Vés al contingut

X Col·loqui Internacional Verdaguer. Escriptures il·luminades

El curs de l’obra de Verdaguer, i la seva peripècia vital ajudant-hi, acaben ubicant el poeta que venia de l’hàlit primaveral del romanticisme al punt liminar d’una experiència ajustada al sumari mallarmeà ―solitude, récif, étoile―: l’estranyament del món, un personal descens a l’infern, el reconeixement de la impossibilitat del poema i, així, de la seva condició d’ideal inassolible. Una escena, doncs, tota moderna a la qual Verdaguer ret els comptes pertinents: l’exploració del llenguatge i de les poètiques, l’atenció al mistèric, la pulsió herètica i heterodoxa, l’afirmació antiburgesa.
El X Col·loqui Internacional Verdaguer convoca l’estudi d’aquelles escriptures il·luminades, atentes als marges i a les fronteres, en l’univers de la creació literària i també en la història dels moviments socials, del pensament i l’art, al llarg del vuit-cents i a les dues primeres dècades del segle XX.

Proposem d’organitzar els treballs en les següents seccions:

 1. Història social i literatura. Literatures i moviments de frontera. Bogeria i literatura. Literatures perseguides. Literatures altres. Literatures transgressores. Literatures deuterocanòniques. Literatures automàtiques. Literatures esotèriques.  
 2. Pensament, art i literatura. Grans «il·luminats» i grans «entenebrits». Literatura i psiquiatria. Literatura i demència. Espiritualisme. Literatures místiques en el cristianisme, el budisme, altres religions.
 3. Jacint Verdaguer. Revelacions, exorcismes i visions. Verdaguer poeta místic. Poesia i modernitat.

Programa

Dijous, 9 de novembre
Barcelona. Vil·la Joana, Casa Verdaguer de la Literatura
Matí (Sessió d’inauguració) i tarda

Divendres, 10 de novembre
Universitat de Vic, Sala Segimon Serrallonga
Matí i tarda

Dissabte, 11 de novembre
Folgueroles. Centre Cultural
Matí - Sessió de clausura
 
Conferenciants i ponents:
Conferència inaugural: Amador Vega (Universitat Pompeu Fabra)
Secció I: Gerard Horta i Teresa M. Sala (Universitat de Barcelona)
Secció II: Josep Casals (Universitat de Barcelona)
Secció III: Ricard Torrents (Universitat de Vic-UCC)
Conferència de clausura: Lluís Duch (Abadia de Montserrat)

El termini de presentació dels resums de les comunicacions d’uns 1.500 espais aproximadament (per correu electrònic societat.verdaguer@uvic.cat) serà abans del 18 de juny de 2017. Es notificarà abans del 30 de juny de 2017 si les comunicacions han estat acceptades.

La durada de l’exposició oral de les comunicacions serà de 15 minuts. El text de la comunicació, per ser considerat per a la publicació posterior a l’Anuari Verdaguer. Revista d’estudis literaris del segle XIX, s’ha d’enviar com a màxim el dia 13 de novembre de 2017, no podrà sobrepassar les 15 pàgines de 2.100 espais i només s’acceptaran les que s’ajustin a les normes de l’Anuari. El comitè organitzador es reserva la decisió última de publicació de les contribucions escrites.


Comitè científic: Enric Cassany (UAB), Josep M. Domingo (UB), Roger Friedlein (Ruhr-Universität Bochum), Mònica Güell (Université Paris-Sorbonne), Manuel Jorba (UAB), Patrizio Rigobon (Università Ca' Foscari Venezia), Joan Santanach (UB / Fundació Carulla), Anna Sawicka (Uniwersytet Jagielloński w Krakowie), Ricard Torrents (UVic-UCC), Eliseu Trenc (Université de Reims Champagne-Ardenne).

Comitè organitzador: M. Carme Bernal (UVic-UCC), Roger Canadell (UOC), Francesc Codina (UVic-UCC), Pere Gabriel (UAB), Manuel Llanas (SCLL / UVic-UCC), Ramon Pinyol (UVic-UCC), Teresa M. Sala (UB), Magí Sunyer (URV), Carme Torrents (FJV), M. Àngels Verdaguer (UVic-UCC).

Organitza: Societat Verdaguer, Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic-UCC i Societat Catalana de Llengua i Literatura.

Amb col·laboració de: Grup de recerca TEXLICO (UVic-UCC), Grup de recerca GELIV (Grup d’Estudi sobre la Literatura del Vuit-cents, UB), Grup de recerca consolidat GRACMON (Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis, UB), MUHBA-Vil·la Joana (Museu d’Història de Barcelona) i Fundació Jacint Verdaguer (Casa Museu Verdaguer de Folgueroles)

Secretaria i Seu: Universitat de Vic / Societat Verdaguer / C. Perot Rocaguinargda, 17 / 08500 VIC
societat.verdaguer@uvic.cat / Tel.: 93 886 12 22
www.societatverdaguer.cat

Informació general

Places: 60

Certificació: els assistents rebran un certificat d'assistència. Els comunicacants rebran un certificat de participació.

Inscripcions: del 8 de setembre al 3 de novembre de 2017.

Preus:

 •     Amb comunicació: 100 € (certificat de participació)
 •     Sense comunicació (certificat d’assistència):
  •         75 € assistent general
  •         50 € per a membres de la Societat Verdaguer, d’Amics de Verdaguer de Folgueroles i de la Societat Catalana de Llengua i Literatura.
  •         20 € per a estudiants

Observació: en cas que la inscripció la pagui la institució a la qual pertany s'haurà de fer constar en el formulari d'inscripció en l'opció habilitada per a tal efecte.

1a circular

2a circular

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte