We strive for excellence


We strive for excellence

Bespoke teaching


Bespoke teaching

Comitted to sustainable development

Comitted to sustainable development

Student-centred training


Student-centred training

Personal growth, all-round training

Personal growth, all-round training

Teamwork</br>to scale the heights

Teamwork
to scale the heights

News
 • 25.11.2015

  Els investigadors del Grup de Recerca de l’Esport i l’Activitat Física (GREAF) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han presentat aquest matí, en un acte a la sala Segimon Serrallonga, els resultats d’un projecte que ha analitzat l’assetjament i l’abús sexual a l’esport. La doctora i professora de la UVic-UCC que ha liderat la recerca, Montse Martín, ha explicat que el seu objectiu era “veure com podíem detectar i prevenir la violència sexual a l’esport” i, per assolir-lo, han posat en marxa la campanya L’esport reacciona. A l’acte també hi ha assistit l’exgimnasta olímpica Gloria Viseras, que va ser víctima d’abusos sexuals per part del seu entrenador quan competia.

  Davant un públic format majoritàriament per entrenadors i estudiants del Grau de Ciències de l’Esport i l’Activitat Física (CAFE), Viseras ha fet una crida als professionals i futurs entrenadors a treballar per detectar i denunciar els professionals que no són “bones persones”. L’exgimnasta ha demanat als futurs tècnics que tinguin un “impacte positiu” en els esportistes: “Només obtindreu bons resultats si treballeu en equip amb ells. Abusar-ne per assolir l’èxit és un fracàs en si mateix”.

  Viseras també ha recordat que “només els esportistes són amos del seu destí”, i que “ni un pare ni un entrenador se’n poden apropiar”. A través del seu relat, Viseras ha denunciat la vulnerabilitat dels esportistes davant dels entrenadors que apliquen “l’abús de poder, el xantatge emocional o la violació” i ha assegurat que ella vivia “plena de por: jo confiava cegament en ell i feia tot el que em deia”.

  “La violència sexual a l’esport existeix, però no la volem veure”

  El cas de Viseras ha servit per il·lustrar una problemàtica que, segons Montse Martín, “no volem veure”. La doctora de la UVic-UCC i investigadora del GREAF ha assegurat que a l’esport hi ha violència sexual: segons un estudi, un 23% de les noies i un 13% dels nois que practiquen esport han estat víctimes d’algun tipus d’abús. En paral·lel, un de cada cinc joves en pateix al marge de l’esport. Per combatre aquestes xifres, la investigadora ha instat els professionals a treballar per prevenir la violència sexual. La recerca que ha liderat Martín ha dotat els entrenadors i esportistes de les eines necessàries per detectar casos de violència sexual, “el primer pas per a poder prendre mesures preventives”, en paraules de la investigadora.

  Els participants a un dels tallers que s’han organitzat en el marc de la recerca van produir un vídeo que han estrenat avui per sensibilitzar la societat sobre aquesta problemàtica. Sota el títol L’esport reacciona, la peça convida els professionals a actuar per acabar amb els abusos en el context esportiu i pretén ser el tret de sortida d'una campanya que contribueixi a generar consciència a l'entorn d’aquest fenomen. “Es visualitza que encara hi ha ombres a l’esport”, ha resumit Martín.

  L’acte s’ha tancat amb una taula rodona que ha comptat amb la participació de l’entrenador del Club Femení Osona, Xevi Barriobero; la responsable del Gabinet de Gènere i Esport Universitari del Consell Català de l’Esport, Blanca Nualart; el professor del grau de CAFE, Albert Juncà; Gloria Viseras i Montse Martín. Barriobero ha recalcat la importància que els clubs es conscienciïn de la problemàtica “abans que apareguin casos de violència sexual” i ha assegurat que sovint és “molt fina la línia” que separa la tasca d’entrenador amb la de tenir una relació massa estreta amb els jugadors o jugadores. Per a Nualart, una bona pràctica és que els clubs redactin codis ètics i de bona conducta i així fer accions de prevenció. Finalment, Martín ha reclamat que siguin les mateixes federacions que redactin els protocols i “trenquin el tabú que hi ha darrere aquestes situacions”. 

 • 16.11.2015

  La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha augmentat aquest curs 2015-16 un 42% el nombre de matriculats de nou accés en títols oficials (amb un total de 2.503 estudiants nous). Són dades que s’han fet públiques avui durant la roda de premsa de presentació de les primeres dades de matrícula del curs 2015-2016 de la UVic-UCC. Segons el rector Jordi Montaña, “l’augment és significatiu sobretot si es té en compte que ens trobem en un entorn difícil i que aquest era el primer curs en què l’acord federatiu entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages s’aplicava als estudis de grau”.

  Aquest augment inclou tots els matriculats en els graus de la UVic, UManresa, els màsters oficials i els doctorats de la UVic-UCC, el Campus Professional, els estudiants del Grau de Traducció i Interpretació en Llengües Aplicades oferta conjuntament per la UVic i la UOC i els centres adscrits de BAU i EADA així com ESERP.

  Si ens fixem en els dos campus per separat, és a dir, sense tenir en compte l’acord federatiu, la UVic ha registrat un creixement d’un 16%, i UManresa, que era el primer any que matriculava alumnes sota el paraigua de la UVic-UCC i no de la UAB, ha crescut un 15%.

  Campus UVic

  El Campus UVic ha tingut 1.156 alumnes de grau nous aquest curs, això significa un augment d’un 16% d’estudiants de nou accés respecte al curs passat. També s’ha registrat un increment de 10 punts en el percentatge d’assignats en primera preferència, dels quals se n’han matriculat un 74%, tres punts més que el curs passat. Actualment, el 90% de les places assignades en la preinscripció ja s’han cobert, tenint en compte que hi ha tres estudis, CAFE, Fisioteràpia i Psicologia, que tenen nota de tall. Segons el vicerector d’Ordenació Acadèmica, Pere Quer, aquestes dades “milloren la capacitat d’atracció de la UVic i compleixen les expectatives per a aquest curs”.

  Si ens ho mirem per facultats, la d’Educació, Traducció i Ciències Humanes representa el 32% del total de la matrícula de nou accés. Cal destacar l’èxit obtingut pel nou Grau interuniversitari de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades i la recuperació dels estudis de mestre que augmenten un  34% respecte del curs passat.

  La Facultat d’Empresa i Comunicació representa el 15% de la matrícula de nou accés i, igual que la FETCH, manté el mateix nivell de nou accés del curs passat.

  La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar és la que més alumnes nous ha matriculat, concretament, un 33% de la matrícula de nou accés global, fet que suposa un augment d’un 18% respecte al curs passat. Aquest creixement s’ha registrat, sobretot, en els estudis de Fisioteràpia.

  Per últim, la Facultat de Ciències i Tecnologia (UScience Tech) (abans Escola Politècnica Superior), que és el primer any que matriculava alumnes després del canvi de nom, ha tingut un increment molt destacat de matrícules de nou accés, concretament un 64%.

  Si ens fixem en el perfil d’aquests nous alumnes de la UVic, veiem que són bàsicament dones, un 57% respecte al 43% d'homes. Elles són majoria en totes les facultats tret de la UScience Tech on hi ha més nois. Pel que fa a procedència geogràfica, el 17% provenen d’Osona, el 16% de França i el 12% del Barcelonès. Els que no viuen a Vic es desplacen majoritàriament en tren o en cotxe propi per arribar a la Universitat i un 56% viuen a casa els pares. Els que no ho fan, s’estan en pisos d’estudiants o en residències.

  Campus UManresa

  El campus UManresa ha incorporat un total de 406 nous alumnes de grau per al curs 2015-2016, un 15% més que el curs anterior. En conjunt, el nombre d’estudiants de grau en aquest campus és de 1.432, concentrats majoritàriament a la Facultat de Ciències de la Salut i, especialment, en els graus de Fisioteràpia i Infermeria. Amb tot, el creixement del volum de nous matriculats s’ha registrat, sobretot, a la Facultat de Ciències Socials, als graus d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE) i d'Educació Infantil. Valentí Martínez, vicerector del Campus UManresa, ha afirmat que “hem constatat la capacitat d’atracció i hem millorat el nivell de matrícula, en part per l’atracció d’alumnes internacionals, italians i francesos”.

  Les dones predominen entre aquest nou alumnat i sumen un 59% del total. Logopèdia és el grau més feminitzat, amb un 100% de dones entre els estudiants de nou accés. Només Fisioteràpia i ADE tenen una majoria d’homes entre els nous matriculats. La via d’accés majoritària en tots els casos és la superació de les PAU (un 60% del total), si bé es destacable el volum d’estudiants que accedeixen a través d’un Cicle Formatiu de Grau Superior en els graus d’Educació Infantil (amb un 41% d’accés des d’aquesta modalitat) i Infermeria (amb un 32%).

  Un 68% de l’alumnat prové de Catalunya, però és destacable el volum d’estudiants internacionals (un 27%), sobretot a Fisioteràpia, però també a Podologia i Logopèdia.

  Transformació Digital de l’Organització: projecte Diversity

  La Universitat ha iniciat un projecte de transformació digital que la situarà en el nou entorn tecnològic i social. Es tracta del projecte Diversity, una iniciativa que permetrà digitalitzar els serveis i adaptar tot el que la divulgació de les eines del món digital pot aportar a l’activitat d’educació superior. Es tracta d’un objectiu ampli, que consisteix en la transformació de l’organització: des d’accelerar l’ús de recursos digitals a la docència, fins a aplicar a la gestió diària els avenços de les eines digitals o innovar en les metodologies d’aprenentatge i gestió del coneixement.

  Diversity, que prové d’un joc de paraules entre universitat i la diversitat que tenen els àmbits en els quals es treballa per assolir la plena transformació digital, s’està portant a terme amb l’assessorament de Javier Leiva, un consultor especialitzat en màrqueting digital, continguts on line i estratègia a internet.  

  Creixement exponencial en recerca

  La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya aquests últims anys ha fet una aposta important per la recerca i la transferència de coneixement. Els últims cinc anys s’ha aconseguit un 55% més de recursos provinents de convocatòries competitives d’àmbit autonòmic, estatal i internacional. Cal destacar, però, que només en l’últim curs el creixement ha estat d’un 33% i s'ha aconseguit incorporar la primera investigadora ICREA a la UVic-UCC.

  Un aspecte que permet fer créixer la massa crítica investigadora és el nombre de doctorands de la institució que en cinc anys s’han multiplicat per 8 igual que el nombre d’investigadors predoctorals i postdoctorals que entren a la UVic-UCC finançats des d’un organisme públic. Pel que fa als doctorats industrials, actualment n’hi ha 5 d’actius i 4 de sol·licitats. Aquest curs 2015-2016 la Universitat compta amb 25 grups de recerca, 17 dels quals reconeguts per la Generalitat, 9 càtedres i 4 centres de Recerca i Transferència de Coneixement.  


  Sostenibilitat econòmica i noves inversions

  Els comptes de l’any passat han tingut un superàvit de 68.728 euros gràcies a l’augment d’un 5’3% en els ingressos que s’han situat en 33.631.594 milions d’euros. La previsió del pressupost d’aquest any és tancar amb un superàvit de 20.500 euros i amb uns ingressos de 34.692.653 milions d’euros, un 3% més que el curs passat. Segons el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, aquestes xifres demostren que “tenim una entitat solvent i que ha pogut eixugar el dèficit històric”.

  Turró també ha explicat que la Generalitat ha renovat la confiança amb la institució i ha tancat un nou contracte programa que serà vigent els pròxims 3 anys i que permet consolidar l’aposta pel model de funcionament de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Segons aquest nou acord, la UVic rebrà 7,8 milions d’euros fins al 2018 condicionats, com en les ocasions anteriors, al compliment d’objectius estratègics.

  Pel que fa a les inversions, el curs passat se’n van fer per valor de 1,1 milió d’euros, corresponents sobretot a la millora d’espais docents i equipament TIC. Per a aquest curs, les inversions són d’1,2 milions d’euros i són per la segona fase de la Casa Convalescència,  actuacions de millora energètica o llibres per a la biblioteca.

  Facultat de Medicina

  Pel que fa als estudis de Medicina de la UVic-UCC, el rector ha assegurat que “entraran en la programació del curs 17-18”. Els nous estudis tindran la seu a Vic, a l’edifici de Can Baumann, i a Manresa, a la Fundació Universitària del Bages i la seva Clínica Universitària. Segons Turró “el projecte donarà una gran visibilitat a les dues ciutats, no només per l’atracció de talent que implica, sinó també perquè regenerarà el teixit econòmic de les ciutats”. Respecte al pla d’estudis del Grau, s’orientarà, tal com ha informat Quer, a incidir en els camps en què la UVic-UCC pot excel·lir, com la salut pública, la cronicitat i les TIC.

  En aquesta mateixa roda de premsa s’ha explicat també la col·laboració entre la UVic i Creacció per a l'obtenció de fons europeus RIS3. També s'ha obtingut la presidència de la comissió de comunicació de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) per part de la UVic-UCC.

  Consulta les dades de matrícula

 • 09.11.2015

  La professora i investigadora de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Mireia Félez, va rebre dijous passat un accèssit en la novena edició del Premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica. La organització del certamen ha reconegut la qualitat del treball de Félez, que porta per títol Posa en forma el teu cervell. L’acte de lliurament es va celebrar dijous al vespre al Museu Blau de Barcelona.

  Els premis Joan Oró només entreguen un guardó al treball que millor explica la seva recerca, però la qualitat de la peça de Félez ha portat els organitzadors a atorgar-li un accèssit. La investigadora i professora de la UVic-UCC ha explicat la seva investigació, que analitza com l’esport ajuda a activar el cervell, a través d’un vídeo d’uns 6 minuts. La periodista Anna Arjona i el dissenyador Albert Conejos l’han ajudat en la confecció de la peça.

  El Premi Joan Oró, que enguany arriba a la seva novena edició, reconeix la tasca dels millors divulgadors científics i està organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Els treballs es poden presentar en format paper o audiovisual.

  Podeu veure el vídeo divulgatiu de Mireia Félez aquí.

   

 • 03.11.2015

  La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) és un dels centres més transparents de l’Estat espanyol. Segons un informe de la Fundació Compromís i Transparència, la universitat catalana assoleix un nivell “òptim de transparència”. La UVic-UCC és un dels tres centres privats que l’estudi considera transparents, una xifra que només representa el 31% del total. La resta no compleixen els requisits mínims per formar part del grup d’universitats transparents.
  L’informe, que va ser elaborat durant el 2014, analitza la informació que les institucions d’educació superior pengen a la seva pàgina web. Els investigadors van observar amb detall si hi havia publicades dades que consideren importants, com ara la missió del centre, el pla estratègic, la situació econòmica, el govern de la institució, les inscripcions o l’oferta acadèmica. L’objectiu de l’observació era determinar quants dels 26 indicadors marcats pels responsables de l’informe complia cada universitat. Els investigadors han considerat “transparents” les que n’assolien 20 o més, “translúcides” les que superaven almenys 15 indicadors i “opaques” les que estaven per sota d’aquesta xifra.

  La UVic-UCC va complir 22 dels 26 indicadors, de manera que ha entrat en el nivell de les més transparents. El centre ha millorat el seu índex de transparència en 12 punts respecte a l’última edició de l’informe. A més, la universitat catalana és una de les institucions que fan públiques les dades d’inserció laboral dels seus alumnes. L’informe constata amb preocupació que només la meitat dels centres faciliten aquesta informació, que els responsables de la Fundació consideren rellevant perquè indica l’índex d’ocupabilitat de cada universitat.

 • 26.10.2015

  La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha obtingut dos ajuts a la convocatòria europea SPORT – Support to Collaborative Partnerships del programa ERASMUS+ de la Comissió Europea. Amb aquests ja són quatre els projectes ERASMUS+ que la Universitat té en actiu actualment.

  El primer projecte “VOICE – Voices for truth and dignity: Combatting sexual violence in European sport through the voices of those affected”, que ha obtingut 35.000€, és liderat pel Deutsche Sporthochschule Koeln, i la UVic hi participa com a partner, juntament amb el Consell Català de l’Esport. La investigadora principal per part de la UVic és la Dra. Montse Martín de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes.

  L’objectiu del projecte és generar dades de recerca sobre la violència sexual en l’esport europeu a partir d’aquelles persones que han estat afectades per l’assetjament sexual i l’abús. Aquest testimoniatge s’utilitzarà com a punt de partida d’un intercanvi de coneixements i recursos educatius per millorar la comunitat esportiva europea, combatre la violència sexual i enfortir la integritat en l’esport. Hi participen 12 universitats i institucions d’educació superior, organitzacions esportives europees i nacionals i organitzacions d’ajuda a les víctimes, als infants i de protecció de la joventut.

  El segon projecte “Riding Together – Solidarity on Horseback”, que ha obtingut 41.000€, està liderat per la institució “Todos al galope”, de Portugal, i la UVic en forma part com a partner juntament amb quatre institucions més. La UVic portarà a terme el projecte de recerca i estudiarà els efectes de les activitats eqüestres sobre la salut i la inclusió social, tenint els programes pilot com a estudis de cas. Hi participaran els professors Ramon Milà, Judit Rusiñol, Salvador Simó i Montse Romero de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar. El projecte té la missió de promoure la inclusió social, la igualtat d’oportunitats i la igualtat d’accés a l’activitat esportiva a través de l’esport eqüestre.

 • 26.10.2015

  La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha inaugurat oficialment el curs 2015-2016 aquest matí en un acte a l’Aula Magna del Campus UVic. Es tracta del primer curs en què els alumnes que s’han matriculat rebran per primera vegada el títol de la UVic-UCC.

  L’acte ha comptat amb la presència del rector Jordi Montaña, l’alcaldessa de Vic i presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Anna Erra, i el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina. Per Alsina, aquest curs estarà marcat per “una millora de la situació econòmica i per la il·lusió d’una Catalunya millorada” i ha assegurat que “el millor de la UVic-UCC és el seu futur”.

  La federació, a velocitat de creuer

  El rector Jordi Montaña, en el seu discurs, ha destacat que la inauguració d’aquest curs demostra que “els dos campus ja treballen alineats amb uns mateixos objectius formatius i universitaris” i que la federació ja “ha agafat velocitat de creuer”. Tot i això, admet que s’han produït molts canvis en els darrers anys que cal assimilar: “ens hem de mirar d’una altra manera a nosaltres mateixos”, ha assegurat. Per al rector, ara la Universitat s’ha de pensar “en plural, geogràficament estesa i amb sensibilitats diverses, amb tres campus complementaris que s’enriqueixen mútuament”. En aquest sentit, ha assegurat que “s’estan buscant noves implantacions territorials”.

  La presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, de la seva banda, ha demanat que la Universitat mantingui “els peus ben arrelats en el territori i la mirada ben oberta al món”. Per Erra, que avui ha estat la primera inauguració de curs en el càrrec, la federació entre les dues fundacions és motiu de celebració ja que creu que la millor manera d’avançar cap a la societat del coneixement és “anant-hi plegats”.

  “Explorar noves oportunitats en el territori”

  El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, ha qualificat “d’èxit” la federació i ha destacat la seva qualitat docent i el “rendiment escolar”. A més, també ha parlat de la importància de buscar “noves oportunitats en el territori” i ha assegurat que “hi haurà presència de la UVic-UCC en altres territoris de Catalunya”. Pel que fa a la Facultat de Medicina, Alsina ha assegurat que “s’ha dit endavant a un bon projecte i que no es posaran pals a les rodes” i ha explicat que “quan toqui, es tornarà a debatre al CIC” i es decidirà el seu futur.

  Pel que fa als reptes, Alsina ha parlat dels canvis normatius de l’oferta acadèmica i ha assegurat que la Universitat haurà de “definir quin sistema vol seguir”. Ell ha recomanat tres "is": internacional, interdisciplinari i interuniversitari.

  Medalles per Joaquim Molas, a títol pòstum, i Pere Medina

  L’acte ha començat amb la videomemòria del curs 2014-2015, que ha presentat la secretària general, Maria Àngels Crusellas. La doctora i professora de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, Mila Naranjo, ha estat l’encarregada d’impartir la lliçó inaugural, que portava per títol “L’avaluació com a eina d’inserció educativa i social”. Després, s’ha lliurat la medalla de la UVic-UCC a Joaquim Molas i Pere Medina. A Molas, que l’ha rebut a títol pòstum, se li ha reconegut la seva “generosa col·laboració amb els Estudis Universitaris de Vic, primer, i la Universitat de Vic, després”, mentre que Medina ha estat guardonat per “la seva participació a la Comissió de Treball del Pla Estratègic de la Universitat de Vic 2012-2016 i a l'organització de les trobades UVic Health Meeting”. També s’ha fet l’entrega de les insígnies de la Universitat i dels premis extraordinaris de cada titulació.

1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6