Skip to main content

La UVic-UCC i la Generalitat de Catalunya signen un nou conveni programa, que fixa el seu marc de relació per als pròxims quatre anys

Logo de la UVic-UCC

La UVic-UCC i la Generalitat de Catalunya signen un nou conveni programa, que fixa el seu marc de relació per als pròxims quatre anys

La UVic-UCC i la Generalitat de Catalunya han arribat a un acord per a la signatura d’un nou conveni programa per al període 2023-2026. Aquest nou conveni, que com els anteriors fa referència a la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), situa el finançament públic de la Universitat en 13.050.000 euros anuals, una xifra que suposarà prop del 25 % del seu pressupost.  

El conveni anterior, signat el 2015 i amb vigència fins al 2018, establia una aportació de 7.300.000 euros anuals. A partir del 2019, el finançament de la Generalitat rebut per la UVic-UCC, que es va anar duent a terme per la via de transferència, va anar creixent de manera progressiva. El 2022 es va acabar situant en els 10.700.000 euros d’aportació inicial, si bé posteriorment, i en el marc de la negociació del nou conveni programa, la xifra va acabar essent de 12.050.000 euros.  

El finançament del conveni programa es divideix entre les despeses ordinàries de la Universitat i les despeses de capital, és a dir, les inversions. En aquest sentit, dels 13.050.000 euros anuals, 12.550.000 corresponen a les primeres (i un 10 % d’aquest finançament està vinculat a l’assoliment d’uns objectius establerts), mentre que els altres 500.000 euros corresponen a les segones. El conveni també estableix que els recursos previstos podran augmentar en els anys successius d’acord amb la disponibilitat pressupostària de la Generalitat i el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, que preveu incrementar de manera progressiva i contínua la inversió pública en universitats.

Creixement i estabilitat a llarg termini  

“El nou conveni programa dota la UVic-UCC d’una estabilitat financera a llarg termini, que feia temps que no es tenia i per a la qual s’estava treballant”, afirma el president del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i alcalde de Vic, Albert Castells. Per Castells, també “reforça i estreny els lligams amb el Govern de la Generalitat de Catalunya i evidencia l’aposta que aquest fa per la UVic-UCC com un agent més del sistema universitari català, com una peça clau per a l’equilibri territorial del país i com a generadora de noves oportunitats per als joves, sobretot de la Catalunya central”. El president de la FUBalmes recorda que “el nou acord ha estat fruit d’un procés de negociació llarg i minuciós, en el qual han participat diferents governs, per una banda, i múltiples persones de la Universitat, per l’altra, i que ha requerit moltes hores de treball, esforços compartits i molt bona disposició de totes les parts”.

Pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños “aquest conveni suposa un element de gran importància per a la cohesió interna de la Universitat, al mateix temps que permet la planificació d’accions de rellevància decisiva en aquest moment de canvi per al sistema universitari de Catalunya”. Baños apunta que la UVic-UCC s’ha transformat substancialment des de la signatura de l’acord anterior, l’any 2015: “Aquests vuit anys han suposat la incorporació plena de tres noves fundacions, el creixement rellevant de la recerca i l’increment d’estudiants en tots els àmbits”, enumera el rector, segons el qual, “per sostenir aquesta situació, la Universitat necessita disposar d’uns recursos estables que li permetin executar les inversions necessàries per assegurar el seu futur, cosa que el conveni programa actual li proporcionarà durant els pròxims quatre anys”.

El director general de la FUBalmes, Jordi Baiget, considera que el conveni és molt satisfactori per a la UVic-UCC perquè l’estabilitat que aporta “garanteix el marc adequat de treball per continuar desenvolupant projectes que estaven en marxa i impulsar-ne de nous en un context de solidesa”. En segon lloc, apunta, “l’acord estableix els mínims de finançament públic més elevats de la institució al llarg de tretze anys de convenis programa amb la Generalitat i significa, per tant, un creixement i una evolució molt positius”. Baiget també entén el conveni com un reconeixement a la tasca feta per la UVic-UCC al llarg dels anys.  

Com tots els anteriors, aquest conveni programa està circumscrit a un conjunt d’objectius estratègics de la UVic-UCC en els àmbits de la docència, la recerca i la transferència de coneixement, i a l’organització, l’estructura i la gestió de la institució. Entre aquests objectius, figuren la consolidació d’una oferta de títols oficials que s’enforteixi dins el sistema universitari català; el desenvolupament d’un model propi i singular de formació amb atenció especial a les competències, a l’ocupabilitat dels graduats i a l’atracció internacional; l’impuls d’una recerca de qualitat i d’aliances amb centres de recerca de referència, o la promoció d’una transferència de coneixement que contribueixi al desenvolupament socioeconòmic de l’entorn territorial.  

El cinquè conveni programa des de l’any 2002

Aquest és el cinquè conveni programa que la UVic-UCC subscriu amb el govern de la Generalitat. El primer, signat el 2002, en el darrer any de Ricard Torrents com a rector i inicialment previst només per al bienni 2002-2003, va permetre establir el primer marc de relacions estables entre ambdues institucions i va donar peu a l’elaboració d’un primer pla estratègic de la Universitat, a conseqüència del qual, l’any següent, es rubricava un segon conveni, el primer de més llarg recorregut.

El segon conveni, vigent de 2003 a 2007, es va fer efectiu el 14 de maig de 2003, amb David Serrat com a rector de la llavors Universitat de Vic i Jacint Codina com a president del Patronat de la FUBalmes. Naixia amb els objectius de desplegar una major oferta de titulacions, d’enfortir l’estructura organitzativa dedicada a l’atenció de la comunitat universitària, i de potenciar els diferents serveis de suport a la docència, com la biblioteca i els serveis relacionats amb les noves tecnologies de la comunicació i la informació, i com tots els posteriors, tenia condicionada una part de l’aportació pública a la consecució dels compromisos establerts. En global, fixava un finançament inicial, el primer any, de 2.400.000 euros, que s’anaven incrementant curs rere curs per situar-se, el 2007, en una aportació de poc més de 6 milions.

Exhaurit el segon conveni, i després d’un breu període d’impàs, el 17 de desembre de 2009 se signava el tercer, en aquest cas en ple mandat d’Assumpta Fargas com a rectora i amb Josep Maria Vila d’Abadal com a president del Patronat de la FUBalmes. Aquell acord, per al període 2009-2012, fixava un finançament de 8.800.000 euros, que va créixer fins als 11.300.000 euros en el moment de finalitzar l’acord. En aquesta ocasió, els principals objectius fixats per al període anaven lligats a continuar desplegant una oferta de titulacions de grau i de postgrau adaptada a les necessitats de la societat, a establir aliances amb altres universitats catalanes i europees, a potenciar la recerca en les àrees d’especialització de la UVic, i a impulsar tant els programes de doctorat com la producció científica, entre altres aspectes.  

Finalment, el 23 de desembre de 2015, i després d’un altre breu període d’impàs, es va signar el quart conveni programa del que llavors ja era la UVic-UCC, amb Jordi Montaña com a rector i Anna Erra com a presidenta de la FUBalmes. Aquell conveni feia referència al període 2015-2018 i partia d’un finançament anual de 7.400.000 euros. Entre altres reptes rellevants, el conveni establia impulsar la internacionalització, promoure el desenvolupament socioeconòmic territorial, esdevenir un actor d’equilibri per a l’entorn, i desenvolupar un model docent propi i singular.  

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Estudiants del Campus Vic de la UVic-UCC

Un projecte de la UVic-UCC estudiarà com abordar les desigualtats en la docència universitària des de la interseccionalitat

A les aules de les universitats, hi coincideixen joves de perfils culturals, ètnics, socioeconòmics o de gènere molt diversos. Les desigualtats són presents a l’entorn universitari, però sovint no s’aborden o es fa d’una forma monofocal, és a dir, tenint en compte només un eix...

Els FEDAC Wolvineers de Girona, guanyadors de la FLL 2024 de la UVic-UCC

L'equip FEDAC Wolvineers de Girona guanya la 12a edició de la FIRST Lego League de la UVic-UCC

L'equip FEDAC Wolvineers de Girona ha guanyat la dotzena edició de la FIRST Lego League Challenge, el torneig STEAM que aquest dissabte s'ha celebrat a Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic. El segon classificat ha estat l'equip The 9th Element, de Manlleu...

Sandra Ejarque, en la seva intervenció

El rol dels valors en el lideratge i en la construcció de les marques centren la segona jornada Growth de la UVic-UCC

Empresaris, emprenedors, directors de recursos humans i altres representants d’empreses de la Catalunya Central es van reunir ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en la segona edició de la jornada Growth. Es tracta d’un esdeveniment per...

Material Audiovisual

La UVic-UCC impartirà dos nous cicles formatius de grau superior el curs que ve, integrats al campus universitari

La UVic-UCC ampliarà l’oferta de cicles formatius de grau superior (CFGS) que imparteix al seu Campus Vic el curs que ve. Als cinc que ja ofereix fins ara, el Campus Professional n’incorporarà dos de nous: un CFGS en Educació Infantil amb especialitat en Pedagogia Montessori...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte