Vés al contingut

Xerrades d'economia i empresa

Impartides per professorat de la UVic, aquestes xerrades volen apropar a l'alumnat de batxillerat o CFGS diverses temàtiques de l'àmbit econòmic i empresarial. Tenen una duració aproximada de 35-40 minuts, més un debat i les preguntes de l'alumnat.

 

TítolContinguts de la sessióProfessor/a 
Passat, present i futur de l'economia de Catalunya.

La industrialització de Catalunya va anar lligada a la disponibilitat d'energia primària; cada crisi energètica va provocar penúries a la indústria i a l'economia, que es van superar quan es van trobar noves solucions tecnològiques o logístiques. Ara, el final de l'era dels combustibles fòssils ens aboca a una nova crisi, la resolució de la qual requereix prendre importants decisions que exigeixen un cert consens tant polític com social. D'aquest consens en depèn la prosperitat dels catalans d'ara i del futur.

Dr. Enric Casulleras Ambrós. Professor de la UVic-UCC 
Les dones, l'economia i l'empresa

La participació de les dones al mercat de treball s'ha generalitzat en les darreres dècades i també han augmentat el nombre d'empresàries. Aquest fet ha comportat que les dones hagin sortit majoritàriament de l'àmbit privat -on les feines que duien a terme no eren remunerades- i participin del públic. Amb tot, les desigualtats econòmiques entre sexes es mantenen. En aquesta xerrada farem l'exercici de posar-nos les ulleres de gènere en l'observació de l'economia i l'empresa. Un viatge divertit, interessant i que no té marxa enrere.

Dra. Anna Pérez-Quintana. Professora FEC, UVic-UCC 

Què vol dir fer recerca?

Explicar què s'entén per fer recerca, com es fa, quins valors cal cultivar, per a què serveix... Es podrà aprofitar la xerrada per comentar les propostes de treball de recerca dels alumnes, si el centre ho considera oportú.

Dra. Núria Arimany Serrat Professora UVIC-UCC 

Web 3.0, NFTs: El camí inicial pel Bitcoin

El Blockchain és la tecnologia amb què es basa el Bitcoin. El Blockchain és una tecnologia que permet la desintermediació d'elements com per exemple en la banca (DeFi) i l'art (NFT). Aquesta presentació tracta sobre com el Blockchain està transformat la societat amb el que es coneix com a Web 3.0. Web 1.0 són pàgines estàtiques, web 2.0 són pàgines interactives i web 3.0 són pàgines on l'usuari és el propietari de la seva informació. 

Dr. Albert Armisen Professor de la UVIC-UCC 
Models de negoci

La societat està canviant constantment i els models de negoci també evolucionen. Aquesta presentació explica els models de negoci que serveixen per entendre com funcionen les noves empreses i com transformar empreses existents.

Dr. Albert Armisen Professor de la UVIC-UCC 

Aplicació de ràtios a dades d'empreses reals

Per a la presa de decisions empresarials és imprescindible conèixer la salut econòmica i financera d'una empresa. L'objectiu d'aquesta xerrada consisteix en fer una breu revisió dels principals instruments d'anàlisi d'estats comptables i, en segon lloc i segurament la part més important, que l'alumnat ho apliqui al balanç i al compte de resultats d'empreses reals.

Dra. Carme Viladecans Professora de la UVIC-UCC 
Creativitat i innovació pel desenvolupament d'una idea de negoci

L’objectiu és, a través de casos reals, sensibilitzar els participants de la importància d’innovar i aplicar el pensament creatiu com a mitjà per a la diferenciació. També es pretén despertar el potencial creatiu a través de l’aplicació de diverses dinàmiques. I finalment aplicar aquest potencial creatiu al desenvolupament del producte o servei amb el qual es vol emprendre.

Dra. Elisenda Tarrats Professora UVIC-UCC 

Presentacions eficaces amb elevator pitch

“Elevator pitch” és una presentació ràpida de qui ets i què busques. Amb aquest taller es pretén sensibilitzar de la importància que rep un bon elevator pitch com a via de captació de clients, socis o possibles inversors; així com adquirir i desenvolupar les competències i habilitats necessàries per elaborar un elevator pitch persuasiu i interessant; per acabar elaborant el propi elevator com a eina de venda personal.

Dra. Elisenda Tarrats Professora UVIC-UCC 

La gestió empresarial dels clubs de futbol

Els clubs de futbol professionals s’han convertit en organitzacions empresarials regides per criteris d’eficiència i eficàcia. Avui, al costat d’aquells qui produeixen l’espectacle esportiu (els jugadors, les estrelles), existeix un conjunt de professionals que s’encarreguen de posicionar el club en diversos mercats, atraure noves fonts d’ingressos i promoure la competitivitat de la seva organització. Aquesta xerrada vol presentar les línies bàsiques de gestió dels grans clubs de futbol, prenent com a exemple el Manchester United, el FC Barcelona o el Reial Madrid.

Dr. Xavier Ginesta Professor de la UVIC-UCC i col·laborador del diari L’Esportiu 

La crisi del món rural: evolució socioeconòmica del darrer segle i perspectives de desenvolupament

Explicar el procés de transformació del medi rural al llarg del segle XX, reflexionar sobre l’impacte del model de creixement que es va difondre amb la revolució verda de mitjan segle, avaluar el procés d’urbanització del món rural, apuntar noves estratègies per a un desenvolupament més sostenible.

Dr. Santi Ponce Professor de la UVIC-UCC 

La negociació: una capacitat necessària per resoldre conflictes i arribar a acords

Negociació és la comunicació entre dues o més parts per acordar com resoldre conjuntament un assumpte. Oportunitats de negociar sorgeixen per tot arreu: a la feina, a casa i al carrer. A les empreses, situacions negociadores es presenten entre i dins les diverses àrees funcionals, entre iguals i diferents nivells directius, als diversos sectors econòmics. L'objectiu de la xerrada és que els participants considerin el fet que la vida quotidiana ofereix múltiples oportunitats de negociar, i que mitjançant la pràctica i la teoria poden perfeccionar la seva capacitat d’aconseguir allò que volen.

Dr. José Antonio Corral Professor de la UVIC-UCC 
Intel·ligència artificial?

Recentment, hi ha moltes notícies sobre intel·ligència artificial. En aquesta sessió s’explica què és i com està canviant el món empresarial.

Dr. Albert Armisen Professor de la UVIC-UCC 
 NFT: La propietat digital

Familiaritzar els assistents amb els conceptes clau dels NFTs, l'origen històric de la propietat privada, i examinar com els NFTs estan modelant la propietat digital en l'era moderna.

Dr. Albert Armisen Professor de la UVIC-UCC 
 L'enquesta digital: idees bàsiques per a fer-la i treballar-ne les dades correctament

Com dissenyar correctament un qüestionari digital? Com analitzar la informació obtinguda? Com presentar-la? Quines conclusions se'n poden extreure i quines no?

Dr. Josep Lluís Garcia i Dr. Ramon Oller Professors de la UVIC-UCC 

 

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte