Skip to main content

Un nou programari permetrà calcular la petjada ambiental i de carboni dels productes del sector porcí

El PIGPEF és un programari que permet calcular la petjada ambiental i de carboni al sector porcí

Un nou programari permetrà calcular la petjada ambiental i de carboni dels productes del sector porcí

En un context com l’actual, en el qual la sostenibilitat i la petjada ambiental dels productes s’està convertint en un criteri de compra cada vegada més important per als consumidors, les empreses del sector porcí estan començant a invertir recursos per fer front a aquesta demanda creixent. Part d’aquests recursos es destinen a fer que les empreses tinguin un major coneixement dels seus propis processos productius, a l’aplicació de metodologies complexes i a processos de verificació externa que han de certificar que la comunicació comercial que fan dels seus productes és transparent i honesta.

Davant d’aquesta realitat, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha desenvolupat el PIGPEF, un programari innovador que permet calcular amb facilitat la petjada ambiental i la petjada de carboni de la cadena de producció del sector porcí. L’objectiu és que en l’etiquetatge dels productes finals el client tingui garantit que l’empresa ha estat respectuosa amb el medi ambient i que la generació de CO₂ en el procés productiu ha estat la mínima possible. Al sector porcí, la quantitat de CO₂ que s’emet durant l’elaboració d’un producte depèn d’aspectes com ara la composició del pinso, la gestió de residus i purins, o el tipus de transformació que requereix cada producte.

Segons Joan Colón, responsable del Grup de Desenvolupament de Software del CT BETA, “el programari PIGPEF s’ha dissenyat perquè sigui intuïtiu i fàcil d'utilitzar, tant per a professionals com per a no professionals”, i perquè es converteixi “en una opció vàlida per a moltes empreses que vulguin incorporar criteris de sostenibilitat a les seves decisions empresarials amb més facilitat”.

Els resultats aconseguits a partir de la utilització del PIGPEF segueixen els estàndards de la UE en l’àmbit de la petjada ambiental de producte. A més, facilita que es pugui fer la verificació de la petjada ambiental conforme als estàndards ISO14064 o 14067, entre altres, oferint eines essencials per comunicar millor les pràctiques sostenibles a la indústria porcina.

Una eina feta sota el guiatge del sector 

El desenvolupament de PIGPEF s’ha fet dut a terme entre el CT BETA, INNOVACC, el Clúster Català de la Carn i la Proteïna Alternativa, 333 Corporate —distribuïdor oficial del PIGPEF—, el Grup de Sanejament Porcí de Lleida i el Clúster Español de Productores de Ganado Porcino (i+Porc). El projecte ha sigut finançat per la convocatòria extraordinària d’ajudes per a agrupacions empresarials innovadores de l’any 2022 del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. 

El PIGPEF no és l’únic programari d’aquest tipus que està desenvolupant el CT BETA. Segons explica Joan Colón, “actualment estem treballant amb altres prototips que aviat es podran aplicar a més sectors de la indústria alimentària”, sempre amb la visió de reduir la necessitat d’utilitzar i adquirir aplicacions professionals complexes i de limitar la necessitat de consultoria externa especialitzada.

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC: referent en l’àmbit de la sostenibilitat

El CT BETA va néixer el 2014 per donar impuls a l’activitat investigadora en el camp de les tecnologies ambientals i la bioeconomia circular a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La seva missió principal és treballar per ser un actor rellevant per al desenvolupament tecnològic, la millora de la competitivitat i la qualitat de la vida de les societats rurals. L’impuls per complir aquesta missió prové tant de l’execució de projectes d’I+D+i com de la transferència de coneixement al sector públic i privat.

En pocs anys el CT BETA ha esdevingut un referent científic nacional i internacional per a la resolució de problemes ambientals que impliquin la integració del tractament d’efluents gasosos, aigües residuals i residus sòlids orgànics municipals i industrials, amb especial atenció al sector agroalimentari. A més, el CT BETA també s’ha convertit en un actor pioner en la integració de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social en els sectors industrials, així com en el desenvolupament de la capacitat de tenir una influència directa en tots els nivells de l’administració pública per acompanyar en el desenvolupament de polítiques ambientals basades en evidències científiques.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Estudiants del Campus Vic de la UVic-UCC

Un projecte de la UVic-UCC estudiarà com abordar les desigualtats en la docència universitària des de la interseccionalitat

A les aules de les universitats, hi coincideixen joves de perfils culturals, ètnics, socioeconòmics o de gènere molt diversos. Les desigualtats són presents a l’entorn universitari, però sovint no s’aborden o es fa d’una forma monofocal, és a dir, tenint en compte només un eix...

Els FEDAC Wolvineers de Girona, guanyadors de la FLL 2024 de la UVic-UCC

L'equip FEDAC Wolvineers de Girona guanya la 12a edició de la FIRST Lego League de la UVic-UCC

L'equip FEDAC Wolvineers de Girona ha guanyat la dotzena edició de la FIRST Lego League Challenge, el torneig STEAM que aquest dissabte s'ha celebrat a Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic. El segon classificat ha estat l'equip The 9th Element, de Manlleu...

Sandra Ejarque, en la seva intervenció

El rol dels valors en el lideratge i en la construcció de les marques centren la segona jornada Growth de la UVic-UCC

Empresaris, emprenedors, directors de recursos humans i altres representants d’empreses de la Catalunya Central es van reunir ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en la segona edició de la jornada Growth. Es tracta d’un esdeveniment per...

Material Audiovisual

La UVic-UCC impartirà dos nous cicles formatius de grau superior el curs que ve, integrats al campus universitari

La UVic-UCC ampliarà l’oferta de cicles formatius de grau superior (CFGS) que imparteix al seu Campus Vic el curs que ve. Als cinc que ja ofereix fins ara, el Campus Professional n’incorporarà dos de nous: un CFGS en Educació Infantil amb especialitat en Pedagogia Montessori...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte