Vés al contingut

Un nou programari permetrà calcular la petjada ambiental i de carboni dels productes del sector porcí

El PIGPEF és un programari que permet calcular la petjada ambiental i de carboni al sector porcí

Un nou programari permetrà calcular la petjada ambiental i de carboni dels productes del sector porcí

En un context com l’actual, en el qual la sostenibilitat i la petjada ambiental dels productes s’està convertint en un criteri de compra cada vegada més important per als consumidors, les empreses del sector porcí estan començant a invertir recursos per fer front a aquesta demanda creixent. Part d’aquests recursos es destinen a fer que les empreses tinguin un major coneixement dels seus propis processos productius, a l’aplicació de metodologies complexes i a processos de verificació externa que han de certificar que la comunicació comercial que fan dels seus productes és transparent i honesta.

Davant d’aquesta realitat, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha desenvolupat el PIGPEF, un programari innovador que permet calcular amb facilitat la petjada ambiental i la petjada de carboni de la cadena de producció del sector porcí. L’objectiu és que en l’etiquetatge dels productes finals el client tingui garantit que l’empresa ha estat respectuosa amb el medi ambient i que la generació de CO₂ en el procés productiu ha estat la mínima possible. Al sector porcí, la quantitat de CO₂ que s’emet durant l’elaboració d’un producte depèn d’aspectes com ara la composició del pinso, la gestió de residus i purins, o el tipus de transformació que requereix cada producte.

Segons Joan Colón, responsable del Grup de Desenvolupament de Software del CT BETA, “el programari PIGPEF s’ha dissenyat perquè sigui intuïtiu i fàcil d'utilitzar, tant per a professionals com per a no professionals”, i perquè es converteixi “en una opció vàlida per a moltes empreses que vulguin incorporar criteris de sostenibilitat a les seves decisions empresarials amb més facilitat”.

Els resultats aconseguits a partir de la utilització del PIGPEF segueixen els estàndards de la UE en l’àmbit de la petjada ambiental de producte. A més, facilita que es pugui fer la verificació de la petjada ambiental conforme als estàndards ISO14064 o 14067, entre altres, oferint eines essencials per comunicar millor les pràctiques sostenibles a la indústria porcina.

Una eina feta sota el guiatge del sector 

El desenvolupament de PIGPEF s’ha fet dut a terme entre el CT BETA, INNOVACC, el Clúster Català de la Carn i la Proteïna Alternativa, 333 Corporate —distribuïdor oficial del PIGPEF—, el Grup de Sanejament Porcí de Lleida i el Clúster Español de Productores de Ganado Porcino (i+Porc). El projecte ha sigut finançat per la convocatòria extraordinària d’ajudes per a agrupacions empresarials innovadores de l’any 2022 del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. 

El PIGPEF no és l’únic programari d’aquest tipus que està desenvolupant el CT BETA. Segons explica Joan Colón, “actualment estem treballant amb altres prototips que aviat es podran aplicar a més sectors de la indústria alimentària”, sempre amb la visió de reduir la necessitat d’utilitzar i adquirir aplicacions professionals complexes i de limitar la necessitat de consultoria externa especialitzada.

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC: referent en l’àmbit de la sostenibilitat

El CT BETA va néixer el 2014 per donar impuls a l’activitat investigadora en el camp de les tecnologies ambientals i la bioeconomia circular a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La seva missió principal és treballar per ser un actor rellevant per al desenvolupament tecnològic, la millora de la competitivitat i la qualitat de la vida de les societats rurals. L’impuls per complir aquesta missió prové tant de l’execució de projectes d’I+D+i com de la transferència de coneixement al sector públic i privat.

En pocs anys el CT BETA ha esdevingut un referent científic nacional i internacional per a la resolució de problemes ambientals que impliquin la integració del tractament d’efluents gasosos, aigües residuals i residus sòlids orgànics municipals i industrials, amb especial atenció al sector agroalimentari. A més, el CT BETA també s’ha convertit en un actor pioner en la integració de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social en els sectors industrials, així com en el desenvolupament de la capacitat de tenir una influència directa en tots els nivells de l’administració pública per acompanyar en el desenvolupament de polítiques ambientals basades en evidències científiques.

Share in social networks:

Notícies

Alumnes fent una activitat didàctica

Un projecte de la UVic-UCC conscienciarà els escolars dels efectes de la sequera amb un ‘escape room’

Davant els prolongats i cada vegada més freqüents episodis de sequera, afavorits pel canvi climàtic, els nivells d’aigua en rius i embassaments han experimentat una disminució important. Aquesta realitat, unida al fet que la UNESCO promou la incorporació de l’objectiu 6 de desenvolupament sostenible (ODS)...

UVic-UCC, Ajuntament i centres de secundària estrenyen lligams

La UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic estrenyen lligams amb els centres de secundària de la ciutat

Aquest 18 de juliol ha tingut lloc a la Sala Gòtica de la UVic-UCC una trobada entre la direcció general de la FUBalmes i l'Ajuntament de Vic amb els directors dels centres de secundària de la ciutat. L'objectiu d'aquesta reunió ha estat, d'una banda, donar...

Exemplar de toturga babaua de la temporada 2024

La colonització de tortugues marines a les costes del Mediterrani espanyol continua

A l'última dècada, les platges del litoral espanyol i de la resta de la Mediterrània occidental estan experimentant un augment en la detecció de nius de tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta). L'augment de la quantitat de nius en aquestes zones és...

Persones usuàries de la residència Aura de Manlleu que han participat al projecte Join4Joy

Dues residències d’Osona participen en un projecte europeu per fomentar l’activitat física entre la gent gran

Mantenir-se actiu afavoreix la salut de les persones. Tanmateix, posar el focus en el fet de gaudir en comptes de posar-lo en la salut pot ser una bona manera perquè la gent de 65 anys o més s’animi a practicar regularment exercici físic. A més, cal...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte