Vés al contingut

Programes de Cooperació Internacional

La responsabilitat social de la UVic-UCC, en el marc de les relacions i de la cooperació internacional, es concreta en projectes orientats al desenvolupament d'accions compartides entre països, cultures i organitzacions diverses.

La voluntat de la cooperació universitària és contribuir, des de la consciència crítica, a la transformació de les condicions estructurals del món i al desenvolupament dels drets humans per a totes les persones.

Per la seva naturalesa política, la cooperació constitueix un repte pedagògic per la UVic-UCC i per tota la comunitat universitària, no únicament pel desenvolupament d'accions de caràcter formatiu i de recerca en contextos d'injustícia i exclusió, sinó també per l'aprenentatge ètic ineludible en els actuals processos de formació superior.

La UVic-UCC inicia la seva implicació amb la cooperació el 1997 i actualment col·labora en diversos projectes. Així mateix, la UVic-UCC és seu, compartida amb el Centre Dona i Literatura de la Universitat de Barcelona, de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures, que té com a missió la realització d'estudis de gènere, desenvolupament, diversitats culturals i interculturalitat, amb l'objectiu de contribuir a fomentar, des de la Universitat, l'equitat necessària per a la construcció de societats més justes i obertes a les diferencies.

La UVic-UCC també treballa en projectes de cooperació en el marc de la Xarxa Vives d'Universitats i forma part de diverses entitats de solidaritat i cooperació d'àmbit local i nacional.

Càtedres

Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures

La missió de la Càtedra se centra en la realització d'estudis de gènere, desenvolupament, diversitats culturals i interculturalisme, amb la finalitat de contribuir a fomentar, des de la Universitat, l'equitat necessària per a la construcció de societats més justes i obertes a les diferències.

La Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures està compartida amb el Centre Dona i Literatura de la Universitat de Barcelona i va ser concedida el mes de gener de 2004.

Projectes de cooperació i transferència del coneixement

Projecte de cooperació al Senegal (col·laboració amb l'Ajuntament de Vic)

El projecte de l’Àrea de Cooperació de l’Ajuntament de Vic amb la col·laboració de l’Aula Oberta d’Arquitectes d’Osona a la població de Diatock, a la zona administrativa de Bignona, Baixa-Casamance al Senegal, és un treball pluridisciplinari de construcció d’una escola amb una missió de formació dels homes i joves del poble en les tècniques de construcció amb terra premsada, estructura de fusta i construcció de teules de ciment.

Projectes finalitzats

Projecte BETA. Desenvolupament d'un Pla Municipal de Gestió Integral de Residus Sòlids a la Ciutat de Panamà

L'objectiu d'aquest treball conjunt ha estat elaborar un PMGIRS per a Ciutat de Panamà i la seva àrea metropolitana, que engloba aproximadament un 50% de la població total del país. El CT BETA ha coordinat el projecte i ha comptat amb la col·laboració d'AERIS Tecnologies Ambientals SL, l'Ajuntament de Vic i la Municipalitat de la Ciutat de Panamà.

El projecte ha estat co-finançat per la Diputació de Barcelona mitjançant una "subvenció per a donar suport a assistències tècniques en l'àmbit de la Cooperació al Desenvolupament".

Fisiàfrica

El programa de cooperació al desenvolupament «Formació en rehabilitació funcional a Àfrica, Fisiàfrica», coordinat per la Xarxa Vives d'Universitats, va tenir com a objectiu l'enfortiment dels sistemes de salut de Moçambic, Gàmbia i Ghana entre els anys 2014 i 2016.

Amb el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Fisiàfrica compta amb la participació de Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Universitat de Girona, Universitat de les Illes Balears i la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Entre altres socis locals figuren l'Institut Superior de les Ciències de la Salut de Moçambic, el Ministeri de la Salut de Moçambic (MISAU) i la Universitat de Gàmbia, i a més s'han encetat contactes amb la Universitat de Legon (Ghana).

Programa Cuba

La Facultat de Ciències i Tecnologia va desenvolupar un projecte conjunt sobre la caracterització de l'aroma de la xocolata elaborada amb cacaus de diversos origens i amb diferents condicions de processat.

Programa Algèria Universitats (PAU)

El Programa Algèria Universitats (2007-2012) va ser un programa de cooperació al desenvolupament basat en el treball conjunt entre dues xarxes universitàries mediterrànies, la Xarxa Vives d'Universitats i la Conferència Regional d'Universitats de l'Oest d'Algèria (CRUO) que té com a objectiu la integració i el reconeixement del sistema universitari algerià dins l'arc mediterrani, alhora que potenciar-lo com a bon referent en educació superior.

Aquest projecte va comptar amb la participació de 16 universitats i altres institucions d'Algèria, i de 21 universitats de 4 estats europeus.

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte