Skip to main content

El conseller Joaquim Nadal elogia el model d’èxit de la federació universitària entre Vic i Manresa

Acte de celebració del 10è aniversari del pacte federatiu a Manresa

El conseller Joaquim Nadal elogia el model d’èxit de la federació universitària entre Vic i Manresa

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, va presidir el divendres passat el primer dels dos actes commemoratius del desè aniversari de l’acord federatiu entre les fundacions universitàries Balmes i Bages per constituir la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El primer dels actes commemoratius va tenir lloc al campus Manresa i va servir per posar en valor l’aportació de les universitats territorials al país partint de l’exemple de Manresa i Vic. El conseller de Recerca i Universitats va aprofitar la seva intervenció per anunciar que el conveni programa que signa amb la FUBalmes, com a titular de la UVic-UCC, s’incrementarà i que aquest augment de recursos econòmics s’haurà de destinar al campus Manresa. 

A més del conseller, l’acte va comptar amb les intervencions del alcaldes de Manresa i Vic, Marc Aloy Guàrdia i Albert Castells Vilalta, del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. A banda de participar en l’acte commemoratiu, Joaquim Nadal va visitar algunes de les instal·lacions i serveis més emblemàtics del campus Manresa de la UVic-UCC, com el Centre d’Innovació en Simulació (CISARC) i el laboratori de ciència per a infants de 0 a 8 anys (Lab 0_6). 

El conseller de Recerca i Universitats va elogiar el model universitari únic i singular que constitueixen Vic i Manresa, un model que va qualificar d’èxit i que fa una gran contribució al  model universitari català. Segons Nadal, el model híbrid de la UVic-UCC atorga a la Universitat “flexibilitat i llibertat”, i és resultat d’una voluntat compartida “que trenca inèrcies d’individualisme recalcitrant i que mira la geografia en gran”. L’acord, va dir, ha estat positiu tant per a Vic com per a Manresa, però també per al conjunt del país. Ara mateix, va afirmar, “ningú sabria ni voldria prescindir d’una universitat compartida entre Vic i Manresa".

Cohesió des de la diversitat

En la seva intervenció, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va dir que l’acord entre la FUBalmes i la FUBages “cohesiona quatre federacions que representen històries i cultures diferents i que han decidit  esdevenir una única universitat. Ara cal fer possible el reconeixement dels principis de la UVic-UCC per a totes elles amb respecte a les seves decisions pròpies”. Segons Baños, deu anys després de l’acord, la federació “ha esdevingut un model de com es poden fer les coses fora de l’àrea metropolitana”.
 
Mirar cap al futur

Tant l’alcalde de Vic, Albert Castells, com el de Manresa, Marc Aloy, van posar de relleu l’encert de les persones que 10 anys enrere van decidir impulsar un acord com aquest, que, per a Aloy, ha donat un resultat “esplèndid” i ha demostrat que “la suma multiplica i que anar plegats ens ha fet més forts”. També van coincidir que és un model que neix des de la visió de dues fundacions de vocació municipalista i de servei públic.

Per a Albert Castellls, deu anys després de l’acord, “ara és un moment de debat i reflexió de com hem de continuar la UVic-UCC. És el compromís que tenim, un projecte territorial i estratègic de país”.

10 anys d’un acord pioner i singular i d’un projecte de país en expansió

L’acord de fa 10 anys entre la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), en aquell moment titular de la Universitat de Vic, i la Fundació Universitària del Bages (FUBages) per crear una estructura universitària federada, va ser un pacte pioner i singular al sistema universitari català i al país. 10 anys després, la UVic-UCC viu un moment d’expansió i ha aconseguit equiparar-se en volum, en coneixement i en reconeixement internacional a la resta d’universitats territorials de Catalunya. 

L’acord federatiu ha permès a la UVic-UCC créixer en tots els àmbits: en oferta acadèmica, activitat de recerca, convenis internacionals, recursos en convocatòries competitives i per a beques, i en volum de la comunitat universitària. El curs 2014-2015 (l’anterior a l’acord federatiu) la suma d’estudiants totals de les dues fundacions era de 15.223 i la d’estudiants de formació oficial, de 7.311. El curs passat, ambdues xifres van ser de 19.302 (26,8 % més) i de 10.723 (46,6% més), respectivament, per al conjunt de la UVic-UCC. Val a dir que aquest creixement ha anat acompanyat d’un increment del nombre d’estudiants matriculats de l’entorn territorial més immediat. 

Una de les primeres grans fites conjuntes de l’acord federatiu va ser l’ampliació de l’estructura federativa amb la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) l’any 2016, que va permetre posar en marxa la Facultat de Medicina.  Altres èxits de federació han estat la creació de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), el sorgiment de noves càtedres i grups de recerca, el desenvolupament d’un model propi d’integració dels estudis de formació professional superior a la universitat o la creació de programes conjunts de formació conjunta. 

La federació va tornar a créixer l’any 2020, amb la incorporació de la Fundació Elisava, Escola Universitària, que va representar un nou salt endavant per al projecte, aportant expertesa en nous àmbits, com el del disseny, i la possibilitat de disposar d’un campus a Barcelona.  

Un revulsiu per a la Catalunya Central

L’acord federatiu entre la FUBages i la FUBalmes va constituir un model de governança inèdit en el sistema universitari català. 10 anys després, aquest model ha demostrat ser àgil i permeable a les necessitats i demandes de l’entorn, fet que es concreta en el nombre creixent d’acords i d’iniciatives conjuntes amb el teixit econòmic, social i institucional.  

La federació ha estat un revulsiu per als campus i les ciutats de Manresa i de Vic, i per al conjunt de la Catalunya Central, que s’ha dinamitzat i s’ha beneficiat de noves oportunitats de desenvolupament, a banda de fomentar la retenció de talent. 

Actes institucionals per commemorar 10 anys d’UVic- UCC

El de divendres va ser el primer dels dos actes commemoratius d’aquest desè aniversari. Aquesta mateixa setmana, el dia 30 de gener, coincidint amb la data exacta de la signatura de l’acord federatiu, els presidents de les dues fundacions i alcaldes dels ajuntaments de Manresa i Vic, acompanyats del rector de la Universitat, van tornar a ser rebuts al Parlament, com fa 10 anys, en una audiència de la presidenta de la cambra catalana, Anna Erra. L’acte va aplegar una seixantena de persones que van implicar-se en el procés federatiu. 

El darrer dels actes commemoratius es farà a Vic el proper dijous 8 de febrer (18 h), al Paranimf de la UVic-UCC (rambla de l’Hospital, 50). L’acte inclourà una intervenció d’Andreu Mas-Colell, que era conseller d’Economia i Coneixement quan es va signar l’acord federatiu, i una taula rodona amb els directors generals de les quatre entitats federades de la UVic-UCC: a més de Jordi Baiget, de la FUBalmes, i d’Antoni Llobet, de la FUBages, hi participaran Marina Geli, de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, i Javier Peña, de la Fundació Elisava. L’acte, conduït pel periodista Albert Om, també inclourà projeccions de vídeos, música en directe i parlaments institucionals dels alcaldes de Vic i Manresa, i del rector de la UVic-UCC.  

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Estudiants del Campus Vic de la UVic-UCC

Un projecte de la UVic-UCC estudiarà com abordar les desigualtats en la docència universitària des de la interseccionalitat

A les aules de les universitats, hi coincideixen joves de perfils culturals, ètnics, socioeconòmics o de gènere molt diversos. Les desigualtats són presents a l’entorn universitari, però sovint no s’aborden o es fa d’una forma monofocal, és a dir, tenint en compte només un eix...

Els FEDAC Wolvineers de Girona, guanyadors de la FLL 2024 de la UVic-UCC

L'equip FEDAC Wolvineers de Girona guanya la 12a edició de la FIRST Lego League de la UVic-UCC

L'equip FEDAC Wolvineers de Girona ha guanyat la dotzena edició de la FIRST Lego League Challenge, el torneig STEAM que aquest dissabte s'ha celebrat a Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic. El segon classificat ha estat l'equip The 9th Element, de Manlleu...

Sandra Ejarque, en la seva intervenció

El rol dels valors en el lideratge i en la construcció de les marques centren la segona jornada Growth de la UVic-UCC

Empresaris, emprenedors, directors de recursos humans i altres representants d’empreses de la Catalunya Central es van reunir ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en la segona edició de la jornada Growth. Es tracta d’un esdeveniment per...

Material Audiovisual

La UVic-UCC impartirà dos nous cicles formatius de grau superior el curs que ve, integrats al campus universitari

La UVic-UCC ampliarà l’oferta de cicles formatius de grau superior (CFGS) que imparteix al seu Campus Vic el curs que ve. Als cinc que ja ofereix fins ara, el Campus Professional n’incorporarà dos de nous: un CFGS en Educació Infantil amb especialitat en Pedagogia Montessori...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte