
Campanya de micromecenatge per finançar beques de mobilitat per a investigadors ucraïnesos impulsada pel CT BETA
Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, del qual dilluns que ve, 24 de febrer, es compliran tres anys, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha estat un membre destacat de la iniciativa internacional Science for Ukraine, coordinant les accions a l’Estat espanyol per donar suport al personal investigador ucraïnès afectat pel conflicte. Enguany, el CT BETA ha fet un pas més i ha llançat una campanya de micromecenatge per finançar beques de mobilitat per a investigadors ucraïnesos, amb l’objectiu de facilitar-los l’accés a estades acadèmiques en institucions europees i garantir la continuïtat de la seva recerca. La campanya, que s’inicia aquest dijous i s’allargarà fins al pròxim mes de juny, es duu a terme a través de la plataforma Verkami i tothom qui hi vulgui col·laborar ho pot fer a través d’aquest enllaç.
La beca de mobilitat acadèmica (Micro Travel Grant) ofereix suport financer al personal científic ucraïnès que assisteixi a conferències i esdeveniments internacionals. Proporciona fins a 500 euros per cobrir despeses de viatge, allotjament i despesa d’inscripció en esdeveniments dels científics i científiques afiliats a universitats ucraïneses. El programa de beques és organitzat per Science for Ukraine.
Un compromís continu amb la comunitat científica ucraïnesa
Des del 2022, el CT BETA ha estat una peça clau en l’acollida i el suport a investigadors ucraïnesos, ajudant-los a reprendre la seva tasca acadèmica en un entorn segur. A més de facilitar estades de recerca, el centre ha participat activament en iniciatives per donar visibilitat a la situació d’aquests professionals i buscar solucions concretes per garantir la continuïtat dels seus projectes.
Amb la consolidació de #ScienceForUkraine com a ONG el 2023, l’estructura de suport s’ha enfortit i ha permès ampliar l’abast de les seves accions d’ajuda. Aquesta nova campanya de beques de mobilitat reforça aquest compromís i vol proporcionar noves oportunitats per al col·lectiu científic ucraïnès.
La xarxa que es va crear fa dos anys al voltant de #ScienceForUkraine va aconseguir posar sobre la taula més de 5.000 llocs de treball potencials arreu del món. Això va fer que, des del seu llançament es convertís en una iniciativa clau de suport al sector universitari i científic d’Ucraïna a escala mundial.
En el transcurs d’aquests dos anys, el CT BETA ha establert contacte directe amb més de 70 universitats ucraïneses en 14 ciutats diferents, amb l’objectiu de comprendre la seva situació i oferir-los suport. A més de facilitar oportunitats laborals, el CT BETA ha assessorat directament un grup significatiu d’investigadors ucraïnesos, connectant-los amb centenars d’ofertes de treball disponibles a Espanya i Portugal, així com en altres països europeus. Aquest suport personalitzat ha estat fonamental per a molts professionals científics afectats per la crisi a Ucraïna.
Més enllà de Science for Ukraine
El compromís del CT BETA amb l’ecosistema de recerca ucraïnès s’ha traduït també en l’impuls de projectes de recerca d’abast internacional amb participació d’entitats d’aquest país. Actualment, el centre participa en iniciatives com SURE AMR, un projecte europeu per fer front a la resistència als antimicrobians, i Agribiocircularhub, que promou la bioeconomia circular en el sector agroalimentari.
Notícies

Els estanys en bon estat poden contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic
Els estanys són l’hàbitat d’aigua dolça més nombrós de la Terra, ja que suposen aproximadament el 30 % de l’aigua estancada del planeta i acullen fins a un 70 % de les espècies d’aigua dolça, però tot i la seva importància ecològica han estat poc...

Una exposició recull la trajectòria de Maria Teresa Codina, doctora 'honoris causa' de la UVic-UCC
Amb motiu del 98è aniversari de Maria Teresa Codina, la Biblioteca i el Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre (SGDAiR) de la UVic-UCC, amb la col·laboració del professor emèrit Joan Soler, han organitzat una exposició sobre la seva trajectòria. Codina, reconeguda amb el...

La UVIC-UCC firma un conveni amb l’Associació Tapís per reduir l’impacte social i ambiental del residu tèxtil
La UVic-UCC, a través de l’Oficina de Voluntariat (UHub - Servei a la Comunitat Universitària), ha firmat un conveni amb l’Associació Tapís per fomentar la reutilització del residu tèxtil i reduir-ne l’impacte ambiental.Amb aquest conveni, la UVic-UCC s’incorpora al programa Roba Amiga a...

La UVic-UCC renova les Normes d’organització i funcionament per adaptar-les a la seva realitat actual
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat, aquest dimarts, les noves Normes d’organització i funcionament (NOF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Es tracta del document que regula els aspectes relatius al funcionament intern de la Universitat...