Skip to main content

Seidor, en col·laboració amb la UVic-UCC i la UOC, crea una eina per acreditar titulacions pròpies no oficials amb tecnologia blockchain

Persones mirant un ordinador

Seidor, en col·laboració amb la UVic-UCC i la UOC, crea una eina per acreditar titulacions pròpies no oficials amb tecnologia blockchain

La tecnologia blockchain arriba també a l'àmbit universitari. La consultora tecnològica global, Seidor, en col·laboració amb la UVic-UCC i la UOC,  ha desenvolupat CIRCULUM, una nova eina per augmentar la fiabilitat i transparència en els intercanvis d'informació entre membres de la comunitat universitària, mitjançant l'ús de la tecnologia blockchain (o cadena de blocs). La impossibilitat de falsificar documents o modificar registres que ofereix l'emmagatzematge de dades en una cadena de blocs és idònia per a l'àmbit universitari, ja que cada vegada es fa més necessari acreditar la veracitat i fiabilitat de la informació que s'expedeix.

En conseqüència, la creació de CIRCULUM és clau per al sector educatiu espanyol ja que els agents involucrats (com centres d'estudis superiors, universitats, estudiants, investigadors…) podran utilitzar les capacitats disruptives de la tecnologia blockchain per generar dinàmiques de relació més segures i eficients, així com el desenvolupament de nous models de negoci.

Projecte multidisciplinar i disruptiu

40 professionals de la consultora tecnològica Seidor, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), així com organismes vinculats al sistema universitari, com ara el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i del Centre Tecnològic de Catalunya (EURECATCIRCULUM) han format part d'un equip multidisciplinari d'experts en àrees funcionals, tecnològiques i de governança.

Seidor ha identificat diferents utilitats i serveis en què el blockchain aporta un valor diferencial a la universitat. Inicialment, en l'acreditació de les titulacions universitàries pròpies (no oficials), com ja passa en sistemes universitaris d'altres països. Per exemple, des del 2017, la Universitat de Melbourne utilitza la cadena de blocs per expedir credencials digitals, permetent als estudiants compartir còpies verificades de les seves qualificacions amb ocupadors i tercers sense risc de manipulacions.

D'altra banda, blockchain facilita moltes altres prestacions, com ara rastrejar la propietat intel·lectual de publicacions científiques d'investigadors i disposar de la traçabilitat en la seva reutilització; o assegurar la fiabilitat en el reconeixement i transferència automàtica de crèdits acadèmics entre universitats per millorar la mobilitat estudiantil, optimitzar el procés de gestió de les beques als estudiants mimant documents bescanviables (“vals”) amb la universitat assignada a la identitat de l'estudiant, i promoure de manera més àgil la relació entre l'empresa, les universitats i els alumnes com a iniciatives per detectar el talent i afavorir l'ocupabilitat dels estudiants.

Alejandro Daniel O'Davoren, director general adjunt de Seidor, ha manifestat que "la Covid-19 ha plantejat la necessitat d'una transformació de l'educació superior" que, segons Daniel, "arriba als seus processos interns i serveis prestats als estudiants, així com els diferents models de negoci actuals”. Ha afegit que “les tecnologies 4.0, com blockchain, són decisives per impulsar la Universitat i els estudis superiors cap a models de relació  diferents, tant amb l'estudiant com amb altres agents externs amb què es relacionin”.

Nous serveis universitaris

Les universitats han involucrat en el projecte personal de l'àrea de negoci i de gestió acadèmica, així com personal funcional, tècnic i jurídic. La UVic aplicarà pròximament CIRCULUM, com a prova pilot, en alguns dels seus títols acadèmics. Segons Joan Busquiel, CIO de la UVic, “aquesta experiència ens ha permès corroborar que blockchain influirà positivament la nostra oferta de serveis, així com a la millora dels nostres processos interns”. Per part seva, la UOC ha participat també en una prova pilot del projecte per analitzar una possible aplicació futura d'aquesta tecnologia. Ricard Mateu, CIO de la UOC, assenyala que "la participació en el projecte ens ha facilitat la comprensió dels avantatges de blockchain i l'avaluació d'aquest tipus de tecnologia en la nostra transformació digital".

Eurecat ha dissenyat i desenvolupat l'Smart Contract principal del sistema, encarregat de generar i gestionar la informació acadèmica, i ha participat en la configuració i el desplegament de la xarxa Blockchain utilitzada per CIRCULUM.

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha supervisat el projecte perquè CIRCULUM garanteixi una autenticació vàlida a través de la federació d’identitat (UNIFICAT) als membres del sistema universitari, amb la previsió dafegir tots aquells sistemes reconeguts per aquesta comunitat educativa. A més a més, gràcies a aquesta validació, Seidor contempla, a mitjà i llarg termini, l'extensió de la xarxa al conjunt del sistema universitari, amb uns estàndards adaptats a la infraestructura EBSI de la Comissió Europea.

El nou model implementat al sistema universitari està adaptat al marc normatiu europeu, a diferència d'altres tecnologies que s'han utilitzat en aquest entorn i que no comptaven amb models ni polítiques de tractament de dades adaptades a la normativa europea. Per aquest motiu, el model ha estat consensuat amb els principals agents del sistema: les mateixes universitats.

Baptista Borrell, director d'educació de Seidor, ha afegit que "disposar d’una eina com a CIRCULUM al servei del sistema universitari contribuirà a la seva transformació digital" i considera que "tot i que ja hi ha iniciatives multisectorials que aborden l'adopció de blockchain, aquesta iniciativa constitueix un punt de trobada per definir un model 100% adaptat a l'educació superior, sector amb unes característiques i ecosistema molt concrets”.

Més informació en aquest vídeo.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

D'esquerra a dreta, Xavier Altafaj, Dra. Ángeles García Cazorla, Mireia Olivella i Natalia Alexandra Julià Palacios

L’aminoàcid L-serina mostra la seva eficàcia per tractar pacients amb mutacions dels gens GRIN

Un assaig clínic dut a terme entre l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu · Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBneuro), l’IDIBAPS i la UVic-UCC, i liderat per la Dra. Àngels Garcia-Cazorla...

Passeig literari

“No creguis res que en vers no entri”: Torelló acull un passeig literari en honor a Segimon Serrallonga

Més d’un centenar de persones van participar el diumenge 14 d’abril en la ruta literària “No creguis res que en vers no entri”, que l’Aula Segimon Serrallonga i l’Ajuntament de Torelló van organitzar en honor a l’escriptor i professor Segimon Serrallonga. Aquest passeig, dut a...

Persona escrivint un formulari

La UVic posa en marxa un nou màster universitari en Recerca Participativa en Salut amb vista al curs vinent

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) posarà en marxa el curs vinent el nou màster universitari en Recerca Participativa en Salut, una iniciativa innovadora que proporcionarà als professionals de la salut les eines i els coneixements necessaris per aprofundir en...

Participants a l'Olcat 2024

La UVic-UCC acull la final de l’Olimpíada d’Informàtica Catalana 2024, en què participen estudiants de secundària i de batxillerat

Un total de trenta-un estudiants de secundària i de batxillerat de diversos instituts i escoles de la província de Barcelona i de València, que competien a títol personal, van prendre part en la final de l’Olimpíada d’Informàtica Catalana 2024, que es va disputar aquest dissabte...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte