Vés al contingut

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, premiat per la IAHPC

El Programa per a l'Atenció Integral per a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "La Caixa", premiat per la IAHPC

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, premiat per la IAHPC

El Programa per a l’Atenció Integral per a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa”, amb el suport de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha rebut el premi Institutional Recognition Award 2024, concedit per la Internacional Association for Hospice and Palliative Care (IAHPC). Aquesta distinció reconeix les institucions amb una destacada dedicació al desenvolupament de les atencions pal·liatives per millorar la qualitat de vida dels pacients amb greus problemes de salut.

En concret, la IAHPC, una plataforma global dedicada al desenvolupament i l’optimització de les cures pal·liatives, ha reconegut els resultats obtinguts en l’àmbit assistencial durant els quinze anys de trajectòria del Programa. S’ha posat en valor el seu impacte sobre el benestar de les persones en situació de final de vida mitjançant una atenció psicosocial i espiritual d’excel·lència, així com l’aportació en altres àmbits com ara la formació, la investigació i la sensibilització.

Amb seu a Houston, Texas (Estats Units) i amb membres de tot el món, la IAHPC és una de les institucions més rellevants a escala global pel seu treball en la promoció, educació, investigació i difusió d’informació en l’àmbit de les cures pal·liatives.

En paraules de la directora executiva de la IAHPC, Liliana De Lima: “Estem encantats de presentar el programa de Premis de Reconeixement de la IAHPC, que celebra el treball d’aquestes institucions per avançar en les cures pal·liatives i alleujar el sofriment dels pacients i de les seves famílies. Estem molt agraïts de totes les institucions que hi han participat aquest any, per la seva contribució i compromís amb les cures pal·liatives als seus països i regions. Igualment, dels jutges del Comitè de Selecció, que van revisar les nombroses i excel·lents nominacions i van tenir una àrdua tasca a l’hora de seleccionar els guanyadors”.

El Dr. Steven Radwany, un dels experts en acreditació de serveis que va servir al jurat, ha mencionat respecte a l’alta puntuació que va rebre el programa de la Fundació “La Caixa”: “És un model únic de prestació de suport espiritual i psicosocial i, a través dels equips de cures pal·liatives, han emprès la millora contínua mitjançant la identificació de les llacunes en l’atenció als pacients, al mateix temps que proporciona educació de gran abast en el seu model d’atenció. El programa és a més a més un agent de canvi: hi ha acords amb responsables polítics, gestors, entitats i institucions sanitàries, amb sessions de seguiment per compartir resultats i reptes”.

Xavier Gómez-Batiste, director científic del Programa i director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, ha explicat que el projecte va néixer per donar una resposta universal a les necessitats emocionals de les persones durant la seva etapa final de vida: “Fa temps que vam identificar que tot allò relacionat amb les necessitats de caràcter psicosocial i espiritual de les persones al final del seu recorregut vital estava poc desenvolupat”. “Aquests aspectes, que inclouen els grans interrogants sobre el sentit de la vida, l’adaptació psicològica a la malaltia i el suport social a les famílies, són fonamentals per al benestar de les persones durant la malaltia i poden evitar molt sofriment innecessari”, conclou.

En aquest sentit, el subdirector general de la Fundació “La Caixa”, Marc Simón, ha mostrat el seu agraïment pel reconeixement, assenyalant que aquest programa fa possible que persones que es troben en situació de final de vida i les seves famílies tinguin un suport psicosocial i espiritual que complementa l'atenció sanitària i els permet viure aquesta última etapa amb més pau i serenitat. Aquest programa contribueix a desenvolupar la missió de la Fundació “la Caixa” de construir una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que ho necessiten més, amb els valors de confiança, excel·lència i compromís social que l'han acompanyat sempre”.

Un programa pioner i en constant innovació

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació “La Caixa”, impulsat pel Ministeri de Sanitat i les Conselleries de Salut de les Comunitats Autònomes, s’implementa a través de 65 entitats de l’àmbit sociosanitari. El Programa consolida la seva missió de complementar el model actual d’atenció a les persones que es troben al final de la seva vida per aconseguir cobrir diferents aspectes psicosocials: tant l’esfera emocional, social i espiritual del pacient i de la seva família com l’atenció al dol i el suport als professionals de cures pal·liatives.

Des de la seva posada en marxa el 2008, a Espanya s’han atès més de 680.000 persones: 301.572 pacients i 385.743 familiars, intervenint en centres sanitaris, equips domiciliaris de les àrees d’influència i residències, a través dels Equips d’Atenció Psicosocial (EAP) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermeres, metges, agents pastorals i voluntaris. Actualment, s’implementa en 153 centres sanitaris, 173 equips domiciliaris i 165 residències de tot Espanya.

Reconeixement a la tasca del Dr. Gómez-Batiste

Més enllà de la direcció científica d’aquest programa, per la seva contribució i expertesa en l’àmbit de les cures pal·liatives, el passat mes de desembre el Dr. Xavier Gómez-Batiste va ser distingit amb el Premi EAPC Cicely Saunders 2024, atorgat per l’Associació Europea de Cures Pal·liatives (EAPC). El Premi EAPC Cicely Saunders es va instaurar l’any 2020 i es concedeix cada dos anys a persones que, en el transcurs de la seva carrera professional, hagin dut a terme una àmplia contribució a les cures pal·liatives, sigui des de la investigació i la pràctica clínica o bé en una organització o institució, i que hagin marcat una diferència en la pràctica d’aquestes cures.

Xavier Gómez-Bastiste Alentorn és metge especialista en medicina interna i en oncologia, i expert en medicina pal·liativa. Catedràtic de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC des del 2012, també és director del màster universitari en Cures Pal·liatives de la mateixa universitat. Igualment, és director científic del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades i els seus Familiars de l’Obra Social “La Caixa” des del 2008. Gómez-Batiste va ser Emeritus Director de l’Observatori ‘Qualy’, centre col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a programes públics de cures pal·liatives - Institut Català d’Oncologia (2007-2020), i Medical Officer for Palliative and Longterm Care de l’OMS (2014-2015).  

Share in social networks:

Notícies

Directius d'EADA i de la UVic-UCC

La formació de direcció en l’àmbit empresarial es reforça a la Catalunya Central amb un conveni de col·laboració entre EADA Business School i la UVic-UCC

EADA Business School i  la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), a través dels seus campus de Vic i de Manresa, han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració per apropar la formació en l’alta direcció de la business school catalana als...

Programa Escola i Universitat

La UVic-UCC flexibilitza el moment d’assolir les PAP als futurs estudiants dels graus de mestre

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) introduirà canvis en el procés d’admissió dels futurs estudiants dels graus de mestre a partir del curs que ve. En concret, flexibilitzarà el moment en què aquests hauran de tenir aprovades les proves d’aptitud personal...

UVic Radio Sessions

Cris Juanico, a les pròximes UVic Ràdio Sessions, que compleixen un any portant música a espais singulars de la Universitat

El pròxim cap de setmana, les UVic Ràdio Sessions tornaran a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb el músic menorquí Cris Juanico, que oferirà diversos concerts els dies 31 de maig, i 1 i 2 de juny al claustre de...

La UVic-UCC compta amb un Grup d'Interès en Espiritualitat

Es crea el Grup d’Interès en Espiritualitat de la UVic-UCC per aprofundir en l’atenció integral a les persones

Coincidint amb un canvi de paradigma i amb l’avenç cap a les cures integrals que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) està promovent des de 1984, l’atenció als pacients cada vegada és més transversal, amb un enfocament múltiple —biològic, psicològic, social i espiritual. S’ha passat...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte