Skip to main content

Lliga de debat

Lliga de debat de la UVic

Lliga de debat de la UVic

La finalitat de la Lliga és demostrar les habilitats d'oratòria i argumentació dels estudiants. Els equips d'oradors debaten entre ells sobre un tema polèmic d'actualitat. La tasca dels oradors és seleccionar els millors arguments i exemples de la postura que han de defensar (a favor o en contra), exposar-los de manera convincent durant els minuts de què disposen i, finalment, rebatre els arguments dels seus oponents. El debat de competició és una oportunitat excel·lent per a totes aquelles ments inquietes, que sempre busquen una resposta per tot, tenen un punt de vista original o les idees molt clares. Els participants compartiran la seva experiència sobre argumentació, debat i oratòria persuasiva.

La Lliga de Debat és una competició en la qual, durant uns dies, un equip de cada Universitat participant debat sobre un tema polèmic i d'actualitat.

Cada equip està format per un màxim de 5 persones –dos oradors, dos documentalistes, i un reserva– a més d'un capità. 

Aquesta activitat és reconeguda amb crèdits RAC. Els estudiants obtenen un crèdit a canvi de representar la Universitat a la Lliga de debat de la Xarxa Vives d'Universitats.

Com es desenvolupa la Lliga?

Mesos abans del començament de la Lliga es fa públic el tema del debat. Durant la competició, els equips no coneixen quina posició han de defensar (a favor o en contra) fins a uns minuts abans de començar cada enfrontament. Un equip de jutges decideix quina argumentació s'ha desenvolupat amb el màxim rigor i de la forma més convincent possible, d'acord amb els criteris establerts a les bases de la competició.

Tema 2024

«Cal ser tolerant amb els intolerants?» 
 

Propera edició de la Lliga

L'equip representarà a la UVic-UCC a la Lliga de debat Universitari de la Xarxa Vives:

Lloc i data: La Lliga de Debat Universitària 2024 tindrà lloc del 24 al 26 d'abril a la Universitat Jaume I

Per a més informació: ogc@uvic.cat // https://www.vives.org/programes/estudiants/lliga-debat-universitaria/

Lliga de debat de Secundària i Batxillerat

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició en la qual diversos equips d'estudiants de 4t d'ESO i Batxillerat de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d'actualitat. L'activitat aporta un espai de formació on els estudiants aprenen a parlar en públic, a fer equip i a saber defensar un tema tant a favor com en contra, utilitzant el català com a llengua vehicular. L'objectiu de la Lliga és fomentar l'ús de la paraula entre els estudiants, sota el format d'un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en el qual s'ha de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d'actualitat, i on es valoren capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.

Com es desenvolupa la competició?

La Lliga consta d’una fase eliminatòria i d'una final. L'eliminatòria es disputa entre els equips dels centres inscrits a la UVic-UCC. L'equip guanyador de cadascuna de les eliminatòries locals passa a la final absoluta. La fase final tindrà lloc del 22  al  24 de març de 2023 a la Universitat de València.

Tema 2024

<<La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?>>

Propera edició de la Lliga

Fase local: 25 i 26 de gener del 2024 a la UVic

Fase final: Del 17 al 19 d'abril de 2024 a la Universitat Jaume I

Informació i inscripcions

Més informació aquí o enviant mail a ogc@uvic.cat.

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte