Vés al contingut

Ajudes Ergogèniques en l'Esport

Titulació

Nutrició Humana i Dietètica

Assignatura

Ajudes Ergogèniques en l'Esport

Tipologia

Optativa (OP)

Crèdits

3,0

Semestre

2n

GrupLlengua d'imparticióProfessorat
G11, presencial, matí i tardacatalàAntoni Solà Perez
G19, semipresencial, matí i tardaespanyolAntoni Solà Perez

Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

ODS logo
  • 3. Salut i benestar

Objectius

L'assignatura Ajudes Ergogèniques en l'Esport forma part de la matèria de Nutrició Esportiva, inclosa en el mòdul d'Optativitat, corresponent a la formació optativa del grau en Nutrició Humana i Dietètica. No hi ha requeriments previs, però és recomanable haver cursat l'assignatura de Nutrició i Esport.

Els objectius d'aquesta assignatura són:

  • Assolir les competències necessàries per assessorar qualsevol individu en qualsevol situació i/o edat en l'ús de complements alimentaris i/o ajudes ergogèniques nutricionals.
  • Conèixer tecnologies aplicades a l'esport que tenen relació amb la nutrició.
  • Experimentar com diferents suplements nutricionals poden respondre d'una manera diferent en diferents individus i com poden respondre d'una manera diferent en funció de l'estat nutricional d'aquest individu.
  • Conèixer les eines dels laboratoris de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport i/o Medicina de l'Esport.
  • Valorar la necessitat d'integració amb els graduats en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
  • En aquesta assignatura optativa els estudiants ampliaran els coneixements en relació amb les ajudes ergogèniques i els seus efectes sobre el rendiment esportiu, i també sobre els tipus, la classificació i els usos d'aquestes ajudes en les diferents situacions i àmbits esportius.

Resultats d'aprenentatge

  • RA1. Planifica estratègies nutricionals tenint en compte els suplements esportius per a situacions especials de la competició esportiva.
  • RA2. Identifica les necessitats nutricionals i hídriques que l'esportista pot presentar quan es troba en situacions i ambients especials per a l'adaptació de la seva pauta alimentària i la millora del rendiment.
  • RA3. Coneix i sap aplicar diferents eines i tecnologies disponibles per poder millorar l'assessorament en matèria de suplementació nutricional.
  • RA4. Adquireix una major capacitat crítica i de raonament en relació amb la suplementació esportiva.

Competències

Específiques

  • Dissenyar i implementar plans d'alimentació per a persones i/o grups sans (població infantil, dones embarassades, esportistes, ...) o malalts tenint en compte les diferents tècniques i productes de suport nutricional disponibles i l'àmbit de competència del dietista-nutricionista.

Bàsiques

  • Saber aplicar els coneixements a la feina i en la vocació d'una manera professional i posseir les competències que se solen demostrar mitjançant l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes en l'àrea d'estudi pròpia.

Transversals

  • Projectar els valors de l'emprenedoria i la innovació en l'exercici de la trajectòria personal acadèmica i professional, a través del contacte amb diferents realitats de la pràctica i amb motivació envers el desenvolupament professional.

Continguts

  1. Descripció general de les ajudes ergogèniques
  2. Criteris de classificació: ajudes permeses i no permeses
  3. Tipus d'ajudes i efectes sobre el rendiment esportiu
  4. Contaminació dels suplements nutricionals. Regulació i control antidopatge
  5. Preparacións gastronòmiques
  6. Índex glicèmic / càrrega
  7. Test de lactat (afectació segons la ingesta)
  8. Test de substrat en repòs i durant l'activitat (resposta segons la ingesta)
  9. Test de RM (resposta segons la ingesta de cafeïna)

Avaluació

Segons la Normativa de la UVic, aprovada per Consell de Direcció de la Universitat, només hi haurà una convocatòria oficial que contemplarà dos períodes diferents d'avaluació:

  • Període ordinari, que tindrà lloc durant el període lectiu.
  • Període d'avaluació complementària.

Període ordinari

La nota global de l'assignatura ve determinada per:

  • Assistència global: 10%
  • Participació activa: 10%
  • Pràctica 1: 20%
  • Pràctica 2: 20%
  • Pràctica 3: 20%
  • Pràctica 4: 20%

Període d'avaluació complementària

L'estudiant que no superi algunes de les activitats considerades recuperables podrà recuperar-les durant aquest període, sempre que el total de parts no superades de l'assignatura no suposi el 50% de la nota final.

  • Pràctica 1: recuperable; 20%
  • Pràctica 3: recuperable; 20%

Important

El plagi o la còpia de treball aliè es penalitzen a totes les universitats i, segons les Normes de Convivència de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, constitueixen faltes greus o molt greus. És per això que en el transcurs d'aquesta assignatura qualsevol indici de plagi o apropiació indeguda de textos o idees d'altres persones (Què es considera plagi) així com també l'ús indegut o no declarat de la Intel·ligència Artificial en una activitat, es tradueix de manera automàtica en un suspens i/o altres mesures disciplinàries (Normes de Convivència de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya). ​

Per facilitar la citació apropiada de textos i materials, cal consultar les orientacions i pautes de citació acadèmica disponibles a la pàgina web de la Biblioteca de la UVic.

Metodologia

  • Classes magistrals
  • Resolució de casos
  • Pràctiques al Laboratori del Gust
  • Pràctiques al Laboratori de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport
  • Pràctiques a les pistes d'atletisme
  • Visites a centres especialitzats
  • Aquesta assignatura presenta un pes teòric baix front un alt contingut pràctic per tant es fonamental l'assistència a les practiques tant per la modalitat presencial com semipresencial

Bibliografia

Bàsica

  • Domínguez Herrera, Raul., Mata Ordoñez, Fernando., (2017). Nutrición Deportiva Aplicada: Guía para Optimizar el Rendimiento. ICB EDITORES.
  • González,.Gross,. María Marcela (2021). Nutricion deportiva: Desde la fisiología a la práctica (2021 ed.). Panamericana.
  • Jeukendrup, Asker., Gleeson, Michael., (2019). Nutrición Deportiva: Sport Nutrition, Third Edition. Ediciones Tutor S.A.
  • Matabosch,. Pijuan,. Martí (2019). Una nueva línea de entrenamiento: Avance tecnológico al servicio del fútbol (2019 ed.). FDLMART.

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte