions d'eliminació o integració (quan protegeixin infraestructures en ús) de defenses longitudinals amb la finalitat de recuperar una franja de vegetació de ribera autòctona de baix port, compatible amb les infraestructures urbanes existents. Aquestes actuacions comportaran una transformació de l'ecosistema fluvial perdurable que redueixi l'impacte de la urbanització existent i millori la biodiversitat de l'ecosistema fluvial i el ripari a mitjà i llarg termini. Victoria Pérez, coordinadora de l'Àrea de Ciutats i representant de la Fundación Biodiversidad, considera que és un projecte exemplar perquè engloba diversos agents experts perquè sigui un projecte de transformació total i vital pel riu i la ciutat. "És un projecte d'alt impacte en la biodiversitat, però amb un element central com és la salut", diu.

Actuacions previstes

Uns dels principals objectius de les actuacions és remeiar la pèrdua de connectivitat longitudinal fluvial a causa de la presència d'obstacles al canal fluvial. En aquest sentit, es proposen la instal·lació de dispositius de pas per a peixos, i es proposa la demolició dels murs d'aigües baixes que no compleixin cap funció protectora. Únicament, en aquells punts on protegeixi infraestructures (col·lectors, canalitzacions, etc.) es duran a terme accions d'adaptació i integració.

Per altra banda, també es pretén dur a terme una millora de la gestió hidràulica, ambiental i paisatgística de l'entorn del conjunt arquitectònic de les Adoberies (pont de Queralt i resclosa de les Adoberies), preservant el patrimoni cultural catalogat i mantenint la visibilitat del conjunt arquitectònic. Aquest projecte inclou, també, una proposta de construcció d'un dispositiu de pas per a peixos a la resclosa de les Adoberies, preservant el patrimoni cultural catalogat que permeti recuperar la connectivitat fluvial en aquest punt tant per a la fauna com per a sediments i altres materials.

En el tram del Mèder entre l'antic molí d'en Saborit i el pont de l'avinguda dels Països Catalans es proposa recuperar una part de l'espai de l'antiga fàbrica de Genís Antel (almenys una franja d'uns 10 metres d'amplada) per a l'espai fluvial que permeti suavitzar el pendent de les riberes, recuperar l'ecosistema ripari i ampliar la capacitat hidràulica per a les avingudes amb un període de retorn de 10 anys en aquest tram.

Finalment, per mitigar els efectes negatius sobre l'estat ecològic dels rius que suposen els abocaments dels col·lectors es proposen accions d'adequació aquestes sortides de sobreeixidors amb mecanismes de bioremediació i bioenginyeria.

Pérez destaca la potencialitat i la transversalitat del projecte per no només canviar el riu, sinó també, la salut de la ciutat en tots els seus àmbits: "La transformació serà molt gran en tots els aspectes".

"Riberes de Vic" compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançada per la Unió Europea - NextGenerationEU. El projecte es finança a través d'una subvenció d'1.803.811,22 € pel foment d'actuacions dirigides a la restauració d'ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d'inundació als entorns urbans espanyols a través de solucions basades en la natura, corresponent a l'any 2021 en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

L'entorn de ribera i la transformació del riu

Tal com explica el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic, Albert Castells, quedava pendent aquesta gran actuació d'abordar la transformació i millora d'entorn de ribera per completar el projecte de recuperació de l'hàbitat. Aquesta és una actuació que vol millorar l'hàbitat de ribera, però en el fons pretén perseguir, també, la millora de la salut de tots els ciutadans, "perquè posem la natura a l'abast de la ciutadania i estem treballant amb la mirada de naturalitzar la ciutat", detalla Castells.

Aquest projecte sorgeix amb la visió del nou planejament de la ciutat que ja plantejava en la seva aprovació un nou model de ciutat que apostava pel riu com a eix de vertebració i connexió. Tal com explica la regidora d'Urbanisme de Vic, Fabiana Palmero, el planejament incorpora un concepte de salut transversal en totes les accions. "El que volem és tenir una ciutat on la gent pugui viure més feliç, i el més important és la salut, no només entesa com a salut física sinó la salut entesa d'una manera transversal com la salut social psicològica i ambiental", comenta Palmero.

En aquest sentit, el projecte encaixa amb els engranatges de la visió de la ciutat. "Aquest projecte ens permet iniciar el projecte de restauració de la llera del riu com a eix vertebrador de la ciutat", conclou la regidora.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Una investigadora del CERM fent un mostreig d'invertebrats aqüàtics. Foto: CERM

La sequera intensa del 2022 fa disminuir l’aigua circulant i la qualitat biològica dels rius d’Osona

16.03.2023

L’any 2022 va estar condicionat per una sequera intensa i sostinguda a tot Catalunya, iniciada ja el 2021, que va afectar greument els cabals dels rius i rieres de la comarca d’Osona. La poca aigua circulant detectada, especialment a l’estiu, en la majoria de trams...Llegeix més

Guia de memòria democràtica

Dues professores de la UVic-UCC publiquen un quadern de pràctiques educatives sobre memòria democràtica

15.03.2023

En el marc del projecte de recerca Cocreació de materials didàctics sobre memòria democràtica per a la formació de professionals de l’educació, finançat pel Memorial Democràtic, s’ha publicat la guia Memòria democràtica i drets humans. Quadern de pràctiques educatives, obra d’Isabel Carrillo i...Llegeix més

Imatge de la guia de memòria democràtica d'Isabel Carrillo i Karine Rivas

Dues professores de la UVic-UCC publiquen un quadern de pràctiques educatives sobre memòria democràtica

15.03.2023

En el marc del projecte de recerca Cocreació de materials didàctics sobre memòria democràtica per a la formació de professionals de l’educació, finançat pel Memorial Democràtic, s’ha publicat la guia Memòria democràtica i drets humans. Quadern de pràctiques educatives, obra d’Isabel Carrillo i...Llegeix més

Presentació del projecte Riberes de Vic, amb participació del CERM

El CERM participa en un projecte de restauració fluvial dels rius Mèder i Gurri al nucli urbà de Vic

08.03.2023

El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC participarà en un projecte de restauració fluvial dels rius Mèder i Gurri al nucli urbà de Vic. El projecte, liderat per l'Ajuntament de Vic i anomenat "Riberes de Vic", busca renaturalitzar l'espai i el curs...Llegeix més

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte