Skip to main content

Pep Guardiola i Manel Estiarte parlen sobre com exercir el lideratge des dels valors en la presentació de la Càtedra de la UVic-UCC que dirigeixen

Carlota Riera, Josep-Eladi Baños, Marc Aloy i Valentí Martínez, presentant la càtedra

Pep Guardiola i Manel Estiarte parlen sobre com exercir el lideratge des dels valors en la presentació de la Càtedra de la UVic-UCC que dirigeixen

Els valors inspiren el lideratge, que ha d’estar al servei de l’equip i de l’organització i, en darrer terme, s’ha d’orientar a un propòsit. Aquesta és la idea que hi ha darrere el model de la Càtedra de Lideratge en Valors de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la filosofia que ha guiat la trajectòria dels seus directors, Pep Guardiola i Manel Estiarte. Tots dos la van compartir amb Valentí Martínez, director acadèmic de la Càtedra, i amb Albert Estiarte, que n’és el subdirector, en una conversa enregistrada la setmana passada a Manchester. El resultat s’ha fet públic avui, 25 de juliol, en el marc de l’acte de presentació de la Càtedra celebrat a la Fundació Universitària del Bages, seu del campus Manresa de la UVic-UCC, en format híbrid presencial-online.

En primer lloc, els dos directors acadèmics de la Càtedra, Valentí Martínez i Carlota Riera, han presentat el seu model conceptual inspirat en una alineació tipus 4-3-3 d’un equip de futbol sobre el terreny de joc, una alineació que es completa amb el porter i el dotzè jugador, el públic. Aquest recurs esportiu permet fer diferents lectures sobre els valors que impacten en el lideratge, tant en clau organitzativa com també personal. Igualment, els dos directors acadèmics han donat compte de les línies de treball de la Càtedra que prendrà forma, a partir del proper setembre, amb activitat formativa adreçada a diferents col·lectius, actes divulgatius de mig i gran format, a més de la generació de recursos escrits i gamificats per a la difusió del lideratge en valors. També, s’ha fet públic el web www.lidva.org que recull la informació bàsica de la Càtedra de Lideratge en Valors i que pretén ser punt de contacte amb totes les persones que estiguin interessades en la seva activitat, el primer número de la seva revista i el vídeo de llançament, que recull el suport de diferents persones de diferents àmbits a l’esperit i objectius de la Càtedra.

Una conversa sobre lideratge i valors

Amb tot, un dels moments centrals de l’acte de presentació de la Càtedra ha estat l’entrevista que la setmana passada es va enregistrar a Manchester entre Valentí Martínez, Albert Estiarte, Manel Estiarte i Pep Guardiola amb el lideratge i els valors com a fil conductor. Pep Guardiola ha explicat que li agrada voltar-se de bones persones, que el facin riure. “Vull gent al meu costat que em faci feliç”, ha dit, i, com a líder, intenta ser també aquest referent positiu cap als que té al costat. D’altra banda, Guardiola ha fet referència a l’error de relacionar directament lideratge i èxit. “Al nostre món, hi ha un excés de resultadisme, però, en realitat, no ets millor només pel fet de guanyar. Importa com ho fas”. Manel Estiarte ha definit el líder com la persona que “sap convertir allò que és complicat en una cosa comprensible, més fàcil. Es tracta que el que tens a prop pugui fer la seva feina ben feta perquè tu l’ajudes”.

En la seva intervenció, el director general de la Fundació Universitària del Bages i director acadèmic de la Càtedra, Valentí Martínez, ha dit que el d’avui és un dia “important, perquè després de dos anys de feina, es posa en marxa aquesta Càtedra, que lliga amb la trajectòria de la institució, que sempre ha teixit aliances, que acumula un llarg bagatge en la formació del lideratge i que és una organització molt vinculada als valors”. En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, que ha destacat el “compromís social i territorial de la Universitat que fa del tot coherent la creació de la Càtedra”. Una càtedra que ha assegurat que tindrà èxit per la vàlua de les persones que són al capdavant d’aquest projecte.

La codirectora acadèmica de la Càtedra, Carlota Riera, que també ha vinculat el treball que es farà a la Càtedra amb un estil de lideratge que forma part de l’essència d’UManresa, ha avançat que entre les primeres activitats que es faran hi haurà una classe magistral que anirà a càrrec de Valentí Martínez en el marc del congrés internacional de RECLA i un espectacle divulgatiu que tindrà lloc al Teatre Kursaal. Aquestes dues activitats es faran durant el mes de setembre.

En l’acte ha intervingut també l’alcalde de Manresa i president del Patronat de la Fundació Universitària del Bages, Marc Aloy, que ha agraït a la Universitat que continuï “acumulant dies emocionants que ens engresquen”. Aloy ha dit que la institució és un exemple del treball en equip i des dels valors i ha aprofitat la seva intervenció per agrair a Pep Guardiola i a Manel Estiarte que hagin acceptat estar al capdavant de la Càtedra.

Vincular el rigor acadèmic amb la pràctica professional

La Càtedra de Lideratge en Valors ha estat impulsada per la Fundació Universitària del Bages (FUBages), va ser aprovada pel Consell General de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), en data de 23 de novembre de 2022, i ratificada pel Patronat de la FUBages, el 14 de desembre, i pel de la Fundació Universitària Balmes, el 20 de desembre.

Les càtedres universitàries són un instrument per apropar el món acadèmic i el professional i per facilitar la transferència de coneixement i experiència de l’un a l’altre. La de Lideratge en Valors neix amb la voluntat de crear les condicions perquè les organitzacions, els equips i les persones utilitzin el lideratge per promoure canvis positius en l’entorn, especialment des de l’empresa, la salut, l’educació i l’esport. Treballarà en línies diferents: la recerca i la innovació sobre lideratge ètic basat en valors, la docència, la formació, la consultoria i la divulgació, així com  el foment d’espais de reflexió i debat i també de la sensibilització de la ciutadania.

Dos referents de primer nivell a la direcció

Pep Guardiola és exjugador de futbol i actualment entrena el primer equip de futbol del Manchester City. Persona de reconegut prestigi a l’àmbit esportiu, , va rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya, el 2011, per la seva capacitat per transmetre els valors de “l’esportivitat, el treball en equip, l’esforç i la superació personal”. Manel Estiarte és exwaterpolista i membre del cos tècnic de Pep Guardiola al Manchester City. Ha estat olímpic en diferents ocasions i va formar part del Comitè Olímpic Internacional. Va rebre el Premi Príncep d’Astúries dels esports, el 2001, per la seva trajectòria esportiva exemplar.

Albert Estiarte és metge de les seleccions estatals de waterpolo, amb les quals ha estat vuit cops olímpic, director adjunt de la Fundació Althaia i Medalla al Mèrit Esportiu de l’Ajuntament de Manresa. Valentí Martínez és doctor en Psicologia, expert en lideratge i direcció de persones i equips, formador i consultor nacional i internacional i director general de la Fundació  Universitària del Bages. Carlota Riera, doctora en Psicologia social, ha desenvolupat la seva trajectòria professional i acadèmica en àmbits com el lideratge i la innovació transformativa i, actualment, és la directora de desenvolupament corporatiu de la Fundació Universitària del Bages.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Estudiants participants als Vic i-Days 2022

La UVic-UCC acollirà els Vic i-Days 2023, centrats en la construcció de comunitats saludables

27.09.2023

La segona edició dels Vic i-Days (Innovation Days), el campionat europeu d’innovació en l’àmbit de la salut, estarà dedicada a la construcció de comunitats saludables: la promoció d’estils de vida saludables i la prevenció de malalties cròniques. La competició, a la qual s’espera que hi...

Cartell de la programació de l'Ateneu de Vic, setembre-novembre 2023

La interculturalitat serà l’eix central de la nova temporada de l’Ateneu de Vic

26.09.2023

La diversitat cultural és i ha estat una font d’enriquiment tant per a la cultura receptora com per a la cultura d’arribada, tot i que també planteja reptes importants. La interculturalitat integra i suposa una oportunitat, i d’aquesta premissa n’ha sorgit el tema principal de...

 “Si et canvien la llengua, no et tallis”

La UVic-UCC participa en la campanya “Si et canvien la llengua, no et tallis”

26.09.2023

Dimarts passat a la tarda es va donar el tret de sortida a la campanya de la Generalitat de Catalunya “Si et canvien la llengua, no et tallis”, que pretén difondre les bústies de drets lingüístics a les universitats, una iniciativa en què la UVic-UCC...

Siobhán McHugh

Siobhán McHugh parla sobre el poder dels pòdcasts en el primer seminari de recerca del curs a la FEC

25.09.2023

La popularitat creixent dels pòdcasts i les seves particularitats van ser els temes centrals del primer seminari de recerca organitzat per la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) d’aquest curs. L’experta convidada va ser Siobhán McHugh, referent internacional en l'àmbit del pòdcast narratiu, productora premiada, i...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte