Vés al contingut

La UVic-UCC participa en un estudi sobre els humans de la necròpoli de la Cova des Pas

Els individus de la Cova des Pas van ser enterrats en posició fetal. Imatge de l’individu  número 47. Foto: GREAB-UAB

La UVic-UCC participa en un estudi sobre els humans de la necròpoli de la Cova des Pas

Els individus que van ser enterrats al jaciment de la Cova des Pas (Menorca) fa entre 3.600 i 2.800 anys es van alimentar de recursos terrestres, principalment plantes, amb una aportació important de proteïna animal. Així ho ha constatat un equip de recerca espanyol que ha reconstruït els patrons alimentaris de 49 individus que van ser enterrats en aquest sepulcre col·lectiu de la cultura talaiòtica, considerat un dels conjunts prehistòrics de restes humanes de les illes Balears més gran i més excepcional. Els resultats indiquen també que els infants eren alletats fins al voltant dels 4 anys i que tots els grups de població tenien el mateix accés al menjar, sense distinció per sexe o edat. L’estudi s’ha publicat a Archaeological and Anthropological Sciences.

La recerca ha comptat amb la participació de Xavier Jordana, investigador del Tissue Repair and Regeneration Laboratory (TR2Lab) de la UVic-UCC i professor de la UAB, i ha estat coordinada pels investigadors de la UAB Assumpció Malgosa i Carlos Tornero, aquest també vinculat a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). També hi han participat Pau Sureda, investigador de l’Institut de Ciències del Patrimoni (INCIPIT-CSIC) i Filiana Sotiriadou, estudiant del màster d’Antropologia Biològica de la UAB. 

L’estudi amplia el coneixement sobre la dieta dels primers grups de població balears, un objecte d’estudi controvertit. Confirma una dieta mixta basada en plantes, amb cereals com el blat, i de carn dels ramats caprins i ovins, amb un escàs consum de recursos marins, i reforça estudis previs fets en altres jaciments menorquins. "Al contrari del que s’ha vist en altres assentaments del mateix període de Formentera o de Mallorca, el consum de recursos alimentaris d’origen marí hauria estat ocasional en aquests individus", assenyala Carlos Tornero, investigador Ramón y Cajal del Departament de Prehistòria de la UAB

Primeres societats complexes

D’altra banda, la recerca contribueix al debat sobre el sorgiment i el desenvolupament de les primeres societats complexes a l’arxipèlag. "Aquestes societats van emergir i es van desenvolupar a les illes Balears durant l’última etapa de l’edat del bronze i la primera edat del ferro, fa entre 3.600 i 2.600 anys, incloses les cultures naviforme (present a totes les illes) i talaiòtica (només a Mallorca i Menorca)", explica Pau Sureda, investigador de l’INCIPIT-CSIC. 

Però el fet que tots els grups de població haguessin tingut el mateix accés al menjar indicaria que aquests grups menorquins eren socialment igualitaris, sense les organitzacions jerarquitzades ni unitats de població diferenciades per la seva funció social o pels recursos econòmics pròpies de societats més complexes. "Els nostres resultats concorden amb estudis previs de diferents assentaments menorquins i amb els estudis paleodemogràfics i tafonòmics fets en els individus de la Cova des Pas, que no van constatar diferències entre les expectatives de vida o el tractament que es va donar als enterraments", afirma Assumpció Malgosa, catedràtica d’Antropologia Física de la UAB i directora del Grup de Recerca d’Antropologia Biològica (GREAB-UAB)

La recerca s’ha fet amb l’anàlisi combinada dels isòtops estables de nitrogen i de carboni en mostres del col·lagen de les restes òssies dels individus, que permet identificar el consum d’aliments vegetals i animals terrestres i aquàtics, així com en mostres de les restes de fauna del jaciment de Son Mercer de Baix, el més proper físicament i temporalment a la necròpoli, per reconstruir la cadena alimentària i interpretar les dades humanes.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Acte d'obertura de les XIII Jornades RDI TIC Salut i Social

Les XIII Jornades RDI TIC Salut Social van concloure amb èxit de participació a Vic

Les XIII Jornades RDI TIC Salut Social, que van tenir lloc el passat 25 d’abril, a Vic, van reunir un total de 466 assistents combinant el format presencial (215) i en línia (251). Durant tot el dia, el Paranimf de la Universitat de Vic –...

Perejaume

Perejaume serà investit doctor 'honoris causa' el pròxim divendres 3 de maig

L’artista i poeta català Perejaume serà investit com a doctor honoris causa, a proposta de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP), el pròxim divendres 3 de maig, a les 12 del migdia, a l’Aula Magna de la UVic-UCC (edifici Torre dels Frares...

Bola del món

La UVic-UCC suma la seva firma a la Magna Charta Universitatum 2020

La UVic-UCC ha signat aquest mes d’abril la Magna Charta Universitatum 2020 (MCU), renovant el seu compromís amb la promoció de l’autonomia acadèmica, la responsabilitat social i els valors universitaris. Amb aquesta signatura, la UVic-UCC se suma a un total de 975 universitats de...

Persona fent esport

La UVic becarà cada curs deu esportistes d’alt nivell vinculats a clubs esportius del territori

El Campus UVic de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha convocat les Beques Esportives Universitàries, una nova línia de beques dirigides a esportistes d’alt nivell. Les ajudes tenen com a objectiu atraure i retenir el talent esportiu d’estudiants que...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte