Skip to main content

El CT BETA identificarà eines per reduir el risc d’inundacions sobtades derivades del canvi climàtic

Riuada Gurri 2020

El CT BETA identificarà eines per reduir el risc d’inundacions sobtades derivades del canvi climàtic

Les inundacions sobtades es produeixen com a conseqüència de pluges de molta intensitat i de curta durada, que apareixen de forma ràpida i localitzada i són de difícil previsió. Aquestes riuades afecten sobretot conques petites i amb fort pendent, característiques que coincideixen amb el 70% de les xarxes fluvials catalanes i el 100% de les balears. Es tracta, a més, de fenòmens molt destructius que s’han fet cada vegada més habituals al llarg de les últimes dècades com a conseqüència del canvi climàtic. Ara el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha posat en marxa una xarxa de treball que identificarà les eines més adequades i precises per reduir el risc associat a aquestes inundacions sobtades. El projecte es duu a terme amb el suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) a través de la subvenció atorgada en el marc de la seva primera Convocatòria Aigua.

La iniciativa liderada pel CT BETA, Solucions sostenibles per a la gestió del risc d’inundació en conques fluvials sensibles als efectes del canvi climàtic, té com a objectiu principal identificar solucions sostenibles integrades que millorin la capacitat de resposta de les administracions públiques i dels ciutadans a les inundacions sobtades. Aquestes solucions integrades plantegen per una banda la posada en marxa de actuacions d’educació i de sensibilització entre la ciutadania, i per una altra el desenvolupament d’eines de previsió fiables: “els projectes de gestió integrada del risc d’inundació sobtada que es demanaran gracies a aquesta ajuda es basaran en tres eixos principals: la previsió, la prevenció i l’actuació”, explica Lorenzo Proia que, juntament amb Meritxell Abril, ambdós investigadors del CT BETA, coordina la iniciativa. En paral·lel, promouran l’ús de solucions basades en la natura com a eines alternatives a la construcció d’infraestructures grises (com ara dics) “per tal de mitigar l’impacte de les inundacions sobtades i alhora millorar l’estat ecològic i la percepció social de les conques petites mediterrànies”.

Set socis de Catalunya, Illes Balears i Occitània

La xarxa de treball multidisciplinar compta amb un total de set socis de Catalunya, les Illes Balears i la regió francesa d’Occitània, entre les quals hi ha empreses especialitzades en models de predicció hidrometeorològica, enginyeria i planificació fluvial, administracions públiques, associacions de conservació de la natura i diferents grups de recerca en diferents camps (recursos hídrics i canvi global, ecosistemes fluvials, solucions basades en la natura, percepció social i ciència ciutadana). El conjunt de socis beneficiaris i membres del consorci el conformen la Universitat de les Illes Balears; l’Hydrometeorological Innovative Solutions S.L., ABM Serveis d’Enginyeria i Consulting S.L.U., de Catalunya; i el Laboratoire Écologie Fonctionnelle et Environnement – ECOLAB, l’Institut de Mécanique des Fluides de Toulouse (IMFT) i el Conservatoire d'Espaces Naturels de Midi-Pyrénées, de França. També compta amb la participació de l’empresa belga Naturem Solutions i de la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears.

Riuades imprevistes, ràpides, localitzades i molt destructives

Per les seves característiques, les conques petites i amb fort pendent tan abundants al nostre territori afavoreixen la ràpida concentració de l'escolament superficial d’aigua provocat per una pluja intensa que cau en una petita franja de temps, donant lloc a la formació de riuades que es propaguen a gran velocitat. “En termes de risc, aquest tipus d’inundacions són especialment perilloses i destructives, ja que es produeixen de manera molt ràpida i localitzada, i són de molt difícil previsió”, explica Proia. Entre alguns dels episodis recents que han suposat pèrdues materials i humanes importants figuren el de Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca, 9 d’octubre 2018), on es van registrar pluges d’entre 350 i 400 mm a la capçalera que van assolir un cabal màxim de 305 m3s-1 en 35 minuts i que van deixar 13 morts; el de Carcassona (Occitània, 15 d’octubre 2018), on les pluges van deixar uns 250 L m-2 en 12 hores i van causar 10 morts, i la crescuda del riu Francolí (Catalunya, 23 d’octubre 2019) en què es va passar d’un cabal de 1 m3s-1 a 1238 m3s-1 en poques hores i va provocar la mort de quatre persones.

La Convocatòria Aigua s’emmarca en l’estratègia de desenvolupament d’un ecosistema de la innovació, un dels pilars del full de ruta de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. En l’atorgament de l’ajut al projecte liderat pel CT BETA s’ha prioritzat que se centra en el sector de l’aigua, però també s’ha valorat positivament la creació de sinergies amb altres sectors prioritaris per a l’EPM com són el turisme, l’agroalimentació i la salut.

Sobre el Centre Tecnològic BETA

El CT BETA, Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària, de la UVic-UCC, té com objectiu contribuir a la millora de la competitivitat i al desenvolupament tecnològic de les empreses, mitjançant l’execució de projectes d’R+D+i de caire autonòmic, estatal o europeu, i una transferència de tecnologia innovadora i competitiva, amb criteris de sostenibilitat, en l’àmbit de la indústria alimentària i el medi ambient. Forma part de TECNIO, xarxa que potencia la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel·lència a Catalunya i que identifica els centres tecnològics i grups universitaris experts en investigació i transferència de tecnologia.

La línia d’investigació en Ecologia i Ecotoxicologia Aquàtica Aplicada es proposa establir un enllaç estret entre recerca de base i aplicada en al àmbit dels impactes de les activitats humanes sobre el funcionament dels ecosistemes aquàtics i els serveis que proveeixen. El principals àmbits de actuació actuals son: tecnologies innovadores per al control de la qualitat del aigua en ecosistemes aquàtics continentals (projecte INTCATCH H2020), avaluació d’impactes ecològics (projecte LIFE DEMINE), estudi i avaluació de la aparició de geosmina a la part alta del riu Ter per al desenvolupament de models predictius (conveni amb Aigües de Vic i Aigües d'Osona), participació en una xarxa de recerca europea que investiga els episodis de mal gust i mala olor de l’aigua potable (COST Action WATERTOP), ciència ciutadana en àmbit escolar per l’estudi del rol dels ecosistemes fluvials en el transport de contaminants plàstics cap a mar (projecte Pescadors de Plàstics), i utilització de comunitats aquàtiques microbianes naturals per al tractament de les aigües residuals (projecte INNOQUA H2020).

L’Euroregió Pirineus Mediterrània

L'Euroregió Pirineus Mediterrània és un projecte de cooperació política entre la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la regió francesa d’Occitanie. El seu objectiu és crear un pol de desenvolupament sostenible basat en la innovació i la integració social i econòmica al nord-oest de la Mediterrània, i contribuir a la construcció d'una Europa unida, solidària i propera als ciutadans.

Els seus reptes són afirmar-se com a territori de projectes a escala europea, defensar amb una mateixa veu projectes essencials per al desenvolupament equilibrat i sostenible, millorar la competitivitat tot situant les persones al cor de l'acció, i convertir-se en un pol d'innovació i creixement mitjançant els vincles teixits entre els centres tecnològics, científics i culturals del territori.

Per al període 2017-2020, l'Euroregió Pirineus Mediterrània compta amb un full de ruta que, entre altres objectius, pretén actuar amb i per a la ciutadania del territori; desenvolupar l’ecosistema euroregional de la innovació; contribuir al desenvolupament sostenible del territori i aprofundir en la identitat euroregional.

 

 

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Persona escrivint un formulari

La UVic posa en marxa un nou màster universitari en Recerca Participativa en Salut amb vista al curs vinent

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) posarà en marxa el curs vinent el nou màster universitari en Recerca Participativa en Salut, una iniciativa innovadora que proporcionarà als professionals de la salut les eines i els coneixements necessaris per aprofundir en...

Participants a l'Olcat 2024

La UVic-UCC acull la final de l’Olimpíada d’Informàtica Catalana 2024, en què participen estudiants de secundària i de batxillerat

Un total de trenta-un estudiants de secundària i de batxillerat de diversos instituts i escoles de la província de Barcelona i de València, que competien a títol personal, van prendre part en la final de l’Olimpíada d’Informàtica Catalana 2024, que es va disputar aquest dissabte...

El conseller Joaquim Nadal en la visita a les noves instal·lacions

El conseller Nadal elogia les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC destinades a docència i recerca

El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, ha visitat, aquest matí, les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), destinades a docència i a recerca. Les obres han...

L'alcalde de la ciutat i el rector de la UVic-UCC inaugurant oficialment l'edifici el Remei a la zona sud de Vic

La UVic inaugura l’edifici el Remei i consolida la seva presència al sud de Vic

Des del principi d’aquest curs acadèmic, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) disposa d’una nova seu a la zona sud de la ciutat. És l’edifici el Remei, situat a la plaça de  la Noguera, que ha estat inaugurat avui per l’alcalde...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte