Vés al contingut

La UVic-UCC liderarà el futur Laboratori d’Innovació Social Digital d’Osona

Presentació del projecte Osona City Lab

La UVic-UCC liderarà el futur Laboratori d’Innovació Social Digital d’Osona

La UVic-UCC tindrà un paper clau a l’Osona Lab City, el nou projecte d’innovació social que generarà noves oportunitats econòmiques i de coneixement a la comarca d’Osona i que, sota la coordinació de l’Ajuntament de Vic, implica també els ajuntaments de Manlleu i de Calldetenes així com l’agència d’emprenedoria Creacció. En el marc d’aquest projecte de gran envergadura, la Universitat liderarà la posada en marxa i el funcionament posterior del futur Laboratori d’Innovació Social Digital d’Osona. Es tracta d’un nucli de creació de coneixement i de recerca aplicada, que innovarà en la creació de nous recursos i metodologies per l’empoderament tecnològic i la creació de noves oportunitats, especialment per a joves i altres col·lectius vulnerables, en el marc de la societat digital.

Al Laboratori d’Innovació Digital d’Osona es prototiparan metodologies i projectes que impactin en la transformació digital d’aquells col·lectius amb menys oportunitats i s’implementaran projectes pilot a petita escala de suport a la digitalització d’aquests col·lectius. A més des del laboratori es donarà suport a la resta d’actuacions del projecte Osona Lab City.

Per fer-ho s’hi implicaran de manera transversal diferents grups de recerca de la Universitat d’àmbits diversos i complementaris entre sí: educació, cultura, art i tecnologia digital  i multimèdia o digitalització. Hi tindran un rol especialment rellevant professors i investigadors vinculats a la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes per la seva experiència en el treball amb joves de diverses procedències i classes socials i en la dinamització comunitària; i de la Facultat de Ciències i Tecnologia per la seva experiència en projectes de base tecnològica, la relació amb la indústria i la trajectòria dinamitzant projectes experimentals d’impuls a l’ús de noves tecnologies digitals.

El primer pas de la posada en marxa del laboratori serà l’adequació d’un espai a la zona de Vic sud per a aquesta finalitat, en una ubicació que encara no s’ha concretat definitivament. Aquest espai es convertirà en la seu de la Universitat en aquesta zona de la ciutat i actuarà com a espai físic i virtual de trobada entre els grups de recerca, càtedres i, en definitiva, el col·lectiu de personal investigador que treballa en els àmbits vinculats al projecte, com poden ser la innovació social, la digitalització, la tecnologia o l’educació i l’art.

En la presentació que es va fer ahir d’Osona Lab City, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va explicar  que “participar en aquest projecte és un pas endavant molt important en l’estructuració del campus ciutat i permet reforçar la presència necessària de la Universitat al Vic Sud”. També va posar de manifest la importància del projecte per “oferir oportunitats de formació, laboral, de coneixement i domini de les tecnologies digitals a un sector de la població jove i a determinats col·lectiu amb risc d’exclusió, nivell baix d’estudis i poca inserció laboral”. Pe rector és clau “lluitar contra la desigualtat d’oportunitats en una societat on allò digital és cada vegada més present i més rellevant”.

Un projecte comarcal

El projecte Osona Lab City s’implementarà als dos municipis principals de la comarca, Vic i Manlleu, i ha de permetre estendre la transformació digital a la resta de la comarca per crear un nou teixit sòcio-econòmic i generar noves oportunitats laborals. El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Vic però també en formen part l’Ajuntament de Manlleu, l’Agència d’emprenedoria Innovació i Coneixement Creacció, i compta amb la participació de l’Ajuntament de Calldetenes, que farà de municipi de mostra i servirà per analitzar el futur desplegament a la resta del territori.

El projecte Osona Lab City és el segon projecte més ben valorat dels que s’ha presentat en la convocatòria dels PECT (Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial) i rebrà la meitat del cost del projecte de fons europeu (1.061.718,83 euros) per impulsar la transformació digital a través de l’especialització, la creació de nou teixit i la generació de noves oportunitats laborals.

Espais Lab per generar noves oportunitats

El projecte es basa en la reformulació i creació d’espais lab per generar noves oportunitats laborals, en l’emprenedoria i el descobriment del talent ocult. Aquests nous espais promotors de la cultura maker estan estratègicament situats a Vic i a Manlleu, amb una idiosincràsia particular, on s’engegarà el projecte i es contrastarà i, a partir d’aquí, es transferirà el coneixement a la resta del territori.

A Vic, a més del laboratori d’innovació social digital, s’impulsa la creació del Vic Fab City, que comptarà amb diferents recursos i espais. En primer lloc, el Media Lab, un laboratori ciutadà d’experimentació amb la tecnologia, les multimèdies i el disseny a la Biblioteca Pilarín Bayés que és l’evolució del concepte tradicional de biblioteca on “es consumeix coneixement”. La nova Biblioteca també funcionarà com a creador de coneixement, impulsant l’ús de les tecnologies de disseny i creació de continguts per dotar de noves eines moltes accions vinculades a joves, educació, integració o dinamització dels barris.

En segon lloc, el Fab Lab, un laboratori de fabricació que impulsa descobriment de nou talent i nova producció local a escales petites al Centre Cívic Can Pau Raba amb l’objectiu que la ciutadania aprengui a utilitzar noves tecnologies perquè es generin noves vocacions professionals o s’ajudi a reduir la bretxa digital, entre d’altres. Es planteja una transformació gradual d’aquest centre cívic en un laboratori ciutadà de fabricació digital que faciliti el descobriment de la tecnologia a partir de l’ús d’eines de disseny i fabricació, com impressores 3D, fresadores, escàners, talladors làser i màquines de cosir.

Serà en aquest Fab Lab on es farà la prova pilot amb Calldetenes, com a municipi proper, i perquè respon a la realitat de la majoria de municipis petits de la comarca per analitzar la futura expansió del projecte a la resta de la comarca. Comparà amb espai per a residències de les indústries creatives a l’ETC i amb  l’anomenat Districte KIV, d’allotjament de nous projecte empresarials i professionals, que suposarà l’ampliació del VIT.

Per la seva banda, Manlleu Smart City promou la creació d’espais d’experimentació i impuls a la digitalització del sector industrial i de serveis: el Labmanlleu i el Labter, dos espais pensats per esdevenir tallers de prototipatge i experimentació i incubadora de projectes emprenedors.

Per portar a terme Osona Lab City l’Ajuntament de Vic invertirà 517.168 euros, l’Ajuntament de Manlleu, 186.261 euros, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya 181.716 euros i Creacció 152.573 euros.

Noves oportunitats laborals, professionals i empresarials

La dinamització de les activitats i accions dissenyades generaran noves oportunitats laborals, professionals i  empresarials. Unes línies de treball principals que es basen en l’allotjament i incubació de nous projectes, la recapacitació de professionals, la dinamització del sector serveis intensius en coneixement, l’acompanyament i dinamització de projectes de prototipatge, la poducció de nous continguts mitjançant eines digitals, el co-disseny i producció de projectes entre PIMES, professionals i ciutadania basats en la transformació digital, l’economia circular i col·laborativa, el desplegament d’accions i metodologies per treballar amb les indústries creatives existents a la ciutat i ajudar-les a que adoptin noves tecnologies que esdevinguin palanques de consolidació i creixement, i l’empoderament tecnològic de la ciutadania com a generador de l’activitat econòmica a través de la innovació social digital.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Estudiants del Campus Vic de la UVic-UCC

Nou de cada deu graduats de la UVic treballen tres anys després d’acabar els estudis i vuit de cada deu tenen feina passat mig any

El 83,14 % dels estudiants de la UVic, vuit de cada deu, està treballant abans que es compleixin sis mesos de la finalització dels seus estudis. Les titulacions en què tots els estudiants d’aquest campus de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya...

Investigadors del CERM fent estudi al riu

El X Congrés Ibèric d’Ictiologia, coorganitzat per la UVic-UCC, es farà del 18 al 21 de juny

La Societat Ibèrica d’Ictiologia (SIBIC) i la UVic-UCC coorganitzen el X Congrés Ibèric d’Ictiologia, que durà per títol "Peixos per al futur" i tindrà lloc del 18 al 21 de juny. El 18 de juny es farà una sessió conjunta entre aquest congrés i...

El primer seminari serà amb Cristina Bustillo

La Càtedra TIC Salut Social ofereix tres nous seminaris d’innovació tecnològica en serveis socials i de salut

Després de l’èxit de les primeres sessions informatives en atenció integrada i protecció de dades, ja s’ha obert la inscripció per als tres nous seminaris d’innovació tecnològica en serveis socials i de salut coorganitzats per la Càtedra TIC Salut Social de la Fundació Tic...

Imatge de "La gran pausa"

Els curtmetratges de dos alumnes de Comunicació Audiovisual, seleccionats per al Barcelona Film Fest

Ahir a la tarda al Cinema Verdi de Barcelona es van projectar els curtmetratges La gran pausa i Llibertat, de Màrius Viñas i Jaume Plans, respectivament, estudiants de Comunicació Audiovisual de la UVic-UCC. Les peces es van visionar en el marc de la secció...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte