La UVic-UCC començarà a impartir docència a Manlleu el curs que ve amb un nou cicle formatiu de grau superior
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) començarà a impartir docència a Manlleu el pròxim curs 2022-2023. Ho farà amb un nou cicle formatiu de grau superior (CFGS) en Dietètica, que ampliarà la seva oferta de Campus Professional i que serà la primera proposta formativa de la Universitat en aquesta ciutat. Aquests nous estudis, que aquest dimecres al migdia s’han presentat en una roda de premsa a la Sala de Plens de Manlleu, signifiquen un pas més en la voluntat de la Universitat d’estrènyer lligams amb les institucions d’Osona i de consolidar el seu paper com a motor econòmic i de transferència de coneixement en el territori.
Els primers estudis que la UVic-UCC impartirà a Manlleu són una aposta conjunta de la Universitat, l’Ajuntament de Manlleu i la Fundació Antiga Caixa Manlleu. El projecte és el resultat de la suma de la voluntat i del treball conjunt de les tres institucions, així com l’assoliment de l'objectiu del consistori de tenir presència de la UVic-UCC a la ciutat. La Fundació, com a entitat arrelada a Manlleu i a la comarca, ha cregut en el projecte i n’ha estat la facilitadora, posant-hi a disposició un dels seus edificis més emblemàtics que té, com és el Centre Cultural de l’antiga Caixa Manlleu (carrer Baixa Cortada, 1), on s’impartirà el CFGS.
L’edifici, actualment en obres, un cop en funcionament es convertirà en la seu de la Universitat a la ciutat. Aquest projecte amplia la presència de la UVic-UCC a Manlleu, fins ara existent a través del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, que es va integrar a la Universitat l’any 2016.
Estendre el coneixement pel territori
En la presentació del nou CFGS, que s’ha fet aquest matí a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Manlleu, l’alcalde d’aquesta vila, Àlex Garrido, ha fet èmfasi en la confluència de voluntats que han fet reeixir el projecte, que ha definit com “un inici” perquè “a partir d’aquest primer cicle la presència d’estudis superiors a Manlleu anirà en augment”. L’alcalde també ha explicat que des del primer moment es va tenir clar que l’emplaçament de la seu de la UVic-UCC “havia de ser cèntric, perquè una universitat transforma una ciutat, la dinamitza pel que fa a coneixement, però també socialment i econòmicament”.
La presidenta de la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic-UCC, i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha afirmat que “aquest acord defineix molt bé la idiosincràsia de la UVic-UCC de fer xarxa, de créixer i d’escampar-se pel territori, conscients de la força que dona la presència d’una universitat en una ciutat. La presidenta ha afegit que també és “una aposta per generar oportunitats de futur per als joves, apropar-los el coneixement, retenir el talent i fer més fort el territori”.
Per la seva banda el rector, Josep Eladi Baños, ha explicat que per a la UVic-UCC impartir cicles formatius de grau superior vol dir “vincular sota un mateix paraigua tots els estudis que són, pròpiament, superiors, siguin o no universitaris”. El projecte de Campus Professional que té la Universitat és, ha dit, “un element de cohesió territorial de tota la Catalunya central” i “una manera de fer arribar la formació superior a més persones”. En aquest sentit, ha fet referència al model 2+3 que la Universitat ha desplegat, i que permet que els estudiants d’un cicle formatiu puguin ampliar coneixements amb un grau universitari d’un àmbit afí, facilitant-los l’accés i convalidant part de les assignatures cursades.
Miquel Torrents, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, ha dit que per a l’entitat és una alegria veure que “aquests nous estudis es puguin desenvolupar a Manlleu de la mà de la UVic-UCC” i d’haver “contribuït a facilitar que sigui possible”. També s’ha mostrat satisfet perquè amb aquest projecte, l’edifici que va acollir el centre cultural de l’antiga Caixa Manlleu “continuarà tenint usos formatius i culturals, i aglutinant coneixement, com sempre havia fet”.
En la roda de premsa també s’ha explicat que ja s’està treballant en l’obertura d’un segon CFGS a Manlleu, amb la mirada posada al curs 2023-2024 i amb el desplegament de diferents propostes de formació contínua.
Uns espais adaptats a les necessitats
La nova seu de la UVic-UCC ocuparà, inicialment, dues plantes i una superfície total de 904 m2 de l’edifici del carrer Baixa Cortada. Aquests es distribuiran en 422,2 m2 a la planta baixa i 481 m2 a la primera planta de l’edifici. En total hi haurà 4 aules docents, un gran espai polivalent i de laboratori, una zona per a despatxos, un departament per a professorat, un gran espai obert de treball i coworking, una sala de reunions i una recepció. També es faran intervencions a la coberta i a la planta baixa, aquestes últimes per adequar l’edifici a la normativa actual d’accessibilitat.
El cost de l’obra és d’un milió d’euros, que assumeix la Fundació Antiga Caixa Manlleu com a propietària de l’edifici. La UVic-UCC, per la seva part, assumeix la despesa en equipament interior (mobiliari, equips informàtics i audiovisuals, etc.). Les obres van iniciar-se a mitjan mes de març i està previst que finalitzin abans del setembre. El concurs d’adjudicació de l’obra el va guanyar l’empresa Construccions Ferrer.
Especialistes en dietètica
El CFGS en Dietètica de la UVic està pensat per formar persones especialitzades a elaborar dietes saludables i adaptades a la ciutadania, a controlar la qualitat de l’alimentació, a analitzar comportaments alimentaris i a planificar activitats educatives per millorar els hàbits de l’alimentació de la població. L’alumnat també adquirirà les competències relacionades amb l’elaboració de dietes per a la pràctica esportiva, un dels trets diferencials del cicle.
Les característiques principals d’aquest cicle seran el coneixement extens de la dieta mediterrània com a model d’alimentació sostenible i de qualitat, el coneixement de la dieta esportiva i la relació amb la pràctica esportiva, coneixements tècnics amplis d’higiene dels aliments, el desenvolupament d’aptituds per ser responsable d’alimentació en empreses de serveis d’àpats, l’adquisició d’habilitats i coneixements per a la consultoria en alimentació, etc. Tot això, amb un cos docent expert i preparat, amb una llarga trajectòria tant en el món de la formació com en el sector empresarial.
El CFGS en Dietètica forma part del projecte Teknós-UManlleu, el nou centre del Departament d’Educació que s’obrirà a Manlleu per impartir cicles formatius de grau superior en aquest municipi i que s’anirà desplegant en els pròxims cursos. Teknós-UManlleu se suma als centres Teknós que la UVic-UCC ja té actualment a Vic i a Granollers, i al projecte de Campus Professional de la Universitat, amb dos centres més, a Olot (Kreas) i a Manresa.
Pas previ a cursar un grau i sortides professionals
El CFGS en Dietètica oferirà 30 places en horari de tarda el primer curs. El cicle tindrà una durada total de 2.000 hores (2 cursos acadèmics) i, a la seva finalització, l’alumne obtindrà el títol de Tècnic Superior en Dietètica. La realització d’aquests estudis, a més a més, donarà accés directe i amb un ampli reconeixement de crèdits a graus universitaris de la UVic, com és el Grau en Nutrició Humana i Dietètica.
El cicle ofereix una formació dual retribuïda, que compagina els estudis basats en l’experimentació amb la formació a l’empresa, amb pràctiques i estades formatives no laborals que tenen per objectiu completar els coneixements i les competències adquirides per l’alumnat en l’àmbit acadèmic i millorar les possibilitats d’inserció laboral.
Entre les sortides professionals figuren les de tècnic en dietètica i nutrició, en dietes esportives o en higiene dels aliments, responsable d’alimentació en empreses de serveis d’àpats, consultor en alimentació o educador sanitari.
Notícies
La UVic-UCC coordina els actes de la Nit Europea de la Recerca 2024 de la Catalunya Central
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) coordina, un any més, les activitats que es faran a la Catalunya Central en el marc de la Nit Europea de la Recerca, que tindran lloc l’última setmana de setembre. L’objectiu d’aquest esdeveniment és apropar...
La UVic-UCC acollirà la fase final del 6è Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència, que ja té obertes les inscripcions
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Xarxa Vives d’Universitats (XVU) impulsen una nova edició del Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència. Les persones participants hauran d’enviar un vídeo en què hauran d’interpretar un monòleg en...
Esther Vera i Toni Pou conversaran sobre el futur de la ciència als mitjans de comunicació
Eduscopi i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) organitzen el debat ‘El futur de la ciència als mitjans’, una xerrada que comptarà amb la participació d'Esther Vera, directora del diari Ara, i Toni Pou, director de l’agència de comunicació científica Eduscopi...
El Centre Tecnològic BETA elabora una guia per potenciar la reutilització de l’aigua en la indústria càrnia
Davant la voluntat d’avançar cap a un model d’economia circular i cap a la reducció substancial de la seva petjada hídrica, tant les explotacions ramaderes com el mateix sector carni comencen a plantejar-se el repte de la recuperació i la reutilització de l’aigua en activitats...