Ramon Besa: "Necessitem refer-nos, recuperar la credibilitat i les ganes de ser periodista"
Més de 300 persones han omplert l’Aula Magna i una sala annexa per seguir en directe l’acte d’investidura del periodista nascut a Perafita, al Lluçanès, Ramon Besa com a nou Doctor Honoris Causa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La cerimònia, que ha estat presidida pel rector Josep-Eladi Baños acompanyat de la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i alcaldessa de Vic, Anna Erra, és la més multitudinària d’aquestes característiques que s’ha fet a la Universitat.
Besa, que ha estat acompanyat per una nombrosa representació d’amics, companys periodistes i familiars als quals ha agraït la seva presència, ha assegurat que aquest Doctor Honoris Causa és la cosa més extraordinària que li ha passat mai i ho ha justificat dient que ho és per “grandiloqüent, gratificant i perquè em permet retrobar-me i reconciliar-me amb aquesta ciutat” que, segons ha dit, li va permetre ser periodista. El nou doctor va estudiar al Seminari de Vic i en aquell entorn de “vocacions” el van convèncer a ell i a la seva mare dient-los que “a la vida seria periodista o res més”. Amb aquesta certesa, el 1975 va començar la carrera i l’ofici a El 9 Nou, formant part de l’equip fundador i “cosint la comarca d’Osona i la del Ripollès”.
“El model de negoci ha caigut”
En un discurs ple de reconeixements als seus companys periodistes, que ha definit com una “generació privilegiada”, Besa també ha parlat de la situació actual de “l’ofici” i ha assegurat que s’ha convertit en un “grau universitari” i que “el model de negoci ha caigut”, ja que “hem perdut la confiança de la gent, no ens creuen, no ens compren perquè hem passat de la cultura de l’esforç a la cultura d’allò que és gratuït”, ha conclòs.
En aquest sentit, ha recomanat “recuperar la credibilitat i les ganes de ser periodista” per evitar la fragilitat i la vulnerabilitat que segons Besa és “fruit de ser els intèrprets de les notícies i no els portadors”. Una situació que, segons ell, ha sorgit del “mal costum de no aixecar-se de la cadira per escriure la notícia” i per això s'ha lamentat del fet que alguns “joves periodistes no llegeixin i que no tinguin la vocació enciclopèdica que requereix l’ofici”. El seu consell a tots ells és “intentar ser honestos i decents, tenir una ètica i, sobretot, ser fidels a la signatura”, una fórmula que a ell li ha permès dir que dedicar-se a aquest ofici “ha valgut la pena” i que ara encara se sent “feliç com aquell nen de Perafita que esperava il·lusionat el cotxe de línia per poder llegir el diari i la nit per escoltar la ràdio.
“Cronista de referència d’aquest país”
El nomenament de Besa com a doctor honoris causa ha estat una proposta de la Facultat d’Empresa i Comunicació. La seva degana, Elisenda Tarrats, que ha estat la padrina del doctorand, ha explicat que el reconeixement és per “la seva tasca com a periodista, per l’amor pel territori i les seves virtuts, i com a exemple de la pràctica d’un periodisme esportiu portador de valors al servei del millorament de la societat”. El professor i investigador de la UVic-UCC, Xavier Ginesta, que ha fet la laudatio, ha definit Besa com “un dels cronistes de referència d’aquest país” que aporta a l’àmbit acadèmic del periodisme “un treball acurat dels diversos gèneres periodístics, el maridatge entre el periodisme i la literatura, el coneixement profund del futbol i el Barça, i un periodisme esportiu de profunditat que s’allunya dels titulars, el sectarisme i el groguisme”.
A banda, Ginesta ha reivindicat un Besa “ambaixador del territori”, concretament del seu Lluçanès natal, i un defensor “del periodisme de proximitat, de mirada local però amb vocació global”. En aquest sentit, ha recordat que Besa va formar part de l’equip fundacional d'El 9 Nou des d’on va passar a la redacció de l’Avui i posteriorment a la d’El País, on actualment és el redactor en cap a Barcelona.
“Un home del territori”
El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha donat la benvinguda a Ramon Besa al claustre de doctors i doctores de la Universitat i l’ha definit com “un home del territori”. Per a Baños, l’acolliment és merescut per ser un “bon model per als i les estudiants de periodisme i de qualsevol professió perquè el rigor s’ha d’aplicar sempre i en tots els oficis”. Es tracta d’uns valors, diu Baños, que la Universitat fa seus “com un model per a la comunitat d’estudiants, professorat i professionals de serveis” .
La presidenta del Patronat de la FUB i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha assegurat que és “un dia de gran rellevància” pel fet de poder tenir Besa com a nou doctor. A més, ha assegurat que amb aquest gest, la Universitat ha “reconegut i visibilitzat el talent d’una persona que surt de les nostres contrades”. Per a Erra, Besa és l’exemple de “perseverança, compromís i estima a la professió”.
L’acte també ha comptat amb dues intervencions que han estat sorpresa per a Besa. Es tracta de la del director d'El 9 Nou i amic personal de Besa, Agustí Danés, que ha repassat els inicis del nou doctor al bisetmanari on ja es dedicava a “observar i preguntar”, unes accions que segons Danés són “l’essència del periodisme” al qual “sovint tendim a adjectivar massa”. El catedràtic d’història de la Universitat Pompeu Fabra i patró de la Fundació Universitària Balmes, Joaquim Albareda, també ha intervingut després que Besa, en el seu parlament, l’hagi definit com a “alumne genial que considero el meu germà gran”. Segons Albareda, Besa és una “persona noble, inconformista” que pel seu “esperit combatiu i el seu compromís amb el país i la comarca” es mereixia rebre aquest reconeixement que segons el seu amic “ha estat un encert que honora la UVic-UCC”.
Notícies
La UVic-UCC coordina els actes de la Nit Europea de la Recerca 2024 de la Catalunya Central
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) coordina, un any més, les activitats que es faran a la Catalunya Central en el marc de la Nit Europea de la Recerca, que tindran lloc l’última setmana de setembre. L’objectiu d’aquest esdeveniment és apropar...
La UVic-UCC acollirà la fase final del 6è Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència, que ja té obertes les inscripcions
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Xarxa Vives d’Universitats (XVU) impulsen una nova edició del Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència. Les persones participants hauran d’enviar un vídeo en què hauran d’interpretar un monòleg en...
Esther Vera i Toni Pou conversaran sobre el futur de la ciència als mitjans de comunicació
Eduscopi i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) organitzen el debat ‘El futur de la ciència als mitjans’, una xerrada que comptarà amb la participació d'Esther Vera, directora del diari Ara, i Toni Pou, director de l’agència de comunicació científica Eduscopi...
El Centre Tecnològic BETA elabora una guia per potenciar la reutilització de l’aigua en la indústria càrnia
Davant la voluntat d’avançar cap a un model d’economia circular i cap a la reducció substancial de la seva petjada hídrica, tant les explotacions ramaderes com el mateix sector carni comencen a plantejar-se el repte de la recuperació i la reutilització de l’aigua en activitats...