Vés al contingut

Una investigació relaciona el sedentarisme amb la incontinència urinària en dones grans

Una investigació relaciona el sedentarisme amb la incontinència urinària en dones grans

Investigadors del grup de recerca Ageing Well de la Glasgow Caledonian University (GCU), amb la col·laboració del coordinador del grup de recerca Methodology, Methods Models and Outcomes of Health and Social Science (M3O) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Javier Jerez-Roig, han trobat el primer enllaç directe entre el sedentarisme i la incontinència urinària en dones grans després d’analitzar dades de 459 dones de més de 60 anys amb diferents tipus d’incontinències.

Els investigadors recomanen a les dones seure menys i seguir tècniques senzilles per solucionar problemes de la bufeta en comptes d’escollir com a primera opció les compreses –que només s’han d’utilitzar quan el tractament ha fallat i com a darrer recurs. Hi ha tres trastorns principals per al control de la bufeta en les dones; un és la incontinència d’estrès o per esforç, sovint relacionada amb el procés de part i la debilitat muscular que provoca fuites, el segon és la incontinència d’urgència, en què les persones no arriben al vàter a temps a causa d’un problema amb el control de la bufeta, i el tercer és una barreja de tots dos (tipus mixt), que és el més freqüent en dones grans.

Les dones que han participat en l’estudi formaven part d’una cohort de 5.500 persones escollides aleatòriament per l'Enquesta Nacional de Salut i Nutrició dels Estats Units (NHANES) i que van portar un acceleròmetre, dispositiu per mesurar l'activitat física, les 24 hores del dia durant cinc dies. L’autora del treball d’investigació, publicat a la revista PLOS ONE (The Public Library of Science ONE), la professora Joanne Booth, explica: “Sabem que l’activitat física pot ajudar en els problemes de la bufeta, però és la primera vegada que s’ha trobat una associació significativa entre comportament sedentari i incontinència en una gran cohort.”

“Asseure’s menys - moure’s més”

El coordinador del M30, Javier Jerez-Roig, que va passar sis mesos a la GCU treballant amb els investigadors de l'Ageing Well després de ser guardonat amb la beca de mobilitat José Castillejo per a joves investigadors, finançada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esports espanyol, destaca que és fonamental “asseure’s menys - moure’s més” i “desglossar les estones d’asseure’s en períodes de menys de 18 minuts”. També, diu, “sabem que estar assegudes és dolent per a aquest col·lectiu, però fins ara no s’havia trobat evidència que pogués estar associat amb les pèrdues d’orina quan aquests períodes de sedentarisme són prolongats. Específicament, el tipus d’incontinència que sembla estar-hi més relacionat és el d’urgència, així que aconsello a les dones que s’asseguin menys i es moguin més.”

L’estudi prova que les dones amb incontinència urinària estan assegudes durant períodes de temps un 19% més llargs que les que no la pateixen. “Ara que sabem que hi ha un vincle directe entre la incontinència d’urgència i estar assegudes massa temps, hem de buscar estratègies per afrontar-ho. La solució no seria solament dir a les dones que facin exercicis musculars del sòl pelvià, sinó promoure que es moguin més i reduir el temps que s’asseuen per millorar, particularment, la incontinència d’urgència”, afegia la professora Booth.

Les solucions al problema de la incontinència

De cara al futur més proper, l’equip de l'Ageing Well de la GCU està pensant a desenvolupar noves tecnologies de salut per proporcionar a les dones informació més exacta sobre com mantenir el control de la bufeta.

A hores d’ara, per pal·liar el problema de la incontinència a curt termini hi ha múltiples opcions, com medicació, bolquers, etc. Els investigadors han observat que “la urgència augmenta a mesura que s’envelleix i pot ser que si no ets tan sedentari, millori. Certament, sabem que seure molt temps no ajudarà a la situació”. No obstant, adverteixen que la medicació només s’hauria d’utilitzar com a últim recurs un cop explorades totes les altres vies (fisioteràpia, mesures conductuals, etc.).

A més, s’ha pogut veure que "ara hi ha més dones que mai que compren compreses per a la incontinència. Les prestatgeries dels supermercats n'estan plenes. Això no havia passat mai”, deia Booth. “Tota la publicitat de materials per a la incontinència a les pantalles dels televisors n'està normalitzant l'ús com a solució per a aquest problema. Els missatges que s’estan publicant són que pots ser sexy encara que portis una compresa, però no és normal tenir pèrdues: és comú, però no és normal”.

L’entrenament és un altre mètode fonamental, segons la professora Booth "tres quartes parts de les dones poden millorar o curar els seus problemes d’incontinència mitjançant tècniques molt senzilles, com ara l'entrenament de la bufeta o exercicis musculars del sòl pelvià, movent-se més i modificant els hàbits, com ara la ingesta de líquids."

Comparteix a les xarxes:

Notícies

El rector de la UVic-UCC imposa la medalla de doctor honoris causa a Perejaume

La UVic-UCC investeix doctor ‘honoris causa’ Perejaume pel seu compromís amb la terra, la llengua i la cultura catalana

L’artista i poeta Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957) ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) aquest matí a l’Aula Magna de la Universitat, acompanyat per més de 200 persones, entre el claustre de doctors...

Estudiants del Campus Vic de la UVic-UCC

Nou de cada deu graduats de la UVic treballen tres anys després d’acabar els estudis i vuit de cada deu tenen feina passat mig any

El 83,14 % dels estudiants de la UVic, vuit de cada deu, està treballant abans que es compleixin sis mesos de la finalització dels seus estudis. Les titulacions en què tots els estudiants d’aquest campus de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya...

Investigadors del CERM fent estudi al riu

El X Congrés Ibèric d’Ictiologia, coorganitzat per la UVic-UCC, es farà del 18 al 21 de juny

La Societat Ibèrica d’Ictiologia (SIBIC) i la UVic-UCC coorganitzen el X Congrés Ibèric d’Ictiologia, que durà per títol "Peixos per al futur" i tindrà lloc del 18 al 21 de juny. El 18 de juny es farà una sessió conjunta entre aquest congrés i...

El primer seminari serà amb Cristina Bustillo

La Càtedra TIC Salut Social ofereix tres nous seminaris d’innovació tecnològica en serveis socials i de salut

Després de l’èxit de les primeres sessions informatives en atenció integrada i protecció de dades, ja s’ha obert la inscripció per als tres nous seminaris d’innovació tecnològica en serveis socials i de salut coorganitzats per la Càtedra TIC Salut Social de la Fundació Tic...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte