01.01.70

Una exposició coorganitzada per la UVic-UCC sobre dones i enginyeria vol incentivar les vocacions tecnològiques femenines

Publicat per eva.funoll 22 desembre 2016

La UVic-UCC ha inaugurat una exposició que posa de manifest la dificultat que al llarg de la història, i també en l’actualitat, ha trobat la promoció del talent femení en l’àmbit tecnològic. La mostra porta per títol “L’Enginy (in)visible. Dones i tecnologia: passat, present i futur”, i l’han elaborat conjuntament la Facultat de Ciències i Tecnologia (UST) de la UVic-UCC amb la Universitat Politècnica de Catalunya, la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i Hewlett-Packard.

L’exposició consta de cinc plafons que recullen casos i testimonis de dones enginyeres des de principis del segle XX i fins a l’actualitat, a Catalunya i al món, a través d’imatges, declaracions escrites i vídeos accessibles amb codis QR. Segons la mostra, la dècada dels 80 va ser un punt d’inflexió en la presència de dones en estudis d’àmbit tecnològic: si fins llavors a Catalunya el percentatge de dones enginyeres no superava el 2% dels llicenciats, a partir d’aquell moment la xifra va augmentar malgrat que no supera el 30%.

Així, mentre en l’actualitat tots els estudis universitaris han assolit percentatges paritaris entre homes i dones, aquestes segueixen essent minoria a totes les titulacions tecnològiques. Per això “la mostra té com a objectiu incentivar les vocacions científico-tecnològiques en dones i generar consciència sobre l'impacte tan profund que tenen els estereotips de gènere sobre la carrera professional que s’escull”, va dir Laura Dempere, degana de la UST en l’acte d’inauguració de l’exposició el passat 19 de desembre.

Enginyeres del passat, del present i del futur

La presentació també va comptar amb la intervenció d’Anna Pérez, directora de la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC, i amb una conferència de Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i professora de la UPC. Salán va fer un recorregut cronològic per la presència de dones en l’àmbit de les enginyeries, tant en el món acadèmic i de recerca com en el professional, i va posar sobre la taula alguns noms propis de pioneres que, juntament amb les seves descobertes i invents, “han passat desapercebudes pel fet de ser dones”.

Alguns d’aquests noms, com el de Pilar Careaga, primera dona titulada en Enginyeria, o Isabel Portugal Trabal, primera doctora en Enginyeria Industrial a Espanya, formen part de l’exposició. També s’hi troben dones com Hedy Lamarr, inventora d’un sistema de comunicacions sense fil precursor del wifi, el Bluetooth i l’actual GPS; Stephanie Kwolek, inventora de la fibra Kevlar, un component essencial per a les armilles antibales, o Josephine Cochranem, inventora del primer rentavaixelles, entre moltes altres.

L’exposició es clou amb el testimoni d’enginyeres catalanes en actiu, que aporten el seu testimoni en temes com la igualtat al món laboral o la conciliació de vida professional i familiar. També hi apareixen estudiants actuals de graus d’Enginyeria: quatre d’elles, alumnes de la UVic-UCC, protagonitzen un vídeo que s’ha estrenat coincidint amb la inauguració de l’exposició.

La mostra es podrà visitar al campus de la Torre dels Frares (C. De la Laura, 13) de la UVic-UCC fins a mitjan mes de gener però neix amb la voluntat de ser un projecte en constant evolució. A més de passar per la resta d’institucions coorganitzadores, a partir de 2017 es posarà una còpia electrònica de la mostra a disposició de tot tipus d’entitats, organismes i centres formatius interessats a exposar-la, per tal que puguin contribuir al seu creixement generant nou material en el mateix format de l’exposició original i amb l’única condició que s’incloguin els cinc plafons inicials i que el nou material sigui també d’ús públic. A la UVic-UCC tant l’exposició com el seu acte de presentació han estat inclosos al programa transversal “Altres mirades possibles: (re)pensar des d’una perspectiva de gènere”.