Skip to main content

Els estudis d’Infermeria de la UVic celebren el 40è aniversari amb una exposició

Laboratori de simulació de la FCSB

Els estudis d’Infermeria de la UVic celebren el 40è aniversari amb una exposició

"Conèixer el passat per entendre el present. Els estudis d'Infermeria a Vic 1974-2022" és el títol de l’exposició que s’estrena aquest divendres a l’Espai Vernis de la UVic, per commemorar els quaranta anys de presència dels estudis d’Infermeria a la capital d’Osona. Aquesta exposició s’inscriu dins el conjunt d’actes de commemoració del 25è aniversari de la UVic-UCC, que se celebra enguany.

Es tracta d’una mostra que vol explicar, a través de fotografies, els orígens i l’evolució dels estudis d’Infermeria, mostrant els punts d’inflexió que han marcat un abans i un després en la seva evolució. L’estructura narrativa de l’exposició s’organitza al voltant de dos grans eixos: d’una banda, la història, amb les etapes clau de l’evolució, i de l’altra, l’activitat docent, de recerca i d’innovació, com a reflex de l’evolució d’aularis, laboratoris, el procés d’internacionalització i la integració de la pràctica clínica, entre molts altres aspectes relacionats amb el grau.

Segons la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Míriam Torres, “amb aquesta exposició hem volgut copsar i posar en valor la transformació que han sofert els estudis d’Infermeria al llarg de la història de la nostra universitat, en un moment en què la infermeria reivindica el seu rol com a professional cabdal del sistema de salut i de la nostra societat”.

 

Quaranta anys evolucionant

Els estudis d’Infermeria a Osona sorgeixen de l’impuls de la societat civil amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de salut de la comarca. Així doncs, el 1974 naixia l’Escola Femenina d’Ajudants Tècnics Sanitaris Osona, impulsada des del Col·legi de Metges, amb el Dr. Josep M. Arimany Ridaura al capdavant, i amb el suport de l’Ajuntament de Vic, l’Hospital de la Santa Creu i la Clínica Aliança de Vic.

El 1981 es va convertir en Escola Universitària d’Infermeria d’Osona per formar, uns anys després, els Estudis Universitaris de Vic (EUV), juntament amb l’Escola de Mestres d’Osona, que funcionava des de 1977, i l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials d’Osona, que es posà en funcionament aquell mateix any 1987. Aquesta integració sota el paraigües dels EUV va significar un abans i un després perquè permetia, entre altres coses, el desenvolupament de la professió d'infermera com a disciplina independent dins l’equip de salut.

Amb el reconeixement de la Universitat de Vic, ara fa 25 anys, l’Escola va passar a anomenar-se Escola Universitària de Ciències de la Salut, i això va significar poder-hi incorporar noves disciplines, com la Fisioteràpia, la Teràpia Ocupacional, la Nutrició Humana i Dietètica i el Treball Social, just en el moment en què s’iniciava el camí d’adaptació dels ensenyaments al nou Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES).

Amb l’entrada a l’EEES, els estudis d’Infermeria es convertiren en un grau de quatre anys i això va suposar poder accedir als estudis de segon i tercer cicle, és a dir, als màsters i doctorats. D’aquesta manera, l’escola es convertia en Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar.


Simulació, la darrera gran aposta

Segons la degana de la Facultat, Míriam Torres, “els estudis d’Infermeria des dels seus inicis han mantingut la voluntat d’oferir una visió humanista de la professió, amb un enfocament centrat en la persona, que atengui les seves necessitats de manera holística”. En contraposició amb aquest plantejament, que s’ha mantingut inalterable durant els anys, sí que han anat canviant les metodologies docents cap a models de docència-aprenentatge més actius i experiencials, com és la simulació, que permeten traslladar els coneixements i les habilitats adquirides a la pràctica d’una manera més real, sense posar en risc els pacients, és a dir, garantint-ne la seguretat. En aquest sentit, el projecte de simulació clínica ha significat un canvi de paradigma i ha suposat una remodelació de laboratoris i altres instal·lacions de la Facultat convertits en el que ara es coneix com l’Àrea de Simulació Clínica Integral.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Representants del CEEAF de la UVic-UCC i de l'empresa Uriach

La UVic-UCC i l’empresa de salut i benestar Uriach s’uneixen per desenvolupar solucions per al dolor crònic dels esportistes

El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’empresa Uriach, líder europea del sector Natural Consumer Health (productes naturals, potenciats per la ciència), s’han unit per col·laborar en el desenvolupament de...

Connectivity Days

La 2a edició dels Connectivity Days de la UVic-UCC acosta les tecnologies immersives a la ciutadania

La conferència performativa “Laringes impossibles: veus més enllà dels límits del cos”, a càrrec de Maria Arnal i Sergio Sánchez-Ramírez, de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, Barcelona Supercomputing Center (BSC) i Start + U, va inaugurar dimarts passat, al Paranimf de la Universitat...

Josep M. Terricabras

Mor Josep M. Terricabras, membre del primer Consell Assessor de la UVic i col·laborador d’Eumo Editorial

Aquesta setmana moria a l'edat de 77 anys el filòsof, catedràtic de la Universitat de Girona i exeurodiputat Josep M. Terricabras. Va ser membre del primer Consell Assessor de la UVic i va col·laborar estretament amb Eumo Editorial. En la col·lecció Biblioteca Universitària, coeditada...

D'esquerra a dreta, Xavier Altafaj, Dra. Ángeles García Cazorla, Mireia Olivella i Natalia Alexandra Julià Palacios

L’aminoàcid L-serina mostra la seva eficàcia per tractar pacients amb mutacions dels gens GRIN

Un assaig clínic dut a terme entre l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu · Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBneuro), l’IDIBAPS i la UVic-UCC, i liderat per la Dra. Àngels Garcia-Cazorla...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte