Vés al contingut

La UVic-UCC coordina l’edició d’un llibre sobre la història i els reptes de present i futur de la bioètica

Ester Busquets, Núria Terribas, Josep Eladi Baños i Irene Cambra, amb el llibre

La UVic-UCC coordina l’edició d’un llibre sobre la història i els reptes de present i futur de la bioètica

Explicar la bioètica des de les seves bases conceptuals i històriques fins a la seva utilitat en l’anàlisi dels reptes contemporanis i futurs és l’objectiu del llibre Bioethics: Foundations, Applications and Future Challenges. Coordinat per Josep Eladi Baños Díez, Ester Busquets-Alibés, Irene Cambra-Badii i Núria Terribas Sala, persones expertes en bioètica i vinculades professionalment a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-CC), el llibre es desenvolupa en onze capítols. S’hi aborden diferents aspectes, que van des de la història de la bioètica fins als nous reptes que es planteja pel constant avenç del coneixement, la recerca biomèdica o la bioètica social, i la necessitat d’ensenyar bioètica.

Com a disciplina transversal en les ciències de la vida, “la bioètica esdevé fonamental per abordar qüestions ètiques complexes en l’àmbit de la salut i de les ciències socials. Ofereix un marc d’anàlisi i de reflexió essencial per prendre decisions responsables i assegurar el respecte pels drets humans”, explica Irene Cambra-Badii. A diferència de la bibliografia sobre ètica que ja existeix —sovint publicacions molt centrades en temàtiques concretes—, “aquest llibre vol ser una aproximació actualitzada a les bases d’aquesta disciplina i creiem que pot contribuir a un coneixement global i que comença a anar més enllà de l’esfera dels especialistes”, comenta.

Tres grans eixos temàtics

El llibre està estructurat en tres grans blocs. A la primera part, “Principis bioètics: estat de l’art”, es revisa l’aparició de la bioètica i es fa una anàlisi de l’origen d’aquesta disciplina, present a la filosofia grega, i les seves diferències amb l’ètica mèdica, primera aplicació de la filosofia moral a l’àmbit biomèdic. En aquesta part s’aborda el naixement de la bioètica vinculat a l’atenció mèdica, “així com el seu sorgiment en els inicis de la medicina científica i els antecedents del Codi de Nuremberg”, explica Baños.

La segona part del llibre, “Bioètica aplicada”, tracta les principals aplicacions de la bioètica al món contemporani i com ha modelat l’abordatge dels reptes de les polítiques biològiques, mèdiques i de salut. Entre altres qüestions, es planteja l’aplicació a la recerca biomèdica, el debat sobre l’avortament i l’eutanàsia, i aspectes com ara les prioritats sanitàries exemplificat en el cas dels trasplantaments d’òrgans.

Finalment, la tercera i última part del volum, titulada “Reptes futurs”, està dedicada al paper potencial de la bioètica per afrontar noves situacions. Els autors reflexionen sobre dilemes bioètics relacionats amb la lectura i l’edició de la informació genètica, la tecnologia CRISPR-Cas9, els bancs de mostres biològiques, el fenomen del Big Data o la intel·ligència artificial. El llibre es tanca amb un capítol dedicat a l’ensenyament de la bioètica, en el qual es proposa una definició dels continguts que s’haurien d’ensenyar als estudis universitaris. Conclou que “l’ensenyament de la bioètica ha de ser integrat en els plans d’estudi a tots els nivells educatius, fins i tot allunyats de les ciències de la salut, per desenvolupar una ciutadania responsable que sigui capaç de prendre decisions racionals sobre els reptes que enfronta el nostre món”, explica Cambra-Badii.

Editors experts en la matèria

Els editors de Bioethics: Foundations, Applications and Futur Challenges són persones expertes en bioètica des de diferents àmbits. Josep Eladi Baños Díez, metge i catedràtic de Farmacologia Clínica, té una gran trajectòria professional en les humanitats mèdiques. Actualment, és rector de la UVic-UCC. Esther Busquets-Alibés, doctora en Filosofia, és professora d’ètica a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) i coordinadora de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC. Irene Cambra-Badii, doctora en Psicologia, és professora de bioètica a la FCSB i a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Núria Terribas Sala és jurista, amb una trajectòria de més de trenta anys en el camp de la bioètica i el biodret; directora de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i també de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC; presidenta del Comitè d’Ètica de la Recerca d’aquesta universitat, i vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya.

A banda de les quatre persones que han editat el llibre, per escriure aquest volum s’ha comptat amb la col·laboració d’experts en bioètica nacionals i internacionals, vinculats a la Fundació Víctor Grífols i Lucas i a la UVic-UCC: Carlo Orefice (Università di Sienna, Itàlia), Magí Farré (Universitat Autònoma de Barcelona), Màrius Morlans i Marc Antoni Broggi (Comitè de Bioètica de Catalunya), Begoña Roman (Universitat de Barcelona), Salvador Macip i Christopher Willmott (University of Leicester, Regne Unit, i Universitat Oberta de Catalunya), María Bernardita Portales i Juan Pablo Beca (Universidad del Desarrollo, Xile) i Eduardo Díaz (Pontificia Universidad Javeriana, Colòmbia).

El llibre està publicat en anglès per l’editorial Routledge & CRC Press Books – Taylor & Francis Group, una de les editorials acadèmiques més prestigioses i influents en l’àmbit mundial, i està pensat per a un públic molt ampli, de diferents disciplines: ciències mèdiques i de la vida, dret, filosofia, psicologia i educació, entre altres. La voluntat és que aquesta obra sigui d’utilitat tant per a estudiants de secundària —perquè puguin fer a una primera aproximació a la bioètica— com per a estudiants universitaris, personal docent i investigador i lectors en general amb interès pel passat, el present i el futur de la bioètica. 

L’obra es presentarà en púbic en el transcurs d’un acte que tindrà lloc el pròxim dilluns 10 de juny, a les 18 h, a la Sala Grífols de la seu de la Fundació Víctor Grifols i Lucas (c. Sant Liguori s/n, Barcelona). Les persones que estiguin interessades en assistir-hi cal que s’hi inscriguin prèviament.

Share in social networks:

Notícies

Jordi Gili, ponent del primer Growth Mornings

Jordi Gili parla de com aplicar la IA als processos de vendes en el primer Growth Mornings de l’Escola de Postgrau

El Growth, l’esdeveniment orientat al creixement humà i transversal de les empreses que la UVic celebra anualment, creix amb l’organització d’una sèrie de píndoles formatives matinals, de curta durada, que li donaran continuïtat al llarg de l’any. Aquest dijous al matí ha tingut lloc...

Personal del CERM fent treball de camp per estudiar els peixos

Gran part dels peixos continentals autòctons de Catalunya estan en regressió o en risc d’extinció

L’escalfament planetari i el canvi global està afectant la població de peixos marins i continentals. Un bon exemple en són les vint-i-nou espècies de peixos continentals autòctones de Catalunya, una gran part de les quals es troben en situació de regressió o en risc d’extinció...

El CT BETA presenta els resultats de divuit anys de seguiment d’un assaig de fertilització amb purí a Osona

El CT BETA presenta els resultats de divuit anys de seguiment d’un assaig de fertilització amb purí a Osona

En el marc d’una Jornada PATT, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha presentat a Torelló els resultats d’un assaig iniciat l’any 2006 que analitza els efectes de la fertilització amb purí de porc en sistemes de doble cultiu anual en condicions de secà...

Foto de grup dels participants de la 6a edició del programa TEO

Es tanca la 6a edició del programa Talent Esportiu Osona, anunciant que el municipi de Centelles s’hi incorpora el curs vinent

L’acte de cloenda de la 6a edició del programa Talent Esportiu Osona (TEO), que va tenir lloc ahir, dilluns, a la Sala Coll Bardolet del Sucre, va comptar amb els disset esportistes participants en l’edició d’enguany, procedents d’entitats esportives de Vic, Torelló i Gurb, així...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte