Vés al contingut

La UVic-UCC impartirà dos nous cicles formatius de grau superior el curs que ve, integrats al campus universitari

Material Audiovisual

La UVic-UCC impartirà dos nous cicles formatius de grau superior el curs que ve, integrats al campus universitari

La UVic-UCC ampliarà l’oferta de cicles formatius de grau superior (CFGS) que imparteix al seu Campus Vic el curs que ve. Als cinc que ja ofereix fins ara, el Campus Professional n’incorporarà dos de nous: un CFGS en Educació Infantil amb especialitat en Pedagogia Montessori, i un en Realització de Projectes d’Audiovisuals i Espectacles. Ambdós cicles es desenvoluparan dins el campus universitari de manera integrada amb els graus, amb els quals compartiran aules i instal·lacions com els Laboratoris de Formació i Recerca d’Educació Infantil, d’una banda, i els platós de televisió i de fotografia i l’estudi de ràdio, de l’altra.

“Aquesta integració referma l’aposta de la UVic de prestigiar la formació professional que ofereix, entenent els cicles com una opció més i igual de viable dins el ventall dels estudis superiors”, explica Montserrat Fontarnau, directora del Campus Professional de la UVic. Integrar els cicles formatius en el si de la Universitat també permet que els estudiants de cicle i de grau comparteixin instal·lacions i, fins i tot, puguin participar en projectes compartits. Per Fontarnau, la nova oferta per al curs vinent també “referma la voluntat de bastir una formació professional de prestigi, estretament vinculada amb les necessitats de l’empresa i del teixit productiu de l’entorn, però també amb les àrees d’expertesa de la universitat”, així com “d’oferir un itinerari pràctic cap al món laboral des d’un entorn universitari”. 

A més, tots els cicles treballen de manera integrada als plans d’estudis les competències transversals, conegudes com a soft skills, “necessàries per tenir èxit professional, ja que ajuden a adquirir habilitats de comunicació o de resolució de problemes per afrontar reptes de futur en el  món laboral”, explica Fontarnau. D’aquesta manera, afegeix, es poden “complementar els coneixements tècnics que l’alumnat adquireix a les aules”. 

Cicle en Educació Infantil amb especialitat en Pedagogia Montessori 

El cicle formatiu de grau superior en Educació Infantil amb especialització en Pedagogia Montessori prepara els estudiants en la pedagogia de Maria Montessori, que se centra en el desenvolupament autònom i l'exploració activa dels nens i nenes d’entre 0 i 6 anys. Aquest programa ofereix una doble titulació, i proporciona als participants el títol de tècnic superior en Educació Infantil, juntament amb la certificació Assistants of Infancy (0-3) reconeguda per l’Associació Montessori Internacional i que obre la porta a treballar en centres d’educació que segueixen aquest model pedagògic.

Per Marta Camps Devesa, professora de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia, i guia Montessori, “la UVic és un entorn únic per seguir aquest cicle, ja que la Universitat fa tretze anys que forma professionals en aquesta metodologia a les aules, sigui en els graus en mestre o en el màster específic de Pedagogia Montessori”. Les classes es desenvoluparan a la Masia Torre dels Frares, a l’Aula Teresa Buscart i a les aules Montessori, espais de simulació equipats amb materials dissenyats per Maria Montessori i certificats també per l’Association Montessori Internacionale. 

"Els titulats obtenen una formació completa que abasta tant aspectes tècnics com habilitats interpersonals, i que també incideix en les competències transversals, incloent-hi la comunicació oral, la resolució creativa de problemes, la gestió emocional i la cura de la veu, totes essencials en l'educació infantil”, explica Camps. El cicle, a més, contempla la possibilitat de continuar els estudis de grau en mestre a la mateixa universitat. Actualment, aquest cicle es troba en l'etapa final del procés d'aprovació per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Un cicle d’audiovisuals a la Catalunya Central

“En l’escenari tecnològic actual, són imprescindibles professionals que, a més de disposar d'una gran creativitat, tinguin un coneixement pràctic de les noves tecnologies”, explica Montse Casas, adjunta a la direcció del Campus Professional i que ha treballat en el desenvolupament del cicle en Realització de Projectes d’Audiovisuals i Espectacles. Aquesta titulació permetrà, mitjançant la metodologia basada en la producció de projectes, participar en el rodatge i muntatge de pel·lícules, sèries o documentals o en la producció d’espectacles en directe, en processos que van de la producció fins a l’edició i estrena del producte final, fent que l’estudiant pugui ser al centre del seu propi aprenentatge. 

Montse Casas afegeix que els perfils experts en aquests àmbits són cada vegada més necessaris a la indústria de l’audiovisual. “Per cada persona que vol desenvolupar una idea es necessiten tècnics o desenvolupadors amb coneixements específics de les últimes tecnologies i de la indústria”, explica. A més, pel que fa a les soft skills, es treballarà les habilitats comunicatives, el treball en equip, la gestió del temps o de l'estrès, entre altres, habilitats molt necessàries en aquesta indústria. 

Aquest és un cicle pioner a la Catalunya Central, ja que fins ara el gruix de l’oferta de formació professional del sector de l’audiovisual s’ofereix a l’àrea metropolitana de Barcelona o a les capitals de províncies. A més de poder fer ús de les instal·lacions en audiovisuals de la Universitat, els estudiants del cicle també podran accedir a aules d’ordinadors i al programari d’edició, així com al servei gratuït de préstec de material audiovisual (SAV). Les persones que el completin obtindran el títol de Tècnic Superior en Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles. 

Formació professional estretament vinculada a la Universitat 

Els dos cicles formen part del programa 2+3, que facilita el pas cap a la Universitat. Després de finalitzar els dos anys del CFGS, els estudiants podran assolir el títol de grau cursant tres anys més en comptes dels quatre habituals. En el cas del cicle en Educació Infantil amb especialitat en Pedagogia Montessori, els graduats podran accedir al grau en Mestre d’Educació Infantil. D’altra banda, els que cursin el cicle en Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles, a més a més del títol podran optar a entrar en diferents graus relacionats amb aquest sector: Comunicació Audiovisual, en el marc de programa 2+3, però també Periodisme o Multimèdia. Aplicacions i Videojocs. Aquests dos cicles se sumaran a l’oferta formativa del Campus Professional de la UVic, que aquest pròxim curs passarà a oferir set cicles en àrees diverses, impartits per professorat universitari i professionals experts.

Share in social networks:

Notícies

Alumnes fent una activitat didàctica

Un projecte de la UVic-UCC conscienciarà els escolars dels efectes de la sequera amb un ‘escape room’

Davant els prolongats i cada vegada més freqüents episodis de sequera, afavorits pel canvi climàtic, els nivells d’aigua en rius i embassaments han experimentat una disminució important. Aquesta realitat, unida al fet que la UNESCO promou la incorporació de l’objectiu 6 de desenvolupament sostenible (ODS)...

UVic-UCC, Ajuntament i centres de secundària estrenyen lligams

La UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic estrenyen lligams amb els centres de secundària de la ciutat

Aquest 18 de juliol ha tingut lloc a la Sala Gòtica de la UVic-UCC una trobada entre la direcció general de la FUBalmes i l'Ajuntament de Vic amb els directors dels centres de secundària de la ciutat. L'objectiu d'aquesta reunió ha estat, d'una banda, donar...

Exemplar de toturga babaua de la temporada 2024

La colonització de tortugues marines a les costes del Mediterrani espanyol continua

A l'última dècada, les platges del litoral espanyol i de la resta de la Mediterrània occidental estan experimentant un augment en la detecció de nius de tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta). L'augment de la quantitat de nius en aquestes zones és...

Persones usuàries de la residència Aura de Manlleu que han participat al projecte Join4Joy

Dues residències d’Osona participen en un projecte europeu per fomentar l’activitat física entre la gent gran

Mantenir-se actiu afavoreix la salut de les persones. Tanmateix, posar el focus en el fet de gaudir en comptes de posar-lo en la salut pot ser una bona manera perquè la gent de 65 anys o més s’animi a practicar regularment exercici físic. A més, cal...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte