Vés al contingut

Mariona Caro guanya “La teva tesi en 4 minuts” de la UVic-UCC amb una recerca sobre activitat física i salut mental

Mariona Caro Crous, guanyadora del concurs “La teva tesi en 4 minuts”

Mariona Caro guanya “La teva tesi en 4 minuts” de la UVic-UCC amb una recerca sobre activitat física i salut mental

Mariona Caro Crous, doctoranda del programa en Ciències de l’Esport i del Moviment Humà de la UVic-UCC, va ser la guanyadora de la setena edició del concurs “La teva tesi en 4 minuts” de la Universitat, que va tenir lloc el 17 de maig passat a l’Aula Segimon Serrallonga i que va comptar amb nou aspirants al premi. Caro és graduada en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) per la UVic-UCC i té un màster en Activitat Física i Salut per la Universitat de Barcelona. És educadora física esportiva, tasca que desenvolupa a Osonament, on també està duent a terme la tesi en el marc d’un Doctorat Industrial de la modalitat cofinançat (2022 DI 00061), juntament amb Althaia, en el projecte “Trastorns mentals severs i exercici físic: estudi d'efectivitat del programa de HIIT adaptat al servei de rehabilitació comunitària d’Osona”. El seu estudi pretén desenvolupar un programa d’activitat física vigorosa en persones que pateixen problemes de salut mental, per combatre aspectes vinculats a la malaltia com el sedentarisme o els hàbits de vida no saludables, i mesurar com aquest programa contribueix a millorar el seu benestar. La doctora Anna Maria Puig és la directora de la tesi.

El jurat va premiar-la per haver desenvolupat un discurs clar, net i ordenat; pel gran control del temps i de l’escenari en el transcurs de la seva exposició, i per la capacitat remarcable d’arribar a un públic no especialitzat amb les seves paraules. Caro es va endur un premi de 1.000 euros i el dret a representar la UVic-UCC en el concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts” de Catalunya, que organitza la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb el suport del Consell Interuniversitari de Catalunya, i en què participaran totes les universitats catalanes. Aquest any tindrà lloc el pròxim 27 de juny a Tarragona.

Iklhlas Laasri, premi del públic

El públic que va seguir el concurs, tant des de la sala com en streaming, també va poder votar per decidir el premi popular, de 200 euros, que en aquesta ocasió va recaure en Iklhlas Laasri, amb la tesi “Fin-tastic Future: Waste to Wealth”, que se centra en la valorització dels residus alimentaris, especialment els subproductes de l’aqüicultura. La seva especialitat és l’extracció de col·lagen i aminoàcids a partir de gambes i residus de peixos. Laasri desenvolupa la seva tesi al Centre Tecnològic BETA, en el marc del projecte BioreFish i dins el programa de doctorat en Ciències Experimentals i Tecnologies, en una cotutela amb la Université Abdelmalek Essaâdi de Tanger, i compta amb Laura Mejias i Amin Laglaoui com a directors.

Els criteris de valoració de les presentacions per part del jurat es divideixen en dos grans blocs. El primer, que puntua un 70 %, se centra en la comprensió i el contingut, i valora aspectes com la presentació clara d’antecedents i de resultats, l’estructura del discurs en una seqüència clara i lògica, o la comunicació adequada per a un públic no especialitzat sense argot científic. El segon (30 %), valora el compromís i la comunicació, i té en compte qüestions com l’entusiasme en l’exposició, la capacitat de mantenir l’atenció del públic, la presència escènica, el contacte visual o el rang vocal.

El concurs “La teva tesi en 4 minuts”, organitzat per l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC, amb el suport de la Unitat de Divulgació Científica, s’adreça als estudiants de doctorat de la Universitat amb l’objectiu d’explicar a la ciutadania el desenvolupament de la seva recerca en una intervenció breu i accessible. El jurat del premi, el van conformar Antoni Tort, director de l’Escola de Doctorat fins al curs passat; Jordi de San Eugenio, professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació i coordinador del programa de doctorat en Disseny i Comunicació; Anna Fàbrega, coordinadora de Ciències Biomèdiques del Campus Manresa i professora de la Facultat de Medicina, i Eva Funoll, directora de Comunicació Corporativa de la UVic.

Divulgar, una habilitat clau en tot investigador

La directora de l’Escola de Doctorat, Marta Otero, va obrir l’acte recordant l’oportunitat que suposa per als investigadors tenir entorns on explicar el seu projecte de tesi i demostrar les seves habilitats en el llenguatge oral en un pla divulgatiu. “Es tracta de posar en pràctica habilitats i competències comunicatives i de síntesi que necessitaran al llarg de tota la seva carrera científica”, va afirmar Otero, segons la qual també és important “prendre consciència de la importància de transmetre els resultats de les recerques a la societat en general”.

La vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement, Eva Espasa, va cloure l’acte afirmant que les exposicions de les nou tesis participants “han evidenciat i han permès copsar la potència i la diversitat de la recerca predoctoral que es fa en aquesta universitat”. També va reivindicar la necessitat de comunicar els resultats científics “amb rigor i aconseguint la complicitat i l’interès del públic” i va afirmar que cal fer-ho “per responsabilitat, per consciència social i per l’impacte real que tenen els resultats de les recerques”.

L’acte, el va conduir la professora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries Xat Capellas, mentre que Mariona Casas, experta en oratòria i professora de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia, va impartir una formació prèvia a tots els aspirants. Els candidats també van rebre formació de disseny gràfic per millorar les seves presentacions, de la mà de Victor Krafft i Sandra Patón d’Eumo DC.

Share in social networks:

Notícies

UVic-UCC, Ajuntament i centres de secundària estrenyen lligams

La UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic estrenyen lligams amb els centres de secundària de la ciutat

Aquest 18 de juliol ha tingut lloc a la Sala Gòtica de la UVic-UCC una trobada entre la direcció general de la FUBalmes i l'Ajuntament de Vic amb els directors dels centres de secundària de la ciutat. L'objectiu d'aquesta reunió ha estat, d'una banda, donar...

Exemplar de toturga babaua de la temporada 2024

La colonització de tortugues marines a les costes del Mediterrani espanyol continua

A l'última dècada, les platges del litoral espanyol i de la resta de la Mediterrània occidental estan experimentant un augment en la detecció de nius de tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta). L'augment de la quantitat de nius en aquestes zones és...

Persones usuàries de la residència Aura de Manlleu que han participat al projecte Join4Joy

Dues residències d’Osona participen en un projecte europeu per fomentar l’activitat física entre la gent gran

Mantenir-se actiu afavoreix la salut de les persones. Tanmateix, posar el focus en el fet de gaudir en comptes de posar-lo en la salut pot ser una bona manera perquè la gent de 65 anys o més s’animi a practicar regularment exercici físic. A més, cal...

Alba Sanclimens, Jaume Jutglar, Eduard Prats i Maria Dolors Crous

Etalentum farà un acompanyament als alumnes de l’Executive Master in Business and Administration de la UVic-UCC que vulguin canviar l’orientació professional

L’empresa de consultoria en l’àmbit de recursos humans i selecció de personal Etalentum ha signat un acord amb la UVic-UCC, gràcies al qual l’empresa es compromet a oferir un servei d’acompanyament individualitzat als alumnes de l’Executive Master in Business and Administration (EMBA) que vulguin realitzar...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte