
Es crea la Càtedra TOUS de la UVic-UCC per fomentar la recerca i la innovació en els àmbits del disseny, la creativitat i la joieria
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha incorporat una càtedra més en el seu ecosistema de recerca i de transferència de coneixement. Es tracta de la Càtedra TOUS, la dissetena de la Universitat, que sorgeix fruit d’un conveni de col·laboració entre aquesta, a través de la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava, i l’empresa de joieria TOUS, amb origen i seu al Bages. La nova càtedra neix amb l’objectiu de fomentar la recerca, la innovació, la formació i la transferència de coneixement en els àmbits del disseny, la creativitat i la joieria.
Més en concret, “vol donar respostes als reptes que planteja el món dinàmic i competitiu de la joiera, la moda i les tendències, en el qual la creativitat, el disseny i la innovació són els pilars fonamentals per a l’èxit i la diferenciació del mercat”. Així ho explica la directora acadèmica de la Càtedra, Anna del Corral, professora del grau en Enginyeria del Disseny Industrial a la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava, doctora en Informàtica i enginyeria en Disseny Industrial. “El disseny neix de la unió entre l’artesania i els processos industrials per generar innovació”, diu del Corral, segons la qual, “és per això que s’aposta per una càtedra propera a la cultura del disseny i la innovació, centrada en l’especialitat de la joieria contemporània, que s’ha d’abordar de manera interdisciplinària per unir coneixement humanístic, tecnològic, social i del mercat”. Tot plegat, explica, “ha d’impulsar un saber fer que uneixi cultura, ciència, tècnica, i coneixement industrial i empresarial”.
En aquest context, la Càtedra se sustenta en quatre objectius: el foment de la recerca per generar coneixement de valor per al sector; la innovació a tots nivells; la promoció del talent jove a través d’una oferta de formacions adequada a les necessitats, motivacions i formats de les noves generacions, i la transferència de coneixement per assegurar l’arribada de la feina feta a la societat i al mercat.
Aportar valor a la indústria i al teixit empresarial
A més, la Càtedra TOUS “suposa un pas més en la voluntat de la UVic-UCC de treballar de manera estreta amb la indústria i el teixit empresarial del territori i del país, per donar resposta a les seves necessitats reals de present i de futur”, explica el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. Amb la nova càtedra, la UVic-UCC no només es consolida en la seva àrea d’influència natural, la Catalunya Central, on és present amb campus a Vic i a Manresa. També reforça la seva presència a Barcelona, on té un campus des de l’entrada de la Fundació Elisava a l’estructura federada de la UVic-UCC, l’any 2020. Per al rector Baños, la creació d’aquesta càtedra també significa “refermar el rol d’Elisava com un element clau de present i de futur del projecte universitari de la UVic-UCC”, així com “reforçar l’expertesa de la Universitat en un àmbit de coneixement tan rellevant com és el del disseny”.
Javier Peña, director general de la Fundació Privada Elisava Escola Universitària, explica que la càtedra TOUS representa un avenç significatiu en la nostra missió d’estrènyer vincles amb l’entorn local i la indústria, alhora que consolidem el nostre lideratge en innovació dins l’àmbit del disseny i la creativitat”.
Per la seva part, Anaïs Durand, brand development director de TOUS, explica que “la creativitat ha estat clau durant tota la història de TOUS, i la col·laboració amb la comunitat acadèmica i amb les noves generacions és clau per continuar impulsant-la”. En aquest context, afirma que “és un orgull per a nosaltres unir-nos a un centre formatiu de prestigi com és la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava de la UVic-UCC per a la creació d’una càtedra que és pionera a Espanya”.
Recerca, docència, transferència i divulgació
Les càtedres de la UVic-UCC són unitats que permeten la col·laboració entre la Universitat i altres entitats públiques i privades per a la generació de coneixement científic i tecnològic, i la seva transferència a la societat i al sector productiu. En el marc de les càtedres es duen a terme activitats de formació, de suport a la recerca, de vigilància tecnològica, de difusió i de transferència de coneixement. Cada càtedra es focalitza en les activitats més adequades a l’assoliment d’objectius del seu àmbit específic.
En el cas de la Càtedra TOUS, desenvoluparà diferents línies d’actuació, una de les quals serà la realització de projectes i programes de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica. Altres línies seran el desplegament de programes i continguts formatius; l’organització i execució d’activitats relacionades amb la promoció i divulgació de la cultura científica i els avenços tecnològics, i, finalment, la difusió dels resultats obtinguts en les activitats dutes a terme. Amb seu a la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava, a Barcelona, la Càtedra va néixer formalment amb la seva aprovació per part del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic-UCC, el desembre passat.
La nova unitat s’emmarca en el conjunt de càtedres de la UVic-UCC, que ara passen a ser 17 en total, d’àmbits de coneixement tan diversos com la Salut, l’Educació, les Biociències, l’Empresa, el Màrqueting, la Literatura o la Sostenibilitat. A més a més, la seva creació encaixa amb el pla estratègic de la UVic-UCC i, més en concret, amb l’eix de recerca i transferència de coneixement, una de les accions del qual consisteix en la potenciació de l’àmbit empresa a través de la creació de càtedres i centres de recerca en l’àmbit empresarial.
Notícies

Els estanys en bon estat poden contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic
Els estanys són l’hàbitat d’aigua dolça més nombrós de la Terra, ja que suposen aproximadament el 30 % de l’aigua estancada del planeta i acullen fins a un 70 % de les espècies d’aigua dolça, però tot i la seva importància ecològica han estat poc...

Una exposició recull la trajectòria de Maria Teresa Codina, doctora 'honoris causa' de la UVic-UCC
Amb motiu del 98è aniversari de Maria Teresa Codina, la Biblioteca i el Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre (SGDAiR) de la UVic-UCC, amb la col·laboració del professor emèrit Joan Soler, han organitzat una exposició sobre la seva trajectòria. Codina, reconeguda amb el...

La UVIC-UCC firma un conveni amb l’Associació Tapís per reduir l’impacte social i ambiental del residu tèxtil
La UVic-UCC, a través de l’Oficina de Voluntariat (UHub - Servei a la Comunitat Universitària), ha firmat un conveni amb l’Associació Tapís per fomentar la reutilització del residu tèxtil i reduir-ne l’impacte ambiental.Amb aquest conveni, la UVic-UCC s’incorpora al programa Roba Amiga a...

La UVic-UCC renova les Normes d’organització i funcionament per adaptar-les a la seva realitat actual
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat, aquest dimarts, les noves Normes d’organització i funcionament (NOF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Es tracta del document que regula els aspectes relatius al funcionament intern de la Universitat...