
La UVic-UCC és la universitat catalana amb un major nombre de doctorats industrials concedits en proporció al nombre total de doctorands
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) és la universitat catalana que té un major nombre de doctorats industrials concedits respecte al seu total d’estudiants de doctorat, segons dades oficials del curs 2023-2024. El curs passat, es van atorgar a la UVic-UCC 13 doctorats industrials, xifra que representa un 3,45 % sobre la totalitat de doctorands que estaven matriculats (377) a la seva Escola de Doctorat. Aquest percentatge situa la UVic-UCC com a capdavantera, des del punt de vista de la proporcionalitat, per davant de la Universitat Oberta de Catalunya (2,36 %) i la Universitat Politècnica de Catalunya (1,68 %), que el curs passat quedaven en segon i tercer lloc, respectivament. En termes globals, el curs passat, la UVic-UCC va obtenir el 8,6 % dels ajuts concedits a la convocatòria de doctorats industrials de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), fet que la situava en quarta posició.
L’any 2024, la UVic-UCC va aconseguir 20 doctorats industrials, més del doble que el 2023 (que en van ser 7) i, comparativament, va ser la universitat catalana que va experimentar un creixement més gran. De fet, del total de projectes de doctorat industrials concedits a les universitats, els de la UVic-UCC van representar el 13,4 %. Aquestes bones xifres venen acompanyades pel fet que aquest curs acadèmic (2024-2025), a l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC s’ha superat per primera vegada el llindar dels 400 estudiants matriculats i, en concret, s’ha arribat als 416. La informació sobre el període de matrícula per al pròxim curs de l’Escola de Doctorat es pot consultar en aquest enllaç.
Balanç de l’última dècada
En la darrera dècada (2013-2024), des dels inicis del programa de doctorat industrial de la Generalitat de Catalunya fins ara, a la UVic-UCC se li han concedit un total de 80 doctorats industrials. Aquests doctorats s’han desenvolupat amb la participació de 53 empreses o institucions d’arreu de Catalunya, tot i que majoritàriament els projectes s’han desenvolupat al Barcelonès (33 projectes), Osona (27) i el Bages (12), i també n’hi ha del Gironès, el Baix Llobregat o el Segrià, entre altres comarques.
Dels 80 doctorats industrials concedits a la UVic-UCC —actualment, amb 45 tesis doctorals en curs—, 42 s’han dut a terme mitjançant la modalitat de cofinançament (noves incorporacions dels doctorands a les empreses o institucions) i 38, amb la modalitat específica (personal propi de l’empresa o institució). Els àmbits de coneixement en els quals la UVic-UCC té més tradició de projectes de doctorat industrial són el de Ciències Mèdiques i de la Salut (48,7 %) i l’àmbit de les Ciències Experimentals (33,7 %).
La xifra de 80 doctorats industrials obtinguts fins ara inclou els 8 que se li han concedit en la darrera resolució del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, feta pública a finals de febrer. El còmput global de doctorats industrials aconseguits en l’última dècada situa la UVic-UCC en cinquena posició i entre les universitats catalanes que en aquest període n’han tingut més, igualant la Universitat Rovira i Virgili (80), amb poca diferència respecte a la Universitat de Girona (83) i per darrere de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona.
El doctorat industrial és una modalitat d’estudis de doctorat que té com a element principal el desenvolupament d’un projecte de recerca estratègic per a una empresa o institució que s’ha de dur a terme en col·laboració amb una universitat o centre de recerca i que esdevé l’objecte d’una tesi doctoral. El projecte de doctorat industrial permet al doctorand o doctoranda iniciar-se en la carrera investigadora en un entorn dual (empresarial i acadèmic) i donar resposta a reptes que el teixit socioeconòmic ha identificat com a estratègics. Per poder desenvolupar aquesta recerca amb garanties d’èxit cal el coneixement especialitzat d’un grup de recerca.
Projectes que vinculen al territori
“Des de l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC creiem fermament en els doctorats industrials i, de fet, un dels objectius del nostre Pla d’actuació 2023-2027 és consolidar-los, ja que són una excel·lent manera de desenvolupar projectes de recerca aplicada i una molt bona eina de transferència de coneixement a la societat”, explica Marta Otero, directora de l’Escola de Doctorat. Segons ella, “els doctorats industrials són una modalitat de formació de tercer cicle que reforça l’estratègia de l’Escola de Doctorat per formar doctors que esdevinguin veritables agents de transformació social”.
En la mateixa línia, Jordi Baiget, director general de la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic-UCC, considera que els doctorats industrials “són una molt bona fórmula per estrènyer i ampliar els vincles entre la Universitat i les empreses que, en el transcurs de més d’una dècada de funcionament, s’ha revelat com un encert”. “Permeten impulsar la innovació i la competitivitat del teixit productiu del país i, alhora, refermen el compromís de la Universitat amb el desenvolupament econòmic i social del territori”, afegeix.
Vuit nous doctorats industrials
Dels 8 projectes de doctorats industrials concedits recentment a la UVic-UCC, 6 corresponen a l’àmbit de Ciències Mèdiques i de la Salut i d’aquests, 4 es desenvoluparan al Consorci Hospitalari de Vic (CHV). Un d’ells és el de la doctoranda Maria Neus Farré Cobo, que analitzarà l’ús de la simulació clínica com a estratègia per millorar el treball en els equips d’infermeria. Un altre és que el portarà a terme Sílvia Carbonell Palau i que té com a objectiu principal implementar i avaluar els resultats d’una intervenció basada en el suport entre iguals dels pacients amb diagnòstic de càncer. Per la seva part, la doctoranda Jordina Muñoz Padrós farà una recerca per valorar l’efecte d’una intervenció multicomponent en un grup de cuidadors sobre la qualitat de vida de les persones amb malaltia d’Alzheimer. Finalment, Lidia Carballeira Pol treballarà en un doctorat industrial que pretén aportar dades sòlides per confirmar que la rehabilitació cardíaca holística (RCH) indueix un remodelat auricular revers i una reducció tant en la càrrega de fibril·lació auricular com en els factors de risc cardiovascular.
Per la seva part, Núria Manchó Casadesús farà el seu doctorat industrial amb l’Institut Català de la Salut i se centrarà a conèixer el grau d’implementació de la salut comunitària en els diferents equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya i a comprendre les raons per les quals alguns EAP implementen programes de salut comunitària i altres no ho fan. El doctorand Martí Baig Prim investigarà amb l’empresa MICROSON, SAU l’efecte que pot tenir l’aplicació de noves tecnologies, principalment tècniques d’àudio espacial o envoltant, al llarg del procés de rehabilitació auditiva del pacient amb hipoacúsia.
En l’àmbit de les Ciències Socials s’ha concedit un doctorat industrial a Marcel Barjuan Lloreda, que es farà al Consorci d’Osona de Serveis Socials. El treball pretén analitzar com han de ser els plans comarcals d’atenció a les persones sense llar i comparar les actuacions, els plans i les estratègies que es desenvolupen amb els d’altres zones d’Europa i d’Amèrica del Nord.
Finalment, en el camp de les Ciències Humanes, Anaïs Esmerado Martí farà un doctorat industrial amb l’Associació Intress. Aquest projecte de recerca vol investigar com les metodologies de disseny social i participatiu poden enriquir i millorar els models d’intervenció social de l’entitat social Intress.
Notícies

La Xarxa Vives reivindica la llengua catalana com a valor estratègic en la formació de professionals qualificats
El Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats, format pels 22 rectors i rectores membres, s’ha reunit avui a l’Abadia de Montserrat en un acte emblemàtic que coincideix amb la commemoració del mil·lenari del monestir. En aquest marc, la institució ha fet pública la Declaració...

La UVic-UCC acull les II Olimpíades Catalanes del Grau en Nutrició Humana i Dietètica amb motiu del 25è aniversari del grau
Aquest divendres la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar ha acollit les II Olimpíades Catalanes del Grau en Nutrició Humana i Dietètica, una competició acadèmica que ha reunit estudiants de tercer i quart curs de les cinc universitats catalanes que imparteixen aquest...

La UVic-UCC és la universitat catalana amb un major nombre de doctorats industrials concedits en proporció al nombre total de doctorands
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) és la universitat catalana que té un major nombre de doctorats industrials concedits respecte al seu total d’estudiants de doctorat, segons dades oficials del curs 2023-2024. El curs passat, es van atorgar a la UVic-UCC...

Lluc Mir, estudiant del grau de Nutrició de la UVic-UCC, guanya el Campionat Català Universitari de Tennis 2025
L’estudiant Lluc Mir del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC es va imposar en el Campionat Català Universitari de Tennis 2025 davant de Gerard Oltra, estudiant de la Universitat de Barcelona, amb un resultat final de 6–2 i 6–2, disputat entre les...