Skip to main content

Es crea l’Observatori d’Humanitats en Medicina, pioner a Catalunya

Es crea l’Observatori d’Humanitats en Medicina, pioner a Catalunya

  • Treballar la salut, la societat i la cultura de manera transversal és el principal objectiu del projecte

L’Ajuntament d’Olot, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa desenvoluparan aquest 2019 l’Observatori d’Humanitats en Medicina.

L’Observatori, amb seu a l’Hospital d’Olot, neix amb l’objectiu de promoure el desenvolupament de les humanitats integrades en les ciències de la salut com a eina fonamental en l’adquisició de competències transversals, emfatitzant en els punts d’intersecció entre salut, societat i cultura.

Les tres institucions es comprometen a crear sinergies perquè aquesta transversalitat es faci evident en els tres àmbits: docència, investigació i cultura. La Facultat de Medicina aportarà els instruments acadèmics necessaris per a la promoció del projecte, des d’investigació acadèmica fins a suport i estructura institucional. L’Ajuntament d’Olot posa a disposició de l’Observatori l’estructura de la Regidoria de Cultura per a la celebració d’activitats. Finalment, la F. Hospital d’Olot es consolida com a seu del projecte i n’adopta el lideratge, a més d’oferir les seves instal·lacions per a la realització de cursos, seminaris, conferències i/o espai de trobada, i ser l’espai de referència en aquestes matèries.

A efectes pràctics, això aportarà alumnes del Grau en Medicina a l’Hospital d’Olot a fer unes primeres estades acadèmiques, situarà el centre hospitalari com un equipament cultural més a la ciutat i s’organitzaran una sèrie d’activitats aquest 2019 per reflexionar sobre algunes dicotomies construïdes culturalment.

Potenciar l’activitat docent dels professionals de l’Hospital, treballar en xarxa i transversalment i obrir algunes línies d’investigació dins les possibilitats del centre són d’altres efectes col·laterals que comportarà l’Observatori a la Garrotxa.

Activitats de l’Observatori aquest 2019

Aquest 2019 l’Observatori d’Humanitats en Medicina ha presentat cinc activitats, sota el títol: “Límits i coneixement: ciència i humanitats a la sanitat el segle XXI”. Unes sessions que tractaran les relacions entre humanitats i salut des de diferents perspectives.

La coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC Marina Geli va ser l’encarregada de la conferència inaugural, el passat 17 de gener, i va reflexionar sobre el sistema sanitari i els diferents punts de vista que tenim en funció del gènere. La segona sessió va ser el 7 de març, amb la taula rodona “Diversitat, salut i gènere”.

La propera serà el 13 de juny amb la conferència “Ciència, medicina i humanitats: una aproximació a la història”, a càrrec de Xavier Roqué i Carlos Tabernero de la Universitat Autònoma de Barcelona; a l’octubre es farà una taula rodona sobre el programa del Pacient expert a la Garrotxa; i el novembre, coincidint amb el cinquè aniversari del trasllat de l’Hospital d’Olot, es presentarà un documental.

Totes les sessions es porten a terme a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot els dijous, a les 19 h del vespre. Podeu consultar els ponents i el contingut de les sessions a la pàgina web de la Fundació: www.hospiolot.com.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Persona escrivint un formulari

La UVic posa en marxa un nou màster universitari en Recerca Participativa en Salut amb vista al curs vinent

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) posarà en marxa el curs vinent el nou màster universitari en Recerca Participativa en Salut, una iniciativa innovadora que proporcionarà als professionals de la salut les eines i els coneixements necessaris per aprofundir en...

Persona llegint

La UVic organitza una jornada de Promoció de la Lectura per donar visibilitat a nous formats i gèneres literaris

Amb l’objectiu de fomentar la lectura i d’acostar nous formats i gèneres literaris a la comunitat universitària en general, la UVic, a través de la seva Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP) organitza per primera vegada Llegim?, una jornada dedicada a la promoció...

Un moment de la jornada de portes obertes a l'edifici Miramarges

Prop de 3.000 persones visiten la UVic en una Jornada de Portes Obertes que torna a batre rècords de participació

Prop de 3.000 persones han visitat aquest dissabte la UVic en una nova edició de la seva Jornada de Portes Obertes, que un any més ha tornat a batre rècords de participació. Com en l’edició passada, la jornada ha pres la forma d’un festival...

Cartell Jornada Portes Obertes UVic 2024

L’UVic Fest, la Jornada de Portes Obertes de la UVic, torna aquest dissabte

Aquest dissabte 23 de març tindrà lloc la Jornada de Portes Obertes de la UVic, que tornarà a adoptar un ambient de festival amb una sèrie d’espectacles i exhibicions, a més de les visites guiades i xerrades informatives habituals. L’UVic Fest tindrà lloc el...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte