
M. Teresa Cabré: “En la construcció d’infraestructures lingüístiques sempre m’he guiat per l’esperit pràctic, el sentit comú i la sistematicitat”
La filòloga i lingüista M. Teresa Cabré Castellví (l’Argentera, Baix Camp, 1947), presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha estat investida doctora honoris causa per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) aquest matí al Paranimf de la Universitat. La màxima distinció acadèmica se li ha concedit per la seva sòlida trajectòria en l’àmbit de la lingüística, tant a la universitat com al capdavant d’altres institucions, i per la seva rellevant contribució a la modernització de la llengua catalana, amb el desenvolupament d’una tasca de gran valor en el camp de la lexicografia, la terminologia i la neologia.
M. Teresa Cabré ha iniciat el seu discurs agraint el reconeixement rebut pels seus anys de dedicació a la tasca universitària, docent i de recerca, àmbit, aquest darrer, en el qual ha manifestat “trobar gran satisfacció en el camí de l’exploració i la descoberta”. En el transcurs de la seva trajectòria professional, com a impulsora de diversos organismes d’estudi del lèxic i la terminologia, com ara el TERMCAT, ha explicat que “el que m’ha guiat en la construcció d’infraestructures de la llengua ha estat sempre l’esperit pràctic, el sentit comú i la sistematicitat. Més que l’adopció literal de models d’altres indrets, m’ha mogut el sentit de l’adequació a les necessitats a què aquests organismes havien de servir”.
La nova doctora honoris causa s’ha referit als valors de responsabilitat, dedicació i sentit col·lectiu que van predominar en la seva família i que va reforçar, en l’àmbit acadèmic i científic, amb persones com el filòleg Antoni M. Badia i Margarit. Per agrair l’homenatge de la UVic-UCC, Cabré ha manifestat el seu compromís “de continuar al peu del canó al servei del coneixement, assumint, amb la mateixa il·lusió, dedicació i rigor, la responsabilitat que des del curs 2021-2022 vaig acceptar: la presidència de l’IEC”. Aquest ens, ha subratllat la doctora, “desenvolupa una recerca orientada a conèixer allò que al llarg de la història hem anat construint col·lectivament: la identitat catalana, la catalanitat en el seu sentit més ampli i obert, una catalanitat acollidora i compartida, però que voldríem més segura i empoderada”.
Des del punt de vista de la seva experiència professional, Cabré ha esbossat algunes idees, com ara que el rigor i la passió poden ser bons aliats, que “la visibilitat no s’hauria de buscar sinó que hauria de ser conseqüència del que es fa”, que és necessari col·laborar amb altres persones per avançar i que “tota recerca ha de ser necessàriament innovadora”. Per al final ha deixat una última reflexió, sobre el fet d’intentar buscar sempre, en el terreny de la terminologia, una mirada pròpia, “en el sentit d’una mirada que satisfaci les meves preguntes i no adoptar d’entrada una perspectiva d’observació preestablerta, que necessàriament restringeix allò que veus”.
Cabré ha estat acompanyada per unes 200 persones, entre el claustre de doctors i la resta de membres de la comunitat universitària, representants de diverses institucions, familiars i amics de la nova doctora. La cerimònia ha estat presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i ha comptat amb la presència del president de la Fundació Universitària Balmes i alcalde de Vic, Albert Castells, i de la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata.
Una universitària de cap a peus
La investidura de M. Teresa Cabré com a nova doctora honoris causa va ser una proposta sorgida del mateix rector de la Universitat, per la seva rellevant contribució a la modernització del català i la seva tasca de gran valor en l’àmbit de la lexicografia, la terminologia i la neologia. La doctora Assumpta Fargas, filòloga i exrectora de la UVic-UCC, ha apadrinat Cabré, de la qual ha destacat la tasca duta a terme a la Universitat: “La doctora Cabé ha estat i és una universitària de cap a peus, que ha deixat empremta en cadascuna de les seves tres grans funcions: la docència, la recerca i la transferència de coneixement”. Fargas ha subratllat la llarguíssima trajectòria i les aportacions de Cabré en el camp de la normativa, la semàntica, la lexicologia, la terminologia, la lexicografia i la neologia.
El doctor Llorenç Comajoan-Colomé, professor del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP) de la UVic-UCC, ha estat l’encarregat de fer la laudatio de la doctora M. Teresa Cabré. Comajoan-Colomé ha repassat la dilatada trajectòria formativa i professional de l’homenatjada, destacant que la paraula que unia tots els seus càrrecs i tasques era “aplicar”: “La doctora Cabré és qui va introduir la disciplina de la lingüística aplicada a l’esfera de la llengua catalana i qui ha desenvolupat més la disciplina tant des d’un punt de vista epistemològic, com teòric, i evidentment, aplicat”, ha dit. També ha estat en l’àmbit de la lingüística aplicada, ha recordat Comajoan-Colomé, on ha coincidit la relació de Cabré amb la UVic-UCC des dels anys vuitanta fins avui, citant com a primer exemple d’aquesta llarga col·laboració el Primer diccionari (1988).
En el transcurs de la laudatio, Comajoan-Colomé s’ha referit, entre altres fites, a l’encàrrec que es va fer a Cabré el 1984 per crear el Centre de Terminologia TERMCAT i a la creació que ella també va fer de l’Observatori de Neologia, atès que la formació de nous mots va ser una altra gran branca d’estudi de la nova doctora honoris causa. “La seva feina ha combinat la recerca amb la creació d’eines i recursos aplicats, cosa que ha permès l’adaptació del català a les necessitats comunicatives contemporànies”, ha dit Comajoan-Colomé. I ha acabat la laudatio donant les gràcies a Cabré “per donar-nos tantes eines i per ensenyar-nos que les llengües no són objectes estàtics, sinó sistemes vius que evolucionen amb els seus parlants i amb els contextos d’ús”.
La medalla i la caplletra
El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha expressat en nom de la Universitat i dirigint-se a Cabré com a nova doctora honoris causa que “és per a nosaltres motiu d’orgull que siguem la primera universitat de les terres de parla catalana que la incorpora al seu claustre amb aquesta condició”. També ha reconegut “l’activitat constant de la doctora Cabré en la direcció de millorar la nostra llengua, des de tots els aspectes, dirigits a normalitzar una llengua en el seu ús diari i professional, incidint en els aspectes científics”. Com a màxima autoritat acadèmica, Baños ha imposat a Cabré la medalla que la distingeix com a doctora honoris causa, obra de l’escultor Emili Armengol. També se l’ha obsequiat amb una obra original de l’artista Albert Coma Bau: el símbol de la “T”, la caplletra d’aquest doctorat.
Albert Castells ha felicitat l’homenatjada tot recordant que el català és un element d’identitat i la llengua vehicular de la UVic-UCC, una universitat “que exerceix un compromís amb la defensa i promoció de la llengua catalana, des de la docència i la recerca, però també des de la sensibilització cultural”. Castells també ha manifestat, des del seu vessant d’alcalde, la responsabilitat de garantir que a la ciutat de Vic es pugui viure plenament en català i ha apel·lat al seu ús social i general en tots els àmbits.
Per la seva banda, la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata, ha encetat l’acte llegint els acords del Consell de Govern de la UVic-UCC i del Patronat de la FUBalmes de nomenament com a doctora honoris causa de M. Teresa Cabré.
En el transcurs de la cerimònia, un grup coral ha interpretat diverses peces musicals i s’ha conclòs l’acte amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus igitur.
El llibret del doctorat honoris causa de M. Teresa Cabré es pot consultar en aquest enllaç. El vídeo de l’acte també està disponible al canal de Youtube de la UVic-UCC.
Notícies

La Xarxa Vives reivindica la llengua catalana com a valor estratègic en la formació de professionals qualificats
El Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats, format pels 22 rectors i rectores membres, s’ha reunit avui a l’Abadia de Montserrat en un acte emblemàtic que coincideix amb la commemoració del mil·lenari del monestir. En aquest marc, la institució ha fet pública la Declaració...

La UVic-UCC acull les II Olimpíades Catalanes del Grau en Nutrició Humana i Dietètica amb motiu del 25è aniversari del grau
Aquest divendres la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar ha acollit les II Olimpíades Catalanes del Grau en Nutrició Humana i Dietètica, una competició acadèmica que ha reunit estudiants de tercer i quart curs de les cinc universitats catalanes que imparteixen aquest...

La UVic-UCC és la universitat catalana amb un major nombre de doctorats industrials concedits en proporció al nombre total de doctorands
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) és la universitat catalana que té un major nombre de doctorats industrials concedits respecte al seu total d’estudiants de doctorat, segons dades oficials del curs 2023-2024. El curs passat, es van atorgar a la UVic-UCC...

Lluc Mir, estudiant del grau de Nutrició de la UVic-UCC, guanya el Campionat Català Universitari de Tennis 2025
L’estudiant Lluc Mir del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC es va imposar en el Campionat Català Universitari de Tennis 2025 davant de Gerard Oltra, estudiant de la Universitat de Barcelona, amb un resultat final de 6–2 i 6–2, disputat entre les...