Skip to main content

Un projecte liderat per la UVic-UCC fa inventari dels estanys temporanis de Catalunya

Estany temporani

Un projecte liderat per la UVic-UCC fa inventari dels estanys temporanis de Catalunya

Els estanys temporanis mediterranis són ecosistemes molt característics del nostre territori, que tenen la particularitat d’alternar períodes d’inundació (hivern i primavera) amb períodes secs (estiu i principis de tardor). Hi viuen espècies adaptades a aquestes condicions que són molt singulars, però també són hàbitats idonis per a altres grups que necessiten punts d’aigua al llarg de l’any per reproduir-se o trobar aliment en abundància, com ara amfibis i insectes, així com espècies semiaquàtiques i terrestres. Això fa que la biodiversitat d’aquests ambients sigui molt important, i per això es consideren hàbitats prioritaris a conservar a nivell europeu.

Ara, el grup de recerca en Ecologia Aquàtica (GEA) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha engegat un projecte per inventariar els diferents estanys temporanis de Catalunya, una recopilació exhaustiva d’informació sobre aquests ecosistemes que fins ara no existeix malgrat els últims anys se n’han començat a fer alguns estudis.

Informació sobre biodiversitat i estat de conservació

Més enllà de disposar d’una base de dades de tots els estanys existents a Catalunya, el projecte pretén recopilar informació sobre la seva biodiversitat i el seu estat de conservació. Les dades obtingudes seran especialment rellevants per fer front a la vulnerabilitat d’aquests ecosistemes arran del canvi climàtic i la conseqüent variació del règim de precipitacions que es preveu a la regió mediterrània, on s’anticipen uns períodes de sequera més intensos i un augment dels episodis de pluges torrencials.

Dins aquest inventari hi figuraran estanys temporanis coneguts com la Platja d’Espolla al Pla de l’Estany, els estanys temporanis de l’Albera o els de la Plana de Lleida. Però també s’hi inclouran altres estanys menys coneguts dels quals es disposa de menys informació, com els de la zona del Baix Ebre o de la Catalunya Central.

Embrió d’un futur Observatori d’Estanys Temporanis Mediterranis

El projecte està liderat per les investigadores Sandra Brucet, professora d’investigació ICREA, i Anna Badosa, ambdues membres del grup de recerca en Ecologia Aquàtica. A més, té el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica i compta amb la col·laboració d’especialistes de la Universitat de Girona. La base de dades serà pública i d’accés lliure en format web i establirà els fonaments d’un futur Observatori d’Estanys Temporanis Mediterranis de Catalunya. Aquest ens tindrà la voluntat d’aglutinar més investigadors i el seu objectiu serà estudiar, divulgar i vetllar per la conservació d’aquests ecosistemes.

Actualment, la base de dades està en període de proves i es preveu que sigui una realitat després de l’estiu. Dins el projecte també es realitzen dues accions més: la restauració d’un estany mediterrani temporani al Parc Natural del Cap de Creus i l’elaboració d’un vídeo divulgatiu per conscienciar i donar a conèixer a la societat la importància d’aquests ecosistemes tant vulnerables.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Connectivity Days

La 2a edició dels Connectivity Days de la UVic-UCC acosta les tecnologies immersives a la ciutadania

La conferència performativa “Laringes impossibles: veus més enllà dels límits del cos”, a càrrec de Maria Arnal i Sergio Sánchez-Ramírez, de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, Barcelona Supercomputing Center (BSC) i Start + U, va inaugurar dimarts passat, al Paranimf de la Universitat...

D'esquerra a dreta, Xavier Altafaj, Dra. Ángeles García Cazorla, Mireia Olivella i Natalia Alexandra Julià Palacios

L’aminoàcid L-serina mostra la seva eficàcia per tractar pacients amb mutacions dels gens GRIN

Un assaig clínic dut a terme entre l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu · Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBneuro), l’IDIBAPS i la UVic-UCC, i liderat per la Dra. Àngels Garcia-Cazorla...

Passeig literari

“No creguis res que en vers no entri”: Torelló acull un passeig literari en honor a Segimon Serrallonga

Més d’un centenar de persones van participar el diumenge 14 d’abril en la ruta literària “No creguis res que en vers no entri”, que l’Aula Segimon Serrallonga i l’Ajuntament de Torelló van organitzar en honor a l’escriptor i professor Segimon Serrallonga. Aquest passeig, dut a...

Persona escrivint un formulari

La UVic posa en marxa un nou màster universitari en Recerca Participativa en Salut amb vista al curs vinent

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) posarà en marxa el curs vinent el nou màster universitari en Recerca Participativa en Salut, una iniciativa innovadora que proporcionarà als professionals de la salut les eines i els coneixements necessaris per aprofundir en...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte