Vés al contingut

La UVic-UCC acull l’acte central de #científiques, coincidint amb el Dia Internacional de la Nena i la Dona a la Ciència

La UVic-UCC acull l'acte central de #Científiques

La UVic-UCC acull l’acte central de #científiques, coincidint amb el Dia Internacional de la Nena i la Dona a la Ciència

Aquest dimarts, 11 de febrer, la UVic-UCC acollirà l’acte central de #científiques, una iniciativa impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquesta jornada és fomentar les vocacions científiques entre les nenes i visibilitzar la tasca de les dones en el camp de la recerca, coincidint  amb la celebració del Dia Internacional de la Nena i la Dona a la Ciència.

L’esdeveniment, que és itinerant i cada any se celebra a un lloc diferent del territori, tindrà lloc al Paranimf de la UVic-UCC a partir de les 10 h. La ponent principal de l’acte serà la biotecnòloga especialitzada en bioinformàtica Olfat Khannous Lleiffe, professora de la UVic-UCC i investigadora al Barcelona Supercomputing Center (BSC) / Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). Posteriorment, la comunicadora científica Patrícia Canut, coneguda com a "Tracy Hund" a les xarxes, oferirà l’espectacle divulgatiu Qui fa ciència?. L’acte es retransmetrà en directe per estríming a escoles i instituts de tot Catalunya i hi seran presents alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO de l’Escola Vedruna Escorial Vic.

Un esdeveniment de referència

La setena edició del programa #científiques es consolida com un esdeveniment de referència a Catalunya per a la visibilització de les dones investigadores i la promoció de les vocacions científiques entre els més joves. Aquest any, el programa bat rècords de participació i reforça el seu paper en la lluita contra els estereotips de gènere en l’àmbit científic.

El mateix dia 11 de febrer, en paral·lel a l’acte central de Vic, 611 investigadores de diverses entitats públiques i privades impartiran xerrades simultànies en 501 escoles de 41 comarques catalanes, arribant a un total de 37.575 alumnes d’entre 11 i 13 anys (6è de primària i 1r d’ESO). L’objectiu és fomentar les vocacions cientificotècniques entre els infants, especialment les nenes, i trencar amb els estereotips de gènere en la ciència des de l’escola.

A les 11.00 h totes les escoles participants visualitzaran un vídeo de presentació protagonitzat per Paula Alòs, coneguda conductora del programa de cuina Manduka family de l'SX3. Alhora, cada investigadora impartirà la seva conferència, sigui de manera presencial o virtual, explicant la seva trajectòria i experiència professional per inspirar els alumnes. Algunes sessions seran impartides per més d’una científica i, a més, s’oferiran intervencions retransmeses per estríming per arribar encara a més públic.

Recerca i transferència amb perspectiva de gènere

En el marc de la UVic-UCC, la commemoració de l’11F com a dia internacional de la Dona i la Nena en la Ciència inclourà diversos actes. El 18 de febrer, a les 12.30 h, l’Aula F201 de l’edifici Torre dels Frares acollirà la xerrada "Recerca i transferència de coneixement amb perspectiva de gènere". Eva López, del projecte Innovatia 8.3, parlarà sobre la igualtat d’oportunitats a les universitats i la incorporació de la perspectiva de gènere en els processos de transferència i creació d’empreses basades en el coneixement. A continuació, les gestores de recerca i transferència de coneixement Núria Francolí i Roser Ortés, de l’OTRI del Campus Vic, exposaran la situació de la recerca i la transferència de coneixement amb perspectiva de gènere a la UVic-UCC.

Altres activitats commemoratives

Des del 27 de gener fins al 7 de febrer, es duran a terme tallers pràctics de divulgació científica sota el títol "Apropa’t a la ciència de l’alimentació", amb el suport del grau en Nutrició Humana i Dietètica, el grup de recerca M3O, el Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement, i UDivulga.

Al Campus Manresa, aquest dimarts ha tingut lloc a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM) el lliurament del Premi Rosa Argelaguet a la investigadora Mar Reguant Ridó. Aquest premi és impulsat per l’Ajuntament de Manresa, la Regidoria de Coneixement, la UPC-Manresa, UManresa i la BCUM.

El Museu del Ter de Manlleu també participarà en la commemoració acollint, el mateix 11 de febrer, l’exposició temporal "(In)Visibles i (O)Cultes", que rescata de l’oblit 24 dones científiques de diferents èpoques i continents que han estat silenciades o esborrades de la història de la ciència. Aquesta exposició, produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i comissariada per Mireia Alcaine, ha estat adaptada per a la seva itinerància per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya.

Finalment, el divendres 14 de febrer, a les 19.30 h, el Museu del Ter acollirà la conferència "Descobrint l'(in)visible: les aventures oceàniques d'una científica catalana", impartida per Núria Casacuberta Arola, ambientòloga i professora d’Oceanografia Física i de Traçadors a l’Escola Federal Politècnica de Zuric (ETHZ).

Share in social networks:

Notícies

Treball de camp en el marc del projecte PONDERFUL

Els estanys en bon estat poden contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic

Els estanys són l’hàbitat d’aigua dolça més nombrós de la Terra, ja que suposen aproximadament el 30 % de l’aigua estancada del planeta i acullen fins a un 70 % de les espècies d’aigua dolça, però tot i la seva importància ecològica han estat poc...

 Exposició recull la trajectòria de Maria Teresa Codina, doctora 'honoris causa' de la UVic-UCC

Una exposició recull la trajectòria de Maria Teresa Codina, doctora 'honoris causa' de la UVic-UCC

Amb motiu del 98è aniversari de Maria Teresa Codina, la Biblioteca i el Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre (SGDAiR) de la UVic-UCC, amb la col·laboració del professor emèrit Joan Soler, han organitzat una exposició sobre la seva trajectòria. Codina, reconeguda amb el...

Bústies taronges del programa Roba Amiga

La UVIC-UCC firma un conveni amb l’Associació Tapís per reduir l’impacte social i ambiental del residu tèxtil

La UVic-UCC, a través de l’Oficina de Voluntariat (UHub - Servei a la Comunitat Universitària), ha firmat un conveni amb l’Associació Tapís per fomentar la reutilització del residu tèxtil i reduir-ne l’impacte ambiental.Amb aquest conveni, la UVic-UCC s’incorpora al programa Roba Amiga a...

Casa de Convalescència, seu del Rectorat de la UVic-UCC

La UVic-UCC renova les Normes d’organització i funcionament per adaptar-les a la seva realitat actual

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat, aquest dimarts, les noves Normes d’organització i funcionament (NOF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Es tracta del document que regula els aspectes relatius al funcionament intern de la Universitat...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte