Skip to main content

La UVic-UCC incorpora com a centre propi Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, que esdevé Facultat de Disseny

La UVic-UCC incorpora com a centre propi Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, que esdevé Facultat de Disseny

Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, esdevé Facultat de Disseny de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La Fundació Universitària Balmes, entitat titular de UVic-UCC, i la Fundació Privada Elisava Escola Universitària han signat aquest vespre un acord per incorporar Elisava dins l’estructura de la UVic-UCC en qualitat d’entitat federada. D’aquesta forma, Elisava fa un pas endavant, ja que passa de ser un centre adscrit a una universitat de ple dret i participant en els òrgans de govern. El contracte federatiu l’han rubricat la presidenta del Patronat de la FUBalmes, Anna Erra, i el president del Patronat de la Fundació Elisava, Ramon Benedito, en un acte al Palau Robert de Barcelona, que ha presidit el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, i on també ha intervingut el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños.

Després de la signatura del contracte ambdues institucions treballaran conjuntament per fer-lo efectiu amb la mirada posada en l’inici del curs 2021-2022. Aquest es preveu que sigui el primer en què les titulacions d’Elisava (graus, màsters, doctorats i títols propis) s'imparteixin com a titulacions de la UVic-UCC. 

Factor d’equilibri territorial de Catalunya

El conseller Tremosa ha felicitat les dues entitats i ha dit que “l’acord entre Elisava i la UVic-UCC enforteix el sistema universitari català i n’afavoreix la internacionalització”. Tremosa també ha destacat que “aquest acord és un exemple de cooperació per sumar esforços i ajudar a generar sinergies en favor de l’alumnat i de diferents territoris i entitats del país”.

“Les singularitats del model universitari de la UVic-UCC confereixen a la institució una clara vocació de servei públic i configuren un projecte universitari transversal i territorial que és un model de compliment del principi d’autonomia universitària”, ha dit la presidenta de la FUBalmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra. En el seu parlament, ha explicat que l’estructura federada que la configura, “té com a objectiu sumar esforços i crear sinergies amb altres entitats amb la mateixa finalitat, per potenciar el servei públic de la Universitat i esdevenir encara més un factor d’equilibri territorial de Catalunya”. Per la presidenta de la FUBalmes, l’acord “suposa un factor de creixement i enriquiment qualitatiu del projecte universitari de la UVic-UCC i de tots els seus membres”. 

És en aquest context que el president del Patronat d’Elisava, Ramon Benedito, ha explicat que l’acord suposa un pas endavant ja que Elisava esdevé centre federat i facultat de disseny d’una universitat referent: “L’acord brinda a Elisava l’oportunitat de participar en la governança d’una universitat singular, que a través de la seva estructura federada permet la coparticipació en el desenvolupament i configuració del seu futur. Elisava aportarà la seva visió transversal i multidisciplinar del disseny, entès com a disciplina àmplia amb impacte clau en la formació, la investigació i la definició del present i futur que volem com a societat”.  

En la mateixa línia, per al rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, l’acord federatiu amb Elisava és un pas totalment natural: “Incorporem a l’estructura federada una entitat amb una cultura semblant a la nostra i amb uns estudis universitaris de qualitat i de reconegut prestigi, ja que és la primera escola de disseny que es va fundar a Espanya fa gairebé 60 anys, i que a més aporta una nova dimensió de transversalitat territorial, derivada del fet que la Fundació Elisava està ubicada a Barcelona”.

La internacionalització com a aposta estratègica

Un altre dels pilars de l’acord és l’aposta estratègica per la internacionalització que la nova federació s’ha fixat com a objectiu prioritari. “Les dues institucions compartim la mateixa visió de la internacionalització dels nostres projectes acadèmics, de manera que integrarem les polítiques en aquest àmbit i treballarem juntes per dotar d’una dimensió global la nostra docència, recerca i transferència de coneixement”, ha dit el rector Baños.

L’acord també preveu que cadascuna de les entitats federades mantingui la gestió dels seus centres i dels seus recursos humans, tecnològics i patrimonials, així com una independència jurídica, sempre a partir d’uns criteris homogenis en tots els àmbits, especialment en la gestió econòmica, la governança cooperativa, el desenvolupament de metodologies docents i d’aprenentatge i el creixement de la recerca i la transferència de coneixement.      

La incorporació d’Elisava a l’estructura federativa s’afegeix a la de la Fundació Universitària Bages, el 2014, i la de la Fundació d’Estudis Superiors de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina, el 2016. A l’oferta acadèmica actual de la UVic-UCC s’hi incorporaran ara els graus en Disseny i en Enginyeria de Disseny Industrial, el Màster Universitari en Disseny i Comunicació, una àmplia oferta d’estudis de màster i postgrau i cursos de professionalització d’Elisava.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Gran afluència a la Jornada de Portes Obertes de la UVic

Més de 2.500 persones visiten la UVic en la Jornada de Portes Obertes més participativa

25.03.2023

Més de 2.500 persones han participat avui en la Jornada de Portes Obertes de la UVic més multitudinària. Enguany la jornada s’ha convertit en un veritable festival artístic que, sota el paraigües d’UVic Fest,  ha comptat amb la presència d’espectacles  en els diferents espais de...Llegeix més

Escola i democràcia

La UVic acull una jornada internacional sobre educació democràtica

24.03.2023

Aquest divendres i dissabte la UVic acollirà el workshop internacional Educació democràtica: la innovació pendent, adreçat a totes les persones vinculades al món educatiu interessades en l’educació democràtica i per a la ciutadania global. El workshop ha estat organitzat pel GREUV i el GRAD...Llegeix més

Estand del Saló de l'Ensenyament 2023

La UVic atiende a un 70% más de personas en el Saló de l'Ensenyament respecto al año pasado

24.03.2023

La semana pasada la UVic estuvo presente en la 32ª edición del Saló de l'Ensenyament, la feria de referencia dedicada a la oferta formativa de Cataluña. En el transcurso de estos cinco días, el número de personas atendidas en el stand de la Universidad aumentó...Llegeix més

JPO-2023

Torna la Jornada de Portes Obertes de la UVic, que aquest any pren forma de festival

22.03.2023

Aquest dissabte 25 de març tindrà lloc la Jornada de Portes Obertes de la UVic, que aquest any pren la forma d’un festival d’arts que promet posar “la pell de gallina”. L’UVic Fest obrirà les seves portes de les 9 a 18 h sense...Llegeix més

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte