Skip to main content

Es presenta a la UVic el III Congrés Català de la Cuina

Es presenta a la UVic el III Congrés Català de la Cuina

Avui s’ha presentat a l’Aula Magna de la UVic el 3r Congrés Català de la Cuina, que des d’ara i fins al maig de 2019, se celebrarà a diferents indrets de la geografia catalana. L’objectiu d’aquest congrés, segons han explicat avui el coordinador general, Màrius Rubiralta, i el president de la comissió territorial, Nandu Jubany, és consolidar el model de cuina i gastronomia catalanes com a fórmula d’èxit en el futur. L’acte ha estat presidit pel rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña.

“És un Congrés territorial que ens permetrà dedicar temps llarg i pacient a consolidar un teixit harmònic entre tots els actors implicats en la cuina catalana”, ha dit Màrius Rubiralta. Per al seva banda, Nandu Jubany ha afirmat que “en vint-i-cinc anys l’ofici de cuiner ha canviat molt. Ara empenyem l’economia del país i darrere nostre també empenyen els pagesos i productors”. Per últim, el rector Jordi Montaña ha manifestat que “des de la UVic volem que aquest congrés esdevingui una eina de planificació estratègica de futur”.

L’any 2019 farà vint-i-cinc anys de la celebració del segon Congrés Català de la cuina i trenta-vuit del primer, que va ser impulsat per l’Institut Català de la Cuina. Durant tots aquests anys la cuina catalana i la gastronomia com a sector s’han convertit en un dels pilars socioeconòmics i culturals del país i tot un referent de la seva projecció internacional. Amb aquesta perspectiva, el congrés es planteja ara com s’ha de consolidar aquesta fórmula d’èxit, i com s’ha de fer per millorar-la i garantir-ne la continuïtat en el futur, tenint la vista posada en l’horitzó 2025.

Per aquest motiu els eixos que el Congrés es proposa són la consolidació de la Cuina Catalana en el seu lideratge mundial; la definició del mapa dels actors de la cuina i la gastronomia catalanes; la definició i l’impuls d’una estratègia de país de cara l’Horitzó Gastronòmic 2025; i la definició de la fórmula d’èxit perquè sigui eina de planificació estratègica per als propers anys.

El congrés s’organitzarà al voltant de cinc comissions que es corresponen a cinc àrees territorials: L’àrea Barcelona Metropolitana, l’Àrea de Barcelona-Comarques Centrals, l’àrea de Girona, l’àrea de Lleida i l’Aran i la de Tarragona i Terres de l’Ebre. Cada comissió territorial tindrà una universitat de referència del territori –Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Vic-UCC i Universitat Oberta de Catalunya–, responsable de dinamitzar i aportar contingut acadèmic al congrés. Cada àrea territorial comptarà amb diferents comissions en les quals hi haurà representants de les institucions, empreses i actors i agents del territori.

Quatre actes a l’àrea de Barcelona – Comarques Centrals

Liderats des de la UVic-UCC, està previst que mentre duri el congrés es portin a terme quatre activitats. La primera, que ha tingut lloc avui en el marc de l’eWeek, ha estat protagonitzada pel CEO i fundador de l’empresa MoodBytes.tech, Marcio Barradas, que ha explicat com la innovació i la tecnologia, i més concretament la impressió 3D, són un exemple de socialització tecnològica a la cuina posat al servei de l’alimentació saludable. Paral·lelament a la conferència, el xef Marc Currius del restaurant El Barecu de Vic ha portat a terme demostracions i tastets, en un espai obert d’experimentació sobre impressió d’aliments, tecnologia 3D i fabricació additiva.

Els altres actes previstos giraran al voltant de diferents estudis acadèmics que estan en curs dins de l’activitat investigadora de la institució. Un d’ells, per exemple, explora l’interès d’aplicar a la formació en el camp de l’hostaleria la metodologia de la simulació, que és objecte d’un Màster Universitari que la UVic-UCC imparteix a Manresa. També es prepara una Jornada sobre la cuina tradicional avui i la necessitat de mantenir la seva relació amb el concepte de cuina catalana, per un costat, i amb la innovació tècnica i social que afecta, com és natural, també de manera decisiva el sector de la cuina. Aquesta activitat es pensa per a la primavera vinent i podria tenir com a seu la ciutat de Granollers.

La comissió territorial de l’Àrea Barcelona – Comarques centrals, presidida pel cuiner Nandu Jubany està formada per membres de les institucions més representatives del territori, administracions, gremis i empreses properes al sector de la cuina i de l’alimentació.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Un moment de la jornada de portes obertes a l'edifici Miramarges

Prop de 3.000 persones visiten la UVic en una Jornada de Portes Obertes que torna a batre rècords de participació

Prop de 3.000 persones han visitat aquest dissabte la UVic en una nova edició de la seva Jornada de Portes Obertes, que un any més ha tornat a batre rècords de participació. Com en l’edició passada, la jornada ha pres la forma d’un festival...

BP Talent, un programa de formació transversal del Grup Bon Preu adreçat als estudiants

Es presenta a la UVic el BP Talent, un programa de formació transversal del Grup Bon Preu adreçat als estudiants

Ahir, la Sala Segimon Serrallonga va acollir la presentació del programa BP Talent 4.0., del Grup Bon Preu. Es tracta d’un programa dirigit a estudiants de 4t curs o acabats de titular de diferents universitats que ofereix un 1 any de formació transversal i retribuïda...

Paula Valls en una actuació recent al Paranimf de la UVic-UCC amb motiu de la celebració dels 10 anys del pacte federatiu entre la FUBalmes i la FUBages

La nova sessió de les UVic Ràdio Sessions oferirà dos concerts de la cantautora Paula Valls

El pròxim dijous 4 d'abril, en el marc de la tercera sessió de les UVic Ràdio Sessions, es duran a terme dos concerts de petit format a la Facultat de Medicina. En aquesta ocasió, la convidada serà la cantautora Paula Valls.Els dos concerts es...

El robot col·laboratiu GoFa

La FCTE disposa d'un robot col·laboratiu per a docència i recerca

La Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) disposa des d'aquest mes de març d'un nou robot destinat, fonamentalment, al grau en Enginyeria Mecatrònica. Es tracta del braç robòtic Gofa CRB 15000 d'ABB.El GoFa és un robot col·laboratiu de sis eixos, amb una velocitat...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte