Skip to main content

El CT BETA i Anthesis Lavola col·laboren per promoure la gestió de residus a l’administració local

Sessió participativa del progama SIMIL, a la seu del CT BETA

El CT BETA i Anthesis Lavola col·laboren per promoure la gestió de residus a l’administració local

L’Àrea de Governança per a la Sostenibilitat del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC i els equips de Participació i de Residus Municipals d’Anthesis Lavola estan col·laborant, des de fa unes setmanes, en el desenvolupament del programa SIMIL. Es tracta d’una iniciativa pensada per acostar els governs locals i el món científic, i facilitar que treballin alineats en el plantejament de reptes i solucions en l’àmbit de la gestió de residus municipals.

Amb el programa SIMIL, fins a 24 representants de governs locals d’arreu de Catalunya rebran assessorament gratuït en l’àmbit de la gestió de residus municipals, amb la intenció de plantejar fulls de ruta que donin resposta a les necessitats reals que afronten en el seu dia a dia. “Des del SIMIL es vol crear un espai d’intercanvi de coneixement entre personal acadèmic i representants de l’esfera política municipal, per obrir un procés de participació i cocreació en què es tingui en compte l’experiència de tots els actors implicats”, explica Víctor Carbajal, coordinador del projecte SIMIL al CT BETA. L’objectiu final és que s’hi pugui treballar d’una forma eficient per definir solucions específiques per als reptes plantejats.

En el marc del programa SIMIL, una vegada s’han identificat el reptes i les prioritats per part del CT BETA i Anthesis Lavola, s’han conformat diversos grups de treball i un pla de treball per a cadascun. La primera de les sessions participatives que s’ha fet, adreçada a representants de l’administració local, ha tingut lloc aquest dimarts 19 de setembre, a la seu del CT BETA, a l’edifici de Can Baumann, a Vic. La sessió ha servit per generar idees i posar en comú neguits i necessitats de les persones participants sobre aquest tema. El programa d’activitats de les sessions participatives es complementarà amb la visita a un cas d’èxit de gestió de residus, concretament el sistema de compostatge comunitari implementat a les Masies de Roda sota el guiatge de representants del CT BETA.

Una de les particularitats d’aquestes sessions participatives és que seguiran una metodologia pròpia desenvolupada per Anthesis Lavola: el Meetfulness. Es tracta d’un conjunt d’habilitats, metodologies i instruments que permeten crear les condicions per a un desenvolupament satisfactori dels processos grupals, tant per assolir dels objectius prèviament definits, com per a la creació d’un clima de confiança i una comunicació fluida, constructiva i empàtica. A més, la  consultora de serveis de sostenibilitat aportarà la seva àmplia experiència en la conceptualització i dinamització d’aquest tipus de dinàmiques, facilitant així l’anàlisi, la síntesi i la interpretació de la informació recollida.

El programa SIMIL va rebre finançament per part del programa Science Meets Regions del Joint Research Center (JRC), el principal servei d’assessorament científic de la Comissió Europea. En total, el JRC va escollir nou iniciatives d’arreu d’Europa perquè servissin d’exemple de com facilitar l’accés dels responsables polítics a l’evidència científica més rellevant i, alhora, proporcionar als científics participants una visió directa del procés de desenvolupament de les polítiques ambientals. Ser un actor rellevant en aquest tipus de processos ha sigut, des dels seus inicis, un dels objectius estratègics del CT BETA.  

Col·laboració també en el projecte Med4Waste 

“L’experiència del programa SIMIL i la col·laboració entre el CT BETA i Anthesis Lavola permetrà generar materials i experiències que ajudaran a difondre i, sobretot, a posar en valor la creació d’espais comuns entre el món acadèmic i el món polític local. Això serà útil per a altres projectes semblants coordinats des del CT BETA, com per exemple el Med4Waste”, apunta Víctor Carbajal. Med4Waste és un projecte europeu de cooperació que vol facilitar nous models de governança per a les polítiques públiques de gestió de residus urbans a la regió de la Mediterrània. 

Med4Waste, que s’ha finançat gràcies al programa ENI CBC Med, posa l’accent en incrementar l’impacte dels resultats de projectes ja implementats prèviament en l’àmbit de la gestió de residus al nord i al sud del Mediterrani. Una part rellevant de l’activitat que porta a terme es dirigeix a oferir orientació i formació a les administracions públiques i als agents privats i socials, ja sigui directament per mitjà d’acompanyaments, com de cursos formatius gratuïts.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Estudiants participants als Vic i-Days 2022

La UVic-UCC acollirà els Vic i-Days 2023, centrats en la construcció de comunitats saludables

27.09.2023

La segona edició dels Vic i-Days (Innovation Days), el campionat europeu d’innovació en l’àmbit de la salut, estarà dedicada a la construcció de comunitats saludables: la promoció d’estils de vida saludables i la prevenció de malalties cròniques. La competició, a la qual s’espera que hi...

Cartell de la programació de l'Ateneu de Vic, setembre-novembre 2023

La interculturalitat serà l’eix central de la nova temporada de l’Ateneu de Vic

26.09.2023

La diversitat cultural és i ha estat una font d’enriquiment tant per a la cultura receptora com per a la cultura d’arribada, tot i que també planteja reptes importants. La interculturalitat integra i suposa una oportunitat, i d’aquesta premissa n’ha sorgit el tema principal de...

 “Si et canvien la llengua, no et tallis”

La UVic-UCC participa en la campanya “Si et canvien la llengua, no et tallis”

26.09.2023

Dimarts passat a la tarda es va donar el tret de sortida a la campanya de la Generalitat de Catalunya “Si et canvien la llengua, no et tallis”, que pretén difondre les bústies de drets lingüístics a les universitats, una iniciativa en què la UVic-UCC...

Siobhán McHugh

Siobhán McHugh parla sobre el poder dels pòdcasts en el primer seminari de recerca del curs a la FEC

25.09.2023

La popularitat creixent dels pòdcasts i les seves particularitats van ser els temes centrals del primer seminari de recerca organitzat per la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) d’aquest curs. L’experta convidada va ser Siobhán McHugh, referent internacional en l'àmbit del pòdcast narratiu, productora premiada, i...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte