Skip to main content

L’equip Hearing guanya el campionat Vic i-Days 2022 amb una solució auditiva basada en un cribratge poblacional

Els tres equips guanyadors del campionat Vic i-Days 2022

L’equip Hearing guanya el campionat Vic i-Days 2022 amb una solució auditiva basada en un cribratge poblacional

L’equip Hearing, integrat per les estudiants Khadija Krimi, Olatz Pérez, Ángela Galindo, Laura Miró i Ana Córdoba, ha resultat guanyador del primer premi del campionat Vic i-Days 2022 que s’ha fet entre el 9 i l’11 de novembre a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Per donar resposta al repte que es plantejava en aquesta primera edició de la competició, el de la democratització de l’accés a la salut auditiva, les guanyadores han plantejat crear una eina complementària a una aplicació de salut ja existent (La Meva Salut) per tal de poder fer un cribratge poblacional en salut auditiva, de manera que funcioni com un suport al diagnòstic.

El jurat ha valorat que la proposta de Hearing, vinculada a la planificació sanitària, “té un punt d’impacte a curt termini i de maduresa major respecte a les altres”. L’equip guanyador està format per estudiants de la UVic-UCC i  de la Universitat de València, i dues estudiants de l’Institut Castellarnau de Sabadell. El premi que han obtingut consisteix en 500 euros i en l’oportunitat de poder viatjar amb part de les despeses pagades a la final dels i-Days, que es farà els dies 24 i 25 de novembre a Viena.

Els premis del campionat Vic i-Days, que s’han lliurat aquest migdia a l’Aula Magna de la UVic-UCC, també han reconegut en segona posició l’equip Audio Facility, format per Sergi Hidalgo, Laura Garcia, Marta Sánchez i Rayane Kilani, de l’Institut Castellarnau (Sabadell). En aquest cas, han fet una proposta per reduir els costos dels audiòfons i facilitar l’accés a solucions auditives a les persones amb rendes reduïdes. El jurat n’ha destacat l’atreviment, ja que “no és fàcil enfrontar-se als models de negoci tradicionals, sovint dominats per multinacionals”. En aquest cas l’equip ha rebut 200 euros.

En tercera posició, i mereixedor d’un premi de 100 euros, ha quedat l’equip Easycom, que ha plantejat fer un transcriptor amb intel·ligència artificial que pogués destacar les paraules que una persona amb pèrdua auditiva es pot perdre durant una conversa. “D’aquest projecte, que té molt futur, ens ha cridat l’atenció les possibilitats de fer una solució innovadora basada en la persona que ho pot necessitar”, ha destacat el jurat. L’equip ha estat format per Marina Abanades, Eva Brossa, Clàudia Bocanegra i Helena Palma, de l’Escola Jesuïtes El Clot (Barcelona).

En total, a la competició, hi han participat una trentena d’estudiants, la majoria del cicle formatiu de grau superior (CFGS) en Audiologia Protètica, que han format sis equips de treball. El jurat d’aquesta competició entre estudiants, que per primera vegada es feia a Vic, ha estat format per Daniel Moreno, responsable d’Innovació de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS); Marina Geli, directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), i Raimon Jané, president d’ACAPPS Associació de famílies i persones amb sordesa. El jurat ha valorat molt positivament l’alt nivell i impacte dels sis projectes presentats i l’experiència dels Vic i-Days, “on la gran guanyadora ha estat la UVic-UCC”, ha dit Manuel Vidal-Ribas, membre de l’organització.

Solucions a problemes reals

Vic i-Days 2022 és un esdeveniment competitiu que s’ha plantejat com a objectiu trobar respostes al repte de la democratització de l’accés a la salut auditiva, promovent solucions d’accessibilitat física, social o digital per a aquelles persones que tenen dèficits auditius. El tipus de solucions que es podien plantejar en aquesta competició eren molt diverses i anaven des de solucions digitals per a casos específics fins a solucions orientades a la prevenció, passant per millores en el procés de diagnòstic i per solucions invisibles per evitar estigmes o campanyes informatives, entre moltes altres.

El campionat Vic i-Days s’ha posat en marxa en el context d’implementació del nou grau en Audiologia General —el primer d’aquesta especialitat que s’impartirà a l’Estat espanyol— que la Facultat de Medicina de la UVic-UCC té previst oferir a partir del curs 2023-2024. Des de la Universitat s’estan impulsant projectes d’innovació i pensament crític que acostin els estudiants a les necessitats socials a les quals donen resposta les noves titulacions universitàries i, en aquesta línia, s’ha promogut el projecte Innovation Days (i-Days). Es tracta d’un campionat europeu d’innovació en l’àmbit de la salut promogut per la xarxa europea EIT Health i que en el cas de Vic està coorganitzat entre la UVic-UCC i l’Institut Català de Salut.

Tres jornades de treball

Els equips participants en el campionat Vic i-Days han fet les seves jornades de treball a la Facultat de Medicina i avui al matí han presentat les seves propostes a l’Aula Magna perquè el jurat pogués deliberar quines eren les millors. En aquesta competició podien participar-hi estudiants de grau i màster de totes les universitats catalanes, així com estudiants del CFGS d’Audiologia Protètica. Per prendre-hi part no era necessari complir cap requisit acadèmic o d’experiència prèvia en innovació, emprenedoria o salut.

Els estudiants han comptat amb l’experiència i l’assessorament d’una quinzena de mentors relacionats amb la temàtica proposada i amb qui es podien connectar en línia els dies 9 i 10 de novembre, de 15 a 21 h. L’objectiu de l’existència d’aquests mentors era que aportessin la seva expertesa a l’hora de solucionar els dubtes o orientar els equips i, alhora, desafiar-los i estimular-los en la solució que plantejaven.

Els Vic i-Days 2022 estan organitzats per un consorci format per un soci acadèmic (UVic-UCC), un soci clínic (ICS-HGTiP), un centre tecnològic (Eurecat), un think tank (Fundació TIC Salut) i una start-up (Kiversal). L’objectiu és que els Vic i-Days es puguin dur a terme durant quatre anys consecutius, entre els anys 2022 i 2025.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Connectivity Days

La 2a edició dels Connectivity Days de la UVic-UCC acosta les tecnologies immersives a la ciutadania

La conferència performativa “Laringes impossibles: veus més enllà dels límits del cos”, a càrrec de Maria Arnal i Sergio Sánchez-Ramírez, de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, Barcelona Supercomputing Center (BSC) i Start + U, va inaugurar dimarts passat, al Paranimf de la Universitat...

Josep M. Terricabras

Mor Josep M. Terricabras, membre del primer Consell Assessor de la UVic i col·laborador d’Eumo Editorial

Aquesta setmana moria a l'edat de 77 anys el filòsof, catedràtic de la Universitat de Girona i exeurodiputat Josep M. Terricabras. Va ser membre del primer Consell Assessor de la UVic i va col·laborar estretament amb Eumo Editorial. En la col·lecció Biblioteca Universitària, coeditada...

D'esquerra a dreta, Xavier Altafaj, Dra. Ángeles García Cazorla, Mireia Olivella i Natalia Alexandra Julià Palacios

L’aminoàcid L-serina mostra la seva eficàcia per tractar pacients amb mutacions dels gens GRIN

Un assaig clínic dut a terme entre l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu · Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBneuro), l’IDIBAPS i la UVic-UCC, i liderat per la Dra. Àngels Garcia-Cazorla...

Passeig literari

“No creguis res que en vers no entri”: Torelló acull un passeig literari en honor a Segimon Serrallonga

Més d’un centenar de persones van participar el diumenge 14 d’abril en la ruta literària “No creguis res que en vers no entri”, que l’Aula Segimon Serrallonga i l’Ajuntament de Torelló van organitzar en honor a l’escriptor i professor Segimon Serrallonga. Aquest passeig, dut a...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte