Skip to main content

Efecte dels contaminants en la biodiversitat de basses i estanys al llarg de gradients de clima i ús del sòl

Nom del projecteEfecte dels contaminants en la biodiversitat de basses i estanys al llarg de gradients de clima i ús del sòl
Número expedient resoltPID2022-140121NA-I00 finançat per MCIN/ AEI / 10.13039/501100011033 / FEDER, UE
Descripció del projecteEl projecte PRISTIN pretén determinar els efectes de la contaminació química (ex. pesticides i altres compostos organohalogens industrials - OHC) sobre la biodiversitat i les funcions i serveis dels ecosistemes de basses i estanyols a escala local i regional a través d'un gradient climàtic i d'intensitat de l’ús del sòl. Aquesta primavera es mostrejaran 150 estanyols distribuïts aleatòriament en 5 pondscapes de Catalunya, Bèlgica, Suïssa, Alemanya i Dinamarca per obtenir dades de contaminació química, nutrients i composició de la comunitat de zooplàncton, dels quals en tenim dades de biodiversitat i funcions i serveis ecosistèmics d’alta resolució provinents del projecte H2020 Ponderful.
Hi ha proves contrastades que la contaminació pot ser una amenaça crucial per a la pèrdua de biodiversitat (IPBES, 2019). Tot i així, encara hi ha molta incertesa sobre els efectes regionals dels pesticides i altres OHC obre la disminució d'espècies i sobre l'alteració de les funcions i serveis dels ecosistemes, així com sobre el paper del canvi climàtic que modula totes aquestes interaccions. Amb PRISTIN, pretenem respondre aquestes preguntes científiques d'avantguarda mitjançant un mostreig estratificat de 150 basses i estanyols a través d'un gradient latitudinal i de canvis d’usos del sòl. Ens centrem en sistemes de basses i estanyols per la seva importància crucial per a la biodiversitat, la seva exposició i susceptibilitat a la contaminació de diverses fonts (per exemple, l'agricultura) i les pressions del canvi climàtic en aquests sistemes, a causa de la seva petita mida i la seva àmplia distribució al medi.
L’equip d’investigació del projecte PRISTIN està format per Mireia Bartrons (coordinadora), Àngels Leiva, Jordi Villà i Gemma Casas (CT BETA). A més a més, l’equip de treball està compost pels doctors Pieter Lemmens (KU Leuven, Bèlgica), Aurélie Boissezon (Haute école spécialisée de Suisse occidentale – HES-SO, Suïssa), Thomas Mehner (Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries - IGB, Alemanya) i Thomas A. Davidson (Aarhus University, Dinamarca).
Nom IP Mireia Bartrons
Grup de recercaEcologia Aquàtica (GEA)
Entitat finançadora

Projecte de la convocatòria “PROYECTOS DE GENERACIÓN DE CONOCIMIENTO 2022” , finançat pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades – Agencia Estatal de Investigación, i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). 

Import de l'ajuda 160.000,00 €
Logotips

     

          

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte