Vés al contingut

Un tast amargant de bioinformàtica

En els humans, la capacitat de percebre el gust amarg de la PTC s'hereta com un tret autosòmic dominant. El gen que determina aquest caràcter es diu TAS2R38 i té uns quants al·lels. Els dos al·lels més freqüents en les poblacions humanes són l'al·lel PAV, que permet sentir el gust de la PTC, i l'al·lel AVI; els individus homozigots AVI/AVI no poden sentir el gust de la PTC. El gen TAS2R38 codifica per una proteïna (un receptor del gust) que s'expressa a la membrana d'unes cèl·lules especials de les papil·les gustatives. En aquest taller examinarem quina diferència hi ha, a nivell molecular, entre les persones que poden sentir el gust de la PTC i les que no).

Què s'hi aprèn? La relació entre el DNA i les proteïnes. Què són els al·lels d'un gen i què s'entén per variabilitat genètica. El concepte d'haplotip i com està relacionat amb la recombinació genètica. La relació entre l'estructura de les proteïnes i la funció. La relació de parentiu entre les espècies. Què és l'alineament de seqüències biològiques i quines aplicacions té. Quin tipus d'informació biològica es pot trobar a les bases de dades d'Internet.
Assignatures vinculades Biologia, química i informàtica
A qui va dirigit Alumnes de 1r i 2n de batxillerat, especialment pensat pels itineraris de ciències de la salut i/o tecnològic.
Places 16
Durada 1,5h
Lloc Aula d’Informàtica, Campus Torre dels Frares.
Horari A concretar amb el centre 
Coordinació Departaments de Biologia de Sistemes (UST).
Responsable Josep Mª Serrat, Mireia Olivella

 

 

<< Tornar als tallers

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte