Publicació de dades en accés obert
Es consideren dades d’investigació o recerca tot aquell material generat o recol·lectat durant el desenvolupament d’una investigació i que serveix com a evidència d’aquesta investigació. La tipologia i la varietat de les dades són molt àmplies: poden ser dades numèriques, descriptives o visuals, i dades sense tractar o dades tractades i analitzades.
Es parla de dades en obert quan s’hi pot accedir d’una manera lliure i gratuïta i es poden reutilitzar per a altres investigacions. Publicar les dades en obert permetrà tenir una correcta preservació, explotació, reproducció i visibilitat, i promourà la ciència oberta i afavorirà el coneixement i la innovació.
Els organismes finançadors de la investigació comencen a promoure la publicació de les dades d’investigació en accés obert.
Es comença a parlar de publicació de dades en obert quan a partir del programa marc d’investigació i innovació de la Unió Europea H2020 s’inicia un pla pilot de dades de recerca en obert (Open Research Data Pilot) i es demana que es doni accés a aquestes dades amb les mínimes restriccions possibles.
IIIPE Linea2 Subgrupo OA, Rebiun, 2016.
Es requereix als qui participin en el projecte que elaborin un Pla de Gestió de Dades (Data Management Plan) i dipositin les dades en un repositori d’accés obert per tal que les dades puguin ser reutilitzades en futures investigacions. Guidelines on Open Acces to Scientific Publications and Research Data in Horizon 2020.
Durant els mes d’abril de 2016 la Comissió Europea va emetre un comunicat on establia que a partir de l’1 de gener de 2017 l’accés a les dades de recerca sigui en obert per a tots els projectes i no només per als del pla pilot.
Publicar les dades de recerca en obert permet, per una banda, garantir-ne l'accés de forma lliure i universal i, per l’altra, una correcta preservació, explotació, reproducció, difusió, visibilitat i impacte d'aquestes dades, a més de permetre complir amb els requisits dels organismes de finançament, com ara la Comissió Europea amb els projectes Horitzó 2020.
"Com complir amb els mandats sobre gestió i publicació de dades",
IIIPE Linea2 Subgrupo OA, Rebiun, 2016.
Pla de Gestió de dades
Per a una correcta gestió de dades de recerca cal planificar des de l'inici del projecte com es crearan o recopilaran les dades de recerca, processaran, emmagatzemaran, publicaran i reutilitzaran en un pla de gestió de dades o DMP, en les seves sigles en anglès de Data Management Plan.
Programes d'ajuts a la recerca que requereixen un Pla de gestió de dades (PDG:
Pla de Gestió de dades amb CORA.eiNA DMP
Guies per facilitar la confecció d' un pla de gestió de dades
Aquests documents han estat elaborats pel Grup de Treball de Suport a la Recerca del CSUC.
- Per Projectes finançats en el marc del programa Horitzó 2020
- Data Management Plan for Horizon Europe (version 1, october 2022).
- Plans de Gestió de Dades (versió 3, juny 2019).
- Per projectes finançats en el marc del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación
- Planes de Gestión de Datos (versión 1, enero 2020).
- Per a Doctorands
Vídeotutorials elaborats per la Factoria UPF
Sessions formatives del CSUC
- Com fer un pla de gestió de dades amb l'eiNa DMP (Gravació en català)
- Com fer un pla de gestió de dades amb l'eiNa DMP
- How to write a data management plan with eiNaDMP (Gravació en anglès)
- How to write a data management plan with eiNaDMP
Eines per crear i gestionar el Pla de Gestió de Dades
IIIPE Linea2 Subgrupo OA, Rebiun, 2016.
Contacta
938 816 170 - Ext. 8333
On dipositar les dades
Les dades de recerca es poden dipositar als repositoris que permeten emmagatzemar, preservar i cercar grups de dades (datasets) i les seves metadades.
Triar un repositori de dades és una decisió important, ja que pot condicionar les opcions sobre les llicències d'ús, metadades, formats, etc. Sempre que sigui possible, és recomanable que feu servir recursos europeus i així us assegurau que compleixen la Llei de protecció de dades.
Alguns repositoris
- CORA.RDR - Repositori de dades federat i multidisciplinar que permet a les universitats catalanes, centres de recerca CERCA i altres entitats que fan recerca la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR i seguint les directrius de l'EOSC.
- Què és CORA.RDR i què ofereix?
- Publica, gestiona i dona accés als teus datasets de manera FAIR i seguint les directrius de l'EOSC amb CORA.RDR
- Checklist per publicar a CORA.RDR
- CORA.RDR - Vídeo guionat des del CSUC, produït i locutat per La Factoria de la UPF. Subtítols en català, castellà i anglès.
- re3data.org - Àmbit temàtic
- DRYAD, figshare, Zenodo, Dataverse - Multidisciplinars o generals
Més informació
- On dipositar les teves dades de recerca? - REBIUN 2024 (Infografia).
- Recomanacions per seleccionar un repositori per al dipòsit de dades de recerca - GT de Suport a la Recerca, CBUC (versió 5, octubre 2020).
- Taula comparativa dels diferents repositoris multidisciplinars - Extret del document "Recomanacions per seleccionar un repositori per al dipòsit de dades de recerca", GT de Suport a la Recerca, CBUC (versió 5, octubre 2020).
Contacta
938 816 170 - Ext. 8333
Dades de caràcter personal
Els aspectes ètics afecten les dades que es poden mostrar, el temps i l'anonimat de les persones implicades, i respecten la dignitat i la integritat per garantir la privacitat i la confidencialitat.
Més informació sobre ètica i protecció de dades en la recerca:
- Comitè d'Ètica de la Recerca de la UVic-UCC
- Ley orgànica 15/1999 de protecció de caràcter personal
- Red de comités de ética de universidades y organismos públicos
- The European Code of Conduct for Research Integrity - European Science Foundation / ALLEA (All European Academies), març del 2011
- Ethics Appraisal Procedure - Comissió Europea
- Guidance How to complete your ethics self-assessment - (v. 5.2, juliol 2016)
- Ethics review (Ethics Screening & Assessment) - Comissió Europea
- Annotated Model Grant Agrrement - (v. 2.1.1, juliol 2016)
Com citar les dades
- APA
Elements: Autor(s). (Any de publicació). Títol [Tipologia]. Identificardor (doi, handle)
APA és el format de citacions bibliogràfiques recomanat per la UVIC-UCC. La Biblioteca ha editat la Guia per elaborar citacions bibliogràfiques en format APA 7a edició, basada en el Publication manual of the American Psycological Association. - MLA
Elements: Autor(s). "Títol". Repositori on es diposita, any de publicació. Tipologia. Data d'accés. (Identificador doi, handle) - Vancouver
Elements: Autor(s). Títol [Tipologia]. Nom del Repositori on es diposita: Localització; Any de publicació [Data d'accés]. Disponible a: identificador (doi, handle)
IIIPE Linea2 Subgrupo OA, Rebiun, 2016.