
La UVic-UCC, present al Mobile World Congress 2025
Diversos membres de la UVic-UCC —entre PDI, PAS i estudiants— han assistit o participat en l’edició d’enguany del Mobile World Congress (MWC), que ha tingut lloc del 3 al 6 de març a Fira de Barcelona Gran Via. Des del vessant de la recerca i la transferència de coneixement, la presència de la Universitat s’ha centrat a l’espai 4YFN (Four Years From Now), destinat a les start-up.
Marta Otero, coordinadora del grup de recerca en reparació i regeneració tissular (TR2Lab), ha acompanyat el projecte "Phigital Human Bone (PHyB)", que s’exposava a l’estand d’Elisava. Aquest projecte d’emprenedoria proposa la creació d’un model ossi biomimètic mitjançant el disseny generatiu i impressió 3D per generar substituts ultrarrealistes d’os humà. El projecte "PHyB" forma part de l'àrea de remodelat ossi del grup de recerca TR2Lab, i l’equip investigador està format pels membres del TR2Lab Marta Otero; Juan Crespo, de la Fundació Elisava; Xavier Jordana, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Marco Gesualdo, professor d’Elisava. Aquest projecte ha rebut diferents ajuts de finançament competitiu, Otero va ser la responsable científica del projecte finançat en la convocatòria Llavor 2023 i Crespo lidera un ajut d’AEI Clusters El projecte té, a més, el suport de l’Oficina de Transferència de Coneixement (OTC) de la UVic-UCC.
En un estand de la Universitat de Barcelona (UB), aquests dies hi ha hagut la presència de NeurekaLAB, l’spin-off compartida entre la UB i la UVic-UCC, representada pels seus dos cofundadors: Sergi Grau, professor i investigador del grup de recerca Digital Care de la UVic-UCC, i Josep Maria Serra-Grabulosa, professor de la UB. Aquest dijous al matí, NeurekaLAB ha estat una de les cinc start-up que han participat en la competició internacional AI for Good Innovation Factory-Catalonia. NerurekaLAB hi ha presentat el seu projecte de desenvolupament d’eines digitals de detecció i intervenció precoç de la discalcúlia i la dislèxia per a nens i nenes d’educació primària. En aquest certamen s’hi presentaven solucions que utilitzessin la IA vinculada als ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i que combinin innovació amb impacte social.
Anna M. Puig Ribera també ha assistit al saló 4YFN, juntament amb l’OTC de l’Oficina Tècnica de Recerca i Transferència de Coneixement (OTRI) de la UVic-UCC. La visita s’emmarcava dins el suport que l’OTC ofereix a Puig per accelerar la transferència al mercat del projecte "SitLess4Diabetes", que ha obtingut finançament de la convocatòria Llavor 2023. Aquesta eina, especialment dissenyada per a la pràctica clínica, facilita el control i la gestió de la diabetis mellitus tipus 2 mitjançant la identificació i modificació de l’estil de vida sedentari en adults.
L’OTRI hi fa ‘networking’
Per la seva part, Bet Dachs i Marc Bassas, directora i tècnic, respectivament, de l’OTRI van assistir dilluns al matí a la presentació de sis projectes seleccionats al Programa Primer de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat, un programa que des de fa temps finança projectes de la UVic-UCC. Aquesta presentació va tenir lloc a l’estand d’Acció, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya.
En el marc del MWC, des de l’OTRI també es va aprofitar l’oportunitat per visitar les unitats homòlogues d’altres universitats catalanes i diversos estands amb els quals la Universitat té relació, com ara el de l’empresa AWaiter, una start-up osonenca amb la qual la UVic-UCC té un projecte conjunt finançat.
Assistència d’estudiants del programa Study Abroad Business, Design and Innovation, i de Teknós
Els estudiants del programa Study Abroad Business, Design and Innovation de la UVic-UCC han pogut posar en pràctica un dels seus trets diferencials, la metodologia experiencial learning, assistint al MWC. Els estudiants han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà les darreres innovacions, enriquir-se amb noves perspectives i entrar en contacte amb professionals i empreses del sector a través de les xerrades que s’hi ha impartit, de demostracions tecnològiques i d’espais de networking.
Aquesta és només una de les activitats que s’ofereixen dins d’aquesta edició del programa Business, Design and Innovation. Mitjançant classes pràctiques, sessions impartides per líders del sector i visites de camp en cadascuna de les assignatures, es proporciona a l’estudiant les eines necessàries per adquirir no només una base teòrica dels coneixements, sinó també les habilitats pràctiques que necessitaran en l’àmbit professional.
D'altra banda, els estudiants de 1r curs del cicle formatiu de grau superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma del Campus Professional de la UVic (Teknós) van visitar, en el marc del MWC, el Talent Arena, un congrés per a programadors joves organitzat per la Fundació Mobile World Capital i aquest any va tenir lloc de dilluns a dimecres al recinte firal de Montjuïc. Una vintena dels estudiants de 1r van assistir a les ponències del matí (l’speaker destacat va ser Steve Wozniak, cofundador d’Apple), a sessions tècniques amb desenvolupadors d’aplis de codi obert o a tallers per estimular les soft skills més demanades en el sector tech. A més d’assistir a aquestes activitats, els estudiants van haver de recollir evidències i resoldre diferents reptes sobre la seva estada al congrés.
Notícies

La Xarxa Vives reivindica la llengua catalana com a valor estratègic en la formació de professionals qualificats
El Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats, format pels 22 rectors i rectores membres, s’ha reunit avui a l’Abadia de Montserrat en un acte emblemàtic que coincideix amb la commemoració del mil·lenari del monestir. En aquest marc, la institució ha fet pública la Declaració...

La UVic-UCC acull les II Olimpíades Catalanes del Grau en Nutrició Humana i Dietètica amb motiu del 25è aniversari del grau
Aquest divendres la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar ha acollit les II Olimpíades Catalanes del Grau en Nutrició Humana i Dietètica, una competició acadèmica que ha reunit estudiants de tercer i quart curs de les cinc universitats catalanes que imparteixen aquest...

La UVic-UCC és la universitat catalana amb un major nombre de doctorats industrials concedits en proporció al nombre total de doctorands
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) és la universitat catalana que té un major nombre de doctorats industrials concedits respecte al seu total d’estudiants de doctorat, segons dades oficials del curs 2023-2024. El curs passat, es van atorgar a la UVic-UCC...

Lluc Mir, estudiant del grau de Nutrició de la UVic-UCC, guanya el Campionat Català Universitari de Tennis 2025
L’estudiant Lluc Mir del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC es va imposar en el Campionat Català Universitari de Tennis 2025 davant de Gerard Oltra, estudiant de la Universitat de Barcelona, amb un resultat final de 6–2 i 6–2, disputat entre les...