Vés al contingut

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC oferirà el grau en Odontologia a partir del curs que ve

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC oferirà el grau en Odontologia

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC oferirà el grau en Odontologia a partir del curs que ve

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), a través de la seva Facultat de Medicina, començarà a impartir un nou grau en Odontologia a partir del curs 2023-2024. La Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat, ha fet una aposta en ferm per aquesta especialitat sanitària en un moment en què la necessitat per la salut i la higiene bucodental de la població va en augment, i en què es potencien cada vegada més els programes de prevenció, detecció i intervenció. A l’Estat espanyol, el 55 % de la població té algun problema de salut bucal, segons un estudi de l’any 2020 del Consejo de Dentistas d’Espanya.

Aquestes dades, sumades a l’increment de l’esperança de vida i a l’envelliment de la població, fan preveure que en els pròxims anys creixerà la necessitat de rebre atenció sanitària en aquest àmbit. La perspectiva present i de futur coincideix amb un augment de la demanda de titulacions de salut, entre les quals la d’Odontologia, i una limitada oferta universitària a Catalunya on cursar-la.

Cinc cursos i més de mil hores de pràctiques

El grau en Odontologia oferirà 60 places en modalitat presencial, té una durada de 5 cursos i consta de 300 crèdits en total. La formació es realitzarà entre el Campus de Medicina a Vic i a Manresa, de manera que tots els estudiants faran els tres primers cursos a Vic, a la Facultat de Medicina, i es traslladaran a Manresa per cursar-hi quart i cinquè, coincidint amb la realització de les assignatures vinculades a la pràctica clínica de les diferents especialitats odontològiques.

Les pràctiques tenen un pes molt rellevant en el pla docent, es fan amb pacients reals i sumen al voltant de 1.100 hores, una xifra superior a la d’altres universitats que la imparteixen. Aquestes es faran a diversos centres sanitaris, principalment a la Clínica Universitària de la Fundació Universitària del Bages (COU+), un centre propi de la Universitat creat el 2002 amb un volum assistencial de 20.000 visites l’any, i també a la nova clínica odontològica i de cirurgia maxil·lofacial de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, que es posarà en marxa en el context del nou grau.

Alhora, l’alumnat farà estades als serveis d’odontologia comunitària dels centres d’atenció primària de la Catalunya central, a clíniques odontològiques amb unitats especialitzades i a altres centres sanitaris col·laboradors que tenen serveis d’odontologia i amb els quals la Universitat té subscrits convenis de pràctiques. Durant la pràctica clínica es fomentarà l’aprenentatge entre iguals, a través de la formació de parelles d’estudiants de quart i cinquè curs, que intervindran junts en l’atenció odontològica al pacient.

Fort component tecnològic

Un altre dels trets diferencials del grau en Odontologia de la UVic-UCC és que la tecnologia s’integra en tot el procés formatiu, tant de manera transversal en el pla d’estudis com pel que fa a les instal·lacions i equipaments d’última generació de què disposarà l’estudiantat. En aquest sentit, el Campus Medicina a Vic té espais com un laboratori d’anatomia (amb una sala de dissecció i una taula Sectra), un laboratori de preclínica (amb eines de simulació de la cavitat oral), i un laboratori de tecnologia (amb escàners intraorals, impressores 3D, làsers, càmeres, eines de realitat virtual i programari de gestió odontològica i de radiografies digitals, entre d’altres).

El Campus Medicina a Manresa disposa d’una aula CAD-CAM, orientada principalment al disseny assistit per ordinador de pròtesis. A més, les instal·lacions de la Clínica Universitària de la Fundació Universitària del Bages disposaran de fins a 18 boxs específics d’odontologia i incorporaran el servei d’odontologia al seu equip multidisciplinari, actualment integrat per fisioterapeutes, podòlegs, logopedes, psicòlegs, infermers i metges.

Encara amb relació als equipaments, la posada en marxa del grau coincidirà amb un projecte d’ampliació general dels laboratoris i de les aules de la Facultat de Medicina, tant a la seu de Can Baumann de Vic com a Manresa.  

Metodologies actives: simulació i anàlisi de casos clínics

El nou grau en Odontologia donarà continuïtat al model pedagògic propi de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, implantat a Medicina el curs 2017-2018. Així doncs, la docència es fonamentarà en un conjunt de metodologies actives i diverses que inclouen, a més de classes magistrals, la simulació clínica, l’aprenentatge basat en casos clínics, seminaris i tallers.

Els estudiants també podran fer estades de mobilitat internacional, principalment a quart i cinquè curs, i el treball de final de grau (TFG) estarà orientat a la recerca i a la investigació en el camp de l’odontologia. A més, el Programa de suport a l’estudiant, que ja s’aplica als estudiants de Medicina, garanteix l’acompanyament personalitzat de l’alumne des de l’inici dels estudis fins a la seva graduació. 

Forta demanda i alts nivells d’ocupació

Els titulats i les titulades en Odontologia registren una alta taxa d’ocupació una vegada finalitzen els estudis. Segons l’última enquesta d’inserció laboral realitzada per l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU), el 2020, el 93,2 % dels titulats en Odontologia a Catalunya estaven ocupats mig any després de finalitzar els estudis, i el 83,6 % ho feia assumint les funcions específiques per a les quals habilita la titulació. El 91,8 %, a més a més, tenia feina menys de tres mesos després de graduar-se.

Les sortides professionals d’aquests estudis són diverses, des de la pràctica clínica en centres públics de la xarxa sanitària (comunitària, hospitals, serveis d’estomatologia o odontologia, etc.) fins a centres de pràctica clínica privada. Els graduats en Odontologia també poden dedicar-se a la docència o a la recerca, en centres o empreses d’innovació o en departaments d’I+D. La UVic-UCC ja inclou nou grups de recerca en l’àmbit de la salut i és una de les entitats impulsores i membre de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), creat el juny de l’any passat per institucions acadèmiques i de l’àmbit de la salut d’aquest territori i que incorporarà l’odontologia entre les seves línies de treball.

Especialització en la formació en salut

La nova titulació en Odontologia se sumarà al grau en Medicina que ofereix la Facultat de Medicina des del curs 2017-2018, en què aquest any es gradua la primera promoció, i als 37 estudis de grau que actualment s’imparteixen a la UVic-UCC. A més, s’integra i consolida el mapa de titulacions actuals de la Universitat en l’àmbit de salut, tant pel que fa als graus que ja s’imparteixen a la UVic i a UManresa, com ara Infermeria, Fisioteràpia, Logopèdia, Podologia, Nutrició Humana i Dietètica i Teràpia Ocupacional, com pel que fa a l’oferta de màsters, programes de formació contínua i el cicle formatiu de grau superior de Pròtesis Dentals del Campus Professional UManresa.

De fet, la Universitat preveu garantir la continuïtat formativa posterior al grau en Odontologia amb una oferta de màsters universitaris en aquest àmbit, conjunta entre els campus de Vic i de Manresa. La finalitat és garantir una formació integral que habiliti els futurs professionals en Odontologia a poder exercir en qualsevol etapa del cicle vital dels pacients, des de la infància fins als adults, passant també per les intervencions en pacients especials.

Entre les empreses i institucions que avalen la nova titulació hi ha l’empresa Avinent, que ha format part del projecte des de l’inici; l’Associació d’Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya; l’Associació CataloniaBio&Health Tech; el Consorci Hospitalari de Vic; ICS Catalunya; l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), o la Fundació Althaia.

Share in social networks:

Notícies

UVic-UCC, Ajuntament i centres de secundària estrenyen lligams

La UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic estrenyen lligams amb els centres de secundària de la ciutat

Aquest 18 de juliol ha tingut lloc a la Sala Gòtica de la UVic-UCC una trobada entre la direcció general de la FUBalmes i l'Ajuntament de Vic amb els directors dels centres de secundària de la ciutat. L'objectiu d'aquesta reunió ha estat, d'una banda, donar...

Exemplar de toturga babaua de la temporada 2024

La colonització de tortugues marines a les costes del Mediterrani espanyol continua

A l'última dècada, les platges del litoral espanyol i de la resta de la Mediterrània occidental estan experimentant un augment en la detecció de nius de tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta). L'augment de la quantitat de nius en aquestes zones és...

Persones usuàries de la residència Aura de Manlleu que han participat al projecte Join4Joy

Dues residències d’Osona participen en un projecte europeu per fomentar l’activitat física entre la gent gran

Mantenir-se actiu afavoreix la salut de les persones. Tanmateix, posar el focus en el fet de gaudir en comptes de posar-lo en la salut pot ser una bona manera perquè la gent de 65 anys o més s’animi a practicar regularment exercici físic. A més, cal...

Alba Sanclimens, Jaume Jutglar, Eduard Prats i Maria Dolors Crous

Etalentum farà un acompanyament als alumnes de l’Executive Master in Business and Administration de la UVic-UCC que vulguin canviar l’orientació professional

L’empresa de consultoria en l’àmbit de recursos humans i selecció de personal Etalentum ha signat un acord amb la UVic-UCC, gràcies al qual l’empresa es compromet a oferir un servei d’acompanyament individualitzat als alumnes de l’Executive Master in Business and Administration (EMBA) que vulguin realitzar...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte